• سه‌شنبه / ۱۰ مهر ۱۳۹۷ / ۱۳:۱۸
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 97071005851
  • خبرنگار : 71616

چرا دلار کاهشی شد؟

چرا دلار کاهشی شد؟

در پی روند نزولی قیمت دلار در بازار آزاد، یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران با بیان این که افزایش نرخ ارز هیچ توجیه منطقی نداشت، چهار دلیل برای کاهش نرخ ارز مطرح کرد و گفت: این افت قیمت ارز تمام خواهد شد و در یک قیمت منطقی در حدود ۱۰ هزار تومان می‌رسد که تثبیت آن به دولت و ایجاد اعتماد مردم به توانایی در اقتصاد کشور بستگی دارد.

بازا ارز امروز (سه‌شنبه) همچون دو - سه روز گذشته، به روند نزولی خود ادامه داد و حتی میزان کاهش امروز تشدید شد و به نرخ دلار به ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. در این زمینه محسن حاجی بابا – نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی ایران - در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در حال حاضر تحلیل بازار ارز متفاوت‌تر از تحلیل‌هایی است که طی سال‌های قبل داشته‌ایم و هیچ دلیل قانع کننده‌ای برای افزایش آن دیده نمی‌شود، چراکه ظرفیت فعلی اقتصادی و اجتماعی ایران دلار ۱۴ - ۱۵ هزار تومان به بالا را توجیه نمی‌کند.

وی افزود: اصولا بازار هیجانی، بازار قابل اتکایی نیست. چه در بالا رفتن آن یا در پایین آمدنش. اما زمانی که قیمت‌ها بالا می‌رود، روی پایین آمدن بیشتر می‌توان تکیه کرد تا به قیمت‌های واقعی خود برسد.

نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی ایران چهار عامل اصلی که تاثیرگذار در کاهش قیمت ارز بوده را احتمال تصویبFATF  عنوان کرد و گفت: این موضوع اطمینان ایجاد می‌کند که مانعی برای ارتباط بین ایران و اروپا نخواهد بود.  

حاجی‌بابا دلیل دیگر کاهش نرخ ارز را ارتباط بانکی اروپا (به غیر از سوئیس) با ایران که تقریباً قطعی شده، برشمرد و اظهار کرد: وقتی برای دلار در اقتصاد جنبه ناامنیتی ایجاد شود، هزینه مبادله بالا می‌رود. ایران از نظر آمار دقیق نیست اما بالاخره مسئولان جسته و گریخته اعلام کردند که حدود ۲۵ میلیارد دلار در خانه‌ها وجود دارد که اکنون در بازار آزاد در حال عرضه است.

وی علت دیگر افت قیمت دلار را آزاد اعلام کردن واردات ارز بدون محدودیت همراه با مسافران دانست و گفت: حواله‌های خرید و فروش به شدت وجود دارد اما عرضه اسکناس در بازار توسط مسافران و حتی صرافی‌ها در کاهش قیمت تاثیرگذار است و به احتمال زیاد در عرضه اسکناس در بازار افزایش پیدا خواهد کرد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد:  این شرایط باعثد خریداران دلار یا دلال مقداری در خرید احتیاط کنند و احتیاط در خرید باعث کاهش قیمت‌ها شده و با همان شدت هیجانی که خرید کردند اکنون عرضه می‌کنند که بازار تاحدودی به تعادل برگشته است.

وی افزود: این عوامل تنها نمی‌تواند تعادل نرخ را نگه دارد. بنابراین عوامل بنیادی دیگر را باید دولت در تصمیمات در نظر بگیرد تا قیمت ها تثبیت شود.

به اعتقاد نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی ایران، مهمترین مشکل، نقدینگی ۱۶۵۰ هزار میلیارد تومانی است که باید دولت راهکاری برای آن  بیاندیشد و از همه مهم‌تر بازگرداندن اعتماد عمومی به توانایی در اداره اقتصاد است که اگر این اعتماد برگردد، می‌تواند موجب تحرک در بخش های مولد شود.

حاجی‌بابا همچنین از بورس به عنوان ضربه‌گیر افزایش قیمت دلار یاد کرد.

این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران بازار را اینطور پیش‌بینی کرد که روند نزولی امروز و فردا تمام خواهد شد و دلار تا حدود ۱۰ هزار تومان (مقداری بالاتر یا پایین‌تر) می‌آید که این قیمت در شرایط فعلی یک قیمت منطقی برای بازار آزاد است و اگر محدودیت‌های نیمایی برداشته شود، دولت کنترل و نظارت بیشتری روی ارزها خواهد داشت. اما تثبیت آن بستگی به حرکت‌های دولت و ایجاد اعتماد مردم به توانایی دولت در اقتصاد کشور و تصمیماتی دارد که در قبال نقدینگی اتخاذ می کند.

وی افزود: در ماه‌های آینده و تصمیمات بعدی، اگر دولت از بخشنامه‌ها و اداره کردن اقتصاد دست بکشد و قبل از اتخاذ هر تصمیم با فعالان بخش خصوصی که اتاق بازرگانی نماینده آنهاست، مشورت لازم را داشته باشد، مشکلات برطرف خواهند شد. همچنین دولت باید برای دلار ۴۲۰۰ تومانی فکری اساسی بکند. دلار ۴۲۰۰ تومان به زیان مردم و قشر پایین کشور است، چراکه کالاهایی که با دلار ۴۲۰۰ تومان وارد می‌شود احتمال قاچاق‌شان بالاست چون مقرون به صرفه هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۴:۰۲

برای من جالب است که در مبحث شرایط اقتصادی این روزها، کارشناسان به رفتار جامعه‌شناختی جمعی و توده‌وار مردمان که باید « رفتار رمه‌ای» نامگذاری‌اش کرد، توجه‌ای نمیشود و کمتر به تبیین و شناسایی و آسیب‌شناسی‌اش پرداخته و بابتش روشنگری کرده باشند. در صورتی که عمده آسیبهای جامعه امروز ما در همه مقولات « رفتار رمه‌ای» جامعه است!

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۴:۱۱

احتمال تصویبFATF ؟ ... خودتی !

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۶:۲۰

نه آسمون ریسمون داره نه به چیزی ربط داره . دلار بالای 10 تومن کاربردی نیست ، ینی کارایی نداره تو واردات و این تو حجم واردات ثابت شد . همین

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۶:۲۶

چون آقازاده ها دلاراشونو 19000 تومن فروختن. چند وقت دیگه نصف قیمت باز میخرن

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۰ ۱۷:۱۵

عباس آخوندی ها نعمت زاده ها زنگنه ها جهانگیری ها دست از سر ایران...

avatar
۱۳۹۷-۰۷-۱۱ ۰۲:۰۰

محمد دهقان نایب رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس در حاشیه جلسه علنی امروز سه‌شنبه مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران، در خصوص نوسانات اخیر بازار ارز اظهار داشت: آنچه موجب افزایش قیمت دلار طی سال جاری شد، اجرای الزامات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) توسط برخی از دولتمردان ما بود که می خواستند در اجرای برخی قوانین تبعیض‌آمیز بین‌المللی شاگرد خوب کلاس باشند. عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: طرف غربی به دنبال این بود که تمام اطلاعات اقتصادی ایران را در اختیار داشته باشد و هیچ اقدامی خارج از چارچوب های رسمی برای جابجایی منابع ارزی توسط ایران انجام نشود؛ این امر موجب شد عرضه دلار به بازار کم شود. همزمان با افزایش تقاضا، قیمت دلار به شدت افزایش یافت. عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس افزود: بانک مرکزی نیز مقدار کمی ارز به بازار تزریق کرد. این دو عامل فضای روانی در کشور ایجاد کرد و دهها میلیارد دلار ارز خانگی کم کم به بازار وارد شد. وی خاطرنشان کرد: از روز شنبه هفته جاری مقرراتی در شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا به تصویب رسید که امکان واردات دلار به داخل کشور فراهم شود و ایرانیانی که خارج از کشور تمایل دارند دلار و ارز به ایران وارد کنند، بدون محدودیت و موانع بتوانند این کار را انجام دهند.