• پنجشنبه / ۶ خرداد ۱۴۰۰ / ۰۹:۰۹
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 00061683243
  • خبرنگار : 71641

مالیات جدید در راه است + مشمولان

مالیات جدید در راه است + مشمولان

نمایندگان مجلس طی روز گذشته کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب کردند که از این پس طبق مدت تملک، اگر فردی طلا، ارز، مسکن و خودرو خریداری و سپس اقدام به فروش آن کند، باید از محل سود این معامله، بخشی را به عنوان مالیات پرداخت کند.

به گزارش ایسنا، پیش از این نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی طرحی را با عنوان طرح مالیات بر عایدی سرمایه تقدیم هیات رییسه مجلس کردند که سرانجام پس از کش و قوس‌های بسیار، روز گذشته کلیات این طرح به تصویب رسید. 

مالیات بر عایدی سرمایه یکی از پایه‌های مالیاتی است که اگرچه می‌تواند به افزایش منابع عمومی بیانجامد اما عمدتاً کارکرد تنظیم‌گری داشته و می‌تواند با تضعیف فعالیت‌های غیرمولد و کاهش انگیزه‌های سوداگرانه نقش موثری در تنظیم بازارهای مختلف از جمله مسکن، خودرو، طلا و ارز ایفا کند. 

در همین راستا طرح قانون مالیات بر عایدی سرمایه با هدف حمایت از تولید و سرمایه‌گذاری مولد، کاهش نوسانات بازارهای دارایی از جمله خودرو، مسکن، طلا و ارز همچنین جلوگیری از افزایش قیمت ناگهانی این بازارها پیشنهاد شد.

چه دارایی‌هایی مشمول مالیات می‌شوند؟ 

طبق این طرح، مازاد ارزش دارایی در زمان انتقال آن نسبت ارزش تملکش، عایدی سرمایه محسوب و هر نوع نقل و انتقال دارایی‌های زیر در زمان انتقال در کلیه مناطق کشور از جمله مناطق آزاد تجاری اقتصادی و ویژه اقتصادی مشمول مالیات می‌شود: 

۱) املاک با انواع کاربری و حق واگذاری محل 

۲) انواع وسایل نقلیه موتوری زمینی 

۳) طلا، شمش طلا، طلای آب شده، زیورآلات از جنس طلا، پلاتین و جواهر آلات 

۴) انواع ارز خارجی 

از سوی دیگر، اگر واحد مسکونی یا وسیله نقلیه مورد معامله، تنها واحد مسکونی یا وسیله نقلیه تحت تملک اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال و بیش از یکسال در تملک وی باشد، مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه نیست.

چه دارایی‌هایی معاف از مالیات بر سرمایه هستند؟ 

همچنین، اولین انتقال املاک نوساز و نیمه ساخت، انتقال باغ‌ها و زمین‌های زراعی بیرون از حریم شهری، انتقال بلاعوض به والدین، همسر دائم و فرزندان بالای ۱۸ سال و اعطای وکالت به آن‌ها، انتقال ترکه به صورت ارث یا وصیت، انتقال بمنظور وقف با تأیید سازمان اوقاف امور خیریه و انتقال قهری املاک مسکونی مشمول پرداخت مالیات مذکور نمی‌شوند.


علاوه براین، هرگونه ارز انتقال یافته از خارج از کشور که منشأ آن به تأیید بانک مرکزی رسیده باشد، به خصوص ناشی از صادرات، در صورتی که عرضه آن در مهلت قانونی مقرر به تأیید بانک مرکزی رسیده باشد، از این مالیات معاف است.

نرخ‌های مالیات بر عایدی سرمایه 

آنچه در این زمینه حائز اهمیت است، چگونگی محاسبه این مالیات و نرخ آن است که طبق طرح جدید مجلس، املاک در صورت نگهداری کمتر از یکسال مشمول ۴۰ درصد مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند.

با نگهداری املاک بیش از یکسال، سالانه سه واحد درصد از نرخ مالیات بر عایدی سرمایه کم می‌شود و از سال دوازدهم به بعد با نرخ ثابت چهار درصد مشمول مالیات می‌شوند. 

طبق این گزارش، اراضی بایر نیز معادل ۴۰ درصد مالیات بر عایدی سرمایه بپردازند.  

همچنین، نگهداری انواع خودرو در کمتر از یکسال معادل ۳۰ درصد مشمول مالیات می‌شود و در صورت نگهداری بیش از یکسال، سالانه ۱۰ واحد درصد از نرخ کم و مالیات مربوطه از سال چهارهم به بعد با نرخ ثابت صفر درصد محاسبه می‌شود. 

از سوی دیگر، نگهداری سایر دارایی‌هایی (طلا، ارز، جواهرآلات و...) که مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند باید به شرح زیر مالیات متعلقه را بپردازند: 

۱) با نگهداری کمتر از یکسال معادل ۳۰ درصد 

۲) با نگهداری بیش از یک تا دو سال سالانه ۲۰ درصد

۳) بیش از دو سال معادل ۱۰ درصد 

مالیات بر عایدی سرمایه کافی نیست!

بنابراین، با اجرای مالیات از عایدی سرمایه، اگر یک فرد خانه‌، طلا، ارز و یا خودرویی را خریداری و سپس براساس زمان تملک اقدام به فروش آن کند، باید از محل سود این معامله، بخشی را به عنوان مالیات پرداخت کند که از این طریق تقاضای سوداگرایانه و دلالی کنترل می‌شود تا بازارهای مسکن، طلا، ارز و خودرو از حالت سرمایه محور بودن به مصرف متقاضیان نیازمند تغییر کند.

البته تنها اجرای مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌تواند دلالان را از بازارهای کشور حذف کند و آن‌ها کنترل و به ثبات برساند بلکه در کنار این مالیات باید سیاست و ساختارهای کلان اقتصادی هم اصلاح شود. 

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۶ ۱۰:۱۱

خوبه حد اقل خودتون جواب خودتون را دادید . پس چرا شیپور را از سر گشادش میزنید. "البته تنها اجرای مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌تواند دلالان را از بازارهای کشور حذف کند و آن‌ها کنترل و به ثبات برساند بلکه در کنار این مالیات باید سیاست و ساختارهای کلان اقتصادی هم اصلاح شود. " انتهای پیام

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۶ ۱۵:۰۷

مگه غیر از اینه که مردم مالیاتِ درآمدشون رو پرداخت میکنن؟ پس چرا با همون حقوقی که مالیاتش پرداخت شده، هرچی بخریم بازم باید مالیات بدیم!!!؟ از خوراکی توی سوپرمارکت بگیر تا الان که طلا هم داره اضافه میشه. خدارو خوش نمیاد آخه چند مرتبه از یک درآمد مالیات گرفته میشه؟

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۸ ۰۹:۴۹

این قانون در کشورهای پیشرفته جهان اجرا می شود و فایده اش برای قشر متوسط جامعه و مصرف کنندگان واقعی است و به ضرر احتکار کنندگان و سوداگران اقتصادی است.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۶ ۱۶:۳۸

تورم سر به فلک کشیده سالانه رو اسمشو نمیشه سود گذاشت که....این چه جور تحلیلی...هست...تورم سالانه ارزش داریهای نقدی رو کم میکنه یکی برای حفظ ارزش تبدیلش میکنه به ملک یا طلا یا ...این سود نیس این تاثیر تورم هست

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۶ ۱۷:۵۳

درآمد دولت و یا دولت‌ها در ایران متاسفانه فقط شده است دریافت هر نوع مالیاتی از مردم ایا این قوانین تصویب می‌شوند معیشت و رفاه مردم را در نظر می‌گیرند؟ با این شرایط تورمی بالا

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۶ ۲۲:۴۳

امسال را باید سال مالیات نامید چون دیگه کسی جرات سرمایه گذاری در بخش مسکن و زمین و خودرو و سکه و طلا و ارز رانداره وگرنه باید با دولت تقسیم کنه

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۶ ۲۳:۱۸

اگر اجرایی شود و راههای گریز از آن بسته شود بسیار عالی است

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۶ ۲۳:۲۵

اینقدر از اینکارها انجام بدید که سرمایه های مردم در رمز ارزها و چیزهایی شبیه آن تبدیل به سرمایه پنهان شود و دیگر نه تنها امکان مالیات گرفتن نداشته باشید بلکه هیچ برآوردیها هم از میزان نقدینگی و سرمایه در دست مردم نداشته باشید.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۰۰:۰۲

اسلام مالکیت را محترم میشمارد ...

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۰۱:۰۱

این طرح غیرکارشناسی است ونتیجه ای نخواهدداشت

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۰۱:۰۹

چهل درصد و سی درصد...

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۱۰:۱۰

این کار باعث خروج سرمایه از کشور می شود. مردم تحمل مالیات های بیشتر را ندارند.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۲۰:۱۴

یعنی میخواهید از تورم سالیانه که روی خودرو یا مسکن و.....میرود هم مالیات بگیرید ؟شما دیگه چه .......هستید!!!پرکردن نقطه چین بطور دلخواه .

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۸ ۱۱:۰۵

یعنی تو کشوری که سالی 40 درصد تورم داره بخواییم ارزش پولمون حفظ بشه باید 30 درصد ازش کم بشه؟ خدایا ... باید به نسبت ارزش پول سود رو حساب کنن نه از زمان خرید

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۵ ۱۵:۵۹

از فاکتور خرید

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۸ ۲۱:۰۹

سوال اینه که طلا رو چطوری می خوان بفهمند که چه مدت تحت تملک بوده!!!!!!!

avatar
۱۴۰۲-۰۲-۱۳ ۱۲:۴۷

تاریخ فاکتور خرید، درصورتی که موجود نباشه خرید همان سال در نظر گرفته میشه

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۱۹ ۱۰:۵۹

باید ضریب تورم از مبلغ مورد معامله کسر گردد.اون هم ضریب تورم واقعی نه اون چیزی که ظاهرا برای عوام اعلام میکنند.اقایون با چاپ پول بدون پشتوانه باعث ایجاد این فاجعه اقتصادی شدندو این تورم را ایجاد کردند و حالا طلبکار هم شدند و میخواهند از این کارزار کاسبی هم راه بندازند

avatar
۱۴۰۱-۰۷-۰۶ ۱۵:۴۴

توی طرح هاتون فکری واسه فقرا هم لطفا داشته باشید