• سه‌شنبه / ۲۸ بهمن ۱۴۰۴ / ۱۱:۱۱
  • دسته‌بندی: آسیا و اقیانوسیه
  • کد خبر: 1404112816755
  • خبرنگار : 71415

هشدار اندیشکده آمریکایی درباره پیشرفت زیردریایی‌های اتمی چین

هشدار اندیشکده آمریکایی درباره پیشرفت زیردریایی‌های اتمی چین

یک اندیشکده آمریکایی هشدار داد، چین با افزایش سرعت تولید زیردریایی‌های هسته‌ای در آستانه از بین بردن برتری واشنگتن در عرصه قدرت دریایی قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، اندیشکده آمریکایی در گزارش جدیدی با برجسته ساختن پیشرفت چشمگیر چین در عرض پنج سال گذشته در زمینه تولید زیردریایی‌های هسته‌ای زنگ خطر را از این بابت که این کشور آسیایی سریع‌تر از ایالات متحده این زیردریایی‌ها را به کار می‌گیرد به صدا در آورد.

به نوشته شبکه «سی‌ان‌ان»، اندیشکده «انستیتو بین‌المللی مطالعات راهبردی» (IISS) در گزارش جدید خود خاطرنشان کرد فرآیند تقویت ناوگان زیردریایی‌های هسته‌ای نیروی دریایی چین هم شامل زیردریایی‌های تهاجمی و هم شامل زیردریایی‌های مجهز به موشک بالستیک شده است.

در گزارش مذکور هشدار داده شده برنامه چین برای تولید زیردریایی‌های مجهز به نیروی پیشران هسته‌ای در طی بازه زمانی ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ هم از نظر تعداد زیردریایی‌ها – ۷ به ۱۰ – و هم از جنبه تُناژ (۷۹ هزار تُن در برابر ۵۵ هزار و ۵۰۰ تُن) از آمریکا پیشی گرفته است. این گزارش با بررسی تصاویر ماهواره‌ای گرفته شده از کارخانه‌های ساخت کشتی و زیردریایی چین برآورد خود درباره تولیدات چین ارائه کرده است.

این در حالی است که پکن هیچ ارقامی درباره تعداد تسلیحات ناوگان دریایی خود اعلام نمی‌کند.

انستیتوی آمریکایی در گزارش خود عنوان کرد چین بر خلاف بازه زمانی پنج سال گذشته، در بازه ۲۰۱۶ – ۲۰۲۰ تنها سه زیردریایی (معادل ۲۳۰۰۰ تُن) به ناوگانش اضافه کرد، در حالی که ایالات متحده در طی آن بازه هفت زیردریایی (۵۵۰۰۰ تُن) به ناوگانش اضافه کرده بود.

اگرچه این آمار مربوط به زیردریایی‌های به آب‌ انداخته شده است که الزاما همه آن‌ها تکمیل نهایی و به چرخه خدمت فعال وارد نشده‌اند، اما نشان‌دهنده شتاب بی‌سابقه پکن در توسعه توان دریایی خود است.

بر اساس گزارش مذکور انستیتوی IISS با عنوان «موازنه نظامی ۲۰۲۵»، چین تا اوایل سال ۲۰۲۵ دارای ۱۲ فروند زیردریایی اتمی فعال شامل ۶ فروند زیردریایی مجهز به موشک بالستیک و ۶ فروند زیردریایی مجهز به موشک هدایت‌شونده یا زیردریایی تهاجمی است. در مقابل آمریکا مجموعا ۶۵ فروند زیردریایی اتمی دارد که ۱۴ فروند از آن‌ها پرتابگر موشک‌ بالستیک هستند.

طبق این گزارش، چین همچنین دارای یک ناوگان بزرگ ۴۶ فروندی از زیردریایی‌های دیزلی-الکتریکی متعارف است، در حالی که آمریکا فاقد این نوع زیردریایی‌هاست که بر خلاف زیردریایی‌های مجهز به نیروی پیشران هسته‌ای، نیازمند سوخت‌گیری منظم هستند.

