• دوشنبه / ۲ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۰:۰۳
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1402110201019
  • خبرنگار : 71496

در مخالفت با توافق اتیوپی و اقلیم جدایی‌طلب سومالی‌لند

السیسی: اجازه نمی‌دهیم سومالی مورد تهدید قرار گیرد یا امنیتش به خطر بیفتد

السیسی: اجازه نمی‌دهیم سومالی مورد تهدید قرار گیرد یا امنیتش به خطر بیفتد

رئیس جمهور مصر با تاکید بر اینکه توافق میان اتیوپی و اقلیم جدایی‌طلب سومالی‌لند مورد قبول هیچ کسی نیست، گفت، مصر اجازه هیچ‌گونه تهدیدی علیه سومالی یا امنیت آن را نخواهد داد.

به گزارش ایسنا، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر برای انجام مذاکراتی درباره راه‌های تقویت روابط دوجانبه و شرایط منطقه‌ای در کاخ الاتحادیه میزبان حسن شیخ محمود، همتای سومالیایی خود بود.

السیسی در این  دیدار تاکید کرد که توافق میان اتیوپی و سومالی‌لند مورد قبول هیچ‌ کسی نیست.

رئیس جمهور مصر در ادامه نیز گفت: مصر اجازه هیچ‌گونه تهدیدی علیه سومالی یا امنیت آن را نخواهد داد.

السیسی در پیامی برای اتیوپی اعلام کرد، همکاری و توسعه میان کشورها بسیار بهتر از هر چیز دیگری است و آدیس آبابا از راه‌های سنتی و شناخته شده از برادران خود در سومالی، جیبوتی و اریتره، تسهیلاتی را دریافت کرده و توافقنامه‌های دوجانبه‌ مربوط به بهره‌برداری از بنادر را به امضا می‌رساند.

رئیس جمهور مصر در ادامه گف: هیچ کسی با این مساله مخالف نیست، اما ما با تلاش برای کنترل مناطق مخالف هستیم به ویژه که سومالی کشوری عربی است که براساس منشور اتحادیه عرب، حقوقی در دفاع مشترک در برابر هر گونه تهدیدی علیه‌اش دارد.

او افزود: کاملا روشن می‌گویم مصر هرگز به کسی اجازه نخواهد داد که سومالی را تهدید کرده و یا به امنیت آن خدشه وارد کند، کشور مصر هرگز اجازه نخواهد داد امنیت برادرانش به خطر بیفتد به ویژه زمانی که از ما بخواهد مداخله کنیم.

السیسی در ادامه خطاب به همتای سومالیایی خود گفت: به لطف خدا ما با شما هستیم و به تمام جهان می‌گوییم که به دور از هرگونه تهدیدی و یا خللی در امنیت و ثبات با هم همکاری و گفت‌وگو می‌کنیم.

رئیس جمهور مصر افزود: سومالی در سه مساله موفقیت‌هایی را رقم زد که اولین آنها کنترل بر سومالی‌لند و مبارزه با تروریسم است که تاثیر گسترده‌ای در بی‌ثباتی طی مدت ۲۰ تا ۳۰ سال داشت، دومی حذف بدهی‌هایی است که بر دوشش سنگینی می‌کرد و سومی رفع تحریم واردات تجهیزات و سلاح به این کشور بود که از سال ۱۹۹۱ تحمیل شد.

او ادامه داد: رهبری حکیمانه رئیس جمهور سومالی نقش بسزایی در پیشرفت این کشور داشت و این مساله مصر را خوشحال می‌کند چراکه روابط دو کشور تاریخی و بلند مدت است، مذاکرات بسیار سازنده بودند و ما در آن به تقویت روابط در تمامی زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی پرداختیم.

السیسی در تکمیل اظهارات خود گفت: سومالی کشوری عربی آفریقایی است که تعداد سکنه آن به حدود ۲۵ میلیون تن می‌رسد، ما با اراده‌ای قوی آماده همکاری با آن هستیم، این کشور از بیش از ۳۰ سال پیش وارد بحرانی شد که توانمندی‌هایش را تضعیف کرد، اما تا زمانی که این کشور پایدار و امن است، مقابله با هر چالشی ممکن است.

رئیس جمهور سومالی نیز در محکومیت توافق اتیوپی و اقلیم سومالی‌لند گفت که کشورش مصر را همپیمان تاریخی و شریکی راهبردی می‌داند و مگادیشو امیدوار است در مرحله آتی همکاری‌های بیشتری بر اساس احترام متقابل میان دو کشور انجام شود.

او اظهار کرد: در مذاکراتم با همتای مصری‌ام بر تمایل جدی‌ام به همکاری با قاهره در تقویت امنیت و ثبات به ویژه با توجه به آشوب و تنشی که سازمان جهانی شاهد آن است، تاکید کردم. به شرکای بین‌المللی و منطقه‌ای‌مان اهمیت پایبندی اتیوپی به قوانین بین‌المللی و احترام به تمامیت ارضی سومالی را تاکید کردیم.

رئیس جمهور سومالی در ادامه گفت: با توافقی که آدیس آبابا به تازگی امضا کرده، مخالف هستیم چراکه هدف از آن تضعیف حاکمیت‌مان بر سرزمین ما است، دریای سرخ بخشی از تجارت جهانی است و ما امکانات و فرصت‌های بزرگی برای استفاده از آن داریم و به هیچ کشوری چه اتیوپی و چه هر کشور دیگری اجازه نخواهیم داد که بر خاکمان کنترل یابد.

حساب کاربری حسن شیخ محمود، رئیس جمهور سومالی در پلتفرم ایکس با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که این کشور ویژگی دارد که از سهم جغرافیایی بزرگی در دریای سرخ برخوردار است.

وی در ادامه بیانیه خود تاکید کرد که هرگز اجازه کنترل دیگر کشورها از جمله اتیوپی بر هیچ بخشی از خاکش را نخواهد داد.

همچنین در این بیانیه تاکید شد که دریای سرخ بخش اصلی تجارت جهانی و امنیت و فرصت‌های کنونی و آتی است.

بیانیه یاد شده پس از آنکه اتیوپی اعلام کرد که موضوع به رسمیت شناخت استقلال اقلیم سومالی‌لند در مقابل اعطای مجوز دسترسی به دریای سرخ را بررسی خواهد کرد، منتشر شد.

سومالی در تلاش است حمایت‌ها از موضعگیری‌اش در مخالفت با توافقی که ابتدای ماه جاری میلادی میان اتیوپی و اقلیم سومالی‌لند امضا شده را به دست آورد.

طبق این توافق اولیه، آدیس آبابا حق استفاده از بندر بربره مشرف به خلیج عدن در دریای سرخ و احداث پایگاهی نظامی برای خود در آنجا را در ازای به رسمیت شناختن اقلیم سومالی‌لند به عنوان کشوری مستقل به دست می‌آورد. در واقع اتیوپی ابتدای ماه جاری میلادی توافقی را با اقلیم سومالی‌لند امضا کرد که به موجب آن به درگاه دریایی دست می‌یابد که از طریق آن می‌تواند به ازای به رسمیت شناختن اقلیم یاد شده به عنوان کشوری مستقل و بهره‌مندی آن از سهمیه نامشخصی از شرکت خطوط هوایی اتیوپی، بندر و پایگاه نظامی را احداث کند.

موسی بیهی عبدی، رئیس اقلیم سومالی‌لند گفت که اتیوپی اعلام نکرده که قصد انجام این کار را دارد و این موضوع را به طور جدی با هدف اتخاذ موضعگیری درباره اقدامات اقلیم سومالی برای دریافت تاییدیه بین‌المللی بررسی خواهد کرد.

پس از اعلام این توافق، سومالی سفیر خود در اتیوپی را برای رایزنی فراخواند.

حمزه عبدی بری، نخست وزیر سومالی تکید کرد که کشورش از طریق تمامی راه‌های قانونی ممکن از سرزمین خود دفاع خواهد کرد.

اتیوپی هفته اول ژانویه جاری یادداشت تفاهمی را با اقلیم جدایی‌طلب سومالی‌لند امضا کرد که بر اساس آن آدیس آبابا حق استفاده از اسکله‌ای به طول ۲۰ کیلومتر از اراضی‌اش را به مدت ۵۰ سال دارد، اقدامی که دولت سومالی آن را محکوم کرده و علاوه بر اینکه آن را تجاوز و نقض آشکار حاکمیت خود دانست، تاکید کرد که از تمام راه‌های قانونی با این توافق مقابله خواهد کرد.

طبق گزارش «الشرق»، پس از آن رئیس جمهور سومالی امضای قانونی برای ابطال یادداشت تفاهم مذکور را اعلام کرد در پلتفرم ایکس نوشت: با حمایت قانون‌گذاران و مردم‌مان، این قانون نمونه‌ای از تعهد ما به حمایت از اتحاد، حاکمیت و تمامیت ارضی بر اساس قوانین بین‌المللی است.

مصر نیز تنها دو روز پس از امضای یادداشت تفاهم یاد شده که جنجالی را در منطقه شاخ آفریقا به پا کرد، مخالفت خود را با آن اعلام کرده و وزارت خارجه آن بر لزوم احترام کامل به وحدت و حاکمیت کشور فدرال سومالی در تمامی مناطقش تاکید کرد.

وزرای خارجه کشورهای عربی نیز در نشست فوق‌العاده خود که به تازگی برای حمایت از سومالی برگزار شد، توافق اتیوپی و سومالی‌لند را «کودتای آشکار علیه اصول ثابت عربی، آفریقایی و بین‌المللی و نقض آشکار قوانین و توافقنامه‌های بین‌المللی در دست اجرا» خواندند.

در مقابل اتیوپی یادداشت تفاهمی را که آدیس آبابا با اقلیم سومالی‌لند امضا کرده، برخلاف قانون ندانست و اعلام کرد که این یادداشت حاکمیت کشور سومالی را نقض نکرده و یک یادداشت اولیه است.

محمد العروسی، وزیر انرژی و آب اتیوپی نیز به خبرگزاری جهان عرب (AWP) گفت: اتیوپی با مذاکره، اصل داد و ستد و اصل تبادل مصالح و منافع مشترک، برای تحقق منافع صلح‌آمیز اقدام کرد.

این وزیر اتیوپیایی در ادامه نیز گفت: اقدامات دیپلماتیک با هدف شفاف‌سازی موضعگیری کشور اتیوپی به ویژه پس از اقدام مگادیشو در مورد سفرا در دست انجام هستند و آدیس آبابا آماده مذاکره و تبیین موضعگیری خود و رفع مشکل است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha