• دوشنبه / ۲۲ مهر ۱۳۹۸ / ۰۳:۴۴
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 98072116175
  • خبرنگار : 71498

مقایسه قیمت بنزین ایران با کشورهای همسایه

مقایسه قیمت بنزین ایران با کشورهای همسایه

در حال حاضر بنزین در کشورهای همسایه ایران با چند برابر نرخ بنزین ایران خرید و فروش می‌شود؛ با این حال بسیاری از مسوولان نفتی و کارشناسان حوزه انرژی بر سر لزوم اصلاح قیمت این فرآورده نفتی اتفاق نظر دارند.

به‌گزارش ایسنا، طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها مصوب سال ۱۳۸۹ باید قیمت فروش داخلی بنزین، نفت گاز، نفت کوره، نفت سفید و گاز مایع و سایر مشتقات نفت، با لحاظ کیفیت حامل‌ها و با احتساب هزینه‌های مترتب (شامل حمل ونقل، توزیع، مالیات و عوارض قانونی) به تدریج تا پایان برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران کمتر از ۹۰ درصد قیمت تحویل روی کشتی (فوب) درخلیج فارس نباشد.

اما طی سال‌هایی که این قانون اجرا شد، در محدود دفعاتی دولت دست به اصلاح قیمت سوخت از جمله بنزین زد که بار آخر به سال ۱۳۹۳ بازمی‌گردد و بعد از آن هیچ تغییری در قیمت سوخت ایجاد نشد و به تبع آن قیمت سوخت در ایران به ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج‌فارس نرسید و البته دولت و مجلس دلایل و ملاحظات خاص خود از جمله کنترل تورم و آثار روانی ناشی از افزایش قیمت سوخت و کالاها و نهایتا زندگی مردم را داشتند.

از سوی دیگر، ١٥ درصد یارانه‌ای که در دنیا و در حوزه انرژی پرداخت می‌شود، متعلق به ایران است. یعنی ١٠ درصد درآمد ناخالص داخلی را به یارانه اختصاص می‌دهیم و ٥٠ درصد یارانه انرژی به سه دهک ثروتمند جامعه اختصاص می‌یابد، این در حالی است که کم‌تر از سه درصد هزینه این دهک‌ها، به سوخت مربوط است.

اما بررسی و مرور درآمد و هزینه در کشورهای مختلف و ایران نشان می‌دهد که متوسط مصرف داخلی بنزین در سال ۱۳۹۵ معادل ۷۳.۴ میلیون لیتر در روز بوده که نسبت به سال قبل ۵.۲ درصد رشد داشته و این در حالی است که متوسط مصرف داخلی بنزین در سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ به ترتیب ۷۷.۴ و ۸۸.۴ میلیون لیتر در روز بوده که نسبت به سال‌های قبل ۷.۹ و ۱۴.۲ درصد افزایش داشته است. در نتیجه به نظر می رسد که پایین بودن قیمت نسبی بنزین منجر به افزایش مصرف آن شده است.

مقایســه قیمت بنزین در کشورها، نسبت به درآمد ســرانه نشان می‌دهد که قدرت خرید مردم برای بنزین چقدر است؛ هرچند در برخی کشورها مردم قیمت بالایی برای خرید بنزین پرداخت می کنند اما در عوض این قیمت با توجه به درآمد ســرانه ایشــان رقم معقولی به نظر می‌آید، و در نتیجه قیمت صرف نمی‌تواند ملاک مناسبی برای ارزانی یا گرانی بنزین در نظر گرفته شود.

با تمام این اوصاف، وقتی بحث گرانی بنزین در سایر کشورها در مقایسه با قیمت آن در ایران مطرح می‌شود، این موضوع از سوی افکار عمومی عنوان می‌شود که قیمت‌ها را باید نسبت به درآمد سرانه آن کشورها در نظر گرفت و سپس مقایسه کرد که آیا قیمت بنزین در ایران ارزان‌تر است یا خیر؟ این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان، باید توجه داشت که درآمد سرانه گرچه می‌تواند نشانگر میزان ثروت یک کشور نسبت به دیگران باشد، اما نمی‌تواند تصویر دقیقی از وضعیت اقتصادی کشورها نسبت به سایرین ارائه دهد.

به عنوان مثال اگر درآمد سرانه ایران برابر با ۴۰۰۰ دلار باشد و درآمد سرانه آلمان ۶۵۰۰ دلار باشد، نمی‌توان بر این اساس تعیین کرد که کدام یک از کشورها وضعیت اقتصادی بهتری دارند؛ چراکه هزینه‌های جاری در دو کشور بسیار متفاوت است.

با این حال آمار مربوط به درآمد سرانه در ایران نسبت به کشورهای همسایه که قیمت بنزین آن‌ها با ایران مقایسه شده، حاکی از آن است که در ترکیه قیمت بنزین ۱۶ هزار و ۶۶۰ تومان ( ۱.۲۳ دلار)  و قیمت گازوئیل ۱۵ هزار و ۱۲۰ تومان ( ۱.۱۲ دلار) است. یعنی بر اساس بررسی‌ها، گران‌ترین بنزین در میان کشورهای اطراف ایران، در ترکیه و ارمنستان به فروش می رسد. نرخ هر لیتر بنزین در ترکیه برابر با یک دلار و ۲۳ سنت و در ارمنستان برابر با یک دلار و ۱۸ سنت است. یعنی در ارمنستان قیمت بنزین ۱۵ هزار و ۹۳۰ تومان و قیمت گازوئیل ۱۴ هزار و ۷۱۵ تومان (۱.۰۹ دلار) برآورد شده است.

از سوی دیگر بررسی‌ها نشان می دهد قیمت بنزین در ایران حداقل فاصله‌ای ۴۸۰۰ تومانی با ارزان‌ترین کشور همسایه دارد و ترکمنستان ارزان‌ترین بنزین پس از ایران را در میان همسایگان عرضه می‌کند. قیمت بنزین در این کشور ۵۸۰۵ تومان (۰.۴۳ دلار) و قیمت گازوئیل ۵۲۶۵ تومان (۰.۳۹ دلار) است.

سومین بنزین گران در میان همسایگان اطراف در افغانستان به فروش می رسد. نرخ هر لیتر بنزین در این کشور به ۷۵ سنت می رسد و قیمت گازوئیل ۹۵۸۵ تومان (۰.۷۱ دلار) است. قیمت بنزین در عراق، ۸۵۰۵ تومان (۰.۶۳ دلار) و قیمت گازوئیل ۹۴۵۰ تومان (۰.۷ دلار) برآورد شده است.

اما در پاکستان، دیگر کشور همسایه ایران، قیمت بنزین ۹۴۵۰ تومان (۰.۷ دلار) و قیمت گازوئیل ۱۰ هزار و ۸۰۰ تومان (۰.۸ دلار) برآورد شده است. همچنین در آذربایجان قیمت بنزین ۶۳۴۵ تومان (۰.۴۷ دلار) و قیمت گازوئیل ۴۷۲۵ تومان (۰.۳۵ دلار) اعلام شده است.

این در حالی است که درآمد سرانه ترکیه در سال ۲۰۱۷ برابر ۲۷ هزار ۵۲۰ دلار بود. یا در ترکمنستان این رقم ۱۷ هزار ۲۸۰ دلار، آذربایجان ۱۶ هزار ۷۷۰ دلار و در پاکستان ۵۵۴۰ دلار اعلام شده است. اما درآمد سرانه در کشوری مانند عراق، ۱۷ هزار و ۲۲۰ دلار و در افغانستان، ۱۹ هزار و ۴۰، ارمنستان ۱۰۰ هزار و ۱۰ دلار و ایران ۲۱ هزار ۵۰ دلار بوده است.

مصرف بنزین در ایران باید کنترل شود

در این باره حسین آقایان - کارشناس - با تاکید بر این مسئله که قیمت بنزین در ایران بسیار ناچیز است، به ایسنا گفت: اگر بنزین را هر تن ۶۰۰ دلار محاسبه کنیم، در هر لیتر ۴۵۰۰ تومان در فوب خلیج فارس خرید و فروش می‌شود که این مسئله به معنای این است که در ایران تنها یک چهارم پول بنزین اخذ می‌شود.

وی با بیان این‌که هزینه تولید بنزین در ایران بالاست تصریح کرد: در حال حاضر نیروهای متعددی در پالایشگاه‌ها برای تولید بنزین فعالیت می‌کنند که ملاحظات زیادی برای حضور این افراد وجود دارد و در مجموع به نظر می‌رسد که اکنون نیازمند اصلاح قیمت بنزین هستیم.

آقایان تصریح کرد: اگر قیمت‌ها اصلاح نشود، نمی‌توان پاسخ رشد مصرف هشت تا ۹ درصدی را در کشور داد. چراکه هیچ کشوری نیز توانایی پاسخگویی به این حجم از مصرف را با این قیمت ندارد.

این کارشناس حوزه بنزین در پاسخ به این سوال که آیا درآمد سرانه می‌تواند روی قیمت بنزین تاثیرگذار باشد، گفت: بی شک این مسئله یکی از آیتم‌های تاثیرگذار است اما آیتم‌های متعددی برای تعیین قیمت بنزین در نظر گرفته می‌شود و با توجه به این‌که در کشور ما مصرف بنزین زیاد است، باید تدبیری روی این مسئله صورت گیرد.

وی با تاکید به این مسئله که برای اصلاح قیمت بنزین لازم است تا یک زنجیره اقتصادی کامل ایجاد شود، گفت: نباید شرایط به گونه‌ای باشد که با افزایش قیمت بنزین قیمت تمام کالاها و نیازها نیز افزایش یابد و باید ساز و کاری اندیشیده شود که بتوان اقتصاد این بخش را سر و سامان داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۴:۳۱

درآمد کارکنان، قیمت مواد غذایی خانه، ماشین، نرخ بیکاری تورم و....فساد و سود بانکی(نه بانکداری اسلامی) و تمام شاخص‌های هر کشوری را که خواستین با ایران مقایسه کنید.

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۵:۵۹

برید حقوق کارگران کشورهای دیگرو ببینید نه فقط قیمت بنزین. از صبح تا شب کار میکنیم ولی یه وعده غذا درست نمی خوریم اینارو باید ببینید نه فقط قیمت بنزین!

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۷:۴۶

مافیا خودرو و واردکنندگان بنزین رانتخوار

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۸:۱۴

لطفا درآمد ، دستمزد و رفاه اجتماعی و معیشت و تورم رو هم مقایسه کنید.

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۸:۵۳

من از این عراقیا که میان اینجا مسافرت پرسیدم. دیگه کارگرش داره 500 دلار در ماه میگیره .

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۹:۰۰

بی زحمت قیمت دستمزد کارگر، سرانه ورزش، رفاه اجنماعی بهداشت و درمان شادبودن و ... با همین کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس هم مقایسه کنید. با تشکر

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۹:۰۴

قیمت ماشین و به روز بودن ماشین و کم مصرف بودن ماشین اونا با ماشین های ما هم مقایسه کنید.

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۱۰:۵۲

اصلا مقایسه درستی نیست اگر میخواهید مقایسه شما درست باشد باید درآمد مردم کشور همسایه را با درآمد مردم خودمون مقایسه کنید باید اینو بگید که بی ارزش ترین پول پول ایران است و اینکه ما 2 میلیون حقوق میگیریم کشور های همسایه 10 میلیون بعد تازه میتونید مقایسه کنید

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۰۹:۴۴

ارزش پول های کشور های دیگر را با ایران مقایسه کنید

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۱۱:۲۴

اگه خیلی هنر و وجدان بیدار داری تو سایر نیازهای مردم هم مقایسه کن و انتشار بده

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۱۳:۳۶

اومدم کامنت بزارم دیدم هر چی که میخواستم بنویسیم در کامنت خوانندگان ، بدرستی مطرح شده است

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۱۴:۰۸

برای مثال تولید سرانه ایران بر اساس آمار صندوق بین‌المللی پول در سال 2017 معادل 5200 دلار (رتبه 201 دنیا) و بر اساس ارزش اسمی بوده‌است اما بر مبنای قدرت نابرابری خرید، درآمد سرانه ایران معادل 100دلار (رتبه 1289 دنیا) بوده‌است. منبع :ویکی پدیا

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۱۴:۳۷

با همین بنزین ۱۰۰۰ تومانی هم زیر خط فلاکت زندگی می کنیم !

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۱۸:۳۳

درآمد سرانه ایرانیان ۲۱۰۰۰دلار ضربدر ۱۱۵۰۰تومان مساوی۲۴۱۵۰۰ هزار تومان و تقسیم بر ۱۲ مساوی۲۱میلیون و پانصد هزار تومان در ماه میشود.

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۲۱:۱۶

اقای کارشناسی که این جور محاسبه دقیق دارید چرا درامد مردم ایران را با دلار 4200 تومان و قیمت سوخت را بادلار 12000 تومان محاسبه می‌کنید ؟

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۲ ۲۱:۵۰

بنزین ارزان و سیگار ارزان خیانت است به کشور منتهی بعضی نمی فهمند

avatar
۱۳۹۸-۰۹-۱۰ ۱۶:۳۳

موافقم. ولی به شرطی که دستمزدها هم با نرخ جهانی یکسان بشه و پرداخت بشه.

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۳ ۰۱:۲۶

اولا کشورهای دیگه چقدر به دلار حقوق میدن در ثانی چقدر حمل و نقلشون وابسته به سوخته ؟ اینجا مجبوری وقتی برای یک نسخه یا درمان کل استان رو زیر پات بذاری گران کردن بنزین یعنی به ملت بگو برو بمیر اگر فکر اینهایید برید ماشین سواری دیزلی وارد کنید از اروپا ؟!

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۳ ۰۲:۱۱

با سلام. دریافتی حداقل کارگر یک میلیون و پانصد هزار تومان است. آنرا هم با کشورهای همسایه مقایسه کنید.

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۴ ۰۸:۵۵

به آن نویسنده هم بگین یه مقاله هم در مورد دریافت حقوق کشورهای همسایه ایران هم بنویسد بخصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۵ ۰۰:۰۲

نوشتید: هزینه تولید بنزین در ایران بالاست. محض شوخی ولی با طعم تلخ واقعیت: در اصل هزینه بی نظمی مدیریت کشور در ایران بالاست!

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۵ ۱۳:۳۰

همه چی آرومه ما چقدر خوشبختیم!

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۷ ۱۳:۰۴

توی فرانسه موز و انگور ... کیلویی یک یورو بود یعنی تقریبا برابر ایران ولی حقوق کارگر ده برابر ایران بود قیمت ماشین و موبایل ... هم از ایران ارزانتر

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۷ ۲۱:۲۲

ای کاش این مقایسه نه فقط در قیمت بنزین بلکه در تمام زمینه ها انجام میشد.

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۸ ۱۳:۱۶

...همین اربعین امسال در عراق بودیم قیمت بنزین 450 دینار معادل 4500 تومان

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۹ ۰۸:۲۴

خواهشا همه چیز مارو با دیگر کشورها مقایسه کنید نه فقط قیمت بنزین رو.یه پیک موتوری بدبخت همین الان با لیتری ۱۰۰۰تومان بنزین مشکل داره.خواهشا همه چیز رو گردن مردم بینوا نندازین

avatar
۱۳۹۸-۰۷-۲۹ ۱۰:۱۲

چرا هیچ وقت آمار ها به روز نیست در آمد سالانه سال 2017 به چه درد می خوره

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۱۳ ۰۱:۳۴

تورمی که در ایران است در هیچ کشور جهان نیست

avatar
۱۳۹۸-۰۹-۱۰ ۱۶:۲۶

شما دارید غیرمنصفانه بررسی میکنید. شما فقط قیمت بنزین کشورهای دیگر را به تومان حساب و اعلام میکنید. ولی حداقل حقوق کارگر را در کشور های دیگر را اعلام نمی کنید. قیاس شما غیر منصفانه است. حداقل دستمزد یک کارگر در آمریکا 1200 دلار و قیمت یک لیتر بنزین درآمریکا حدود یک دلار است. یعنی یک کارگر می تواند با حقوق خود 1200 لیتر بنزین بخرد. و اما در ایران حقوق کارگر در سال 98 حدوداً مبلغ 1,900,000 تومان هست. بنابراین یک کارگر با احتساب بنزین سه هزارتومانی می تواند 633 لیتر بنزین با همه پول ماهیانه اش بخرد. مشاهده کردید که یک کارگر ایرانی با قیمت بنزین 3000 تومانی (که الحق نسبت به کشورهای دیگر پایین است)، نصف یک کارگر آمریکایی توان خرید دارد. ** پس در خبر دهی همه حقیقت را بگویید و مقایسه همه جانبه داشته باشید ** من هم موافقم که قیمت بنزین بر پایه قیمت جهانی باشد ولی به شرطی که : اولاً نسبت حقوق و دستمزد به بنزین هم مانند کشورهای جهانی باشد . ثانیاً خودرو های بی کیفیت ایرانی حذف شوند و اجازه واردات خودروهای روز دنیا و خودرو های هیبربدی با تعرفه گمرکی صفر درصد داده شود. ثالثاً کیفیت بنزین تولید داخل هم برابر با کیفیت بین المللی باشد. نه اینکه الان خیلی اخبار ها گویای تولید بنزین بی کیفیت هستند ولو اینکه می گویند با نام یورو4 تولید می شود.

avatar
۱۴۰۱-۰۵-۲۱ ۱۳:۳۱

اگرحجم نقدینگی به وضع سال نود برگردد دیگه دولت نیاز نیست این مقدار یارانه دهد و مردم هم فشار از سون برداشته میشود