• جمعه / ۱۰ دی ۱۴۰۰ / ۰۰:۳۱
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1400101006762
  • خبرنگار : 71498

برنامه استفاده از آب های ژرف را متوقف کنید

برنامه استفاده از آب های ژرف را متوقف کنید

برداشت از آب های ژرف به عنوان نقطه پایانی منابع آبی شناخته می شود، با این حال وزیر نیرو چندین بار تا کنون از برنامه های دولت برای استفاده از این منبع خبرداده که با انتقاد کارشناسان نیز مواجه شده است، طبق گفته کارشناسان اگر فرض کنیم که آب های ژرف دست یافتنی باشند نباید به این منابع آبی تجاوز شود چراکه این منابع امانتی برای آیندگان هستند.

به گزارش ایسنا، آب‌های ژرف شامل آب‌های زیرزمینی است که در عمق بیش از ۱۵۰۰ متری زمین قرار دارد. البته برخی کارشناسان آب‌های پایین‌تر از عمق ۳۰۰ متری زمین را آب ژرف می‌دانند، چراکه به سادگی قابل دستیابی نیست. هرچند بخشی از این آب‌ها، به عنوان آب‌های فسیلی چندین هزار ساله و تجدیدناپذیر شناخته می‌شود، اما تحقیقات علمی نشان می‌دهد حجم عظیمی از آب‌های ژرف، قابل استفاده است.

اخیرا علی اکبر محرابیان- وزیر نیرو - استفاده از آب ژرف را راهکاری برای حل مشکل آبی کشور اعلام کرده به گفته او  باید منابع تأمین آب را متنوع و علاوه بر تأمین آب از دریا از منابع آب ژرف نیز استفاده کنیم که در شرق ایران می‌توان در عمق دو تا سه هزار متری زمین از آن استفاده کرد. تاکنون دو چاه ژرف در کشور به آب رسیده است، ای‌سی (EC) آب حدود ۱۲ هزار بوده که با دشواری با تصفیه ساده می‌توان از آب استفاده کرد و نرخ تمام شده آب نسبت به خطوط انتقال در برخی موارد، بسیار کمتر است.

وزیر نیرو به تازگی نیز در این رابطه به ایسنا گفت: مطالعات و اکتشافات خوبی انجام شده و قرار است با رعایت ملاحظات زیست محیطی به اجرا برسد و این طرح اکنون در مرحله مطالعه قرار دارد.

صحبت های وزیر نیرو انتقادهایی را دربرداشته، داریوش مختاری کارشناس مدیریت منابع آبی در این باره به ایسنا گفت: برای آب های ژرف جایگاه حقوقی درستی تعریف نشده است، قوانین موجود در حوزه آب نیاز به بازنگری دارند و باید مورد توجه قرار بگیرند و اگر مباحثی از نظر حقوقی مشخص و شفاف نیستند لازم است معیارهای دقیقی برای آن بیابیم.

وی با بیان اینکه اگر بحث حقوق منابع را در نظر بگیریم بهره برداری از آب های ژرف از نظر حقوق بین نسلی نیز مورد تایید نیست، گفت: با توجه به اینکه مدیریت خوبی در منابع آبی صورت نگرفته و ما یک بازنده بزرگ در حفظ منابع آبی هستیم بهتر است که دیگر به منابع آیندگان دست درازی نکنیم.

این کارشناس مدیریت منابع آبی افزود: اگر ما می توانستیم از آبخوان ها به خوبی مراقبت کنیم و یک الگوی پایدار محیط زیستی را ارائه دهیم شرایط حال حاضر منابع آبی وضع کنونی نبود لذا با این توجیه که شرایط منابع آبی اسفناک است نباید همه منابع آبی را از بین برد.

مختاری با بیان اینکه ما نمی خواهیم اشکالات فعلی در حوزه مدیریت را بپذیریم و برای آن راه حل های مناسب پیدا کنیم، گفت: در شرایط فعلی در جایگاهی قرار داریم که باید در وضع موجود بازنگری کنیم.

وی اظهار کرد: توصیه اصلی این است که نباید به آب های ژرف ورود پیدا کنیم، می توانیم در مورد این منبع آبی بیندیشیم و گفت و گو کنیم اما نباید به این موضوع فکر کنیم که حل بحران آب کشور در دست آب های ژرف است.

این کارشناس مدیریت منابع آبی با بیان اینکه ما هنوز نتوانستیم با فناوری پمپ به گونه ای رفتار کنیم که با آسیب های زیادی را که از پایین آمدن آبخوان ها ایجاد کرده و پیامدهای زیادی را به دنبال داشته مقابله کنیم، گفت: چه الزامی است که به جای اینکه انرژی و وقت را صرف آسیب شناسی این مساله کنیم به دنبال پدیدآوردن مشکلات دیگر باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۱۰-۱۰ ۲۳:۲۴

لیبی هم دوران قزافی بصورت گسترده از آبهای ژرف استفاده میکرد که فرانسه و انگلستان مخالف این طرح در لیبی بود که کل چاهای آبهای ژرف لیبیو بمباران کردن،نفوذیها انگلیسی فکر نکنن ایران لیبی هست،انگلستان و آمریکا میخوان برن مریخ زندگی کنن اونوقت به ایرانیها میگنن این کارهارو نکنید برای آیندگان،یعنی چی،معلوم نیست در آینده چی اختراع بشه،این حرفهای که میگن منابع بماند برای آیندگان بیشتر شبیه جوک هست.

avatar
۱۴۰۰-۱۰-۱۳ ۱۱:۴۲

دوست عزیز. لیبی از آبهای ژرف استفاده کرد.‌ انگلیس هم مانع آن نشد. همین مساله باعث توسعه بی رویه شهرنشینی با استفاده از این منابع آب شد. و با اینکه کمتر از ۵ درصد خاک آن شرایط سکونت دارد همین مناطق نیز با پایان یافت آبهای ژرف ناچار به مهاجرت اجباری از کشورشان هستند. در تحلیل گفته شده که پیرامون مساله صحبت شود و اندیشه شود ولی اقدام نشود. چون تا کنون در سیاستهای آبی شکست خورده ایم. نه آن شکست در بهره برداری از منابع آب به انگلیس ربطی دارد و نه گفتن چند کلام کارشناسی را می توان اتهام نفوذ زد. از ماست که بر ماست. به هر مساله ای که نباید تنها و تنها از دریچه سیاست نگاه کرد....