• سه‌شنبه / ۴ مهر ۱۴۰۲ / ۱۰:۳۹
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1402070402193
  • خبرنگار : 71498

خبری خوش برای دریاچه نیمه‌جان ارومیه

خبری خوش برای دریاچه نیمه‌جان ارومیه

در ماه‌های اخیر خبرهای نسبتا خوبی از وضعیت دریاچه ارومیه به‌گوش رسید و اعلام شده که دولت برنامه‌هایی را برای جان‌بخشی به این دریاچه در دستور کار دارد که یکی از این برنامه‌ها بهره‌برداری سد چپرآباد در ماه جاری است.

به‌گزارش ایسنا، در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در بازه زمانی ۱۵ ساله شاهد کاهش ۱۰ درصدی بارش‌ها بودیم. افزایش دما روزانه باعث تبخیر ۳۰ میلیون مترمکعب و سالانه ۲ میلیارد مترمکعب از آب دریاچه ارومیه می‌شود.

در یکسال گذشته ۶۰ درصد کاهش بارش برف در حوضه آبریز دریاچه ارومیه داشتیم، کاهش ۱۰ درصدی سطح برف و ۵۵ درصدی ارتفاع آن از جمله علل وضعیت حاد دریاچه ارومیه بشمار می‌رود. درواقع تغییرات اقلیمی، افزایش دما، کاهش بارش بویژه برف، مصرف بی رویه آب در بخش کشاورزی و چاه‌های غیرمجاز  عوامل اصلی وضعیت فعلی دریاچه ارومیه است.

علیرغم اینکه نباید توسعه کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صورت می گرفت اما میزان اراضی کشاورزی از ۳۹۰ هزار هکتار در سال ۱۳۷۷ به ۵۲۰ هزار هکتار در سال ۱۳۹۸ رسیده است، ۱۱۵ هزار چاه مجاز و غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه فعال هستند و این در حالی است که ۴۲ هزار چاه غیرمجاز فعال یک میلیارد مترمکعب آب مصرف می‌کنند.

در سنوات گذشته بجای کشت محصولات کم آب‌بر، محصولات پر آب‌بر کشت شده به نحوی که سه محصول یونجه، سیب و چغندر قند بیشترین میزان آب را به خود اختصاص می دهند. عیسی بزرگ‌زاده - سخنگوی صنعت آب در همین راستا به ایسنا اعلام کرد: تولید سیب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه افتخار نیست و صنعت آب کشور معتقد است، روند استفاده از آب برای توسعه محصولات کشاورزی‌ غیرراهبردی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه باید متوقف شود.

وی در واکنش به تولید انبوه سیب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه اظهار کرد: متاسفم که نیازهای آبی دریاچه ارومیه صرف تولید محصولات غیر راهبری کشاورزی می‌شود. آمارها حاکی است، ۵۷ درصد از مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صرف تولید سیب، یونجه و چغندرقند می‌شود.

به عقیده کارشناسان، تغییرات اقلیمی و توسعه کشاورزی و کشت محصولات غیرراهبردی بدون تناسب با ظرفیت‌های حوضه از جمله مهمترین دلایل شکل‌گیری وضع نامطلوب دریاچه ارومیه است.

بهره‌برداری سد چپر آباد در مهرماه

اما خبر خوب برای دریاچه ارومیه بهره‌برداری سد چپر آباد به عنوان یکی از طرح‌های تامین آب دریاچه ارومیه در مهرماه سال جاری است، سد چپر آباد در ۱۰ کیلومتری شهرستان اشنویه از نوع خاکی با هسته رسی بوده، ‌این سد پس از پایان مطالعات در سال ۱۳۸۲ و شروع عملیات اجرایی آن آماده بهره‌برداری نهایی قرار گرفته، طول تاج این سد ۴۸۸ متر و عرض تاج ۱۰ متر و ارتفاع از پی ۳۴ متر و مساحت مخزن ۵۵۰ هکتار است.

سالانه ۲۷ میلیون مترمکعب از آب‌های روان رودخانه کانی‌رش و حدود ۵۰ میلیون مترمکعب از آب سد سیلوه به مخزن سد چپر آباد هدایت می‌شود. این سد دارای مخزن آبی به حجم ۳۸ میلیون و حجم تنظیمی ۷۱ میلیون مترمکعب است،: تأمین بخشی از نیاز زیست‌محیطی دریاچه ارومیه مهم‌ترین هدف از اجرای سد چپر آباد است که آب رها شده از سد در مسیر رودخانه کانی‌رش به گدارچای و نهایتاً به دریاچه ارومیه می‌پیوندد.

