• دوشنبه / ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ / ۱۵:۲۴
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98061105886
  • خبرنگار : 71579

القدس العربی تحلیل کرد

ایران بزرگترین برنده و عربستان و اسرائیل بزرگترین بازندگان نشست بیاریتز

ایران بزرگترین برنده و عربستان و اسرائیل بزرگترین بازندگان نشست بیاریتز

یک روزنامه عربی فرامنطقه‌ای با اشاره به سفر محمد جواد ظریف به فرانسه و دیدار با مکرون در حاشیه نشست جی 7 نوشت که ایران بزرگ ترین برنده این نشست و عربستان و رژیم صهیونیستی بزرگ‌ترین بازندگان آن هستند.

به گزارش ایسنا، روزنامه القدس العربی در یادداشتی به قلم ابراهیم نوار، نویسنده مصری تحت عنوان" معامله مکرون-ظریف و گزینه های تهران پس از اجلاس بیاریتز" نوشت: ایران منافع خود را در دستور کار اجلاس جی 7 در شهر بیاریتز قرار داد سپس از طریق معامله مکرون، رئیس جمهور فرانسه و محمد جواد ظرف، وزیر خارجه ایران توانست به بزرگترین پیروز این اجلاس تبدیل شود؛ اجلاسی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا علیرغم مخالفت نتایج آن را به اجبار پذیرفت. در پی نتایج این اجلاس دونالد ترامپ مجبور شد به طور رسمی از موضع خود مبنی بر تحریم کشورهایی ناقض تحریم های واشنگتن علیه تهران عقب نشینی کند. به عبارت دیگر از مهم ترین نتایج نشست بیاریتز موافقت ترامپ با مساله افتتاح خطوط مالی برای فروش نفت ایران از طریق کشورهای مختلف بود. رئیس جمهور آمریکا همچنین پس از پایان این اجلاس بارها تاکید کرد که به دنبال تغییر نظام در ایران نیست.

نویسنده می‌گوید: در نشست جی 7 که به میزبانی فرانسه و به ریاست امانوئل مکرون برگزار شد نقطه ضعف آمریکا"ایران" بود، مکرون در این نشست قدرت دیپلماتیک بی نظیری از خود نشان داد و  با یاری شش کشور دیگر از جمله انگلیس توانست ترامپ را در تنگنا قرار دهد و لزوم کاهش تنش با ایران و ایجاد روزنه هایی برای نجات برجام را به او بفهماند. ترامپ در نهایت ایجاد مقدمات دیدار بدون قید و شرط با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را پذیرفت و گفت که احترام زیادی برای ملت و مقامات ایران قائل است. این همان احترام شایسته ایران است که رهبر این کشور آن را شرط مذاکره قرار داده است.

در ادامه این تحلیل آمده است: به نظر می رسد معامله ظریف -مکرون که برای ایجاد آن تلاش های دیپلماتیک فشرده ای انجام شد؛ تلاش هایی که از توکیو آغاز و به اسلو، برلین و پاریس رسید، چهار نکته اصلی را شامل می شد: اول؛  اجازه از سرگیری صادرات نفتی ایران البته با کمیت های کمتر یعنی تقریبا یک الی یک و نیم میلیون بشکه در روز. دوم؛ فعال سازی مکانیزم مالی اروپا. سوم؛ کاهش تنش در تنگه هرمز و کاهش اقدامات تحریک آمیز و مساله آخر و چهارم ایجاد مقدماتی برای دیدار ترامپ و روحانی که هدف آن باز کردن راه برای انجام مذاکره و رسیدن به توافق جدید به جای برجام است.

این نویسنده مصری با اشاره به اینکه گفته می شود حسن روحانی و دونالد ترامپ در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل که قرار است در ماه سپتامبر برگزار شود باهم دیدار می کنند نوشت: اگر این معامله (معامله ظریف-مکرون) اجرایی شود ایران به بازار جهانی نفت بازخواهد گشت و کشورهای وارد کننده نفت ایران مانند ژاپن، کره و هند بدون ایجاد اختلاف در روابط شان با  آمریکا نیاز نفتی خود را از ایران تامین می کنند. این معامله همچنین می تواند آتش بحران جدیدی را خاموش کند؛ بحرانی  که ممکن بود میان چین و آمریکا ایجاد شود زیرا کشور چین بطور علنی و آشکار تحریم های آمریکا را نقض می کند و به وارد کردن نفت از ایران ادامه می دهد و آمریکایی ها شرکت های نفتی چینی را به وضع تحریم تهدید می کنند.

