• شنبه / ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۳:۵۴
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1402021609712
  • خبرنگار : 71592

جزئیات طرح «اقدام در برابر اقدام» اردن برای حل بحران سوریه

جزئیات طرح «اقدام در برابر اقدام» اردن برای حل بحران سوریه

نشریه عربستانی «المجله» با انتشار گزارشی اختصاصی بر اساس اسناد محرمانه، جزئیات طرح «اقدام در برابر اقدام» اردن برای حل بحران سوریه را فاش کرد.

به گزارش ایسنا، بر اساس این گزارش، اردن از کشورهای پیشگام در روند عادی‌سازی روابط با حکومت سوریه بود و پادشاه اردن از نخستین سران کشورهای عربی بود که با «بشار اسد» تماس گرفت. موضوعات قاچاق مواد مخدر و سلاح، پناهجویان سوریه‌ای، نگرانی از نفوذ ایران از مسائلی است که روند بهبود روابط کشورهای عربی با سوریه را تسریع بخشیده است.

اردن در سال ۲۰۲۱ سندی را تنظیم کرد که شامل راه‌حل پیشنهادی این کشور برای حل بحران سوریه است. این سند با هماهنگی رئیس جمهوری آمریکا و رئیس جمهوری روسیه تنظیم شده است.

در این سند تأکید شده که با گذشت ۱۲ سال از بحران سوریه چشم‌اندازهای واقعی و راهبردی فراگیر برای حل سیاسی این بحران وجود ندارد و تغییر حکومت نیز به خودی خود نمی‌تواند هدف باشد بلکه هدف واقعی ایجاد راه حل سیاسی بر اساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت است.

بر اساس این سند، ادامه وضعیت کنونی موجب افزایش مشکلات مردم سوریه و تغذیه گروه تروریستی داعش و گسترش نفوذ نظامی و اقتصادی ایران در سوریه می‌شود.

طرح پیشنهادی اردن شاهد اقدام برای تغییر تدریجی رفتار دمشق در ازای مشوق‌هایی است که به دقت برای منافع ملت سوریه تنظیم می‌شود و هدف از آنها اجرای راه حل سیاسی و تلاش برای جلب حمایت روسیه است.

به موجب این طرح، هر پیشنهادی به حکومت سوریه با یک مطالبه همراه است که در آنها تمرکز اصلی بر مسائل انسانی با مشارکت مستقیم کشورهای عربی و رفع نگرانی درباره نبود نقش کشورهای عربی است.

این طرح با یک جدول زمانی درباره پیشنهادهای عرضه شده به دمشق و مطالبات از آن همراه است.

در این طرح همچنین به تفصیل به ابعاد سیاسی حل بحران سوریه پرداخته شده که باید با «مشارکت سازنده» دمشق اجرا شود و شامل فعال‌سازی کمیته تدوین قانون اساسی و آزادسازی زندانیان سیاسی و تعیین سرنوشت افراد مفقودالاثر و اجرای انتخابات «زیر نظر سازمان ملل برای تشکیل دولت فراگیر» است.

در ازای این اقدامات، کشورهای عربی و غربی کاهش تدریجی تحریم‌ها علیه سوریه و نهادهای دولتی آن از جمله بانک مرکزی و تسهیل روند بازگشت سوریه به محافل بین‌المللی و بازیابی جایگاه آن در اتحادیه عرب را متعهد شده‌اند.

در این سند همچنین بر ضرورت همکاری برای نابودی کامل داعش و توقف فعالیت گروه‌های افراط‌گرا تا اعلام آتش‌بس کامل در سوریه و توقف همه عملیات نظامی و خروج همه گروه‌های نظامی خارجی و توقف عملیات هوایی در آسمان سوریه تأکید شده است.

این گزارش در ادامه با اشاره به تحرکات دیپلماتیک اخیر کشورهای عربی و نشست‌های جده و امان با حضور وزرای خارجه شماری از کشورهایی عربی، از تلاش‌هایی برای برقراری گفت‌وگو میان سوریه و آمریکا در عمان طی هفته‌های اخیر خبر داده که موضوع اصلی آن سرنوشت روزنامه‌نگار آمریکایی مفقود در سوریه، «آستین تایس» و نیز مسائل سیاسی و نظامی بوده است.

این گزارش افزوده که ماه‌های پیش‌رو اهمیت بسیاری در روشن شدن مسیرهای و نتایج عادی‌سازی روابط با سوریه و نحوه اجرای تعهدات و مشوق‌ها از جانب طرفین و نیز موضع کشورهای غربی و کشورهای عربی مخالف دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha