• شنبه / ۲۸ دی ۱۳۹۸ / ۰۲:۱۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98102720797
  • خبرنگار : 71038

یک کارشناس مسائل بین‌الملل

مکانیزم ماشه، پایان برجام نیست/ کاری نکنیم اروپایی‌ها در اردوگاه ترامپ قرار بگیرند

مکانیزم ماشه، پایان برجام نیست/ کاری نکنیم اروپایی‌ها در اردوگاه ترامپ قرار بگیرند

یک کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اقدام اروپایی‌ها در فعال کردن مکانیزم ماشه در ارتباط با برجام گفت: این مکانیزم روشی مشخص و کوتاه تر برای حل اختلافات برجامی از منظر تکنیکی است و پایان برجام محسوب نمی‌شود.

نصرت‌اله تاجیک، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان موضوع ادامه داد: این در حالی است که بیشتر اختلافات ایران و اروپا که با خروج ترامپ از برجام نیز آغاز شد، سیاسی است و نه تکنیکی و بعید است این مکانیزم به راحتی بتواند مشکلات موجود را حل کند زیرا پایبندی ایران به برجام طی چندین مرحله به تائید سازمان بین المللی انرژی اتمی رسیده است و فعال شدن این مکانیزم که قبلا نیز سابقه داشته و ایران از آن استفاده کرده است چیز جدید نیست و بیشتر برای مجاب کردن ایران به وفادار ماندن به برجام مطرح شده است.

وی با بیان این‌که اروپایی‌ها هنگامی که ایران گام سوم و چهارم را برداشت، تهدید کردند که از مکانیزم ماشه استفاده می‌کنند و هدف آنها از مطرح کردن این موضوع کم کردن سرعت روند کاهش تعهدات برجامی ایران بود، اظهار کرد: ولی وقتی ایران گام پنجم را برداشت اروپایی‌ها احساس کردند باید در این زمینه جدی‌تر باشند و به نظر می‌رسد که سلسله تحولات کنونی در منطقه بعد از ترور سردار قاسم سلیمانی و افزایش تنش بین ایران و آمریکا نیز علاوه بر مسائل هسته ای بی‌تاثیر نبوده است.

تاجیک با بیان این‌که بعد از سقوط هواپیمای اوکراینی شاهد وقوع برخی تحولات در کشور بودیم، ادامه داد: به نظر می‌رسد تحولات داخلی نیز در اجرایی کردن این تصمیم از سوی اروپایی‌ها موثر بوده است و ما باید همان‌طور که در جریان حمله به پایگاه عین‌الاسد آمریکا در عراق با یک روش عقلانی و مناسب توانستیم از افزایش سطح تنش بین ایران و آمریکا جلوگیری کنیم در مسائل داخلی نیز باید همان عقلانیت را به کار ببریم چرا که این مسائل بر سیاست خارجی کشور تاثیر می‌گذارد زیرا هرچه انسجام ملی کمتر و فاصله بین مردم و حاکمیت افزایش یابد به همان میزان به شدت فشارهای خارجی برای امتیازگیری نیز افزوده میشود.

این کارشناس مسائل بین الملل همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اعتقاد به این‌که تظاهرات انجام شده در برابر سفارت انگلیس بعد از حضور سفیر این کشور در برابر دانشگاه امیرکبیر اتفاق مطلوبی نبود، اظهار کرد: با توجه به افزایش تنش بین ایران و آمریکا ما باید سعی کنیم که ارتباط‌مان را با اروپایی‌ها بیشتر کنیم و اجازه ندهیم که شکافی که بعضا بین آمریکا و سایر کشورها از جمله چین، روسیه و اروپا وجود دارد پر شود و آنها در قضایای سیاسی و برجامی، پشت سر ترامپ بروند. سفیر انگلیس در تهران گفته که برای گرامیداشت جانباختگان هواپیمای اوکراینی که در بین آنها اتباع انگلیسی نیز بودند در محل تجمع حضور داشته و بعد از شروع شعارها محل را ترک کرده است. به عقیده من با توجه به مشکلات کنونی در کشور و برداشتن گام پنجم کاهش تعهدات برجامی و به دنبال اقدام تروریستی ترامپ در حمله به فرماندهان نظامی ایران و عراق و شهادت آنان و تحولات بعدی از جمله ساقط شدن هواپیمای اوکراینی و مشکلات داخلی ناشی از آن همین قدر که سفیر شناسایی، بازداشت و سپس با نظر وزارت امور خارجه آزاد شده نشانگر قدرت پلیس امنیت داخلی ماست و حتی اگر سفیر اهداف دیگری هم داشته باشد حساب دست انگلیسی‌ها آمده است و ما می توانیم از بدهکاری انگلیسی‌ها استفاده کنیم. اما با این حال وزارت امور خارجه با توجه به اینکه سفیر افکار عمومی بخشی از مردم را متاثر کرده وی را احضار و تذکر داده است، لذا تلخ کردن روابط ایران و انگلیس در شرایط کنونی فایده‌ای برای سیاست خارجی و نیز حل مشکلات داخلی و از جمله مسائل اقتصادی ندارد. 

سفیر پیشن ایران در اردن با اشاره به بی‌عملی نسبی اروپایی‌ها در زمینه اجرای برجام ادامه داد: ایران باید اعتراض خود در این زمینه را ادامه دهد و باید راهکار همکاری‌های بانکی و مالی قوی‌تر و نیز تبادلات تجاری محکم تر را طراحی و اجرا کند ولی نباید کاری انجام دهیم که سه کشور اروپایی عضو برجام به سمت راهبرد آمریکا سوق پیدا کنند به نحوی که در اردوگاه ترامپ قرار گیرند و ما منزوی شویم. تا الان یکی از امتیازات ما این بوده که ترامپ با همه اقداماتی که کرده نتوانسته احدی از اعضای برجام را به سمت خود بکشاند، اجماع جدیدی علیه ایران ایجاد کند و منزوی بوده است.

تاجیک با بیان این‌که در جریان مسائل پیش آمده در مورد حضور سفیر انگلیس در تجمع مقابل دانشگاه امیرکبیر ایران ضمن پیگیری این موضوع و اعتراض به آن باید به نحوی رفتار کند که تنش با انگلیس به عنوان عضو برجام افزایش پیدا نکند، گفت: انگلیسی‌ها از قدرت سیاسی ایجاد اجماع بین المللی و نیز قدرت رسانه ای تخریبی علیه ما برخوردار هستند. به نظر می‌رسد یکی از اهداف اروپایی‌ها در زمینه‌ی استفاده از مکانیزم ماشه ایجاد فشار به ایران برای متعهد ماندن ایران به برجام است و نه بهم زدن برجام. در کنار همه این تحولات ما باید توجه داشته باشیم که شرایط ما به گونه‌ای نیست که بر ضد خودمان جبهه جدیدی در عرصه بین‌الملل ایجاد کنیم. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۰۶:۵۸

ماندن در برجام یا بر هم زدن آن چه سودی برای ایران دارد؟!

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۰۷:۳۶

بسمه تعالی بابا دیگه هر بچه ای هم میداند از اولش هم اروپایی ها در اردوی ترامپ دلقک بودند

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۰۷:۵۱

ایسنا... همه میدانند که اروپایی کی هستن، رهبر انقلاب آن ها را پاددوی آمریکای تروریست خطاب کرد، ما هیچ اهمیتی به این سه کشور خبیث که نشان دادند کاملا دست نشانده تروریست آمریکایی هستند نداریم،. لطفا از این نظرات را برای خودتان نگه دارید و مردم را دچار شک و تردید نکنید

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۰۹:۳۹

اروپاییها باید از جانب ایران تحریم میشدن چون ما اقدام مناسبی انجام ندادیم اونها طلبکار شدن نباید تو مسائل سیاسی از خودمون ضعف نشون بدیم

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۱۰:۴۴

چشم ديگه پرايد بهشون نميفروشيم ! تمام دنيا با هم مراوده و تجارت ميكنند

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۰۹:۴۹

شما کارشناس هستید!!!!!!!!!!!!!!!!!متاسفم براتون!!!!!!!!!!!!!!!! شما فکر می کنید اروپایی ها در الان در زمین ما بازی می کرده اند؟؟؟؟؟؟؟؟ اروپایی ها نوچه آمریکایی ها بوده اند و خواهند بود

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۰۹:۵۲

نگاه دولت باید به توان داخل باشد نه اینکه الان سه سال است معطل اقدام اروپا مانده ایم و در بلاتکلیفی بسر می بریم

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۱۰:۰۲

واقعا هنوزم به كسي هست كه به برجام اميدي داشته باشه؟ البته مطالب بيشتري نوشتم كه ايسنا سانسور كرد

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۱۷:۳۷

خب در اینکه نباید با گنده گویی و شعار توخالی بهانه به دیگران داد شکی نیست. ولی نباید هم از ترس همراهی اروپا با آمریکا (اگر کسی فکر میکند آنها ایران را به آمریکا ترجیح میدهند) دست روی دست گذاشت! باید خودمان با کار حساب شده شانس ادامه برجام را (حداقل تا زمان برداشتن حکم سازمان ملل) بدون هیاهو زیاد کنیم. هم با نشان دادن قدرت نرم و هم سخت!

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۸ ۱۸:۴۰

مثلا اگر منتظر نمی ماند چه گلی میتونست به سر ملت بزند؟ اروپا هم از اولش مشخص بود که هیچوقت معاملات تریلیون دلاریش را به چند میلیارد دلار معامله با ایران نمی فروشد ولی ایران هنوز هم نفهمیده که راه چاره چیست.

avatar
۱۳۹۸-۱۰-۲۹ ۰۱:۲۴

دانشمند، قلاده اروپا دست آمریکاست. تو میگی نکنه یهو برن با اون رفیق شن؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!