چین همچنین در راستای پاسخگویی به این حجم بالای تولید زیردریایی‌های جدید، تاسیسات کشتی‌سازی خود در بندر «هولودائو» متعلق به شرکت صنایع کشتی‌سازی سنگین بوهای در شمال این کشور را به طور چشمگیری گسترش داده است. این گزارش در این بخش تحت عنوان «رونق در بوهای» ۲ زیردریایی جدید چین از کلاس ۰۹۴ (مجهز به موشک بالستیک) که در این کارخانه تولید شده‌اند را برجسته کرده است.

این زیردریایی‌ها با قابلیت شلیک موشک‌های بالستیک هسته‌ای، ضلع سوم «سه‌گانه هسته‌ای» چین (شامل موشک‌های قاره‌پیما و بمب‌افکن‌ها) را تکمیل می‌کنند.

گزارش انستیتو بین‌المللی مطالعات راهبردی همچنین به نسل بعدی زیردریایی‌های چین، یعنی کلاس ۰۹۶ اشاره می‌کند که پیش‌بینی می‌شود تولید آن در دهه جاری در کارخانه بوهای آغاز شده و در اواخر دهه ۲۰۲۰ یا اوایل دهه ۲۰۳۰ وارد خدمت شود.

علاوه بر این، در پنج سال گذشته، چین حداقل ۶ فروند زیردریایی پرتابگر موشک‌های کروز هدایت‌شونده از کلاس ۰۹۵ ساخته که به سامانه پرتاب عمودی موشک (VLS) مجهز هستند. این سامانه‌ها قابلیت شلیک موشک‌های ضدکشتی فراصوت جدید را که پاییز گذشته در رژه روز ملی چین به نمایش درآمدند، دارند.

به نوشته سی‌ان‌ان، آمریکا در مقابل این پیشرفت دریایی سریع چین با مشکلات متعددی در صنایع کشتی‌سازی خود مواجه شده است. سرویس تحقیقاتی کنگره آمریکا (CRS) اخیرا در گزارش جدیدی هشدار داد نیروی دریایی این کشور در دستیابی به هدف ساخت سالانه ۲ فروند زیردریایی تهاجمی کلاس ویرجینیا، با شکست مواجه شده و از سال ۲۰۲۲، کارخانه‌های آمریکایی تنها با نرخ تولید ۱.۱ تا ۱.۲ محصولاتشان را تحویل داده‌اند.

برنامه ساخت زیردریایی‌های جدید مجهز به موشک‌ بالستیک از کلاس کلمبیا نیز حداقل یک سال از برنامه عقب‌تر است و تحویل اولین فروند از این کلاس به نام «یواس‌اس دیستریکت آو کلمبیا» تا سال ۲۰۲۸ به تعویق افتاده است.

گزارش انستیتو بین‌المللی مطالعات راهبردی در این باره تصریح داشت: «افزایش تعداد زیردریایی‌های چین در آب‌ها، چالشی فزاینده برای آمریکا و متحدانش ایجاد می‌کند، در حالی که آن‌ها برای افزایش تولید خود با مشکل مواجه هستند.»

گزارش مذکور، با وجود این تصویر نگران‌کننده برای غرب، یک نکته مثبت برای واشنگتن و متحدانش نیز مطرح کرد و آن، احتمال برتری کیفی زیردریایی‌های آمریکایی است. به ادعای این اندیشکده، «طراحی‌های چین تقریبا به طور قطع از نظر کیفیت از زیردریایی‌های آمریکایی و اروپایی عقب‌تر هستند. جدیدترین زیردریایی‌های چین به اندازه نمونه‌های آمریکایی بی‌صدا نیستند و مزیت پنهان‌کاری همچنان با نیروی دریایی آمریکاست.»

با این حال، کارشناسان معتقدند که در نبردهای دریایی، معمولا نیروی برتر از نظر تعداد پیروز میدان است. چین در حال حاضر بزرگترین ناوگان ناوشکن‌ها، ناوچه‌ها و شناورهای سطحی جهان را در اختیار دارد.

جان فلان، وزیر نیروی دریایی آمریکا، تابستان گذشته در جلسه استماع مجلس نمایندگان این کشور، وضعیت تولید تسلیحات نیروی دریایی را وخیم توصیف کرد و گفت: «تمام برنامه‌های ما به هم ریخته است. بهترین برنامه ما شش ماه تأخیر دارد و ۵۷ درصد از بودجه پیش‌بینی‌شده پرهزینه‌تر شده است.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha