• جمعه / ۲۸ مهر ۱۴۰۲ / ۰۷:۵۰
  • دسته‌بندی: سلامت
  • کد خبر: 1402072719416
  • خبرنگار : 71070

چرایی کمبود مقطعی شیرخشک و واردات فوریتی وزارت بهداشت برای کنترل بازار

چرایی کمبود مقطعی شیرخشک و واردات فوریتی وزارت بهداشت برای کنترل بازار

اخیرا کمبود مقطعی شیرخشک در برخی شهرهای کشور انتقاداتی را در پی داشت؛ که البته به دنبال اقدامات انجام شده، مسوولان سازمان غذا و دارو اعلام کردند در حال حاضر مشکل رفع شده و با توجه به تامین این فرآورده از دو مسیر تولید داخل و واردات، بزودی نیاز بازار برطرف می‌شود.

به گزارش ایسنا، از سال گذشته و به دنبال اقدامات صورت گرفته در جهت اصلاح سیاست‌های ارزی، فرایند تامین دارو در کشور با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی شکل گرفت؛ در این میان اما تجهیزات پزشکی و همچنین شیرخشک به دلایلی همچنان ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت می‌کنند تا زمینه برای تغییر سیاست‌های ارزی در این محصولات نیز فراهم شود.

در همین راستا، اواخر سال گذشته به دنبال آزاد شدن نرخ ارز و اختلاف نرخ ایجاد شده، ثبت سفارش‌های حوزه کالاهای سلامت دچار اختلال شد؛ به نحوی که در ثبت سفارش‌های جدید، گروه‌های کالایی تغییر کرد و در گروه ارز ۴۰ هزار تومانی قرار گرفتند  و در ادامه مسیر نیز اصلاح این گروه‌های کالایی جهت تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، بیش از یک ماه و نیم زمان برد.

پس از پیگیری‌های سازمان غذا و دارو جهت اصلاح گروه‌های کالایی نیز، به گفته دکتر سجاد اسماعیلی – مشاور رییس سازمان غذا و دارو، «فرایند تخصیص ارز و اقدام برای تامین مواد اولیه نیز حدود یک ماه زمان را شامل شد و تقریبا به خردادماه امسال رسید». بنابراین به اذعان مسوولان، با در نظر گرفتن عدم تخصیص ارز شیرخشک از اسفند سال گذشته تا خردادماه امسال، رسما فرایند تامین و تخصیص ارز این فرآورده حدود چهار به تاخیر افتاده بود و در پی آن کمبودهایی را ایجاد کرد.

دود تحریم های ظالمانه در چشم کودکان

البته ماجرای تامین شیرخشک به همین جا ختم نشد و به اذعان دکتر اسماعیلی – مشاور رییس سازمان غذا و دارو، «بانک‌هایی که جهت انتقال ارز شیر خشک با شرکت‌های شیرخشک کشورمان کار می‌کنند، بانک‌های اروپایی هستند که متاسفانه در خردادماه امسال کشورمان را تحریم کردند و این تحریم های ظالمانه هم مزید بر علت شد و بعد از اینکه ۱۰ میلیون یورو از سوی بانک مرکزی برای تامین ماده اولیه شیرخشک تامین شد، پول در بانک اروپایی به دلیل تحریم‌ها، بلوکه شد و بعد از یک ماه پیگیری، نهایتا پول واریزی برگشت داده شد.» نهایتا مجموعه این عوامل باعث شد که از حدود تیرماه امسال بروز کمبود شیرخشک در کشور اتفاق افتد.

کسری ۲۵میلیون قوطی شیرخشک و ماجرای فراخوان واردات فوریتی

دکتر اسماعیلی در همین زمینه به ایسنا توضیح می‌دهد: «به عنوان مثال وقتی یک دارو دچار کمبود می‌شود برای جبران کمبود آن باید حداقل دو برابر موجودی قبلی در بازار فراهم شود تا بازار به لحاظ روانی به اشباع برسد. در حوزه شیرخشک نیز همین گونه است و بر همین اساس هم حدود ۲۵ میلیون قوطی کسری شیرخشک داشتیم و پس از رفع مشکلات ارزی و تامین آن، جلساتی را با تولیدکنندگان برگزار کردیم.»

وی در این باره با اشاره به زمان‌بر و طولانی بودن فرایند تولید و اعلام تولیدکنندگان مبنی بر تولید پنج میلیون قوطی شیرخشک در بازه زمانی مورد نظر سازمان غذا و دارو، تاکید کرد: «مشخص است که این میزان تولید، نمی‌توانست جبران کمبود چهار – پنج ماه گذشته را داشته باشد. البته به دنبال جلسه برگزار شده با تولیدکنندگان، آنها در جریان فرایند اتفاق افتاده در روند تامین ارز بودند و به مشکلات نیز واقف هستند.»

او در این باره ادامه داد: «بر همین اساس هم ما اعلام کردیم که مابقی نیاز بازار را از طریق فراخوان واردات فوریتی تامین می‌کنیم و هر جا که تولیدکنندگان برای تولید اعلام آمادگی کردند، واردات را متوقف می‌کنیم. به همین دلیل فراخوان واردات گذاشته شد. در فراخوان واردات نیز تولیدکنندگان اصلی شیرخشک کشور که ۹۰ درصد تامین بازار را در دست دارند، شرکت داشتند و صورت جلسه آن نیز موجود است. بنابراین سازمان غذا و دارو جهت تامین نیاز بازار، چاره‌ای جز فراخوان واردات فوریتی نداشت.»

چرایی کمبود شیرخشک و واردات فوریتی وزارت بهداشت برای کنترل بازار

مشاور رییس سازمان غذا و دارو به ایسنا تاکید کرد: « اعلام کرده‌ایم واردات تا زمانی است که بازار اشباع شود؛ مانند ماجرای کمبود آنتی بیوتیک‌ها در سال گذشته که جهت جبران کمبود آن در کنار تولید داخل، از واردات نیز کمک گرفته شد و اکنون تقریبا ۹ ماه است دیگر آنتی بیوتیک وارداتی نداریم.»

واردات مقطعی است

توزیع ۴میلیون قوطی شیرخشک تا ۲ هفته آتی

اسماعیلی با تاکید مجدد بر اینکه در حال حاضر مشکلات ارزی رفع شده و تولیدکنندگان با جدیت وارد عرصه شده و تولیدات خود را افزایش داده‌اند، در عین حال به ایسنا گفت: «مجددا اعلام می‌کنم که واردات شیرخشک به صورت محدود، مقطعی و کوتاه مدت و تا زمان اشباع بازار خواهد بود. در حال حاضر هم اولین محموله‌ آن که حدود ۲۰۰هزار قوطی شیرخشک را شامل می‌شود، به گمرک رسیده و در حال نمونه‌برداری و انجام آزمایشات کیفی است و پس از تایید کیفی نهایتا تا دو هفته آینده چهار میلیون قوطی شیرخشک وارداتی جهت تامین نیاز نوزادان در داروخانه‌ها توزیع می‌شود.»

مشاور رییس سازمان غذا و دارو همچنین به ایسنا گفت: مواد اولیه جهت تولید داخل نیز حداقل تا چهار ماه آینده در انبارها موجود است و این نوید را می‌دهد با پایدار شدن تامین و انتقال ارز بتوانیم ذخیره بیش از شش ماهه را در شیرخشک‌های کودکان داشته باشیم.

اسماعیلی در بخش پایانی صحبت‌هایش با بیان اینکه پیش‌بینی‌های لازم برای تامین شیرخشک‌های معمولی (رگولار) در ماه‌های آتی انجام شده است، مجددا تاکید کرد: در حال حاضر مشکلی از نظر تامین شیرخشک نیست و با توجه به تامین این فرآورده از دو مسیر تولید داخل و واردات، بزودی نیاز بازار برطرف می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha