• سه‌شنبه / ۱۸ آبان ۱۴۰۰ / ۱۱:۴۹
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1400081813933
  • خبرنگار : 71641

حمایت از بازار سرمایه به قیمت تشدید تورم؟!

حمایت از بازار سرمایه به قیمت تشدید تورم؟!

رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد در حالی حمایت از بازار سرمایه را مد نظر دارند که وزارت اقتصاد فعلا از انتشار اوراق برای تامین کسری بودجه به دور از تشدید تورم گذشته است و بانک مرکزی، کنترل تورم را کنار گذاشته و به فکر تشکیل کمیته‌ای با سازمان بورس است تا سیاست‌های پولی و مالی را پیوند بزند که به اعتقاد کارشناسان، این کمیته نوید خوشی برای تورم به همراه ندارد. 

به گزارش ایسنا، با آغاز فعالیت دولت سیزدهم، تورم از سوی رئیس دولت، خط قرمز اعلام شد و به دستگاه‌های اجرایی کشور دستور داد از هرگونه اقدام تورم‌زا پرهیز کنند و بر دوش وزارت اقتصاد به عنوان مهم‌ترین وزارتخانه اقتصادی کشور نیز، وظیفه تامین کسری بودجه بدون ایجاد تورم گذاشته شد.

از آنجا که فشار تحریم‌ها، درآمدهای نفتی را کاهش داده است و استقراض از بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی نیز نتیجه‌ای جز چاپ پول و رشد تورم ندارد، تنها گزینه پیش روی دولت برای تامین کسری بودجه، انتشار اوراق است که دولت عملکرد خوبی در فروش اوراق طی دو مرحله نسبت مراحل قبلی از ابتدای سال نشان داد و در حراج هفدهم و هجدهم معادل ۲۴ هزار و ۱۴۰ میلیارد تومان اوراق فروخت.

در این بین، پس از برگزاری آخرین حراج برای فروش اوراق دولت در ۳۰ شهریورماه، بحث‌هایی از سوی فعالان بازار سرمایه مبنی بر تاثیر انتشار اوراق بر سقوط بورس شکل گرفت که برخی از کارشناسان اقتصادی در واکنش به این موضوع، عنوان کردند که از آنجا که بازیگران بازار اوراق با بازیگران بازار سهام یکی نیستند؛ بازدهی و ریسک اوراق و سهام به‌قدری متفاوت است که به‌لحاظ رفتاری نمی‌توان متقاضیان آنها را در یک دسته جای داد، ارتباطی بین افت شاخص و انتشار اوراق نمی‌بینند. 

از سوی دیگر، به اعتقاد عده‌ای دیگر از کارشناسان، انتشار اوراق بر بازار سرمایه در کوتاه مدت تاثیر منفی می‌گذارد اما از آنجا که انتشار اوراق ابزاری برای مهار تورم است، می‌گویند انتشار اوراق و کنترل تورم باید اولویت دولت باشد، نه منافع سهامداران.

با این اوصاف، در شرایطی که قرار بود امروز نوزدهمین حراج اوراق دولت برگزار شود، وزارت اقتصاد مانع این موضوع شد و اعلام کرد که زمان برگزاری این حراج متعاقبا اعلام می‌شود.

توقف انتشار اوراق دولتی، این شائبه را تقویت کرد که زور بورسی‌ها به دولت رسیده است و نگذاشته‌اند فعلا اوراق دولت منتشر شود که وزارت اقتصاد باید پاسخگو باشد راهکار جایگزین انتشار اوراق با ضرر کمتر برای تامین کسری بودجه و دلیل توقف انتشار اوراق چیست؟ 

درحالیکه فعلا انتشار اوراق به عنوان ابزار مهم دولت برای مهار تورم در راستای حمایت از بورس خاموش شده است، بعد دیگر حمایت از بازار سرمایه به قیمت تشدید تورم به بانک مرکزی برمی‌گردد که رئیس کل بانک مرکزی دولت رئیسی از زمان آغاز فعالیت خود برنامه منسجمی برای مهار تورم اعلام نکرده و تنها به نظارت بر اضافه برداشت بانک‌ها و فروش اموال مازاد آن‌ها اکتفا کرده است درحالیکه تاکنون سخنی از اجرای هدفگذاری تورم و حرکت سایر سیاست‌های پولی و مالی در جهت آن، نزده است.

علاوه بر این، به تازگی در نشستی مقرر شده است کمیته‌ای بین بانک مرکزی و سازمان بورس برای هماهنگی سیاست‌های بازارهای سرمایه و پول تشکیل شود که به اعتقاد تحلیلگران، حضور بانک مرکزی در این کمیته توجیه‌ناپذیر است، زیرا بانک مرکزی باید بر روند همه بازارها نظارت کند نه تنها بر یک بازار خاص.

همچنین، تشکیل این کمیته به اعتقاد تحلیلگران از این جهت تورم‌زاست که صالح آبادی در این نشست اعلام کرده نباید بازار سرمایه و پول رقیب یکدیگر دانست و از سوی دیگر، رئیس سازمان بورس نیز گفته که نرخ ارز، سود بین بانکی و انتشار اوراق از موضوعات مهم برای بازار سرمایه هستند. 