در این تحلیل آمده است: بعد از پیروزی های دیپلماتیکی که محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران محقق کرد اکنون توپ در زمین ایران قرار گرفت؛ دیپلماسی که منجر به آزادی نفتکش توقیف شده ایران شد، نفتکشی که  بیش از یک میلیون تن نفت سفید ایرانی  حمل می کرد و پس از آن ایران  اعلام کرد که محموله این نفت‌کش را فروخته است و آمریکا با این مساله هیچ مخالفتی نکرد. این درحالی است که آمریکا چند ساعت قبل از نشست (جی 7) تمام  کشورهایی که می خواستند اجازه دهند این نفتکش در بندر آنها پهلو بگیرد و یا برای فروش محموله آن به ایران کمک کنند را تهدید می کرد. ترامپ هیچ واکنشی به فروش محموله نفتکش ایرانی نداشت و تنها گفت که امیدوارم ایرانی ها ثروتمند شوند، این مساله  ما را یاد حرف چند وقت پیش ترامپ می اندازد زمانی که گفته بود به ایرانی ها کمک می کنم تا بار دیگر کشور بزرگی داشته باشند.

نویسنده در ادامه آورده است: ایران چه اقدامی انجام خواهد داد؟ قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم بر این مساله تاکید می کنیم  همانگونه نتایج نشان می دهد که ایران برنده بزرگ نشست بیاریتز است از سوی دیگر نتایج این نشست نشان می دهد که بزرگترین بازندگان اسرائیل و عربستان هستند. در قدس(تل آویو) و ریاض حالت هیستریک بر رهبران دو کشور غلبه کرده بود زیرا بزرگ ترین دشمن منطقه ای آنها  از تحریم هایی که هر دوی آنها برای وضع آن تلاش کردند، معافیت هایی دریافت می کند. نتانیاهو از یک سو و محمد بن سلمان از سوی دیگر بزرگ ترین تشویق کنندگان آمریکا برای خروج از برجام به شمار می روند تا جایی که نتانیاهو اعتراف کرد که خودش نقشه خروج واشنگتن از برجام و تشدید تحریم ها علیه ایران  به منظور تسلیم تهران در برابر اسرائیل و فلج کردن آن را برای رئیس جمهور آمریکا ترسیم کرده است. بنابراین زمانی که نتانیاهو از برنامه ریزی برای این معامله و سفر ظریف به نروژ و پاریس و همچنین دیدارش با مکرون با خبر شد بسیار خشمگین شد به همین دلیل تلاش کرد تا بر سر راه معامله ظریف- مکرون سنگ اندازی کند و اظهارات او مبنی بر هدف قرار دادن پایگاه های سپاه پاسداران ایران و نیروهای هم پیمان ایران در عراق، سوریه و لبنان در همین راستا بود. نتانیاهو که معتقد است جنگ راه پیروزی در انتخابات 17 سپتامبر آتی است همچنین می داند که رهایی ایران از تحریم های اقتصادی آمریکا به سود او نخواهد بود. بنابراین گزینه ایران در هفته های آتی و تا 17 سپتامبر تنها منوط به نتایج نشست بیاریتز نیست بلکه به اقدامات اسرائیل علیه ایران و هم پیمانان آن در خاورمیانه نیز بستگی دارد.

در ادامه این تحلیل آمده است: موضع ریاض نیز تفاوت چندانی ندارد زیرا یکی از اهداف خروج واشنگتن از برجام محقق کردن اهداف عربستان و مقابله با نفوذ ایران در خاورمیانه است. بنابراین اگر نتایج نشست 7 کشور بزرگ صنعتی تاثیر تحریم های آمریکا علیه ایران را کاهش دهد و باب تعامل مالی کشورهای زیادی را ایجاد کند، این امر به معنای تقویت قدرت ایران در منطقه و عدم شکست اقصادی ایران خواهد بود؛ شکستی که عربستان و اسرائیل به آن امیدوار بودند. از سوی دیگر هم پیمانان ایران در صنعا هشدارهایی به ریاض می دهند و می گویند که نتایج جنگ میان دو طرف تلخ خواهد بود و حرف آخر را تهران خواهد زد همانگونه که محمد جواد ظریف در اظهارت خود می گوید" ایران هیچ جنگی را آغاز نخواهد کرد اما اگر جنگی علیه آن آغاز شود پایان آن با ایران خواهد بود".
نویسنده در پایان می گوید: با این حال به نظر می رسد که انتخاب گزینه هایی از سوی محافظه کاران تندرو در ایران امری سخت است اما این مساله از نظر سیاسیون اعتدالگرا آسانتر است. نقطه اشتراک نیروهای تندرو و اعتدالگرا ایران " استقلال و آزادی اراده ملی ایران" است؛ این مساله غیر قابل مذاکره و غیرقابل معامله است. بنابراین به احتمال زیاد تندرو ها و میانه روهای ایران به معامله ظریف- مکرون روی بیاورند و از تاثیر تحریم های آمریکا که به اقتصاد ایران آسیب رساند دور شوند. به نظر می رسد که ایران طی هفته های آتی دیپلماسی فعالی خواهد داشت و معادله ای در تضاد با معادله " شعله های آتش" که اسرائیل و عربستان آن را درپیش گرفته اند به دنیا تقدیم کند . در پایان توازن در خاورمیانه به ناچار بر اساس چیزی که می توان آن را "صلح قدرت" نامگذاری کرد ایجاد خواهد شد و این مساله بدون قدرت ایران که اسرائیل و آرزوی نتانیاهو یعنی  معادله " صلح اسرائیلی"  را خنثی می کند، امکان پذیر نخواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha