• پنجشنبه / ۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۱۱:۵۱
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1400020906224
  • خبرنگار : 71523

سناریوی جدید سازمان بورس برای احیای بازار

سناریوی جدید سازمان بورس برای احیای بازار

بازار سرمایه حدود ۱۰ ماه است که با روزهای اوج خود و آن صعودهای شارپی خداحافظی کرده و می‌توان گفت از اواخر مرداد سال گذشته تا کنون، تابلوی معاملات یک هفته پشت سر هم رنگ سبز به خود ندیده است. از همان زمان که ورق بورس از صعود به سمت نزول برگشت، سازمان بورس و اوراق بهادار، مجلس و دولت انواع و اقسام راهکارها را برای احیای بازار به کار گرفتند که هیچکدام تا کنون نتوانسته تاثیرگذار باشد.

به گزارش ایسنا، هرچند همان موقع هم تقریبا همگان بر صعود غیرطبیعی بورس واقف بودند و عمر آن را کوتاه مدت می‌دانستند، اما کمتر کسی پیش بینی می‌کرد که اصلاح بازار سرمایه بیش از ۱۰ ماه زمان ببرد و بازار روزهایی را به خود ببیند که بنیادی ترین و با ارزش ترین سهم ها هم در صف فروش بایستند؛ اتفاقی که مسئولان را بر آن داشت تا ترمز هیجان منفی در بازار را بکشند و در این راستا شگردهای مختلفی به کار بردند که تقریبا هیچکدام علاج درد بورس نشد.

در همان ابتدای ریزش و اواسط شهریور سال گذشته چند تصمیم از جمله کاهش حدنصاب صندوق ها با درآمد ثابت، کاهش نرخ خوراک و به کارگیری فصل جدیدی از بازارگردانی توسط سازمان بورس گرفته شد که البته عمر تصمیم نخست کوتاه بود اما هیچکدام از این اتفاقات حال بورس را خوب نکرد.

در اواخر شهریور نیز آیین نامه پیشنهادی حفظ ثبات بازار سرمایه و صیانت از حقوق سهامداران و سرمایه گذاران مورد بحث و بررسی قرار گرفت  که طبق آن منع مشارکت بانکها در رابطه با مفاد ماده ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور استثناء شد و بانکها از یک طرف مجاز به سرمایه گذاری در بازار سرمایه  شدند و از طرف دیگر نقش بانک ها در تاسیس نهادهای مالی در بورس تقویت شد.

همچنین اعلام شد که  با تصویب و ابلاغ این آیین نامه، موضوع صیانت از بازار سرمایه طراحی و اجرایی شدن ابزارهایی مانند سهام خزانه و اوراق تبعی یعنی بیمه سهام با سهولت بیشتری صورت می گیرد. اما مهم ترین موضوع این آیین نامه پیگیری وصول منابع حاصل از یک درصد صندوق توسعه ملی به سازمان بورس بود که خود حاشیه های زیادی را در پی داشت. البته تصمیمات مذکور باعث شد شاخص کل بورس طی یک هفته از یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد افزایش یابد اما این صعود ادامه نیافت.

از ممنوعیت تا تشویق!

دوم مهر معاملات الگوریتمی در بازار به منظور حفظ شرایط تعادل عرضه و تقاضا در بازار ممنوع شد و ۲۵ آبان ماه فروش سهام عدالت که فشار عرضه را در بازار تقویت کرده بود متوقف شد. سیزدهم آذرماه نایب رییس مجلس شورای اسلامی در نامه ای به رییس قوه قضاییه، لیست شرکت هایی را که با عملکرد سوء خود باعث سقوط شاخص بازار سرمایه شدند، ارائه کرد و تیر خلاص این تصمیمات با نامتقارن کردن دامنه نوسان و تغییر آن از مثبت و منفی ۵ به مثبت ۶ و منفی دو بود. البته چندی پیش دامنه نوسان به مثبت ۳ افزایش پیدا کرد.

اواخر سال گذشته نیز سازمان بورس طرح تشویقی برای سهامداران در نظر گرفت و اعلام کرد سهامدارانی که در تاریخ ۱۲ اسفندماه ۱۳۹۹ ارزش پورتفوی سهام آنها ۱۰ میلیون تومان یا کمتر است و ورود آنها به بازار سرمایه در سال جاری تا به امروز اتفاق افتاده است، می‌توانند روی پورتفوی سهام خود نوعی ضمانت حداقل بازدهی از صندوق توسعه دریافت کنند.

در هر صورت هیچ کدام از تصمیمات مذکور به احیای بورس کمک نکردند و شاخص کل بارها و بارها بین کانال های یک میلیون ۲۰۰ و یکی میلیون و ۱۰۰ هزار واحد در نوسان بود.

سناریوی جدید سازمان برای احیای بورس و جای خالی اعتماد

البته سازمان بورس همچنان سناریوهای دیگری برای احیای بازار در نظر گرفته است. سه شنبه هفته جاری بود که محمدعلی دهقان دهنوی، مدیرعامل سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد که بسته پیشنهادی ۳+۷ برای حمایت از بازار سرمایه ارائه شده است که سه مصوبه آن از همان روز اجرایی شد و هفت مصوبه دیگر نیز در انتظار بررسی توسط سران سه قوه است.

نباید نادیده گرفت که اعلام این خبر در روز سه شنبه باعث سبزپوش شدن بازار در روزهای سه شنبه و چهارشنبه شد اما باید منتظر ماند و دید آیا عمر این سبزپوشی طولانی است یا خیر.

در این میان باید گفت شاید اگر دولت و مسئولان بورسی می‌توانستند اعتماد را به سرمایه گذاران در این بازار برگردانند، دیگر نیازی به این همه مصوبه و قانون و کم و زیاد کردن دامنه نوسان یا دست به دامان صندوق توسعه ملی شدن نبود. اعتمادی که با دعوت های گاه و بیگاه مسئولان به سرمایه گذاری در بورس و در نهایت افت شدید شاخص بورس از بین رفت و باعث شد سرمایه بسیاری از سهامداران نیز نابود شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۲-۰۹ ۱۴:۰۳

خرابی بورس بیشتر معلول سیستم...سفته بازانه اقتصاد ایران هست.اینجا سرمایه گذاری بلند مدت مفهومی نداره.جریان نقدینگی با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی بین بازارهای مختلف در حال چرخش هست.به نظرم الان جریان نقدینگی به سمت بانک ها رفته.

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۱۵:۲۳

این کارعمدا صورت گرفت

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۱۶:۰۳

بله دقیقا شما درست می فرمایین دوست عزیز

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۱۵:۴۶

من فکر میکنم این بار بورس خوب بشه و تعادل به بازار برگرده

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۱۹:۵۵

امیدوارم ، هرچند که واقعا ...

avatar

چند سال طول میکشه تا پول اولیه مردم که سال گذشته آوردن به بورس سر به سر بشه تازه تورمم که بهش اضاف بشه انگار پولشون هیچ وقت ارزش روز اولش رو نخواهد داشت باهمون پول آهن قرازه هم خریده بودن سرمایشون چن برابر میشد ...

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۱۶:۳۱

... برای بازار سرمایه همانا جلب اعتماد مردم و سهامداران بود که به بدترین شیوه ممکن این عامل مهم و تاثیر گذار در افزایش بازدهی بورس براحتی از بین رفت.... حال سوال اینجاست که از بین رفتن اعتماد مردم به بازار سرمایه و افت وحشتناک رونق بورس به چه قیمتی؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۰۲:۴۳

بورس اعتماد باید جلب کنه

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۱۹:۲۳

.مردم فکر میکنم دوباره کاسه ای زیر نیم کاسه هست. سبزپوشی بورس و این اخبار مثبت رو هم با عرضه های آبشاری حقوقی ها توی سهام شرکتهای دولتی دیدیم.تا این روند اصلاح نشه،جایی برای اعتماد نیست.مردم اینبار فریب نمی‌خورم. اگر کمک به بورس هست،پس این عرضه ها چیه؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۱۹:۳۹

تا زمانی که مشوق هایی برای ورود دوباره افراد حقیقی به بورس اتفاق نیفتد امکان ندارد بورس احیا شود . هرگز با تانکر اب برکه زنده نمی ماند . باید رودخانه ای به برکه بریزد . مسئولان تا بحال به تانکر اب فکر کرده اند و می کنند

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۲۰:۴۰

بنده خودم مطمئنأ میگم بورس بر میگرده،اکه سهم دارید نفروشید،تا یکی دو ماه دیگه بورس به اوج میرسه

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۲۰:۴۷

من که امید به مسعولان ندارم .

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۲۲:۱۹

حقوقی یک هفته نفروشه یا حداقل متناسب با تقاضا بفروشم بازار درست میشه

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۲۲:۴۹

همونطور که برای شارژ بالا بردن سهام ها اقدام کردند ، همون کار را الان بر عکسش انجام دادند و سهام ها را منفی کردن ، اگر خودشون دست از سر بورس برمی‌داشتند نه شارژی بالا می رفت و نه هر روز بازار منفی بود

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۰ ۲۳:۵۵

با همه این اوصاف بورس بهترین سرمایه‌گذاری هستش من اول سال ۹۸بود۱۰میلیون دادم وتجارت تیر ۹۹فروختم ک شده بود ۷۰میلیون....

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۰۰:۰۷

آقا . فقط اگه راست می گید می خواهید کاری انجام بدید یه چند روز مثبت کنید تا ما سر به سر بشیم اصل پولمون رو برداریم و از بورس بریم بیرون سود نمی خوایم

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۰۰:۳۲

خاندوزی..... حالا اومده میگه 85میلیون رو فدای بورس نکنین...یکی نیست بگه آخه.... این 57 میلیون کد بورسی مگه همین جزء 85 میلیون نیستند..نکنه اینا از مریخ اومدن!

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۰۱:۱۶

قبول کنید بورس را کردن تو پاچمون

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۰۱:۳۳

سلام ماکه تمام سرمایه وزندگیمون رفت فقط بخاطرخدا هرجورشده به این سهاماداران که مثل بنده 300میلیونم شده 130میلیون کمکی بکنن حداقل کمی ازگرفتاری دربیایم وامی بدبختی هرچی فقط بخاطرخدا چون الان همه چی دست شماست ومافقط نظاره گرهستیم

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۰۹:۲۹

بورس ایران فرمایشیه

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۱۳:۳۷

سلام لطفاً اخبار غلط و درست را مخلوط نکنید یک پیک بزرگ سقوط بازار اول ۱۴۰۰ شروع شد. از جواز مجلس و استخراج دولت از سرمایه بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ بگوئید.

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۱۵:۲۵

به مسئولان بگویید که شما مردم را تشویق کردید سرمایه شون را آوردن تو بورس ، میتوانید در قبر و قیامت جواب دهید؟

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۱۱ ۲۱:۳۴

سلام ، تا دست مافیایی حقوقی ها قطع نشه همین آش و همین کاسه، مگه عقل درست میتونه باور کنه با این همه تورم و افزایش قیمت های لحظه ای کالاهای کارخانجات بورسی، ارزش سهام آنها روز به روز نزولی باشد ؟!!!!!!!!