• سه‌شنبه / ۱۲ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۳:۴۷
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1400111209231
  • خبرنگار : 71467

در گفت و گو با ایسنا اعلام شد

جزئیات افزایش حقوق کارکنان در ۱۴۰۱/سونامی همسان‌سازی !

جزئیات افزایش حقوق کارکنان در ۱۴۰۱/سونامی همسان‌سازی !

مشاور سازمان اداری و استخدامی معتقد است که مصوبه کمیسیون تلفیق، فرمول پیشنهادی دولت در بودجه ۱۴۰۱ که در راستای کاهش شکاف پرداخت حقوق کارکنان تدوین شده بود را بر هم زده است.

به گزارش ایسنا، همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد و طبق تجربه‌ سال‌های قبل، موضوع حقوقی کارکنان در بررسی لایحه بودجه در مجلس با تغییراتی پیش رفت و کمیسیون تلفیق پیشنهاد دولت را نپذیرفت، ‌این در حالی است که دولت در لایحه، افزایش متوسط ۱۰  درصدی و حداقل ۴.۵ میلیون تومان را ارائه ولی کمیسیون تلفیق مصوب کرد که حداقل حقوق به ۵.۶ میلیون افزایش یافته و ۱۰ درصد نیز اعمال شود؛ تغییراتی که می‌تواند هزینه دولت در پرداخت حقوق در قالب هزینه‌های جاری را بالا برده و در اهم آن رعایت عدالت در پرداخت‌ها را مورد توجه قرار دهد.

در همین رابطه ایسنا در گفت و گویی با حسین رضوی‌پور -مشاور سازمان اداری و استخدامی - جریان اقدامات صورت گرفته در این سازمان در راستای پرداخت های عادلانه و اصلاح نظام پرداخت و وضعیت پرداختی ها در آینده را بررسی کرده است.

زنجیره پرداخت باید تکمیل شود

مشاور سازمان اداری و استخدامی با اشاره به اینکه این سازمان از ابتدای دولت سیزدهم اقدامات خود را برای ایجاد عدالت در نظام پرداخت در سه قسمت تقسیم و در رابطه با آن اقدام کرده است، توضیح داد: دسته اول به اجرای ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه در رابطه با سامانه حقوق و مزایا برمی گردد که در این رابطه نسبت به تکمیل زیرساخت های مربوطه و استمرار مسیری که در مجلس در تصویب این ماده قانونی شروع شده بود، اقدام شد؛ بر این اساس یکپارچه‌سازی سازوکار  پرداخت و شفاف کردن آن در دستور کار است که با هماهنگی‌ و همکاری سازمان اداری و استخدامی  با سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد بتوان جریان نقدی دولت را شفاف و بر مبالغ پرداختی به کارکنان، نظارت ایجاد کرد. هر تغییری در نظام جبران خدمات مستلزم وجود نظارت و شفافیت بر پرداخت‌هاست که این مهم بدون تکمیل زنجیره پرداخت به ذینفع نهای میسر نخواهد بود.

قرار بود ۵۳۳ هزار تومان معادل ۱۷۰۰ امتیاز اضافه شود

وی در ادامه با اشاره به دسته دوم اقدامات در راستای پرداخت‌های عادلانه گفت: سازمان اداری و استخدامی سعی کرد اقداماتی عاجل و فوری برای کاهش تبعیض در پرداخت در بودجه سال آینده ارائه کند؛ به نحوی که با توجه به توان مالی دولت که از سوی سازمان برنامه و بودجه  پیش بینی افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارکنان انجام شده بود،  بتواند به نوعی این ۱۰ درصد را توزیع کند که افزایش حقوق کسانی که پراخت پایینی دارند رشد بیشتری در مقایسه با کسانی که دریافتی بالاتری دارند، داشته باشند.

به گفته رضوی‌پور، طبق مدل طراحی شده سازمان اداری و استخدامی، ۵۳۳ هزار  تومان معادل ۱۷۰۰ امتیاز به طور ثابت به حقوق تمامی افراد اضافه و سه درصد هم ضریب ریالی سالیانه اضافه می‌شود که در این حالت  حداقل حقوق ۲۸ درصد افزایش یافته و به چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می رسد و مابقی افراد نیز تا پنج درصد افزایش حقوق خواهند داشت.

تلفیق فرمول را بهم زد

وی با اشاره به مصوبه اخیر کمیسیون تلفیق در رابطه با افزایش حقوق یادآور شد: اما کمیسیون تلفیق، فرمول پیش‌بینی شده دولت را بهم زده و ضمن در نظر گرفتن افزایش ۱۰ درصدی برای همه کارمندان، تنها کف حداقل پرداختی را ۶۰ درصد افزایش داده و به پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسانده است که متفاوت از پیش‌بینی دولت برای پرداخت‌ها در سال آینده است و از سقف ۱۰ درصدی تعیین شده در لایحه دولت برای افزایش میانگین پرداخت‌ها تجاوز می‌کند، ‌اما اینکه چگونه مجلس منابع آن را پیش‌بینی کرده است، مشخص نیست.

۱۰ درصد به حکم اضافه می‌شود

مشاور معاون رئیس جمهور افزود: براساس روش کمیسیون تلفیق، این ۱۰ درصد به حکم اضافه می‌شود، مثلا کسی که حکم حقوقی وی هفت میلیون تومان بوده، ۷۰۰ هزار تومان به آن اضافه می‌شود و حکم به ۷.۷ میلیون تومان افزایش پیدا می کند، همین‌طور حقوق کسی که حکم او ۱۶ میلیون است معادل ۱.۶ میلیون تومان افزایش پیدا می‌کند که به تبع آن سایر پرداختی‌ها مانند اضافه کار نیز افزایش خواهد یافت، این موجب می‌شود در شرایط تورمی و فشار معیشتی، کمک کمتری به اقشار حداقلی بگیر تخصیص پیدا می‌کند. به همین دلیل ما پیش بینی کرده بودیم که معادل مبلغ ثابت ۵۳۳.۸ هزار تومان به ضریب حقوقی کارکنان اضافه شود که تا حدی شکاف حقوقی را تعدیل می کرد، البته مدل آن در سال ۱۳۹۸ نیز تصویب شد و به اجرا در آمد، به این صورت که ۴۰۰ هزار تومان به حقوق اضافه شد و ۱۰ درصد ضریب سالیانه ریالی افزایش پیدا کرد.

فشارها و ملاحظات، کارکرد نظام حقوقی را کم کرده است

وی در ادامه اقدام دیگر در راستای اصلاح نظام ‌پرداخت را تدوین  لایحه جامع حقوق و دستمزد کارکنان نظام اداری کشور اعلام کرد و گفت: این لایحه جهت بازسازی  نظام جبران خدمت کارکنان  در دستور کار است ولی  بدان معنی نیست که نظام قبلی ایراد داشته و یا نظامی که در حالی طراحی است، بدون ایراد خواهد بود. اما مشکل اصلی اینجاست که وقتی نظام یکپارچه برای حقوق و دستمزد اعمال می شود، متأسفانه فشارها و ملاحظات سیاسی به این منتهی می شود که برخی دستگاه‌ها مستثنی شده، برخی فوق العاده می گیرد و یا برخی قوانین خاص خود را وضع کرده و منابع بیشتری در اختیار گرفته و بین کارکنان توزیع می کنند که این در نهایت به ایجاد تبعیض و نابرابری منتهی می‌شود و عملا نظام یکپارچه کارکرد خود را از دست می‌دهد، از این رو احساس ضرورت شد که لایحه جامعی تدوین و تمامی پرداخت های بخش عمومی را در نظر بگیرد.

به گفته رضوی‌پور، در لایحه جدید تأکید بر این است که تفاوت‌های منطقی و معقول نادیده گرفته نشود؛ به طوری که اگر نیاز است برای مشاغل مختلف، پرداخت‌های متفاوتی وجود داشته باشد ولی این‌گونه نباشد که به واسطه یک شغل خاص، کل دستگاه و مجموعه مستثنی شده و از قواعد یکپارچه تبعیت نکند و یا برای مشاغل و کارهای مشابه و یا آن‌هایی که ذاتا یکی هستند، پرداخت‌های متفاوت به واسطه تنوع رابطه استخدامی ایجاد نشود، یعنی افراد زمانی که کار یکسان انجام می‌دهند نباید پرداخت‌های متفاوت در دستگاه های مختلف داشته باشند.

حکم کارمند ۵.۴ میلیون است اما ۱۴ میلیون حقوق می‌گیرد

اما در ادامه موضوع مربوط به رفاهیات حقوق که چندی پیش از سوی رئیس سازمان اداری و استخدامی مطرح و به عنوان عاملی برای ایجاد اختلاف در پرداخت ها به کارکنان اعلام شده بود مورد بررسی قرار گرفت.

مشاور سازمان اداری و استخدامی در رابطه با جریان رفاهیات در فیش حقوقی کارکنان توضیح داد: آنچه که براساس حکم حقوقی کارکنان مطرح است، تفاوت بین حداقل و حداکثر آن هفت برابر است و در مجموع اختلاف فاحشی در حکم کارکنان دولت نیست، اما این اعداد بخشی از حقوقی و دستمزد را تشکیل می دهد و بخش دیگر به رفاهیات که شامل پرداخت‌هایی مانند اضافه کار، کارانه و یا برخی پرداخت های مناسبتی است برمی‌گردد و اختلاف از همین جا شروع می‌شود؛ به گونه‌ای که با  اعمال رفاهیات حداکثر پرداخت ها تا ۱۵ برابر هم رشد می کند؛  مثلا حکم یک کارمند پنج میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است اما با اعمال رفاهیات، دریافتی وی به ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌رسد.

پرداخت رفاهیات به معنی عملکرد مطلوب نیست

رضوی‌پور با بیان اینکه دستگاه های اجرایی به اقتضای منابع دراختیار پرداخت های متنوعی بین کارکنان دارند، ادامه داد: این در حالی است که برخی دستگاه ها برای دولت درآمدزا هستند و یا برخی دیگر از درآمدهای اختصاصی بهره می برند و یا دستگاه هایی هم سهم بیشتری از بودجه دولت دریافت می کنند، از این رو پرداخت رفاهیات در آن ها نیز بالاتر است و وقتی دستگاهی منابع در اختیار دارند این پرداخت ها را به سقف نزدیک می کند. با این حال پرداخت رفاهیات به معنی افزایش کارآمدی و عملکرد مثبت کارکنان و یا دستگاه های اجرایی نیست و نشان دهنده رضایت از عملکرد آن نیست و در همین جریان برخی دستگاه ها با توجه به اینکه اضافه کاری ندارند، بودجه‌ای هم بابت رفاهیات دریافت نمی کنند و سهم کمتری در پرداخت های دولت دارند که این عاملی برای ایجاد تبعیض در پرداخت هاست.

وی در رابطه با اینکه چه اقدامی برای تعدیل و کمتر شدن تبعیض در پرداخت های مربوط به رفاهیات در دستور کار سازمان اداری و استخدامی قرار دارد، گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۱ تأکید شد که در تخصیص اعتبارات مربوط به رفاهیات سازمان برنامه و بودجه باید نظر و طراحی سازمان اداری و استخدامی را لحاظ کند. هر چند که این مکانیزم پایداری نیست و باید در لایحه جامعی که در دستور کار است تا حد امکان پرداخت رفاهیات منوط به عملکرد دستگاه اجرایی باشد.

چالش‌ همسان سازی و فوق‌العاده‌ها

موضوع دیگر مربوط به پرداخت فوق العاده های ویژه تا ۵۰ درصد در حقوق کارکنان است که در دو سال اخیر اجرایی شد و اینکه آیا این روال ادامه خواهد داشت، از مشاور سازمان اداری و استخدامی مورد پرسش قرار گرفت.

رضوی‌پور ماجرای فوق العاده‌های ویژه را شبیه یک داستان دراماتیک در دولت در سال های گذشته دانست و گفت: با توجه به اینکه مبنای مشخصی برای پرداخت رفاهیات وجود نداشت و این بخش در حکم کارکنان اعمال نشده و مبنای بازنشستگی قرار نمی گرفت، در اسفند ۱۳۹۸ دستور صادر شد تا بخشی از این پرداخت های رفاهی غیرمستمر تبدیل به مستمر شده و در حکم درج شود تا مبنای محاسبه کسور بازنشستگی قرار گیرد. قرار بر این بود دستگاه‌هایی که منابع در اختیار دارند به شرط عدم افزایش بار مالی به نحوی عمل کنند که رفاهیات پرداختی به فوق العاده ویژه منتقل شده و دیگر رفاهیات تکرار نشود. اما آنچه که در عمل اتفاق افتاد این بود که رفاهیات در حکم نشست ولی از سوی دیگر دوباره تکرار شد و دستگاه های اجرایی برای پرداخت آن خواهان بودجه شدند.

وی با اشاره به اینکه در جریان پرداخت فوق العاده های ویژه دستگاه هایی که رفاهیات دریافت نمی کردند و سهم چندانی در این رابطه نداشتند، معترض شدند، این را هم گفت که به هر صورت این نحوه پرداخت فوق العاده ویژه موجب ایجاد تبعیض بین دستگاه های مختلف شد و از سویی بازنشستگان هم که از آن بهره مند نشده بودند و اختلاف زیادی بین حقوق آن ها و کارکنان ایجاد شد، خواستار همسان سازی شدند و به عبارتی یک سونامی همسان سازی در کشور ایجاد شد. در حالی که منابع کافی برای آن وجود نداشت، بر این اساس دولت به هیچ عنوان نباید این مسیر همسان‌سازی و تسری را با شرایط فعلی ادامه دهد بلکه باید به سراغ طراحی نظام جامع یکپارچه برای ایجاد شرایط عادلانه در پرداخت حقوق پیش برود.

مشاور سازمان برنامه و بودجه در مورد اینکه آیا اعمال فوق العاده ویژه برای سال آینده نیز ادامه خواهد داشت گفت که فعلا این روند متوقف خواهد شد و آنچه تا کنون اعمال شده ادامه دارد تا اینکه در لایحه جدید بازنگری انجام و تدابیر لازم برای استقرار نظام عادلانه پرداخت اندیشیده شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۲ ۱۴:۲۹

سلام و عرض ادب و احترام، طبق قانون حقوق ها باید بر اساس تورم واقعی که الان بالای 50 درصد شده، و خط فقری که الان بالای 12میلیون شده افزایش پیدا کند، این حقوق‌های کم جوابگوی ده روز زندگیه، کجاست انصاف و عدالت خواهشان رسیدگی بفرمایید. ممنون 🙏

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۲ ۱۵:۵۳

آیا می دانستید با اعلام هر خبری که از افزایش حقوق و همسان‌سازی و افزایش یارانه و افزایش هر کوفتی که عملا هنوز رسمی نشده دلال معادل این افزایش ها رو نقدا بر روی اجناس اعمال می کند.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۲ ۱۶:۴۹

باید گفت هیچکس یاور اقشار کم درآمد نیست ،هم نمایندگان و هم دولت ،،

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۲ ۲۲:۵۸

واقعا درست میگه مثل من کارمند اداره شیلات هستم حکم ۹ میلیون ولی دریافتی ۷میلیون وام چیز ندارم چون اداره به ما نه اضافه کاری میده نه کارته ولی بعضی ها حکم پایین تر دارن ولی دریافتی بیشتر مثل شرکت نفت یا پتروشیمی کمتر از ۳۰ میلیون نداریم اضافه کاری وکارنه میگرن

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۲ ۲۲:۱۸

شما لطفا 14 میلیون بده من نیاز به هیچ رفاهیات و اضافه کار و... ندارم

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۲ ۲۲:۵۳

آقایون هر سال از این حرفها میزنند ولی عملا طبقه متوسط نابود شده وغنی وفقیر مانده آخه این چه عدالتی است

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۳ ۰۰:۰۴

به خدافرهنگی ام با سی وخرده ای سال سنوات وکارشناس ۹تومن حقوق میگیرم واین بندهای که میگن هیچکدوم نداریم

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۳ ۰۱:۰۷

سازمان برنامه بدونه که این ر وش تعیین حقوق نادرستو عین بی عدالتی و بیسواد پروری است هر کسی باید بر اساس لیاقتش حقوق بگیره به مستضعفین از روش‌های دیگه باید حمایت کرد زنده باد احمدی نژاد که اصلا ای سازمان رو منحل کرد شما همیشه دشمن کارمند کارگر بودید به ویژه میر کاظمی

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۳ ۰۱:۱۳

شما اصلا خجالت نمی‌کشید که بودجه را با ۵تا ۱۰درصد افزایش حقوق بستید اصلا مگر شما متولی کاهش تورم هستید که اگر باشد.امید همین الان ۷۰تا ۹۰شایدم بیشتر همه داد میزنن که سال آینده تورم بیداد میکنه معاون شما چکاره است که مدعی تورم تک رقمی و رشد ۸درصدی حرف میزنه رشد منفی تر نشه بالا آمدنش پیشکش

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۳ ۰۸:۱۰

با سلام ، درنظام پرداخت ها می بایست برابر یک سیستم مکانیزه و عدالت اجتماعی صورت پذیرد تا از تبعیض جلوگیری گردد.

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۳ ۰۸:۲۷

با عرض سلام وادب ... آقا شما اگر خدا پرستی واز آخرت بیم داری ما یکسان سازی نمی خواهیم اگر دوستدار قشر کارگر بیچاره وزحمت کش که سر ماه روی دیدن خانواده رانداره دنبال تبدیل وضعیت وبریدن دست دلالان از سفره کارگر باشید

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۳ ۰۸:۳۸

از ۴۰۰تومان و ۱۰ درصد سال ۹۸ برای نیروهای خدماتی اموزش وپرورش در سال ۹۹ کسر کردن و این مبلغبه ۲۰۰هزار تومان رسید از حقوق ما کم میکنن و به حقوقهای خودشان اضافه میکنن خدا لعنت کنه مسولین دروغ گو رو که با نالایق بودن باعث میشن انگیزه کارمندها کم بشه از خون شهیدان این مملکت بترسید

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۳ ۱۲:۰۳

سلام کارمند یگان میراث فرهنگی با سابقه ۱۶سال کار ۵میلیون حقوق میگیریم...ولی رسمی ها دوبرابر یا بیشتر ازما دریافتی دارند...عدالت نیست

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۰۲ ۰۶:۱۵

اگه عدالتی بود تو نیز بدون آزمون استخدام نمی شدی تا الان دنبال عدالت باشی بله استخدام بدون آزمون شما هم دقیقا بی عدالتی است

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۷ ۲۱:۴۲

با این گرونی هیچ کاری نمیشه کرد و واقعا خنده اور هستش با این درصد ‌کم ...خدا هیچ بنده ای رو شرمنده زن و بچه اش نکنه

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۸ ۰۲:۱۴

افزایش حقوق طبق قوانین خودتون طبق نرخ تورم واقعی مرکز آمار نه کمتر. تورم افسارگسیخته بیشتر از ۵۰ درصدی نمیشه با ده درصد افزایش حقوق زندگی کرد آقایان مسئول

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۸ ۰۵:۴۲

سلام کارمند راه وشهرسازی هستم ۴ یا ۵ میلیون می گیریم !!!!!

avatar
۱۴۰۰-۱۱-۱۸ ۱۲:۲۳

لطفا"فکری به حال نیروهای خدماتی وپاره وقت صندوق کارآفرینی امید بکنید که واقعا"خیلی ناعادلانه است

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۷ ۱۰:۵۰

حالا باین تورم افسار گسیخته به من ۶۰۰ هزارتومان اضافه شده این جواب کرایه خانه گرانی ۱۰۰درصدی سبدمعشعیتی میشود راحت بگوید بروید بمیرید اخر دولت چگونه با این افزایش را قبول کرد فقط بدرد خوش نشینها شد نه ماکوخنشینها ...

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۱:۳۷

من با ۲۵سال سابقه کار تا حالا فیش ۱۴ میلیونی ندیدم به خودم حقوق دریافتی من ۶۸۰۰ امسال خواهشا حقوق زیره دوازده میلیون نداشته باشیم با این گرانی اجاره ودو تا قسط پرداخت پول تمام میشه

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۱۷ ۱۲:۴۰

من کارمند بهزیستی ام کجا با افزایش رفاهیات ۱۵میلیون میشه اضافه کار ۲۰ ساعت و رفاهی هم ۵۰۰دریافتی کلا ۶۰۰تومن هست