• چهارشنبه / ۳۰ بهمن ۱۳۹۸ / ۰۲:۱۵
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98112921592
  • خبرنگار : 71049

نوذر شفیعی: توافق صلح میان طالبان و آمریکا حتما مرضی‌الطرفین است

نوذر شفیعی: توافق صلح میان طالبان و آمریکا حتما مرضی‌الطرفین است

یک استاد دانشگاه گفت: با توجه به این‌ که بخشی از طالبان با توافق صلح موافق هستند و بخشی نه عملا دستاورد مهمی عاید آمریکا و افغانستانی‌ها تحت تاثیر توافق صلح نخواهد شد و جنگ و درگیری به شیوه‌های دیگر ادامه خواهد یافت.

نوذر شفیعی در گفـت‌وگو با ایسنا درباره توافق صلح میان آمریکا و طالبان که گفته می‌شود طی چند روز آینده اعلام می‌شود، گفت: وقتی طرف‌های درگیر در یک منازعه به اهدافی که می‌خواهند نمی‌رسند و تداوم درگیری برای‌شان هزینه‌بردار است به سمت سازش و مصالحه حرکت می‌کنند. در افغانستان از سال 2001 تا کنون طالبان به نحوی با آمریکا درگیری مسلحانه داشته است و هر چه زمان می‌گذرد هم هزینه این درگیری بیشتر و دسترسی به اهدافشان یعنی از بین بردن حکومت به ادعای آنها دست نشانده مرکزی و خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان مشکل‌تر می‌شود.

وی ادامه داد: از طرفی آمریکا طالبان را در ردیف گروه‌های رادیکال و تندرو قرار است که در افغانستان و محیط بین‌المللی بی‌نظمی ایجاد می‌کند و برخورد با آنها را در دستور کار خود قرار داده است اما شاهدیم که در این سال‌ها نه تنها آنها را نتوانسته از بین ببرد بلکه هر روز این گروه بزرگ‌تر و قوی تر شده است.

این کارشناس مسایل منطقه با اشاره به توافقی که میان طالبان و آمریکا انجام شده و دولت مرکزی افغانستان نیز از آن حمایت کرده است گفت: حتما این توافق مرضی‌الطرفین است هر چند که ابعاد آن را هنوز ما نمی‌دانیم اما معتقدم با توجه به سختی کنار هم قرار گرفتن آمریکا، طالبان و دولت مرکزی حتما این سه در مواضع و اهدافشان تعدیل انجام داده‌اند که توانسته‌اند به یک فرایند سیاسی دست یابند.

شفیعی ادامه داد: هرگونه مصالحه در افغانستان که بتواند به جنگ و درگیری پایان دهد و برای مردم این کشور سودمند باشد خوب است. مردم افغانستان چندان درگیر زد و بندهای سیاسی نیستند از این رو کاهش درگیری و جنگ و کشتار در این کشور به نفع مردم است و اگر در این روند اشکالاتی هم باشد در طی زمان و متناسب با شرایط قابل حل است.

این استاد دانشگاه درباره نگاه ایران به هرگونه توافق صلح در افغانستان اظهار کرد: مسایل داخلی افغانستان از نگاه ایران به مردم و دولت این کشور بازمی‌گردد و ایران در این موضوعات ورودی ندارد اما از آنجایی که تحولات افغانستان و همسایگان ایران در سرنوشت و امنیت ایران نیز تاثیر دارد چنین توافقی برای ایران مهم است. در عین حال اگر روند مذاکرات طوری باشد که برای ایران امنیت ساز باشد ایران از آن استقبال خواهد کرد. اما اگر باعث ایجاد نگرانی شود نمی‌تواند نسبت به آن بی‌تفاوت باشد.

وی تصریح کرد: از آنجایی که دولت مرکزی افغانستان از فرایند صلح و توافق مورد نظر رضایت داشته است دولت ایران هم این توافق را می‌تواند امیدوارکننده بداند.

شفیعی درباره آن بخش از گروه‌های وابسته به طالبان که با این توافق مخالفند گفت: در رابطه با این توافق و فضای داخلی افغانستان چند نکته و دوگانگی از جمله در رابطه با طالبان، قانون اساسی و حضور آمریکا در این کشور وجود دارد که باید به آن توجه کرد.

این کارشناس مسایل منطقه خاطرنشان کرد: بخشی از طالبان با توافق صلح موافق هستند و بخشی نه و در چنین شرایطی این توافق عملا دستاورد مهمی عاید آمریکا و افغانستانی‌ها نخواهد کرد و جنگ و درگیری به شیوه‌های دیگر ادامه خواهد یافت. از طرفی قانون اساسی اگر به گونه‌ای تعدیل یا اصلاح شود که بسیاری از آموزه‌های سیاسی و ایدئولوژیک طالبان وارد آن شود قطعا قانون اساسی با مشکل مواجه خواهد شد. قانون اساسی فعلی محصول تفکر نیروهای سیاسی و اجتماعی افغانستان است، اگر یک تفکر ایدئولوژیک مثل تشکیل امارات اسلامی افغانستان به آن وارد شود این قانون و روند سیاسی را با مشکل و تناقض جدی مواجه می‌کند.

وی گفت: اگر این دوگانه‌ها و تناقض‌ها در توافق صلح مبهم باقی بماند نمی‌توان به آینده صلح در این کشور امیدوار بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha