به گزارش ایسنا، در هفتاد و هفتمین گزارش از سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی»، گلچینی از تحولات اخیر در دولایه جهانی و منطقهای محیط ژئواکونومیک ایران ارائه شده و آخرین روندها و پیشبینیهای اقتصادی تهیه شده توسط بزرگترین نهادهای اقتصادی بینالمللی، در قالب دادههای تازه مورد واکاوی قرار گرفتهاند.
این گزارش در بخش تحولات جهانی، حواشی ابتکار کمربند و راه چین را مورد بررسی قرار داده است. در این حوزه، پس از انصراف محتاطانه ایتالیا از مشارکت در ابتکار کمربند و راه و انتقاد چین از سیاستهای غرب و مسبب پشت پرده این اتفاق، آرژانتین نیز در یک توافق نانوشته و ضمنی با آمریکا، از پیوستن به بریکس انصراف داد تا قطعه دیگری به پازل ائتلاف آمریکایی علیه چین افزوده شود.
آثار منفی چرخش سیاستهای آرژانتین در نتیجه آمدن رئیسجمهور جدید، دامن مرکوسور را هم گرفت و توافق اروپا با این کشورها به دلیل مخالفت آرژانتین به نتیجه نرسید.
از سوی دیگر فرصت دوسالهای که توافق موقت اروپا با دولت بایدن به دو طرف برای دسترسی به یک راهحل پایدار داده بود، ماه آینده منقضی میشود و اروپا ناچار است در مورد تعرفههای وضعشده در زمان ترامپ بر روی برخی محصولات، تصمیمگیری کند. تصمیمی که ممکن است موجب بازگشایی پرونده چالش مذکور در سازمان تجارت جهانی علیه ایالاتمتحده شود.
گام بلند عربستان و امارات برای پایدارسازی اقتصاد
در سطح منطقه، اهتمام عربستان برای تبدیلشدن به یکی از پایدارترین اقتصادهای جهان، سبب شده تا این کشور ضمن زمینهسازی برای اکسپوی ۲۰۳۰، سرمایهگذاری عظیمی را در حوزه ابتکار سبز سعودی و کربنزدایی انجام دهد. افزایش مازاد تجاری و بهطورکلی افزایش حجم تجارت این کشور با طیف وسیعی از کشورها، بهویژه ترکیه، در عین رشد بخش شرکتهای کوچک و متوسط، سبب تسریع حرکت قطار اقتصاد به مقصد توسعهیافتگی شده است.
امارات هم در راستای سیاست افزایش همکاری خود با اقتصادهای آیندهدار و با هدف دو برابر کردن حجم تولید ناخالص داخلی خود در دهه آینده، فاز نخست توافقنامه مشارکت جامع اقتصادی را با کلمبیا، سومین اقتصاد بزرگ آمریکای جنوبی و دروازه بالقوه ورود به این قاره، تکمیل کرد.
عزم عربستان سعودی و برزیل در تقویت همکاری مشترک
از طرف دیگر اخیرا رئیس جمهور برزیل به عربستان سفر کرد و در مورد گسترش همکاریهای فیمابین و شرایط کنونی منطقهای و بینالمللی با سران این کشور به رایزن پرداخت. در پی این دیدار دو کشور در مورد تاسیس شورای هماهنگی عربستان و برزیل به منظور تقویت همکاری مشترک به تفاهم رسیدند. البته پیشتر هم کشور در نشست مجمع سرمایهگذاری برزیل و عربستان، ۲۵ قرارداد سرمایهگذاری به ارزش 3.5 میلیارد دلار امضا کرده بودند.
رکورد جدید صادرات گاز روسیه به چین
همچنین در بخش دیگری از این گزارش به وضعیت صادرات گاز روسیه به چین پرداخته شده است. بر این اساس گازپروم رکورد جدیدی را در عرضه روزانه گاز به چین از طریق خط لوله بزرگ سیبری به ثبت رسانده است. گازپروم در قالب یک قرارداد بلندمدت با شرکت ملی نفت چین (CNPC)، متعهد به تأمین گاز طبیعی برای شریک تجاری پیشروی خود شده است. خط لوله سیبری بخشی از یک قرارداد ۳۰ ساله به مبلغ ۴۰۰ میلیارد دلار است که بین گازپروم با شرکت ملی نفت چین و در سال ۲۰۱۴ به امضا رسید. در ماه نوامبر عرضه گاز روسیه از طریق خط لوله سیبری مجددا از تعهدات قراردادی روزانه فراتر رفت و رکورد تاریخی جدیدی از عرضه روزانه گاز به چین را به ثبت رساند.
چین در حال حاضر بیشتر گاز خود را از طریق این خط لوله بخشی از به اصطلاح مسیر شرقی، تامین میکند. این خط لوله در دسامبر ۲۰۱۹ راه اندازی شد و به اولین خط لوله ای تبدیل شد که گاز روسیه را به کشور همسایه صادر میکند روسیه سال گذشته ۱۵٫۵ میلیارد متر مکعب گاز از طریق خط لوله سیبری به چین تحویل داد؛ در حالی که ظرفیت سالانه آن ۳۸ میلیارد متر مکعب است.
بر اساس سخنان الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، این کشور سیاست تقویت همکاریهای انرژی با چین را در دستور کار خود دارد در همین راستا روسیه قصد دارد تا در سال جاری عرضه گاز خود به چین از طریق این مسیر را به ۲۲ میلیارد متر مکعب افزایش دهد.
از دیگر رخدادهای مهم منطقه این است که دست همیاری کشورهای شورای همکاری خلیجفارس به سمت مصر دراز شده و اولین نشست این کشورها به همراه مقامات اتاقهای بازرگانی مربوطه با مصر برگزار شد تا ضمن همکاری در مقابله با چالشهای بحرانهای اقتصادی جهانی، بستر مناسبی برای گفتوگو و تبادل تجربیات میان این کشورها ایجاد شود.
گفتنی است؛ مرکز پژوهشهای اتاق ایران مدتی است تهیه و انتشار سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی» را با هدف بررسی رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران در دستور کار قرار داده و در این گزارشها مسائل مهم روز از منظر تأثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران موردبحث و بررسی قرار میگیرند.
انتهای پیام
نظرات