اظهارات این دو مسئول، این احتمال را در ذهن تقویت می‌کند، از آنجا که فعالان بازار سرمایه مخالف انتشار اوراق و افزایش سود بین بانکی به عنوان ابزارهای مهار تورم هستند، نظرات آن‌ها در کمیته ثبات بورس تاثیر بگذارد و به نفع بازار سرمایه مانع از استفاده این دو ابزار مهار تورم شوند و از بازار سرمایه به قیمت تشدید تورم حمایت کنند.

بنابراین، در شرایطی که به اعتقاد کارشناسان، تنها راه حمایت دولت از بازارهای مختلف از جمله بورس، رونق بخش واقعی اقتصاد است و رشد اقتصادی و تورم دو مولفه مهم برای سنجش رونق بخش واقعی اقتصاد هستند و تحلیلگران مهار تورم را اولویت اصلی دولت می‌دانند؛ دولت باید کنترل تورم را با انتشار اوراق و افزایش سود بین بانکی در پیش بگیرد تا از این طریق، بازار سرمایه با حمایت‌های دستوری چون کاهش سود بین بانکی همانند سال گذشته حباب گونه برای مدت کوتاهی رشد نکند بلکه با رونق بخش واقعی اقتصاد و کنترل تورم، به تدریج بازار سرمایه و سایر بازارها نیز به ثبات و رونق خواهند رسید. 

در این زمینه، کامران ندری - یک کارشناس اقتصادی - نیز پیش از این به ایسنا گفت: فعالان بازار سرمایه به خاطر منفعت خود مخالف انتشار اوراق و افزایش سود بین بانکی هستند اما برای حل بسیاری از مشکلات و جلوگیری از ضعیف شدن معیشت اکثر مردم که در بورس فعالیت ندارند، دولت باید با افزایش نرخ بهره بین بانکی، اوراق بفروشد تا تورم را کنترل کند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۱:۵۵

رونق بورس یعنی رونق صنعت و خدمات کشور. یعنی تولید و اشتغال.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۳:۳۶

كشور هايي كه رشد بورس رو در اونها شاهد هستيم تورم كمتر يا حتي منفي داريم. رشد بورس عامل تورم نيست

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۴:۴۸

.. فقط بازار سرمایه می‌تونه جلوی تورم بگیره . ۵۰میلیون نفر در بازار سرمایه هستن . جوری باید عمل بشه که مردم هرچی پول دارن در بازار سرمایه بریزند نه این که بروند طلا و دلار و ملک و خودرو و... بخرند نه این که بروند کشورهای دیگه سرمایه گذاری کنند . اینو من بی سواد هم میفهمم .

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۵:۰۰

دلیل اینکه برخی کارشناسان کاهش تورم و کاهش قیمت دلار را به زیان بورس میدانند چیست! نه اینکه کاهش قیمت دلار باعث کاهش تورم و نیز کاهش هزینه شرکتها و در نتیجه بهبود عملکرد شرکتها میشود؟ البته از منظر ماندگاری تحریمها اگر نگاه کنیم نظر درستی است که البته با وجود تحریمها مطمنا قیمت دلار کاهش نخواهد یافت و در واقع مشکل اصلی تحریمها و عدم تصویب aftf هست که در صورت حل شدن این مشکلات هم اقتصاد فعال میشود هم تورم و دلار کاهشی و هم سود شرکتها افزایش خواهد شد.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۵:۴۹

سلام چرا فکر می کنید حمایت از بورس باعث تورم میشود شما که همه عقل کل هستید دراین دوسال که قیمت بورس یایین امد مگر تورم پایین امده که اگر بورس حمایت شود تورم بالا می رود تورم به دلیل دیگر بالا می رود شما نگاه کنید سهام خودرو داخل بورس چه قیمتی هست پس باید قیمت خودرو هم پایین بیایید ایا اینطور هست اگر هست حرف شما درست هست درغیراینصورت مشکل جای دیگر هست ان را پیداکنید

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۶:۰۳

امیدوارم این حرفهایی که میزنن شعار نباشه

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۷:۱۹

طوری حرف می زنید که انگار تا یه هفته پیش همه چی گل و بلبل بوده و الان میخواد بهم بریزه!!!!

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۷:۲۱

شما چرا روی منافع رشد بازار سرمایه که 50 میلیون ایرانی در اون سهامدار هستن مانور نمیدین؟!!!!

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۸ ۱۸:۱۳

من نمیدونم همه چیز داره می‌ره بالا همه چیز چند برابر شده پس چرا این بورس لعنتی همش در حال منفی شدنو و تو ضرره همه این شرکتها که تو بورس هستن همه چیزشون چند برابر گرونتر شده ولی بازم بورس همش درحال ضرره

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۹ ۰۲:۰۶

بسیار عالی نصفه و ناقص موضوعات و ربط دادین بهم ولی خوب بالاخره ۲ ساله از اواخر سال۹۸ ما فعالان بورس بار سنگین کسری بودجه را بدوش کشیدیم و در این بین تا ۸۰درصد متضرر شدیم بسم الله بفرمایید تا ۲۰ درصد از زندگی تون بدید واسه جبران بخشی از کسری بودجه