• دوشنبه / ۲۶ مهر ۱۴۰۰ / ۱۵:۴۲
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1400072618816
  • خبرنگار : 71661

صحبت‌های رئیس‌جمهور پیشین افغانستان پیرامون مسائل روز این کشور

کرزای: به رسمیت شناخته شدن طالبان، مشروط به مشروعیت داخلی آن‌هاست

کرزای: به رسمیت شناخته شدن طالبان، مشروط به مشروعیت داخلی آن‌هاست

رئیس‌جمهور پیشین افغانستان به رسمیت شناخته شدن دولت کنونی طالبان در جامعه بین‌المللی را در گرو مشروعیت داخلی این دولت نزد مردم افغانستان دانست.

به گزارش ایسنا به نقل از منابع، حامد کرزای، رئیس جمهور پیشین افغانستان در گفت‌وگویی بیان کرد که این [مشروعیت]، تنها با ابراز خواست مردم افغانستان، چه در قالب انتخابات و چه با برگزاری "لویه جرگه"، شورای بزرگ سنتی نمایندگان از نقاط مختلف کشور، محقق می‌شود.

وی اظهار داشت که افغانستان در یک مقطع حساس تاریخی قرار دارد و افغان‌ها موظفند "متحد" شده و دولتی را بر اساس خواست و اراده خود ایجاد کنند.

کرزی با بیان اینکه "مشروعیت در داخل کشور ما، برای دولت (طالبان) یا هر دولت دیگری، پایه و اساس به رسمیت شناخته شدن توسط دیگر کشورها و جامعه بین‌المللی است"، افزود که مشروعیت دولت‌ها، از خواست و اراده مردم سرچشمه می‌گیرد.

وی در این باره گفت: ایجاد مشروعیت در داخل کشور، مشروط به برگزاری انتخابات و یا، در مورد افغانستان، به ویژه در شرایط کنونی، بیان اراده مردم افغانستان از طریق "لویه جرگه" و نگارش قانون اساسی است.

پاکستان

از زمان تصرف افغانستان در اواسط ماه اوت پس از خروج اشرف غنی، رئیس جمهور مستعفی این کشور، طالبان هنوز به طور رسمی توسط هیچ کشوری، حتی پاکستان که بسیاری آن را نزدیک‌ترین متحد طالبان می‌دانند، به رسمیت شناخته نشده است.

البته رهبران پاکستانی، از جمله عمران خان، نخست وزیر و شاه محمود قریش، وزیر امور خارجه، از طالبان حمایت کرده و از جامعه بین‌المللی خواسته‌اند تا با دولت جدید در کابل همکاری کنند.

عمران خان در ماه سپتامبر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: اگر ما در حال حاضر از افغانستان غفلت کنیم، بحران انسانی بزرگی در راه است که نه تنها برای همسایگان افغانستان، بلکه در همه جای دنیا پیامدهای جدی خواهد داشت.

خان افزود: ما باید دولت کنونی (طالبان) را تقویت و آن را، به خاطر مردم افغانستان، تثبیت کنیم. طالبان چه قولی داده‌اند؟ اینکه حقوق بشر را رعایت خواهند کرد، دارای یک دولت فراگیر خواهند بود و نخواهند گذاشت خاک افغانستان توسط تروریست‌ها استفاده شود.

این در حالی‌ است که طالبان به دلیل محدودیت‌هایی که بر زنان، آزادی‌های مدنی و تفسیر سفت و سختی که از قوانین اسلامی دارند، بدنام هستند. از زمانی که طالبان کنترل افغانستان را در اواسط ماه اوت به دست گرفتند، جامعه بین‌المللی به شدت از این گروه به دلیل رعایت نکردن تعهدات خود در مورد رعایت حقوق زنان و اقلیت‌ها و همچنین عدم مشارکت کافی اعضای اقوام دیگر در کابینه، انتقاد کرده است.

پاکستان نماینده افغانستان نیستکرزای در رابطه با این همسایه جنوبی افغانستان افزود: پیام من به پاکستان، کشور برادر ما، این است که آنها نباید برای نمایندگی افغانستان تلاش کنند. برعکس، این کشور باید سعی کند با کشور ما رابطه مدنی برقرار کند. ما روابط عمیق فرد به فردی با پاکستان داریم... و امیدواریم که پاکستان روابط خود را با ما نه از طریق مداخله، تشویق به افراطی‌گری و تروریسم و یا با اجبار، بلکه از راه اصول مدنی و اصول روابط بین الملل حفظ کند؛ در آن صورت است که ما هم از این رابطه استقبال و برای حفظ آن می‌کوشیم.

کرزای و جانشین او، غنی، هرکدام در زمان ریاست‌جمهوری خود بارها پاکستان را متهم به حمایت از طالبان با ارائه آموزش و فراهم کردن پناهگاه‌های امن در خاک خود کرده‌اند، اتهاماتی که اسلام آباد آن را رد کرده است.

داعش و توافقات منطقه‌ای

کرزای همچنین در مورد افزایش خشونت‌های گروه تروریستی داعش در افغانستان ابراز نگرانی کرد و آن را تهدیدی برای افغانستان و منطقه دانست.

شاخه خراسان گروه داعش، مسئولیت چندین حمله وحشیانه در هفته‌های اخیر در استان‌های کابل، قندوز و قندهار را برعهده گرفته است، حملاتی که در آن بیش از ۱۰۰ غیرنظامی کشته و بسیاری دیگر زخمی شده‌اند.

رییس جمهور پیشین افغانستان گفت که حملات انتحاری اخیر در این سه استان افغانستان ثابت کرد که داعش یک تهدید برای این کشور و همچنین زندگی و معیشت مردم افغانستان است.

کرزای از حمایت کشورهای منطقه در مبارزه با داعش ابراز امیدواری کرد چرا که معتقد است این گروه می‌تواند امنیت آنها را نیز تهدید کند. وی اظهار داشت که امیدوار است قدرت‌های منطقه‌ای در افغانستان به دنبال زمینه‌های مشترک باشند.

وی گفت که وظیفه افغانستان این است که با دیگر کشورهای منطقه "به گونه‌ای که منجر به صلح و ثبات در افغانستان شود" همکاری کند.

حقوق زنان

می‌خواهم فرزندانم بهترین تحصیلات را در داخل و خارج از کشور داشته‌باشند

کرزی همچنین بر اهمیت بازگشت زنان به محل کار، دانشگاه‌ها و مدارس تأکید کرد. وی گفت که این خواسته در درجه اول برآمده از خود مردم افغانستان است، خواه جامعه بین المللی خواستار آن شده باشد یا نه.

کرزای که همچنان با خانواده‌اش در کابل زندگی می‌کند، گفت که می‌خواهد دختران و پسرش امکان تحصیل داشته باشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۷-۲۶ ۱۷:۵۷

کرزای بیخود کرده

avatar
۱۴۰۰-۰۷-۲۷ ۰۱:۵۳

منظور شما از عبارت "کرزای بیخود کرده" اشاره به کدام بخش سخنان آقای کرازی است؟ آیا به نظر شما دولت ها نیازی به پشتوانه و مشروعیت داخلی و مردمی ندارند؟ یعنی هر فرد و گروهی که به زور اسلحه قدرت را در دست گرفت، باید حاکم باشد و هر چه خواست بکند؟ این نظر شماست؟ شاید هم به بخش های مربوط به پاکستان اشاره دارید. به نظر شما، سازمان های امنیتی و ارتش پاکستان حق دارند که در امور داخلی افغانستان دخالت کنند و هر گروه و فردی را که خواستند حاکم کنند؟ فکر می کنید که پاکستان حامی منافع کشور و مردم افغانستان است و برای دلسوزی سالهاست که آتش جنگ در افغانستان را برافروخته است؟ شاید هم به مسئله آموزش اشاره دارید. به نظر شما بهتر است که دختران و پسران افغان، بی سواد و ناآگاه بزرگ شوند و در نتیجه آن فقر، فلاکت و نادانی آن سرزمین را فرا بگیرد؟ دختران امروز که مادران فردای افغانستان هستند در بی سوادی بزرگ شوند و کودکان فردای افغانستان را نادان پرورش دهند، خوب است؟ این خواسته شما به عنوان یک "طالب" است؟ واقعا شما نیروهای طالبان به چه می اندیشید؟ چه خواستی دارید؟ یک بار شده که در مورد آن آرمان هایی که برای دستیابی به آنها تلاش می کنید و حتی جان می دهید، به درستی فکر کرده باشید؟ آینده سرزمین تان، خانواده تان و خودتان را نابود می کنید که چه به دست آورید؟ قدرت؟!!!! حکومت بر یک سرزمین ویران با مردمی فقیر، بدبخت، بی آینده و ناآگاه چه افتخار و شادی ای دارد؟ می خواهید سرزمین تان به چنین روز نکبت باری برسد تنها به این دلیل که بر سر خواست های عجیب و دور از تمدن خود اصرار می ورزید؟ آیا شما به خدا به عنوان آفریننده، باور دارید؟ اگر واقعا آنگونه که ادعا می کنید، به خداوند باور دارید پس حتما آفرینش عقل و خرد را هم از سوی همان خدا می دانید. پس کمی از این داده خداوندی که نشان انسانیت است، بهره ببرید و خودتان و مردم بیگناه افغانستان را به دردسر و بدبختی نیاندازید. عقل و خرد بی دلیل آفریده نشده است. پیش از آنکه خیلی دیر شود و روزگاری نه چندان دور، در برابر خودتان شرمنده شوید، امروز فکر کنید و راه و اندیشه خود را تغییر دهید که فردا دیر است.