• پنجشنبه / ۲۲ تیر ۱۴۰۲ / ۰۶:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 1402042113808
  • خبرنگار : 71038

سفیر ایران در زیمباوه در گفت‌وگو با ایسنا تشریح کرد

مهمترین موانع توسعه تجاری ایران و زیمبابوه

مهمترین موانع توسعه تجاری ایران و زیمبابوه

سفیر ایران در زیمبابوه با بیان این که روند تحولات اقتصادی و تجاری ایران و زیمبابوه در سال ۱۴۰۱ به ویژه پس از برون رفت از شرایط کرونایی به سمتی پیش رفته است که ارزش کل روابط تجاری دو کشور به ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو رسیده است، گفت: نهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و زیمبابوه در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ پس از ۷ سال رکود در روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور برگزار شد .

عباس نوازانی در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که رییس‌جمهور ایران در اولین سفر خود به قاره آفریقا  قرار است به کشور زیمبابوه سفر کند، اهمیت این سفر در ابعاد سیاسی و اقتصادی چیست؟ گفت: سفر آقای رئیسی، رئیس‌جمهور به سه کشور آفریقایی کنیا، اوگاندا و زیمبابوه به عنوان اولین سفر آفریقایی وی، نشان دهنده نگاه خاص و اهمیت بالاترین مقام اجرایی جمهوری اسلامی ایران به توسعه روابط و تقویت همکاری‌ها با کشورهای قاره آفریقا است.

وی با بیان این که در قرن بیست و یکم، قاره آفریقا در جهان بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت شده است، اظهار کرد: وجود ۵۴ کشور در آفریقا که نشان دهنده تعدد و تکثر آفریقا است به تنهایی اهمیت این قاره در روابط بین الملل را مشخص می کند. آفریقا با جمعیت جوان و مجموع تولید ناخالص داخلی (GDP)2.96 تریلیون دلاری در سال ۲۰۲۲، پتانسیل این را دارد که در آینده نزدیک به بزرگ‌ترین بازار رشد برای کالاها و خدمات مصرفی دنیا تبدیل شود.

 این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان این که توسعه سریع بخش فن­‌آوری ارتباطات و فرصت­های تجاری و اقتصادی فرا روی این بخش، وجود منابع طبیعی فراوان و متنوع و امکان استفاده از زمین­های کشاورزی برای تولید غذا از دیگر مولفه های حاکی از اهمیت روزافزون آفریقا هستند، تصریح کرد: با توجه به مولفه‌های فوق، اهمیت حضور ایران در آفریقا بسیار ضروری است. از نقطه نظر سیاسی، آفریقا با در برگرفتن یک چهارم کل واحدهای سیاسی جهان و حضور آنها در سازمان‌های مختلف منطقه­‌ای و بین‌المللی، شورای امنیت سازمان ملل، شورای حکام آژانس بین­‌المللی انرژی اتمی، تقریباً نیمی از اعضای جنبش عدم تعهد، نیمی از سازمان همکاری اسلامی برای جمهوری اسلامی ایران واجد اهمیت است.

نوازانی تاکید کرد: از نگاه اقتصادی نیز همانطور که همگان اذعان می‌دارند، قاره آفریقا سرزمین فرصتها است و با عنایت به مناسبات عالی که در سطوح سیاسی فیمابین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای آفریقایی وجود دارد، بهره برداری از فرصت های متعدد اقتصادی در تمامی حوزه های مربوطه با هدف ورود به بازارهای پر رونق و حضور چشمگیر و پایدار در این منطقه از جهان (در قالب سرمایه گذاری، صادرات کالا و خدمات فنی و مهندسی) می بایست در اولویت برنامه‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سوال که در حال حاضر میزان حجم تجارت خارجی ایران و  زیمبابوه به چه میزان است، این تجارت شامل چه کالاهایی است و برنامه‌های تهران برای افزایش حجم تجارت خود با این کشور آفریقایی چیست؟ گفت: روند تحولات اقتصادی و تجاری دو کشور در سال ۱۴۰۱ بویژه پس از برون رفت از شرایط کرونایی به سمتی پیش رفته است که ارزش کل روابط تجاری دوکشور به ۱۳ میلیون و ۹۰۰ هزار یورو  رسیده است که از این میزان سه میلیون و نهصد هزار یورو ارزش صادرات ایران به زیمبابوه است.

وی اعلام کرد: مهمترین کالای صادراتی زیمبابوه به ایران، تنباکو و مهمترین اقلام صادراتی ایران به زیمبابوه نیز شامل قیر، اوره، مقادیری لاستیک خودرو و اقلام پلاستیکی است.

 نوازانی در بخشی دیگر از گفت‌وگوی خود با ایسنا گفت: طی یکسال اخیر و در نتیجه سفرهای متعدد مقامات زیمبابوه ای به ایران از جمله سفر معاون رئیس‌جمهور زیمبابوه (همزمان وزیر بهداشت)، همسر رئیس جمهور زیمبابوه، وزیر کشاورزی، وزیر صنایع و تجارت، وزیر تبلیغات، معاون وزیر خارجه به ایران و متقابلاً سفر هیات هایی از کشورمان به زیمبابوه، زمینه توافقات یا تفاهماتی در حوزه‌های بهداشت و صادرات دارو، کشاورزی (کشت فراسرزمینی تنباکو، تلاش برای تاسیس کارخانه سیگار با تکنولوژی ایرانی، خرید مستقیم تنباکو)، امور گمرکی، اشتغال و بیمه های تأمین اجتماعی، بانکداری و تلاش برای ایجاد خط تولید تراکتور در زیمبابوه فراهم شده است. امیدواریم در سفر آقای رئیسی به زیمبابوه و امضای یادداشت تفاهمات متعدد در حوزه های یاد شده، شاهد توسعه و تعمیق بیش از پیش همکاریهای اقتصادی و تجاری بین دو کشور باشیم و با ابتکاراتی که در حال تمهید آن هستیم، بتوانیم کسری تجاری با زیمبابوه را کاهش داده و صادرات خود به این کشور آفریقایی را افزایش دهیم.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان این که نهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و زیمبابوه در بهمن ماه ۱۴۰۱ با حضور ۳ وزیر از زیمبابوه در تهران برگزار شد، افزود: دهمین اجلاس کمیسیون مشترک نیز قرار است در سال ۱۴۰۲ در زیمبابوه برگزار شود .

 وی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر آیا آماری از تعداد ایرانیان ساکن در زیمبابوه در اختیار دارید و آیا اقدامی برای گسترش همکاری های دو کشور در حوزه گردشگری  و تسهیل سفر اتباع دو کشور به ایران و زیمبابوه  انجام شده است؟ گفت: در حال حاضر ایرانیان ساکن در زیمبابوه بالغ بر ۳۵ نفر هستند که در حوزه های تجارت و خدمات فعال می باشند. در حوزه گردشگری نیز پیش نویس یادداشت تفاهم همکاری بین دو کشور تهیه و مقامات مربوط در حال رایزنی هستند . متاسفانه بعد مسافت و فقدان خط پروازی مستقیم بین دو کشور از جمله دلایل عدم رونق گردشگری در مناسبات دو کشور است.

نورانی ادامه داد: در خصوص تسهیل سفر اتباع، به موجب توافق مقامات دو کشور برای گذرنامه‌های سیاسی و خدمت لغو روادید صورت گرفته و برای گذرنامه های عادی نیز تسهیلات صدور ویزا در فرودگاه به صورت متقابل فراهم شده است.

 سفیر ایران در زیمبابوه در پاسخ به این سوال که مهم ترین موانع برای گسترش همکاری دو کشور در حوزه اقتصادی چیست؟ اظهار کرد: روابط اقتصادی و تجاری دو کشور در سالیان اخیر همچون گذشته از تحرک لازم و درخور روابط دوستانه فیمابین برخوردار نبوده و علیرغم وجود مزیت‌های نسبی و فرصت‌های اقتصادی، این مناسبات در سال‌های اخیر سیری نزولی را طی کرده است. از جمله دلایل منجر به این وضعیت را عواملی همچون: عدم آشنایی تجار و بخش خصوصی ایران از بازار این کشور، عدم ریسک پذیری برای تحرک بخشی و اتخاذ راهکارهای اقتصادی و تجاری منطبق با وضعیت تحریمی دو کشور از سوی بخش های دولتی، وجود تحریم های اروپا و آمریکا علیه دو کشور و عدم ارتباطات بانکی و مالی فعال، می‌توان برشمرد. در واقع این مسائل نقشی بازدارنده در توسعه فرآیند روابط اقتصادی و تجاری دو کشور در سالیان گذشته داشته اند.

وی با بیان این که از ابتدای سال ۱۴۰۱ رایزنی های متعددی میان مقامات سیاسی و اقتصادی ایران و زیمبابوه بمنظور تحرک بخشی به همکاریهای دوجانبه بویژه در حوزه اقتصادی صورت گرفته است تصریح کرد : یکی از مهمترین نتایج ملموس این دیدارها، برگزاری نهمین اجلاس کمیسیون مشترک دو کشور در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ پس از ۷ سال رکود در روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور بود، این کمیسیون مشترک با حضور سه وزیر زیمبابوه ای در تهران برگزارشد و برگزاری آن  موجبات تحرکی نوین و تاثیر گذار بر روند تعاملات سیاسی و اقتصادی دو کشور را فراهم آورد.

نوازانی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفر رییس جمهور به زیمبابوه قرار است قراردادها و توافق نامه های جدید بین  مقامات دو کشور  به امضا برسد؟ گفت: مذاکرات و رایزنی هایی برای انعقاد توافقات و یادداشت تفاهماتی در حوزه های صنعت و معدن، کشاورزی (کشت فراسرزمینی و صدور ماشین آلات کشاورزی)، خدمات تأمین اجتماعی و بیمه، امور گمرکی، امور قضایی و حقوقی و استرداد مجرمین و سایر موارد صورت گرفته و یا در مرحله نهایی شدن است  که امیدواریم در سفر آقای رئیسی  به اغلب این توافقات دست یابیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha