• دوشنبه / ۲ مرداد ۱۴۰۲ / ۰۹:۰۲
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402050200858
  • خبرنگار : 71049

کارشناس مسائل بین‌الملل تشریح کرد

ضرورت اقدامات فوری برای جلوگیری از تکرار اهانت به مقدسات اسلامی در غرب

ضرورت اقدامات فوری برای جلوگیری از تکرار اهانت به مقدسات اسلامی در غرب

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اقدام مشترک و منسجم کشورهای عربی اسلامی در برخورد با اهانت به مقدسات مسلمانان و قرآن کریم می‌تواند مانع از تکرار توهین‌ها و به ویژه مانع از عکس‌العمل‌های افراطی فردی و جمعی در بین مسلمانان شود.

صباح زنگنه در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تکرار هتک حرمت قرآن کریم در برخی کشورهای اروپایی گفت: اتفاقی که افتاده حاکی از پدیده‌هایی است که باید به طور عمقی و ریشه‌ای این مسایل بررسی شود. این پدیده ترکیب شده از عواملی از جمله مهاجرت از کشورهای منطقه به اروپا، ایجاد فضای اسلام هراسی در اروپا و رشد افراط گرایان یا راست‌گرایان افراطی در احزاب اروپایی است. این عوامل مکمل هم هستند و به این شرایط دامن می‌زنند.

وی ادامه داد: معتقدم اقدامات فوری برای جلوگیری از تکرار این حوادث شامل احضار سفرا، تماس و رایزنی وزیران خارجه و مقامات کشورها با یکدیگر و تعطیلی سفارت‌خانه‌ها در سوئد و اخراج سفیران سوئد در کشورهای مسلمان و عربی منطقه ضروری است، اما برای جلوگیری از تکرار این اقدامات به اقدامات همه جانبه‌ی پرنفوذ از سوی کشورهای عربی اسلامی نیاز داریم.

"سلوان مومیکا" مهاجر عراقی - سوئدی برای اولین بار همزمان با عید قربان در میدان "مدبورجارپلاتسن" در مرکز شهر استکهلم و در مقابل مسجد اصلی شهر با مجوز و همراهی پلیس سوئد، به قرآن کریم هتک حرمت کرد. او در اقدامی توهین‌آمیز، صفحات قرآن را پاره کرد و به آتش کشید.

پلیس سوئد قبل از این با درخواست برگزاری تجمع اعتراضی و آتش زدن قرآن مخالفت می‌کرد، اما دو هفته قبل از اقدام سلوان مومیکا، دادگاه حکم پلیس را لغو و اعلام کرد قرآن سوزی در راستای آزادی ابراز نظر است که قانون اساسی سوئد آن را تضمین کرده است.

اقدام مهاجر عراقی در هتک حرمت قرآن کریم واکنش کشورهای مختلف به ویژه کشورهای اسلامی را در پی داشت. در بسیاری از کشورها، مسلمانان معترض در خیابان‌ها علیه سوئد شعار دادند و سران بسیاری از کشورهای اسلامی از جمله ایران و عربستان و ترکیه و نیز نهادها و سازمان‌های بین‌المللی و حتی کشورهای اروپایی و آمریکا این اقدام را محکوم کردند.

در عین حال، او دو هفته بعد، در روز پنجشنبه، ۲۹ تیر و برای دومین بار، بار دیگر به قرآن کریم هتک حرمت کرد و پرچم عراق را نیز با پای خود لگدمال کرد. یک روز پس از این اقدام هم گروهی تحت عنوان «ملی‌گرایان دانمارکی» روز جمعه اقدام به آتش زدن نسخه‌ای از قرآن کریم در برابر سفارت عراق در کپنهاگ، پایتخت دانمارک کردند.

زنگنه در پاسخ به اینکه کشورهای اسلامی در شرایط سیاسی و منطقه‌ای می‌توانند یک اراده دسته جمعی و همه جانبه‌ در این باره از خود نمایش دهند؟ اظهار کرد: بله، اگر درخواست شود و سازمان همکاری اسلامی تشکیل جلسه بدهد و به این موضوعات رسیدگی شود و موضع‌گیری‌های مشترک انجام شود حتما نتیجه بخش خواهد بود و شدنی است. در برخی موارد قبلا هم این اقدامات انجام شده بود مثلا در بحث انتشار کتاب آیات شیطانی که جهان اسلام به طور متفق عکس‌العمل نشان داد و الان هم می‌توانند این موضع مشترک را اتخاذ کنند.

این در حالی است که "حسین امیرعبداللهیان" وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مورد اهانت مجدد به ساحت مقدس قرآن کریم در سوئد، به دبیرکل سازمان ملل متحد نامه نوشت و از او درخواست کرد با محکوم کردن فوری این اقدام، تدابیر لازم را در سریع‌ترین زمان به منظور عدم تکرار و جلوگیری از عواقب خطرناک گسترش و تداوم این پدیده موهن و تحریک آمیز اتخاذ کرده و از دولت‌های عضو سازمان ملل متحد بخواهید که با آمران و عاملان این اقدام شدیدا برخورد کنند.

از سوی دیگر "فواد حسین"، وزیر خارجه عراق با ایمن الصفدی، هاکان فیدان، حسین امیر عبداللهیان و فیصل بن فرحان، وزرای خارجه اردن، ترکیه، ایران و عربستان تلفنی گفت‌وگو کرد و در این تماس بر لزوم برگزاری نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی در سطح وزرای خارجه برای بررسی مساله هتک حرمت قرآن و مقابله با اسلام هراسی در جهان و اتخاذ اقدامات لازم در این رابطه تاکید کرد.

در ادامه تلاش‌های کشورهای اسلامی برای اقدام عملی و جدی، وزارت امور خارجه عراق روز شنبه اعلام کرد که نشست اضطراری وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در خصوص توهین به قرآن کریم برگزار می‌شود.

زنگنه درباره پیشنهاد تحریم کالاهای سوئدی و دانمارکی گفت: تعطیلی همکاری‌های اقتصادی با سوئد هم وجه دیگری از عکس‌العمل‌ها می‌تواند باشد، اما عمیق‌تر از این‌ها ممکن است در کشورهای دیگری از اروپا مثل فرانسه و نروژ این اقدامات تکرار شود یا در آلمان. از این رو کشورهای اسلامی یک بررسی عمیق لازم دارند که موضوع اهانت نکردن به قرآن کریم و مقدسات مسلمان و دیگر ادیان به تعهد سیاسی دولت‌های اروپایی در عدم صدور مجوز اهانت بینجامد و این کشورها به بهانه آزادی بیان و حقوق بشر چنین مجوزهایی را صادر نکنند.

وی گفت: کشورهای اسلامی با همکاری کشورهای اروپایی باید مانع از تکرار این حوادث شوند چرا که ممکن است در آینده شاهد افزایش تنفر و اسلام‌هراسی و گسترش آن به کشورهای مختلف اروپایی باشیم. ادامه این حوادث در کشورهای اروپایی می‌تواند خطرات زیادی برای سفارت‌خانه‌های این کشورها در سراسر جهان و منطقه و رفتارهای خشن نسبت به اتباع این کشورها در کشورهای اسلامی داشته باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha