• جمعه / ۲۶ دی ۱۳۹۳ / ۰۸:۴۸
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 93102614090

در آستانه یک سالگی ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی

جبران 50 درصدی درآمد نفت با اجرای اقتصاد مقاومتی

جبران 50 درصدی درآمد نفت با اجرای اقتصاد مقاومتی

یک کارشناس اقتصادی گفت: در شرایط کنونی توجه به اقتصاد مقاومتی بسیار اهمیت دارد و می‏‌توان با استفاده از راهکارهای اقتصاد مقاومتی تا 50 درصد درآمدهای نفتی را جبران کرد.

یک کارشناس اقتصادی گفت: در شرایط کنونی توجه به اقتصاد مقاومتی بسیار اهمیت دارد و می‏‌توان با استفاده از راهکارهای اقتصاد مقاومتی تا 50 درصد درآمدهای نفتی را جبران کرد.

مرتضی دلخوش در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره بر اهمیت اقتصاد مقاومتی و نیاز به اجرایی کردن این نوع اقتصاد در زمان کاهش قیمت نفت، گفت: با توجه به بحران‎های اخیر قیمت نفت و تاثیر آن بر بودجه از نظر من باید دولت یک اصلاحی بر قیمت تعیین شده نفت در بودجه، داشته باشد و باید بودجه روی نفت بشکه‎ای 45 دلار بسته شود.

وی در ادامه عنوان کرد: دولت برای جبران این شرایط دو ابزار در اختیار دارد؛ یکی از این ابزارها ابزار مالیات و دیگری ارزش افزوده است، همچنین دولت می تواند با افزایش تعرفه‏‌های گمرک کسب درآمد کند. اما موضوع دیگر بحث اقتصاد مقاومتی است که می‎توان با تاکید بر پتانسیل‎های داخلی و استفاده از نیروهای داخل بر مشکلات فائق آمد. در این صورت چیزی حدود 50 درصد از درآمد نفتی ما تحقق پیدا می‏‌کند.

دلخوش درباره مشخصه‎های اقتصاد مقاومتی گفت: برخی می‌گویند اقتصاد مقاومتی، قطع ارتباط با خارج است. اما در اقتصاد مقاومتی اگر چه باید از پتانسیل‎های داخل بهره برد، اما مهمترین موضع استفاده از پتانسیل کشورهای دیگر همچون کشورهای همسایه است که ما می‏‌توانیم از طریق صادرات به کشورهایی که در لیست تحریم‎ها نیستند، منافعی را به دست بیاوریم.

این کارشناس اقتصادی در ارزیابی از اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی در سال‎های اخیر گفت: به نظرم هدف‏هایی که ما در اقتصاد مقاومتی داشتیم، به طور کامل اجرایی نشد و ما چندان نتوانستیم این نوع اقتصاد را محقق کنیم. این نکته را باید متذکر شد که اقتصاد وابسته به سیاست است و اقتصاد و سیاست بسیار به هم وابسته‌اند، بنابراین اقتصاد از تصمیمات سیاسی تاثیر می پذیرد، ما در اقتصاد روز جهان، ما نمی‎توانیم بسته عمل کنیم و درهای کشور را ببندیم و بگوییم می‏خواهیم همه احتیاجات کشور را خودمان تامین کنیم. اقتصاد مقاومتی بستن فضاهای مختلف نیست، بلکه استفاده از پتانسیل‏های خارجی هم است که من معتقدم ما در این مورد خوب عمل نکرده‎ایم.

او با اشاره به فاصله زیاد میان دانشگاه و صنعت در کشور گفت: در کشور ما فاصله بین دانشگاه و صنعت بسیار زیاد است و در صنعت از نیروی دانشگاهی استفاده نمی‌شود، صنعت خودروسازی دومین صنعت پراشتغال کشور بعد از نفت است. اما ما در این صنعت به سرعت در حال عقب‎نشینی هستیم و در واقع برای به روز کردن این صنعت از دانشگاه کمک نگرفته‌ایم و نیروی انسانی خود را دو دستی تقدیم به کشورهای صنعتی می کنیم.در حالی که هزینه بسیاری برای آموزش آن‎ها صرف می شود، این نیرو از سوی کشورهای دیگر جذب می‌شوند.

دلخوش همچنین درباره اهمیت توجه به کشورهای همسایه به عنوان مقصد صادرات هم گفت: در حال حاضر کشورهایی مثل عراق، افغانستان و روسیه با توجه به شرایطی که دارد، کشورهایی هستند که ما می توانیم در این مقطع برای صادرات از آن‌ها بهره بگیریم و از این بازار برای جذب سرمایه استفاده کنیم. اگر ما در این موارد برنامه‎ریزی کرده باشیم می توانیم فشارهای کاهش قیمت نفت را تحمل کنیم. همچنین برای اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی باید بازار سرمایه و بخش تولید را تقویت کنیم و استفاده از ظرفیت تولید کشور را به 70 درصد برسانیم. اکثر صنایع ما الان یا تعطیل هستند و یا 30 درصد آن‌ها فعال است.

این کارشناس اقتصادی همچنین تاکید کرد: برای افزایش بهره‎وری بخش تولید، نیاز به حمایت از بازار سرمایه داریم که تاکید بر این موارد بر گفتار وجود دارد، اما در عمل اتفاقی نمی‎افتد. تامین مالی برای بخش تولید اهمیت زیادی دارد و تولیدکننده باید بتواند با اطمینان خاطر کار کند و بداند که با افزایش کیفیت کالاهای تولید خود، با ورود کالای خارجی حذف نمی‌شود. از نظر من اگر این موارد در نظر گرفته شود ما می‎توانیم در اقتصاد مقاومتی حرفی برای گفتن داشته باشیم. اما تنها با افزایش مالیات و تعرفه‎ها فشار بر مردم زیاد و همچنین فاصله طبقاتی افزایش می‏‌یابد.

وی افزود: ما اکنون با چشم انداز 1404 فاصله زیادی داریم، در نتیجه نه تنها در جهت اقتصاد مقاومتی گام برنداشته‏‌ایم، بلکه به اهداف تعیین شده خود هم دست پیدا نکرده‎ایم. اقتصاد ایران همواره با نوسان همراه بوده و همیشه از قیمت نفت تاثیر گرفته است. ما باید یک نهاد مدیریت بحران داشته باشیم که در صورت مشکلاتی که در زمان کاهش قیمت نفت به وجود می‌آید، بتواند شرایط را کنترل کند همچنین باید در زمینه مالیات فرهنگ‏سازی کنیم و با اجرایی کردن شیوه الکترونیک جمع آوری مالیات از فرار مالیاتی جلوگیری کنیم با هماهنگی می‎توان هم در بخش حقیقی و هم در بخش حقوقی با دریافت مالیات منابع درآمدی خوبی فراهم کرد.

دلخوش گفت: با رشد شاخص های اقتصادی برخی اطلاعات غلط به بازار می دهند که بانک ها باید با حمایت از تولید از سفته بازی جلوگیری کنند و متناسب با تورم تسهیلات بدهند در نتیجه در این شرایط با هماهنگی میان سیاست‌های دولت و وضعیت اقتصاد می توان از التهاب در بازار سهام جلوگیری کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha