• دوشنبه / ۲۷ آبان ۱۳۹۸ / ۱۳:۲۳
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 98082717566
  • منبع : فضای مجازی

«مسیر قانونی برای اعتراضات» دقیقاً یعنی چه؟

آیا منظور این است که مثلا اگر یک حزب سیاسی تقاضای راهپیمایی مسالمت‌آمیز کند، «مسیر قانونی» برای او ترسیم می‌کنند یا منظور این است که معترضان می‌توانند به «دیوان عدالت اداری» شکایت کنند؟ اما آیا می‌توان از مصوبۀ سران هم شکایت کرد؟ یا این است که آرام راهپیمایی کنند و آرام شعار دهند یا اصلا شعار ندهند.

به گزارش ایسنا، مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: «در روزهای اخیر که در اعتراض به سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین اعتراضاتی درگرفته و شاهد رفتارهایی چون به آتش‌کشیدن بانک‌ها یا غارت برخی فروشگاه‌ها نیز هستیم از زبان مقامات مختلف و در برنامه‌های مختلف صداوسیما این جمله را زیاد می‌شنویم که این رفتارها درست نیست - و واقعاً هم درست نیست - و درست این است که اعتراضات از «مسیر قانونی» ابراز شود.

به صورت مشخص و در بخش‌های مختلف خبری سیمای جمهوری اسلامی ایران بارها و بارها چه از زبان مقامات رسمی و چه گزارشگران و خبرنگاران و چه مصاحبه‌شوندگانی که در نکوهش «آتش‌زنندگان» سخن می‌گویند این عبارت شنیده می‌شود که اعتراضات باید از«مسیر قانونی» باشد. سخنی کاملا درست و مدرن و موجه است اما مشکل این است که دقیقاً مشخص نیست «مسیر قانونی» کدام است و اگر کسانی بخواهند از «مسیر قانونی» اعتراض کنند، دقیقاً باید چه کاری انجام دهند؟ آن چه البته نباید انجام داد، مشخص است.

در انتخابات ریاست‌جمهوری و در پی اعتراض کاندیداها مشخص بود که منظور از توصیه به طی «مسیر قانونی» این است که اعتراض خود را به شورای نگهبان تسلیم کنند. هر چند که می‌گفتند شورای نگهبان را طرف خود می‌دانند اما دست‌ کم منظور از مسیر قانونی مشخص بود. در آن مقطع مسیر قانونی یعنی شورای نگهبان. اکنون اما مسیر قانونی کجاست و کدام است؟

آیا منظور این است که مثلا اگر یک حزب سیاسی تقاضای راهپیمایی مسالمت‌آمیز کند، «مسیر قانونی» برای او ترسیم می‌کنند یا منظور این است که معترضان می‌توانند به «دیوان عدالت اداری» شکایت کنند؟ اما آیا می‌توان از مصوبۀ سران هم شکایت کرد؟ یا این است که آرام راهپیمایی کنند و آرام شعار دهند یا اصلا شعار ندهند.

پیش‌تر البته شورای شهر تهران مصوبه‌ای را گذرانده بود تا مکان مشخصی برای بیان اعتراضات در نظر گرفته شود و می‌دانیم که اجرایی نشده و ظاهرا با مخالفت فرمانداری یا نهادهای دیگر به سرانجام نرسیده و هر چند باز مصداق مشخص «مسیر قانونی» تلقی نمی‌شد اما دست‌ کم به منزلۀ تعیین «مکان قانونی» اعتراضات بود تا در یک محدوده مشخص احساس کنند به آنان تعرض نمی‌شود و مورد پیگرد قرار نمی‌گیرند اگر زیر نگاه دوربین‌ها البته احساس امنیت می‌کردند.

بیش از آن که مسیر قانونی یا مکان قانونی باشد تصویر یا تصور نوعی «زنجیر نوشیروانی» به دست می‌داد و در جریان اعتراضات دی ۹۶ هم در یادداشتی این نکته را یادآور شدم. زنجیر نوشیروانی درتاریخ و ادبیات ایران نماد «تظلم‌خواهی» است و فارغ از این که انوشیروان را عادل بدانیم با نه، به خاطر این ایده به «انوشیروان دادگر» شهرت یافت، چون زنجیری به بیرون یکی از کاخ‌ها آویخته بودند تا هر که اعتراضی داشت آن را بکشد و به صدا درآورد.

پیش از انقلاب نیز دو ستون مقابل مجلس سنا در خیابان سپه - امام خمینی (ره) - را به شکل همین زنجیر طراحی کرده بودند. هر چند مجلس سنا نسبتی با عدالت نداشت و بعد از انقلاب به مجلس شورای اسلامی تبدیل و سنا برچیده شد.

