به گزارش ایسنا، گزارش بانک مرکزی از آمار بخش پولی و بانکی کشورمان نشان میدهد که حجم سپردههای مردم نزد بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی در پایان خرداد ماه حدود ۱۹۳۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
این در حالی است که بر اساس همین آمار، ۱۵۳۰ هزار میلیارد تومان از این سپردهها، سپردههای مدتداری است که مردم نزد بانکها قرار دادهاند و در ازای آن سود دریافت میکنند.
حال آنکه بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ سود سپردههای کوتاهمدت ۱۰ درصد و نرخ سود سپردههای بلندمدت ۱۵ درصد است و بانکها باید نرخ سود را به سپردههای اشخاص بر این اساس محاسبه و پرداخت کنند.
اما با ایجاد رقابت بین بانکها برای جذب منابع بیشتر، در حال حاضر بسیاری از بانکها نرخ سود ۲۰ درصدی را به سپردهها پرداخت میکنند.
نرخ سودهای تعیینشده برای سپرده از سوی شورای پول و اعتبار در شرایطی است که رییس کل بانک مرکزی در ماههای پایانی سال گذشته به بانکها هشدار داد که در خصوص نرخ سود سپرده قانون را رعایت کنند و بانکهایی که بیش از ۲۰ درصد به سپردهها سود پرداخت کنند، جریمه میشوند.
در واقع همتی به نوعی اجازه پرداخت نرخ سود سپرده تا ۲۰ درصد را به بانکها داد و جالبتر آنکه اکثر بانکها در حال حاضر به سپردههای کوتاهمدت نیز سود ۲۰ درصدی پرداخت میکنند، در واقع سپردههای کوتاه مدت را در قالب سپرده بلندمدت در نظر میگیرند.
به این ترتیب، با توجه به اینکه حجم سپردههای مدتدار مردم نزد بانکها ۱۵۳۰ هزار میلیارد تومان است، با فرض پرداخت سود ۲۰ درصدی به این سپردهها نظام بانکی کشور در هر ماه حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان سود به این سپردهها پرداخت میکند.
از سوی دیگر اگر به طور متوسط نرخ سود پرداختی بانکها را ۱۵ درصد در نظر بگیریم، سود پرداخت شده در هر ماه ۱۹۰۰ میلیارد تومان است.
البته بانک مرکزی در سال گذشته برای جلوگیری از سفتهبازی و نوسانگیری در بازارهای سرمایه و ارز، نحوه محاسبه سود سپردههای کوتاهمدت را از روز شمار به ماه شمار تغییر داد.
انتهای پیام
نظرات