در حال حاضر طرح سد چپر آباد و احداث جاده جایگزین اشنویه به پیرانشهر به طول ۱۴ کیلومتر به اتمام رسیده و همچنین با هدف تقویت زیرساخت‌های ارتباطی حدود پنج کیلومتر از جاده روستایی منطقه احداث و در کنار دیگر ثمرات اجرای این طرح، مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

همچنین با توجه به اهتمام جدی دولت به‌ویژه در تصویب ۲۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار در سال جاری برای نجات دریاچه ارومیه، پیش‌بینی می‌شود پرونده پروژه‌های نیمه تمام تاپایان امسال بسته شود.

 با اتمام پروژه‌های سخت افزاری، تمرکز دولت روی پروژه‌های نرم‌افزاری بویژه تغییر الگوی کشت خواهد بود و با توجه به روند اتمام پروژه‌های نیمه تمامی به‌دلیل اینکه فاز دوم کانی سیب، تصفیه خانه تبریز، سد چپرآباد و ساماندهی چاه های غیرمجاز و پیش‌بینی هواشناسی مبنی بر بارش های خوب در فصل پاییز، دریاچه ارومیه در ماه‌های آتی وضعیت خوبی خواهد داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۴ ۱۶:۴۲

سد چپر اباد تا پر بشە از اب دو سە سال زمان میبرد اب سد سیلوە رو میتونستن از طریق تونل کانی سیب هم انتقال بدن بعدشم کانی رش ابی خیلی کم دارد که خودش فصل بهار بدون هزینه وارد دریاچه میشد

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۴ ۱۸:۳۷

با سلام . مشکل اصلی دریاچه ارومیه و بحران آن بزرگ راه داخل دریاچه است که دینامیک دریاچه را مختل کرده . دومین مشکل آب های گل آلود است که وارد دریاچه می شود به عقیده من اگر دریای خزر را بهانه بریزی تا این موانع حل نشود به تعادل نخواهد رسید .

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۴ ۱۹:۴۸

با سلام.اکثر عوامل خشکی دریاچه رو بر شمردین اما تصورم اینست که صادقانه نبود ، نبود مدیریت کارآمد در ساخت پل دریاچه و تقسیم دریاچه به دو قسمت که میشد از پل شمعی استفاده کرد تا گردش آب کامل شود و سد سازی های بی حساب و کتاب و ....در خشک شدن این دریاچه زیبا نقش صدبرابری داشتن اما بازم جلوی ضرر و هرجا بگیریم منفعته..

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۴ ۲۰:۲۳

خبر خوشی نیست اگر همین سدها بر روی آبهای دریاچه زده نمیشد الان وضع اینجوری نبود .انگار کسی یک لیوان آب دارد از دستش بگیری بعد بگی یک خبر خوش دارم بهت یک قطره آب بهت خواهیم داد

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۴ ۲۰:۴۵

شما میگید کشاورزی نباشه آب بیهوده بره تو دریاچه تبخییر بشه بعدشم بره رو زمینهای آمریکا و اروپا بیاره این اصلا منطقی نیست مردم ما هم دنبال درآمد و کاسبی هستن میلیونها نفر در سایه همین کشاورزی زندگیشونو می‌چرخه بعدشم امنیت غذایی مردم وابسته به کشاورزیست میتونید نمک رو به روشهای دیگری مهار کنید.

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۵ ۱۲:۴۰

..دریاچه اورمیه نباشه زمین قابل کشت هم برای کشاورزی نخواهد بود چون همه جا شوره زار میشه

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۴ ۲۳:۱۹

۴=۲+۲ احداث سدها بر روی حوضه های آبریز دریاچه، عامل اصلی مرگ دریاچه ارومیه است، در حالیکه اینجا احداث سد عامل احیای دریاچه قلمداد شده . . .

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۵ ۰۲:۵۸

وقتی غیر اصولی با هزینه های کلان جلوی آب ورودی دریاچه ارومیه را گرفته و از سال 1382 گرفته شده و آبی میبایست به دریاچه ارومیه می آمد پشت سدی که غیر اصولی زده شده و سد های دیگه و چاه های غیر مجاز و غیر اصولی زده شده میخواست دریاچه ارومیه کم آب و در نهایت خشک نشه ،

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۵ ۰۳:۱۲

دریاچه ارومیه رو همین سدهای بی ثمر خشک کردن و دریاچه ارومیه از بس از این دلخوشیا شنید که از خجالت بخار شد و شد دریاچه نمک

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۵ ۱۲:۵۴

خوب خدای شکر بابا چند تا عکس از دریاچه چند تا عکس از حوضه آبریز بذارید دیگه

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۵ ۱۵:۵۴

سلام عرض ادب بی تدبیری و بی مسئولیتی. دریاچه بزرگ ارومیه را خشک کرد نه سدها

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۰۵ ۲۲:۵۷

چاه های عمیق اطراف دریاچه ارومیه همانند آبکش کل آب دریاچه را می بلعند،هرسال یک میلیارد متر مکعب،حال کسانی که می گویند سدها عامل خشکی دریاچه است، ‌کل‌ موجودی آب سد های اطراف کمتر ازمصرف سالیانه چاه های اطراف است