حمیدرضا صدر البته در کتاب «سیصد و بیست و پنج» تعبیر «دو‌گیسوی بافته» را برای این دو ستون به کار می‌برد اما خود طراح و معمار ساختمان مجلس سنا گفته بود از «زنجیر نوشیروانی» الهام گرفته است.

حال می‌توان از نمایندگان مجلس خواست دست کم تکلیف «مسیر قانونی» را مشخص کنند تا بدانیم «مسیر قانونی» یعنی چه؟ یا حداقل جایی زنجیری بیاویزند که افراد اگر حرفی، سخنی و اعتراضی داشتند آن زنجیر را به صدا درآورند.

عجالتا و تا آن زمان، مستمعان و خصوصاً خبرنگاران می‌توانند هر گاه توصیه به مسیر قانونی را شنیدند، از گوینده بخواهند منظور خود را روشن کنند و با ذکر مصداق یا با ذکر مثال توضیح دهند تا امکان استفاده از این فرصت فراهم آید تا بدانیم «این مسیر قانونی، یعنی چه».

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۱۳:۳۷

دقیقاهمینه،مگه شما راه قانونی هم مشخص کردید

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۱۳:۳۹

افزایش قیمت بنزین باید به همه پرسی گذاشته شود. اقدام انجام شده با تایید سران سه قوا اقدامی یک جانبه بود. درسته که دولت به دلیل تحریم ها و تروریسم اقتصادی امریکا تحت فشار فزاینده است اما آخرین سنگر مردم استفاده از یارانه سوختی بود که بنزین ارزان برایشان فراهم می کرد و گاهی هم سفری ارزان قیمت داخلی نصیبشان می شد.

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۱۳:۵۰

دم شما گرم اقای خدیر

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۱۶:۲۳

اولا حکومت ولایی با رهبری حضرت اقا منزه از هرگونه عمل نادرست است و جای هیچ اعتراضی وجود ندارد. اما ممکن است یک سری ایرادهای جزیی وجود داشته باشد که این امر در تمام کشورهای جهان وجود دارد. پس راه درست اعتراض ارائه پیشنهاد و کمک به دولت و حکومت برای بهبود امور است.

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۱۸:۳۲

البته که حق اعتراض برای بعضی هست فقط مثلا اونایی می تونن به سفارت خانه ی کشورها حمله کرده و در روز روشن برای مردم و دولت هزینه بتراشن

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۱۸:۳۴

ینی شخص الف که به شخص ب اعتراض داره ازش بپرسه من از چه رآهی بهت اعتراض کنم؟ :)

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۲۳:۴۷

احسنت

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۷ ۲۳:۴۹

در مصاحبه امروز سخنگوی. دولت هم چندین بار این جمله تکرار شد، حداقل انتظار ما مخاطبان این بود که یکی از خبرنگارا این سوالو بپرسه که دقیقا چگونه باید معترض بود؟

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۸ ۰۰:۰۸

آفرین! خیلی خوب و به جا بود.

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۸ ۰۰:۴۹

حرف حساب البته تا حالا که اعتراض قانونی به معنای اعتراض نکردن بوده.

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۸ ۰۴:۳۱

این سوال ده ها میلیون ایرانیست که وقتی پاسخ داده نشود کسانی هم که دارن به همه چی آتش میزنند کارشان توجیه پیدا میکند.

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۸ ۱۴:۵۹

آفرین احسنت

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۸ ۱۷:۲۵

مجلس که نماینده و وکیل مردم اند میبایست سخنگویی مردم باشند. متاسفانه ما در قانون هیچ راه انفرادی بیان اعتراض نداریم. حتی برای تجمع در برابر مجلس این مسله امنیتی تداعی خواهد شد بهترین راه کار اینه که مجلس مدافع و سخنگوی مردم باشه و به عنوان مثال بیایید فلان قانون را شفاف و عملکرد خود را شفاف تر کنه وقتی مردم خبر ندارن نمایندشون داره چیکار میکنه و امتیاز نمایندگیشو کجا خرج میکنه از این دست اتفاق ها مشاهده میشه. مجلس برای مردم باید باشه ولی گویا بر عکس شده

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۹ ۰۹:۰۵

دقیقا! نشان دادن مسیر قانونی اعتراض یک خواسته به حق مردم است که متاسفانه تا این لحظه فقط اسم خشک و خالی از اون برده شده.

avatar
۱۳۹۸-۰۸-۲۹ ۰۹:۳۷

دقیقا همینطوره