• دوشنبه / ۱۰ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۷:۳۹
  • دسته‌بندی: خانواده
  • کد خبر: 1400031007855
  • خبرنگار : 71584

بوپرنورفین؛ نقطه عطفی در درمان معتادان/وجود مقدار کمی مواد مخدر در این دارو

بوپرنورفین؛ نقطه عطفی در درمان معتادان/وجود مقدار کمی مواد مخدر در این دارو

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: داروی بوپرنورفین می‌تواند نقطه عطفی در کاهش آسیب و درمان معتادان باشد. به زبان ساده داروهایی که تا بحال در درمان یا کاهش آسیب استفاده می‌شد، صد درصد مواد مخدری و آگونیستی بود یعنی تماما از موادمخدر استفاده می‌شد (مانند متادون)، اما این دارو میزان کمی از موادمخدر در آن است و بخش عمده آن داروهایی هستند که جذابیت و اشتیاق را برای مصرف مجدد کم می‌کند. 

به گزارش ایسنا، سردار اسکندر مومنی در مراسم افتتاح کارخانه جدید تولید داروهای درمان اعتیاد با فناوری نوین با بیان اینکه پیشرفت و توسعه پایدار مستلزم پیشرفت و توسعه متوازن و همگون همه مولفه‌های دخیل است، اظهار کرد: ما در حوزه موادمخدر چند بخش کلی حوزه مقابله، پیشگیری، درمان و توانمندسازی داریم. همه تجربیات ما و دنیا نشان داد که با تاکید بر یک حوزه نمی‌توان به هدف رسید و موضوع اعتیاد را ساماندهی کنیم. همه یافته‌ها و شواهد علمی نشان داده که اگر بخواهیم این حوزه سامان یابد باید هم در حوزه مقابله، هم پیشگیری، هم درمان و هم توانمندسازی به صورت متوازن و همگون پیش برویم.

وی با بیان اینکه در دهه‌های گذشته رویکرد عمده این بود که با اقدامات مقابله‌ای تلاش کنیم تا موادمخدری وارد و توزیع نشود تا کسی مصرف نکند، گفت: این انتظار پیش آمد که ما با مبارزه صرف بتوانیم این پدیده را ریشه‌کن کنیم. البته این انتظار درست و به جایی است، اما کافی نیست. به هیچ وجه نمی‌توان با تکیه صرف بر حوزه مقابله این موضوع را ساماندهی کنیم و باید مولفه‌های دیگر مانند درمان، پیشگیری و توانمندسازی متناسب با مقابله با هم پیش بروند که این رویکردهای گذشته در دهه‌های گذشته لازم بود، اما کافی نبود.   

مومنی با بیان اینکه ما کمی از حوزه‌های دیگر غفلت کردیم که همچنان در عین حال که حوزه مقابله در اولویت ما قرار دارد، موضوع پیشگیری، درمان و توانمندسازی در اولویت‌های اصلی ستاد مبارزه با مواد مخدر است، افزود: در حوزه درمان باتوجه به همان اولویت داشتن و رویکردی که وجود داشت، مانایی در درمان کم بود و به عبارتی بازگشت به نرخ مانایی در درمان، پایین و نرخ بازگشت مجدد به اعتیاد بالا بود. نتیجه این شد که همکاران در ستاد مبارزه با موادمخدر، با همکاری دستگاه‌ها بررسی‌های جامعی را در حوزه درمان هم در تکنیک‌ها و شیوه‌های درمانی و هم استفاده از داروهای جدید انجام دادند.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: با بررسی‌های صورت گرفته و با همکاری خوب وزارت بهداشت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موضوع داروهای جدید به بحث گذاشته شد و حدود دو سال قبل این را طرح کردیم و امروز بدون تردید نقطه عطفی در تاریخ درمان و شیوه‌های درمانی در کشور است که ما علی‌رغم همه شرایطی که در کشور داریم، اما شرکت‌های دانش‌بنیان امروز به ‌آخرین فناوری‌ها در حوزه دارو و شیوه‌های درمانی در اعتیاد دست پیدا کردند و امروز روز بسیار مبارکی است و قطعا در آینده این تحول اساسی را در حوزه درمان خواهیم دید. 

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد: امروزه باید بگوییم هرکسی که معتاد می‌شود به معتادین قبلی اضافه می‌شود، زیرا در حوزه درمان مانایی در درمان پایین است، آن هم به دلیل داروها و شیوه‌های درمانی بود که استفاده می‌شد که در یک- دو ماه گذشته داروی گیاهی جدید رونمایی شد و اکنون در دسترس است اما داروی بوپرنورفین می‌تواند نقطه عطفی در کاهش آسیب و درمان معتادان باشد. به زبان ساده داروهایی که تا بحال در درمان یا کاهش آسیب استفاده می‌شد، صد درصد مواد مخدری و آگونیستی بود یعنی تماما از موادمخدر استفاده می‌شد (مانند متادون)، اما این دارو میزان کمی از موادمخدر در آن است و بخش عمده آن داروهایی هستند که جذابیت و اشتیاق را برای مصرف مجدد کم می‌کند. 

مومنی با بیان اینکه انواع مختلف این دارو، چه خوراکی، چه پوستی و چه تزریقی توسط شرکت‌های دانش‌بنیان تولید و عرضه می‌شود، گفت: نکته مهم دیگر مدت زمان اثر این دارو است.

وی در بخش دیگری از این مراسم اظهار کرد: چند کار را همزمان انجام دادیم؛ اول پایین آوردن قیمت تمام شده این دارو است که در جلسه ستاد تصویب شد که مواد اولیه این دارو با قیمت پایین در اختیار گذاشته شود و برای مصرف و تولید داخل هزینه تمام شده کم شود. دوم؛ شیوه‌های استفاده از این دارو در مراکزی که اشاره شد است و شیوه‌نامه آن توسط کمیته درمان یعنی وزارت بهداشت تهیه شد و به جلسه ستاد پیشنهاد شد که هفته گذشته این شیوه‌نامه‌ها هم به تصویب رسید که استفاده گسترده شود. موضوع دیگر آموزش درمانگران و پزشکان است. نکته آخری که تصویب شد در حوزه استفاده از این دارو، تحت پوشش قرار دادن بیمه است که هم تصویب شد و هم اعتبارات لازم برای تحت پوشش قرار دادن برای استفاده از این دارو مصوب شد.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha