• شنبه / ۲۶ آبان ۱۳۹۷ / ۱۰:۱۵
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 97082612424
  • خبرنگار : 71593

بازداشت فرهنگ‌سازان و فعالان حقوق بشر در ترکیه

بازداشت فرهنگ‌سازان و فعالان حقوق بشر در ترکیه

پلیس ترکیه پنج سال پس از اعتراضات در پارک گزی استانبول، حملات خود به "دشمنان کشور" را آغاز کرده است. بسیاری از نمایندگان سازمان "آنادولو کولتور" که با انستیتو گوته آلمان همکاری می‌کند، بازداشت شده‌اند.

به گزارش ایسنا، بسیاری از اهالی فرهنگ و فعالان حقوق بشر در ترکیه به خاطر حمایت از اعتراض‌های سال ۲۰۱۳ میلادی در این کشور بازداشت شده‌اند. رسانه‌های ترکیه گزارش داده‌اند که در میان بسیاری از بازداشت‌شدگان افرادی هستند که با سازمان "آنادولو کولتور" فعایت می‌کنند.

"آنادولو کولتور" سازمان فرهنگی عثمان کاوالا، فعال برجسته مدنی و تجاری ترکیه است. کاوالا از سال گذشته به اتهام همکاری با کودتاگران ترکیه در بازداشت به سر می‌برد، اما هنوز حکمی علیه او صادر نشده است.

به گزارش دویچه‌وله، عثمان کاوالا مظنون به همکاری با کودتاچی‌ها در ماه ژوئیه ۲۰۱۶ است. "آنادولو کولتور"، سازمان فرهنگی عثمان کاوالا، سازمانی است که برای تحقق رواداری میان گروه های اتنیک در ترکیه فعالیت می‌کند. این سازمان همکاری‌های وسیعی با سازمان‌های جهانی از جمله انستیتو گوته آلمان دارد.

در جریان حملات پلیس همچنین چندین دانشمند و محقق دستگیر شده‌اند. اینها افرادی هستند که نظری انتقادی نسبت به سیستم قضایی و حقوق مدنی در ترکیه ابراز کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری آلمان در مجموع فرمان بازداشت ۲۰۰ نفر در استانبول و سه منطقه دیگر صادر شده است. ۱۳ نفر در حال حاضر در بازداشت به سر می‌برند.

روزنامه "جمهوریت" ترکیه که لحنی انتقادآمیز نسبت به دولت ترکیه دارد، به نقل از یک گزارش پلیس این کشور نوشته است که کاوالا و همکاران‌اش متهم شده‌اند با حمایت از اعتراض‌ها در میدان گزی در شهر استانبول ناآرامی و هرج‌ و مرج برقرار کنند و به این ترتیب امکان سرنگونی دولت را مهیا سازند.

روزنامه "جمهوریت" ترکیه به نقل از این گزارش پلیس در ادامه نوشته است که این افراد همچنان به سیاست خود ادامه می‌دهند و از اعتراض‌هایی شبیه میدان گزی حمایت می‌کنند.

اعتراضات پارک گزی

در اواخر ماه مه ۲۰۱۳ خشونت‌ پلیس ترکیه برای برچیدن چادرها و پایان‌ دادن به اعتراضات در پارک گزی در مرکز استانبول موجی از اعتراضات داخلی و بین‌المللی برانگیخت.

معترضان از قشرهای سنی و اجتماعی گوناگون، عزم خود را جزم کرده بودند تا جلوی برنامه دولت رجب طیب اردوغان که آن زمان نخست‌وزیر ترکیه بود را برای تخریب پارک گزی و ایجاد مراکز جدید تجاری و فرهنگی بگیرند.

اعتراضاتی که صلح‌آمیز آغاز شد به سرعت اوج گرفت و به خشونت انجامید و دست‌کم پنج کشته و هشت هزار زخمی برجا گذاشت. معترضان موفقیتی نسبی هم کسب کردند، زیرا با حکم دادگاه برنامه‌ی دولت برای دگرگونی پارک گزی به مدت سه سال متوقف شد.

در سال ۲۰۱۶ و با رای تازه‌ی همان دادگاه، اردوغان اعلام کرد که طرح پارک گزی به اجرا گذاشته می‌شود.

اعتراض‌های وسیع جهانی

این اقدام دولت ترکیه با اعتراض‌های وسیع جهانی روبه‌رو شده است. سازمان عفو بین‌الملل و انجمن جهانی قلم (پن بین‌المللی) و اتحادیه اروپا به این اقدام ترکیه اعتراض کرده‌اند.

اتحادیه اروپا با اعتراض به دستگیری‌های اخیر در ترکیه خواستار آزادی هرچه زودتر بازداشت‌شدگان شده است. فدریکا موگرینی٬ مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در بیانیه‌ای در این باره این دستگیری‌ها را هشداردهنده خوانده است.

از زمان کودتای ناموفق در ترکیه که دولت ترکیه مسئول آن را فتح‌الله گولن، واعظ و مدرس علوم دینی می‌داند، تاکنون بیش از ۱۱۰ هزار نفر به خاطر ارتباط با این کودتا از کار خود برکنار شده‌اند و بیش از ۵۰ هزار نفر نیز بازداشت شده‌اند.

فتح‌الله گولن تا چندسال پیش از متحدان مهم اردوغان بود و در قدرت‌گیری حزب عدالت و توسعه در اوایل دهه گذشته میلادی نقش داشت. از سال ۲۰۱۳ میانه‌ی جریان "خدمت" وابسته به گولن با حزب عدالت و توسعه به هم خورد و اردوغان او را متهم به رهبری کودتای نظامی ماه ژوئیه در این کشور کرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha