• یکشنبه / ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ / ۱۷:۵۳
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 00061642211
  • خبرنگار : 80001

بررسی مصوبه ستاد کرونا درباره قراردادهای اجاره

با تعارف و قربان صدقه رفتن، اجاره نامه امضا می‌شود!

با تعارف و قربان صدقه رفتن، اجاره نامه امضا می‌شود!

طبق اعلام دولت، مصوبه ستاد کرونا درباره قراردادهای اجاره امسال هم قابل اجرا است. بر این اساس اگر مالکان، اجاره بها را بیش از سقف ستاد کرونا افزایش دهند، مستاجر نباید بپذیرد و صاحبخانه موظف است تا سه ماه پس از اعلام رسمی پایان کرونا قرارداد مستاجر را تمدید کند. اما دفاتر املاک می گویند که در اکثر موارد این مصوبه اجرا نشده و قراردادها بر اساس توافق دو طرف منعقد می‌شود که در بسیاری موارد بالاتر از سقف تعیین شده است.

به گزارش ایسنا، امسال هم مالکان نمی‌توانند مستاجران را جواب کنند. طبق اعلام مسئولان وزارت راه و شهرسازی، اجرای مصوبه هشتم تیرماه ۱۳۹۹ ستاد ملی کرونا درباره قراردادهای اجاره در سال ۱۴۰۰ و تا سه ماه پس از رسمی اعلام رسمی پایان کرونا اجباری است. این موضوع را که محمود محمودزاده ـ معاون وزیر راه و شهرسازی ـ اعلام کرده در ادامه مصوبه تیرماه سال گذشته ستاد کرونا بود که اعلام شد سقف افزایش سالانه نرخ اجاره بها در تهران ۲۵ درصد، در کلانشهرها ۲۰ درصد و در سایر شهرها ۱۵ درصد است که حکم قانون را دارد. اگر مالکان رقم‌هایی بالاتر از این میزان را مطالبه کنند مستاجر می تواند نپذیرد. اگر صاحبخانه به محاکم قضایی شکایت کند، نمی تواند حکم تخلیه بگیرد.

اما سوال این است که مصوبه ستاد کرونا درخصوص قراردادهای اجاره تا چه اندازه در سال گذشته محقق شده است؟ بررسی‌های میدانی از دفاتر املاک نشان می دهد که این مصوبه چندان از سوی موجران و حتی مستاجران جدی گرفته نشده و عمده قراردادها بر اساس تفاهم طرفین منعقد می شود. اغلب هم مستاجران شروط مالکان را می پذیرند و کمتر پرونده ای به شورای حل اختلاف می رود.

یکی از مشاوران املاک شرق تهران می گوید که سال گذشته پس از شیوع ویروس کرونا تعدادی از صاحب خانه‌ها شرایط مستاجران را درک کردند و حتی افزایش نرخ اجاره سالانه از مصوبه دولت هم کمتر بود اما نرخ عمده قراردادهای اجاره با رشد همراه شد و حتی بالاتر از سقف ۲۵ درصد بود. در مواردی هم نرخ اجاره تا ۵۰ درصد و حتی بیشتر افزایش پیدا کرد.

درباره نحوه اجرای مصوبه اجاره در شهرستان شهریار، یکی از مشاوران املاک اظهار کرد: می توانم بگویم ۱۰۰ درصد قراردادهای اجاره در سال گذشته بر اساس تفاهم موجر و مستاجر منعقد شد و سقف ۲۰ درصد چندان ملاک قرار نگرفت. البته اگر مستاجر به محاکم قضایی شکایت می کرد می توانست حرف خود را به کرسی بنشاند اما در دفتر ما هیچ موردی به شکایت نرسید. رشد اجاره بها نیز در موارد معدودی کمتر از ۲۰ درصد و در بسیاری موارد بالاتر از ۲۰ درصد بود.

او اظهار کرد: مستاجر و مالک با قربانت بروم و مخلص شماییم پای قرارداد می‌نشینند! عددی از سوی مالک اعلام می شود که مستاجر مقداری چانه زنی می کند و نهایتا بر سر یک مبلغ به توافق می رسند. کاری هم به مصوبه و بخشنامه ندارند.

از طرف دیگر، سال گذشته اعلام شد که قراردادها باید کد رهگیری داشته باشد. محمودزاده ـ معاون وزیر راه و شهرسازی ـ در این خصوص با هشدار به کسانی که اقدام به انعقاد قراردادهای دست‌نویس می‌کنند، اظهار کرد: اگر قراردادی کد رهگیری نداشته باشد قابلیت  رسیدگی قضایی هم ندارد. یعنی هم مالک و هم مستاجر ریسک بزرگ می‌کنند. متاسفانه بعضا افرادی که در بازار مسکن منافع دارند نمی‌گذارند مردم به اهمیت کد رهگیری پی ببرند. یکی  از موارد مصوبه‌ای که مجلس در سال گذشته داشت این بود که اسناد غیررسمی قابلیت رسیدگی قضایی ندارد. همین است که اگر قولنامه‌ای بدون کد رهگیری باشد قابلیت طرح در محاکم  قضایی را نخواهد داشت.

اما دفاتر املاک مدعی هستند که در رسیدگی به شکایات، قرارداد سه برگی یا کد رهگیری چندان اهمیتی ندارد و بعضا قراردادهای سه برگی نیز در محاکم قضایی رسیدگی می شود. البته اگر کد رهگیری صادر شود دو طرف خاطر جمع تر هستند.

آمارها نشان می دهد تعداد قراردادهای اجاره در سال ۱۳۹۹ تقریبا دو برابر سال ۱۳۹۸ بوده است. از ابتدای فروردین ۱۳۹۸ تا یکم اسفندماه همان سال ۵۴۷ هزار و ۵۶۴ اجاره نامه در کل کشور به امضا رسیده است. این رقم از یکم فروردین تا یکم اسفندماه ۱۳۹۹ بالغ بر یک میلیون و ۳۳ هزار و ۱۰۷ فقره بوده که از رشد ۸۹ درصد نسبت به سال ۱۳۹۸ حکایت دارد.

در شهر تهران هم از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا ابتدای اسفندماه ۱۸۲ هزار و ۵۷۲ اجاره نامه منعقد شده که از رشد ۲۱ درصد نسبت به سال ۱۳۹۸ حکایت دارد.

درخصوص اینکه قراردادها عمدتا از نوع تمدید بوده یا قرارداد جدید منعقد شده، آماری در دست نیست اما افزایش تعداد اجاره نامه ها می تواند گویای این باشد که جابه جایی مستاجران در سال گذشته که با ویروس کرونا مواجه بودیم بیش از سال قبل از آن بوده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۵ ۱۸:۰۸

قانون باید توسط مجلس وضع شود نه معاون وزیر و ستاد کرونا. برای همین کسی از فرمایش آقایان تبعیت نمیکنه.

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۵ ۱۹:۳۷

جالب است بدانید بنده در تابستان 99 قراردادم تمام شد و همین حرف رو به مالک زدم و ایشان ظرف 48 ساعت حکم تخلیه رو به من تحویل داد زمانی که رفتم شورای حل اختلاف قاضی گفت دولت برای خودش گفته سریع تخلیه کن جالبه که نیروی انتظامی به من زنگ زد و تهدید به تخلیه کرد و من هم به اجبار تخلیه کردم

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۵ ۲۲:۰۴

سه ماه پس از اعلام رسمی پایان کرونا دقیقا یعنی چی؟؟؟؟!!!!! مگه مشخصه که کرونا کی تمام میشه؟؟؟؟

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۵ ۲۲:۳۰

مشکل اینجاست وقتی می گیم فلان مصوبه صاحب خونه ها می گن اصلا خونه اجاره نمی دیم ! قانون هم می که مالش هست نمی خواد اجاره بده ، خب ما مستاجرها چاره ای نداریم

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۶ ۰۰:۰۵

به کی میگین اینو صاحبخونه ما۸۰۰کرایه میدادیم الان گفته۱۲۰۰باید بدین یاتخلیه کنید یکماهه کجابریم حرفمون رو بزنیم

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۶ ۰۹:۱۴

هرزمان قوه قضائیه تائید کرد قبول میباشد.

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۶ ۱۳:۵۳

سلام من خودم مجردم الان توی خونه ای ساکن هستم به متراژ تقریبا 40متری در منطقه ی نه امسال صاحبخونه اومدی با پول پیش و اجاره 800هزار اضافه کرده هرجاهم رفتم به مجرد خونه نمیدن خب مجبورم قبول کنم یه صاحبخونه ای هم دارم که یه هزار تومانی گذشت نداره فقط دست بگیر داره توی یکسال یه هزار تومانی هم خرج خونه نکرده منظور اینکه اینهای که میگن فقط درحد حرفه چون مشاورین املاک هم با صاحبخونه دستش توی یه کاسه ست ومستاجر هیچ کاری از پیش نمیتونه ببره خب الان من دردم رو به کی بگم کجا شکایت بکنم اینها ست که مستاجر مجبود میشه قبول کنه اون اجاره رو

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۶ ۱۷:۲۵

سوال داشتم خواهشا یکی جواب بده اگه طرف خودش بخواد بره بشینه تو خونه بازم نمیتونه مستاجر رو بیرون کنه؟؟؟؟؟

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۷ ۱۵:۱۵

بنده موجر م و۳سال است که اجاره را زیاد نکرده ام درشیراز .اعتقاد دارم دراین شرایط حتما خداوند برکت می دهد.

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۶ ۱۹:۵۰

۲۵درصد هم خیلی زیاده روکرایه های بالا خیلی فرق میکنه اینقدر زیاد اعلام کردین که بعضی ازصاحبخانه ها خجالت میکشن اونقدر اضافه کنن بابا شما که نمی خواین اجاره بدید ما مستاجریم ازاون ور میگین خونه ۲۰درصد ارزان شد اینطرف ۲۵درصد اجاره اعلام میکنین میشه بی خیال شید

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۷ ۰۸:۴۰

قرار داد به معنی توافق طرفین است و هر قراردادی که دارای شاهد باشد حکم اجرا قانونی داره چه کد رهگیری داشته باشد چه نداشته باشد . وقتی سیستم بنگاه به سامانه های اداره ثبت و دادگاه و حتی ستاد کرونا متصل نباشه چه ارزشی دارد . بنده قراردادی تنظیم کردم و کد هم دریافت نمودم و بعد متوجه شدیم که سند ملک توقیف دادگاهست این نشانه ای بی ارزشی کد رهگیریست . کد رهگیری فقط جهت آمار دارایی هاست که چطور مردم را تخلیه مالی کنند . وسلام

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۸ ۱۰:۰۰

سلام قیمتای اجاره خونه ها داره مردم دیگه خسته میکنه آقای ریسی به داد مردم برس

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۲۴ ۰۸:۵۴

فقط قیمت اجاره خونه ؟؟؟

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۹ ۰۰:۴۴

سلام احکام ستاد کرونا درخصوص مستاجروموجرپشتوانه قانونی ندارد ودرنحاکم قضایی مقبول نبوده مگراینکه قوه قضاییه ورود پیداکنه

avatar
۱۴۰۰-۰۱-۱۹ ۰۹:۱۱

بنده امسال باید ماشین خواب بشم چون دیگه توانایی پرداخت اجاره را ندارم

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۲۰ ۰۹:۴۳

من از عزیزان مستاجر یک سوال دارم امیدوارم منصفانه جواب بدهند، بنده یک آپارتمان را با هزار جون کندن و قرض و قسط با چندین برابر تونستم بخرم و اجاره دادم تا کمک خرجم بشود . مستاجر بنده هم خانه اش را فروخته و ملک تجاری خریده و زده به کسب و کار و خدا برکت بده وضعش هم توپه خدا شاهده هزینه یک ماهه خانمش از هزینه یک ساله کل خانواده 5 نفری ما بیشتر است . حالا استناد میکنه به مصوبه کرونا و میگه تخلیه نمیکنم و افزایش هم 20درصد بیشتر نمیدم برو هرکاری میخوای بکن . بنظرم این قانون عین ظلمه و خلاف قرآن و دین و منطق و قانون است که به کسی که ملک اش را به مدت معین اجاره داده در حریم خصوصی اش دخالت کنی و مصوبه تصویب کنی که تخلیه نکن بمون و آنوقت بدون توجه به نرخ بالای تورم و خورد و خوراک هزینه ناچیزی هم براش معین کن و به ریش مالک و صاحبخانه بخند