• چهارشنبه / ۲۸ مهر ۱۳۹۵ / ۱۶:۴۷
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 95072817294
  • منبع : نهاد کتابخانه عمومی

نشست کتاب‌خوان زبان و ادبیات فارسی با حضور نمایندگان

نشست کتاب‌خوان زبان و ادبیات فارسی با حضور نمایندگان

نخستین نشست تخصصی زبان و ادبیات فارسی در استان تهران برگزار شد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان تهران، نخستین نشست کتاب‌خوان تخصصی زبان و ادبیات فارسی عصر دیروز، 27 مهر با حضور  سیده فاطمه ذوالقدر و عطیه سیاوشی شاه عنایتی نمایندگان مجلس و از اعضای کمیسیون فرهنگی، مهردخت وزیرپور مشاور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی، مرتضی محمدزاده مدیر کل مجلس نهاد کتابخانه های عمومی ،علی نیکنام مدیرکل اداره کتابخانه های عمومی ، استادان، پژوهشگران، دانشجویان و کتابداران کتابخانه های عمومی استان تهران در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعه فرهنگی برگزار شد.

در این نشست شش عنوان کتاب در موضوع ادبیات توسط مدرسان ادبیات معرفی و ارائه شد:

کتاب "بانو گشسب‌نامه "نوشته روح‌انگیز کراچی /ارائه توسط نویسنده اثر

روح‌انگیز کراچی در معرفی این کتاب گفت: "بانوگشسب‌نامه" تنها حماسۀ ملی ایران‌زمین است که پهلوان‌بانویی، قهرمان داستان است و در وصف جنگاوری‌هایش منظومه‌ای حماسی سروده شده‌است .من احتمال می دهم  هدف  شاعر از پرداختن  به این قصه، توصیف زنی چون "بانو گشسب نامه"،حفظ وتمدن قوم ایرانی به وسیله زن و یاد آوری ارزش های سازنده او در جامعه ای که ارزش هایش رنگ باخته و بی ارزش شده است بوده.

او افزود:  شاعر ضرورت نظم این روایت را به موقع دریافته و این شخصیت آرمانی تبلور آرزوها و خواسته های ملت ایرانی بوده است.در شاهنامه های اصیل" بانو گشسب نامه" نیامده است. هرچه آمده در الحاقات شاهنامه ای است در آنجا به عنوان یک زن خانه دار که مطیع حرف های پدرش رستم است نه زنی که در منظومه "بانو گشسب نامه "رایزن،دوست پادشاه ،جنگاور و زنی است که زنانگی دارد و رستم پسرش فرامرز را برای تربیت به دست او می سپارد.

کتاب" تاریخ شعر زنان از آغاز تا سده هشتم هجری"نوشته روح انگیز کراچی / ارائه توسط اسماعیل امینی

اسماعیل امینی در این نشست گفت:در این کتاب کوشش شده آنجا که زنان شاعر نادیده گرفته شده‌اند و از تجربۀ شعری آنها حرفی به میان نیست، تحلیل و بررسی آغاز شود تا سیر تکوین شعر زنان در گذر تاریخ ادبیات فارسی تدوین شود و سهم هر شاعر و نقش آثار خلاقۀ آنها در این جریان مشخص شود. دوره‌بندی تاریخ شعر زنان بر اساس دورۀ تاریخی انجام شده و به زمان و مکان شاعر و به زندگی او در بستر دورۀ تاریخی و جامعه‌ای که در آن زندگی‌ کرده، اشاره شده تا رفتار شاعرانه زنی شاعر در پاسخ معنادارش به جهان پیرامون بیشتر درک شود.

او افزود: در قدیم تصور اینکه زن ضعیفه است و اینکه زن نمی‌تواند شاعر و پژوهشگر باشد ودر عرصه های اجتماعی شرکت کند یک پیشینه تاریخی دارد که با نگاه بدبینانه و انکار به آن نگاه می‌کردند.  

کتاب "نگاهی تحلیلی به علم بیان "نوشته حسین آقا حسینی /توسط لیلا کردبچه

لیلا کُردبچه گفت: نویسنده اثر سعی کرده است نگاه دیگری به علم بیان داشته باشد چرا که صاحب اثر، تجربه زیادی در تدریس علوم بلاغی دارد.

به گفته وی در این اثر، در مورد علم بیان، آرای قدما و معاصران نقل و تحلیل و بررسی می‌شود و در برخی موارد نیز مورد نقد قرار می‌گیرد.

او با بیان اینکه در این کتاب نگاه جزئی‌نگر در فصل‌بندی دیده می‌شود که در کتابهای دیگر کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد گفت: زبان کتاب جامع و ساده‌فهم است و مثال هایی که در این کتاب قید می شود شامل ادبیات کهن و معاصر است ضمن اینکه در این اثر ما با یک نگاه سبک‌شناسانه نیز روبه‌رو هستیم. نوع تقسیم‌بندیها در این کتاب متفاوت است و تشبیهات به چند گونه متفاوت تقسیم شده است.

کتاب "سخن آشنا؛ ادبیات ایران از ابتدا تا امروز" نوشته امید نقوی و پروانه عزیزی /توسط نویسنده اثر

امید نقوی گفت: در شمار کتاب های ادبی، جای این کتاب خالی بود و هدف ما از نگارش این کتاب علاقه مندی دانشجویان و مردم به ادبیات فارسی بود و سعی کردیم زیباترین اشعار شاعران را در این کتاب گردآوری کنیم و برای اینکه ما دانشجویان و مردم را به ادبیات علاقه مند کنیم لازم است که زیبایی های ادبیات را به آنان معرفی کنیم.

او با بیان اینکه کسی که این کتاب را در اختیار داشته باشد دیگر نیاز به اطلاعات جزیی دیگر در مورد شاعران نخواهد داشت یادآور شد: در انتهای هر فصل به زبان ساده در مورد ادبیات توضیح داده شده است و سعی کردیم همه جوانب شعر را در نظر بگیریم ضمن این که به تمام سبک و سیاق هایی که در ادبیات معاصر وجود دارد نیز در این کتاب توجه شده است.

کتاب "هشت رساله درباره احوال زنان"/ نوشته روح انگیز کراچی/ارائه توسط شراره علا

شراره علا در معرفی این کتاب گفت: این کتاب به دوره صفوی برمی گردد دوره ای که سبب تغییر سبک در میان شاعران شد. این 8 رساله به بدترین شکل نسبت به زنان قضاوت می کند و حاکی از آن دوران است اما باید مخاطب به چینش این رساله ها توجه داشته باشد.

وی با بیان اینکه مشخص است که نگارش و گردآوری این متون برای نویسنده پرزحمت بوده است افزود: این کتاب برای من جذاب بود و آشکارا مشخص است که نویسنده نسخ زیادی را برای یافتن این 8 رساله جست‌وجو کرده است.


او ادامه داد: چاپ این کتاب به سال 1390 برمی گردد و در اول و آخر هر رساله تصویر رساله موجود است و خواننده در هر رساله با یک پیش گفتار جداگانه روبه‌رو است که فهم او را از رساله افزایش می دهد. من به خوانندگان این کتاب پیشتهاد می کنم که اول مقدمه این کتاب را مطالعه کنند چرا که معتقدم مقدمه این کتاب به منزله یک دردنامه است.

کتاب "فرهنگ داستان های عاشقانه در ادبیات فارسی /نوشته علی‌اصغر بابا صفری /ارائه توسط سمیه ذاکری

سمیه ذاکری گفت: موضوع عشق و عاشقی از مضامینی است که نظر زیادی از نویسندگان را برای نگارش این نوع داستانهای عاشقانه جلب کرده است و به همین دلیل نیز ما شاهد نگارش گونه های متفاوتی از این نوع عاشقانه ها در ادبیات هستیم. داستانها علاوه بر جنبه سرگرمی که برای خواننده دارند با او نیز همذات پنداری می کنند تا او بتواند آمال و آرزوهای خودش را نیز جست‌وجو کند.

او افزود: کثرت آثار عاشقانه از جمله داستانهای عاشقانه آنقدر زیاد است که سبب سردرگمی پژوهشگران در این زمینه می شود و این جاست که این کتاب می تواند حائز اهمیت باشد. در این کتاب 1389 داستان عاشقانه تحت 715 عنوان اصلی معرفی می شوند.

ذاکری با بیان اینکه عنوان داستانها به صورت الفبایی تنظیم شده و ترتیب تاریخ اثر هم رعایت شده است گفت: مولف ، اطلاعات مفیدی از داستانها را در اختیار مخاطب می گذارد و به مشخصات نسخ خطی داستانها نیز اشاره می شود.

بر اساس این گزارش دربخش دیگری از این مراسم فاطمه ذوالقدر و طیبه سیاوشی‌شاه‌عنایتی نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تقدیر از برگزاری چنین برنامه هایی از حمایت های کمیسیون فرهنگی مجلس برای گسترش فرهنگ کتاب‌خوانی خبر دادند.

در پایان نیز از شش نفر از مدرسانی که در این برنامه به معرفی کتاب پرداختند با حضور فاطمه ذوالقدر و طیبه سیاوشی شاه عنایتی نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، مهردخت وزیرپور مشاور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مرتضی محمدزاده مدیر کل مجلس نهاد کتابخانه های عمومی کشور، علی نیکنام مدیر کل کتابخانه های عمومی استان تهران  و محمد نجات رئیس پژوهشگاه زبان و ادبیات فارسی و تقدیر شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha