• شنبه / ۲۹ شهریور ۱۳۹۹ / ۱۱:۲۳
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 99062921693
  • خبرنگار : 71564

مدیرکل دفتر احیای تالاب‌های سازمان محیط زیست:

بارش‌های بی سابقه هم نتوانست «گاوخونی» را زنده کند

بارش‌های بی سابقه هم نتوانست «گاوخونی» را زنده کند

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به اینکه با وجود بارش‌های خوب دو سال اخیر تالاب گاو خونی همچنان در وضعیت خوبی نیست، گفت: به دلیل حجم بارگذاری‌ها در بالادست تالاب اگر سه برابر میانگین بارش سالانه، بارندگی داشته باشیم باز هم آب به تالاب گاوخونی نمی‌رسد.

مسعود باقرزاده کریمی در گفت و گو با ایسنا ضمن اشاره به اینکه به عنوان یک کارشناس تالاب بر این باورم که تالاب گاو خونی مظلوم‌ترین تالاب ایران است، اظهار کرد: بیشتر تالاب‌های ما در کشور چندین رگ حیاتی دارند اما تالاب گاوخونی تنها یک رگ حیاتی دارد که آن هم زاینده رود است. بالادست این رگ حیاتی آنقدر بارگذاری‌های صنعتی، کشاورزی، جمعیتی و... صورت گرفته است که سال گذشته که بیشترین بارندگی طی ۵۰ سال اخیر را در برخی استان‌ها را داشتیم، نتوانستیم حتی ۱۰ درصد نیاز آبی گاوخونی را تامین کنیم.

وی با بیان اینکه حق‌آبه گاوخونی سالانه ۱۷۶ میلیون متر مکعب است، گفت: آنقدر حجم بارگذاری‌ها در بالادست تالاب زیاد است که اگر سه برابر میانگین بارش سالانه، بارندگی داشته باشیم باز هم آب به تالاب گاوخونی نمی‌رسد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به اینکه درحال حاضر حق‌آبه تالاب گاوخونی تایید شده و وزارت نیرو آن را پذیرفته است، تصریح کرد: درحال حاضر مشکل این است که وزارت نیرو می‌گوید حق‌آبه این تالاب را از سمت سد زاینده رود رهاسازی می‌کند این درحالیست که از محل رهاسازی تا تالاب ۳۰۰ کیلومتر راه است و در این بین هزاران هکتار زمین کشاورزی وجود دارد. از این‌رو حق‌آبه تالاب گاوخونی در این مسیر برداشت می‌شود و در نهایت آبی به تالاب نمی‌رسد.

باقرزاده کریمی با تاکید بر اینکه آب باید در ورودی تالاب به ما تحویل داده شود، گفت: درحال حاضر شورای هماهنگی زاینده‌رود تشکیل داده شده است. در این شورا نمانیدگان دستگاه‌های مختلف از جمله وزارت نیرو، وزارت صنعت، وزارت کشاورزی، سازمان محیط زیست و... حضور دارند و درمورد نیازهای آبی هر یک از دستگاه‌ها و تالاب تصمیم‌گیری می‌شود. سال گذشته با تلاش همکارانم در استان اصفهان ۲۰ میلیون مترمکعب آب به سمت تالاب رهاسازی شد اما زنده نگه داشتن تالاب‌ها نیازمند اتخاذ تصمیماتی کلان است که باید در بلند مدت انجام شوند.

وی در ادامه تصریح کرد: موضوع تالاب‌ها ارتباط مستقیمی با توسعه پایدار کشور دارد. متاسفانه طی چندین دهه حدود ۷۰ درصد جمعیت و بیش از ۸۰ درصد صنعت و اقتصاد کشور در قسمت‌های خشک و مرتفع ایران که بارش‌های زیر ۱۰۰ میلیمتر دارند، تجمع پیدا کرده اند. اثرات تدریجی این اتفاق خشک شدن تالاب‌هایی مانند گاوخونی، بختگان، هامون و... است.

 مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه دولت کارگروه سازگاری با کم آبی را در کشور تشکیل داده است، اظهار کرد: این کارگروه می‌تواند در مدیریت مصرف آب در بخش‌های مختلف کشور اثرگذار عمل کند.

باقرزاده کریمی در پایان با تاکید بر اینکه ما باید بتوانیم خود را با خشکسالی و کم آبی منطبق کنیم، گفت: اقداماتی مانند توزیع مناسب آب در حوضه آبریز زاینده رود، بستن چاه‌های غیر مجاز، برخورد با تجاوز به حریم رودخانه و... در حال بررسی و انجام است اما مشکلات در بخش تالاب گاوخونی آنقدر زیاد است که هنوز نتوانستیم برای تمامی آن‌ها چاره پیدا کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha