• یکشنبه / ۹ خرداد ۱۴۰۰ / ۰۷:۱۶
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1400030906220
  • خبرنگار : 71641

ایرادات طرح مجلس 

مالیاتی که مردم را نقره داغ می‌کند!

مالیاتی که مردم را نقره داغ می‌کند!

درحالی کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس تصویب شده که در آن برای محاسبه عایدی سرمایه کسر میزان تورم لحاظ نشده است و ایراداتی به آن وارد می‌شود که نه تنها آن را از عدالت محوری دور می‌کند، بلکه مردم را  نیز تحت فشار قرار می‌دهد. 

به گزارش ایسنا، پس از مدت‌ها انتظار برای مالیات بر عایدی سرمایه که نوید کاهش سفته بازی و دلالی در بازارهای مالی را مطرح می‌کرد، بالاخره مجلس، کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب کرد. 

طبق این طرح، اگر فردی طلا، ارز، مسکن و خودرو خریداری و سپس اقدام به فروش آن کند، باید از محل سود این معامله طبق مدت نگهداری آن سرمایه، بخشی را به عنوان مالیات پرداخت کند. 

جزئیات مالیات بر عایدی سرمایه 

املاک در صورت نگهداری کمتر از یکسال مشمول ۴۰ درصد مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند که با نگهداری بیش از یکسال، سالانه سه واحد درصد از نرخ مالیات بر عایدی سرمایه کم می‌شود و از سال دوازدهم به بعد با نرخ ثابت چهار درصد مشمول مالیات می‌شوند. 

همچنین، نگهداری انواع خودرو در کمتر از یکسال معادل ۳۰ درصد مشمول مالیات می‌شود و در صورت نگهداری بیش از یکسال، سالانه ۱۰ واحد درصد از نرخ کم و مالیات مربوطه از سال چهارهم به بعد با نرخ ثابت صفر درصد محاسبه می‌شود. 

از سوی دیگر، نگهداری سایر دارایی‌هایی (طلا، ارز، جواهرآلات و...) که مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند باید به شرح زیر مالیات متعلقه را بپردازند: 
۱) با نگهداری کمتر از یکسال معادل ۳۰ درصد 
۲) با نگهداری بیش از یک تا دو سال سالانه ۲۰ درصد
۳) بیش از دو سال معادل ۱۰ درصد 

دو نگاه متفاوت به مالیات بر عایدی سرمایه 

از زمان تصویب کلیات این طرح تاکنون، علاوه براینکه موجی از مثبت اندیشی درباره آن مبتنی بر کارکرد تنظیم‌گری این طرح که می‌تواند با تضعیف فعالیت‌های غیرمولد و کاهش انگیزه‌های سوداگرانه نقش موثری در تنظیم بازارهای مختلف از جمله مسکن، خودرو، طلا و ارز ایفا کند، منتشر شد. 

اما از سوی دیگر، برخی مالیات عایدی سرمایه پیشنهاد شده از سوی مجلس را اخذ مالیات بر تورم و مالیات دوبل از سرمایه می‌دانند که بیش از پیش مردم را در زمینه مالیاتی تحت فشار قرار می‌دهد. 

طبق گفته منتقدان، این مالیات برای اینکه بتواند عادلانه اجرا شود، باید در محاسبه عایدی سرمایه میزان تورم در زمان فروش سرمایه مورد نظر را هم درنظر بگیرید. 

به عنوان مثال، اگر فردی خودرویی به ارزش یک میلیارد  تومان خریداری کرده و پس از شش ماه قیمت آن به ۱.۵ میلیارد تومان رسیده است، در زمان فروش آن با محاسبه میزان افزایش قیمت (۵۰ درصد) و رشد تورم در این مدت (۲۰ درصد) و اختلاف آن‌ها با هم، ۳۰ درصد خالص عایدی سرمایه این فرد می‌شود که دولت می‌تواند بخشی از آن را به عنوان مالیات دریافت کند. 

لازم به ذکر است که در کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه مجلس، کسر تورم از خالص دارایی یا سرمایه درنظر گرفته نشده است. 

طرح مجلس از عدالت دور است

در این زمینه، وحید شقاقی شهری _ یک کارشناس اقتصادی - در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه مالیات بر عایدی سرمایه برای کنترل سوداگری افراطی یک ابزار کارآمد است، اظهار کرد: از آنجا که اقتصاد ایران سالیان سال می‌شود که درگیر سوداگری افراطی است، مالیات بر عایدی سرمایه بسیار برای آن کمک کننده است. 

طبق گفته این تحلیلگر اقتصادی، مالیات بر عایدی سرمایه برای اینکه قابلیت اجرا داشته و به عدالت نزدیک باشد، باید از دو شرط برخوردار باشد که یکی ملاک قرار دادن کسر تورم از خالص عایدی سرمایه برای مالیات ستانی و دیگری تصاعدی شدن نرخ مالیات بر عایدی دارایی با کاهش زمان نگهداری آن است. به عبارت دیگر، هر چه قدر سرمایه در دوره‌های زمانی کوتاه‌تری مبادله شود، باید نرخ مالیات عایدی حاصل از آن سرمایه نیز تصاعدی باشد.

وی افزود: اگر طرح مجلس به این دو شرط توجه نکرده باشد، از نظر عدالت محوری و عقلانیت اقتصادی مشکل دارد. 

طرح مجلس اصلاح شود 

بنابراین، درحالیکه مردم برای حفظ ارزش پول خود مقابل افسارگسیختگی تورم، سرمایه‌های خود را وارد بازارها می‌کنند که با وجود همین تورم، این افراد سود آنچنانی از سرمایه خود نمی‌برند که بخواهند بابت این سود، مالیاتی بدهند.

از سوی دیگر، از آنجا که طبق بودجه سالجاری، درآمدهای نفتی و مالیاتی دولت چندین برابر افزایش یافته است و در این زمان هیچ کدام از بازارهای مالی نسبت به تورم ۴۰ درصدی بازدهی مناسبی ندارند، چه لزومی دارد مالیاتی تصویب شود که فقط بر مردم فشار بیشتری وارد می‌کند تا این نوع مالیات ستانی از عدالت محوری دور شود. 

البته، درست است که باید اضافه شدن پایه‌های مالیاتی جدید چون مالیات بر خانه‌های خالی و لوکس و عایدی سرمایه را به فال نیک گرفت اما با توجه به تعداد قابل توجهی از معافیت‌ها و فراریان مالیاتی در اقتصاد کشورمان، باید بیشتر از قبل بر هدفگذاری پایه‌های مالیاتی جدید، مشمولان و نرخ‌های آن‌ها در شناسایی فراریان از مالیات و دلالان تاکید شود نه اینکه در این زمینه، مردم نقره داغ شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۰۸:۲۷

باز دلال ( عزیز ؟ ) فشارسنجش آژیر میزند، چرا یک کار خوب هم می شود اینطوری میشه ؟ این کار مجلس یک شـــــروع خوب هست ، عرضه و تقاضای کاذب (سوداگری) را نابود می کند ، موجب آرامش قیمت ها برای متقاضی واقعی می شود ، هجوم برای مشارکت در سوداگری خرید ارز و طلا و مسکن و خودرو و ... را کاهش میدهد و حاشیه سود را کاهش و ریسک پذیری را افزایش می دهد ، ارز ملی را تقویت می کند... مثال خودرو که گفته شد با این قیمت ها برای عامه مردم نیست پس تأثیر کلان نمی گذارد امّا می توان با یک اصلاح و تبصره تفاوتی در مالیات خودرو ساخت داخل و خارج مقرر کرد ، درست هست که این قانون من را مقید می کند ولی منافع مهمی دارد.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۰۸:۳۲

این قانون اینطوری که در متن گفته شده و در صورت اجرای دقیق و همگانی موجب کاهش شدید قیمت خودرو و ملک خواهد شد ، و تقاوت قیمت نو از قدیمی را فاحش خواهد کرد و در نتیجه خروج خودرو های مستهلک را ساده تر می کند و بازسازی بافت های فرسوده را تقویت می کند.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۰۸:۳۸

مالیات رو فقط حقوق بگیر ها میدند. بازاریا و ده ها نفری که به عنوان دلال و ... در نمایشگاه های اتومبیل یا مشاورین املاک پاتوق کرده اند مالیاتی نمیدند...

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۰۸:۴۸

تورم حاصل از همان سرمایه گذاری است و اگر سرمایه گذاری نباشد تورمی هم نیست. و اگر تورم را در مالیات لحاظ کنند، عملا تاثیری در کاهش دلال بازی ندارد.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۰۹:۱۰

نکته جالب اجرای این گونه قوانین اینه که اوون اشخاصی که باید نقره داغ بشن و مالیات برای سودهای کلان خود بدهند، از طریق روابط و رانتها، کاملاً مسیر قانون را دور می زنند و آخر سر، سرمایه های همان مردم عادی جامعه ، گرفتار این قوانین می شوند. در واقع وضع این قوانین در راستای متضرر کردن بیشتر مردم عادی است تا نقره داغ کردن افراد آنچنانی ...

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۰ ۱۳:۵۰

با اجرای این طرح مردم هیچ تاوانی نمی دهند بلکه دلال از خدا بی خبر تاوان خواهد داد لطفاً آدرس اشتباهی ندهید جهت تشویش اذهان عمومی

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۱۰:۰۵

مثالی که در مورد خودرو زدید(خودروی یکمیلیاردی) درست است ؟ یعنی اگر کسی یک خودرو به این قیمت داشته باشد و بخواهد بفروشد شامل این مالیات که گفتید میشود؟ یا مربوط به کسانی است که چند خودرو دارند...

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۱۰:۴۱

در تمام دنیا هرکس بیشتر درآمد دارد باید بیشتر مالیات بدهد. بنظر خود نویسنده این نامه فوق، پولداری ست که از مالیات فراری ست. تنها کسی که در ایران مالیات می‌دهد کارمند بدبخت ست که هرماه از حقوقش کسر میشود.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۱۱:۵۸

عملا یعنی مشاغل خرید و فروش خودرو، یا سکه فروشی حذف شوند.

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۱۲:۱۹

سلام اتفاقا اگه نرخ تورم محاسبه نگردد جلوی تورم گرفته می شود ولی اگه نرخ تورم اعمال شود راههای دور زدن فراوانی برا سوء استفاده کنندگان وسود جویان باز می شود

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۱ ۰۹:۴۵

دوست عزیز تورم به خاطر افزایش نقدینگی است شاید با این کار جلوی تورم مسکن رو کمی بگیرند ولی تورم جاهای دیگه با افازایش نقدینگی وجود دارد

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۱۲:۴۰

این طرح از نظر شرعی هم ایراد دارد آمدیم فردی با قرض یک پراید خرید و به عللی مانند بیماری سریع نیاز به فروش داشت این چه ظلمی است که روا می کنند . باید از کسانی گرفته شود که کارشان دلالی است و گردش میلیاردی دارند نه از هر کسی- سال گذشته به خاطر خرید جهیزیه دخترم یارانه من قطع شد چون گفتند خرید شما از درآمد شما بیشتر بوده

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۱۳:۱۲

حرف شما کاملا درست هست ، امّا این مشکلی که میفرمایید بخاطر تورم همیشگی مملکت و وام های با شرایط سخت و بهره زیاد است ، حکم شرعی درست این است که اگر فردی ( مسلمانی ) نیاز به پول پیدا کرد بتواند پول قرض بگیرد .

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۹ ۲۳:۴۹

مالیات از خودرو دوم به بعد گرفته می شود. این مالیات برای اشخاصی هست که چند خودرو و چند ملک دارن. نگران نباشید برای ماها نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۰ ۰۰:۱۴

مثال خودرو کاملا درسته شماهایی که تک تک نظر دادین اگه الان یک خونه رو مثال بخرین دویست میلیون وبعد شش ماه شما این خونه رو بخایی بفروشین که یه خونه بزرگتر بخرین میفروشین چهارصد میلیون و چهل درصد سودش رو هم مالیات بدین الباقی که میمونه سیصد و بیست میلیون ایا باسیصد و بیست میلیون میتونین همون خونه ای رو که فروختین رو بخرین واقعا الان شما ها سود کردین که بخایین مالیات بدین تک تک شماهیی که نظر دادین میتونین الان جواب من رو بدین

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۰ ۰۶:۱۳

طرح مالیات بر عایدی سرمایه بهترین کاری است که مجلس انجام داده و در اکثر کشورهای دنیا در حال اجراست و طبیعی است مرفهین بی درد و قشر دلال جامعه به خصوص از نوع تحصیل کرده اش با آن مشکل دارند و تازه طرح در شور دوم در حال بررسی جزئیات در کمیسیون اقتصادی است و اگر نگارندگان متن نیت خیر داشتند اصلح بود دغدغه های خود را به کمیسیون مذکور ارائه می کردند

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۰ ۱۱:۰۹

برادر من چرا حرف الکی میزنی من یه مبلغی پس انداز تو بانک داشتم برای آینده دخترم که وقتی دیدم همه چی افسارگسیخته داره گرون میشه مجبور شدم برای حفظ ارزش پولم یه زمین باهاش بخرم حالا اگه بخوام بفروشم چون به خاطر تورم گرون شده باید مالیات بدم مالیات بر عایدی یعنی مثلا من یه زمین بخرم صد میلیون دو ماه دیگه بفروشم صدو پنجاه ولی بلافاصله دوباره بتونم همون صد میلیون بخرم زمین مشابه رو

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۱۱ ۱۶:۲۲

قیمت خودرو را کارخانه و دولت و وزارت صمت و شورای رقابت باید پایین بیارند این طرح جز فشار بر مردم و بدبختی بیشتر مردم تاثیری بیشتری برای مردم ندارد.

avatar
۱۴۰۰-۰۴-۳۱ ۰۹:۱۹

هنوز نشده قانونی بزارن که به نفع بیشتر مردم باشه پولدار همیشه راه فرار بلده وکیل مالیاتی داره رانت داره این قانون به ضرر اقشار متوسط به پایین که اخرین دارایی شونم از دست بدن پولداره که سرمایشو میبره یه کشور دیگه

avatar
۱۴۰۰-۱۰-۲۵ ۱۲:۲۲

مالیات بر خودرو جز ظلم چیز دیگری نیست کسی که چند سال پیش یک خودرو ایمن برای خود و خانواده به قیمت زیر ۲۰۰ میلیون خریده و با تورم و سیاست های غلط دولت ،همون ماشین شده ۱.۵ میلیارد چرا باید مالیات ماشین لوکس بده!!؟ مگر مازراتی یا لکسوس سواره!؟