• یکشنبه / ۲۸ آبان ۱۴۰۲ / ۰۶:۴۹
  • دسته‌بندی: خانواده
  • کد خبر: 1402082719820
  • خبرنگار : 71584

اصلاح تدریجی «سن بازنشستگی»

اصلاح تدریجی «سن بازنشستگی»

جمعیت سالمند ایران تا سال ۱۴۳۰ افزایش ۴ برابری را تجربه می‌کند و همین امر به دلیل کاهش منابع ورودی و افزایش تعهدات جهت پرداخت مستمری‌ها، صندوق‌های بازنشستگی را با چالش‌های عمده‌ای روبرو خواهد کرد که اثر قابل توجهی بر نحوه تضمین رفاه سالمندان در آینده دارد؛ این در حالی است که افزایش سن بازنشستگی متناسب با سن امید به زندگی از مهم‌ترین اصلاحاتی است که می‌تواند منجر به کاهش بحران صندوق‌های بازنشستگی شود؛ امری که علی‌رغم هشدارهای کارشناسان تاکنون اجرایی نشده است.

به گزارش ایسنا، افزایش سن بازنشستگی از راهکارهای برخی کشورها برای کاهش هزینه‌های مالی عنوان شده است، چراکه با وقوع بحران سالمندی در دنیا و افزایش امید به زندگی و به منظور حفظ تعادل منابع و مصارف صندوق‌های بازنشستگی، سن و سابقه لازم برای بازنشستگی در اکثر کشورهای دنیا افزایش یافته است.

چندی پیش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی ضمن بررسی وضعیت صندوق‌های بازنشستگی به موضوع سن بازنشستگی پرداخت و طی این گزارش و مطالعات به عمل آمده اعلام کرد که در یک دوره ۲۰ ساله از سال ۱۹۹۵ تا پایان دسامبر ۲۰۱۵، ۵۰ کشور از جمله آلمان، اسپانیا، کره جنوبی، فرانسه، یونان و... به منظور کاهش هزینه‌های مالی، سن بازنشستگی را افزایش داده‌اند. اکثر کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در میانه قرن حاضر دارای حداقل سن بازنشستگی ۶۷ سال خواهند بود. تعدادی از کشورها با ایجاد پیوند مستقیم بین افزایش سن بازنشستگی با روند تکاملی امید به زندگی، از این سن نیز فراتر خواهند رفت.

تلاش‌های بی‌حاصل برای اصلاح قوانین بازنشستگی

خروج نیروهای کار با روش بازنشستگی جهت رفع مشکل اشتغال جوانان!

اما در ایران نه تنها اصلاحاتی رخ نداد، بلکه قوانین و مقرراتی در کشور به تصویب رسیده است که شکاف بین سن و سابقه لازم برای بازنشستگی و امید به زندگی را افزایش داد که می‌تواند بر بحران صندوق‌های بازنشستگی دامن بزند. تلاش‌های انجام شده برای اصلاح قوانین مربوط به سن و سابقه بازنشستگی نیز تاکنون حاصلی نداشته و پارادایم غالب، کاهش سن و سابقه لازم برای بازنشستگی یا حفظ وضع موجود است تا شاید از این طریق و با خروج نیروی کار به روش بازنشستگی، بخشی از مشکلات مربوط به اشتغال جوانان حل شود؛ رویکردی که هزینه‌های قابل توجهی به صندوق‌های بازنشستگی و بودجه عمومی تحمیل کرده و با اصول بیمه‌ای در تعارض است.

سن بازنشستگی ۲۵ سال کوچک‌تر از سن امید به زندگی

مطابق بررسی‌ها، سن امید به زندگی در ایران از سال ۱۳۳۰ تا به امروز از ۴۶ سال به ۷۶ سال افزایش یافته و این در حالیست که طی همین سال‌ها متوسط سن بازنشستگی از ۵۷ سال به ۵۱ سال کاهش یافته. فاصله سن بازنشستگی تا امید به زندگی که عاملی تعیین‌کننده در میزان سال‌های دریافت مستمری توسط مشترکان صندوق بیمه‌ای و هزینه‌های آن محسوب می‌شود، از منفی ۱۰ سال در سال ۱۳۳۰ به حدود مثبت ۲۵ سال در سال ۱۳۹۹ رسیده است. به عبارت دیگر سن بازنشستگی که ۱۰ سال بزرگ‌تر از سن امید به زندگی بوده، اکنون ۲۵ سال کوچک‌تر از آن است.

روند قانون‌گذاری کشور در ۶ دهه اخیر نیز به نحوی بوده که نه تنها مطابق با افزایش امید به زندگی، سن و سابقه لازم برای بازنشستگی افزایش نیافته بلکه کاهش نیز یافته است. در شرایطی که مطابق لایحه قانونی بیمه‌های اجتماعی کارگران مصوب ۱۳۳۱، سن بازنشستگی برای مردان ۶۵ و زنان ۶۰ سال تعیین شده بود؛ در قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران مصوب سال ۱۳۳۹ سن بازنشستگی برای مردان ۶۰ و برای زنان به ۵۵ سال کاهش یافت. سن بازنشستگی در قانون تأمین اجتماعی مصوب سال ۱۳۵۴ نیز به همین ترتیب بود، تا اینکه بر اساس قانون اصلاح مواد (۷۲ و ۷۷) و تبصره ماده (۷۶) قانون تأمین اجتماعی مصوب ۱۳۷۱ سن بازنشستگی مردان به ۵۰ و زنان به ۴۵ سال کاهش یافت.

نتیجه این شد که در سازمان تأمین اجتماعی متوسط بیمه‌پردازی ۲۳.۱ سال و مدت دریافت مستمری ۲۱.۲ سال است، فاصله سن بازنشستگی (۵۶٫۵ سال) با امید به زندگی به طور متوسط ۱۸.۵ سال است و علاوه بر فرد، همسر و وراث اناث تا زمانی که مجرد هستند نیز می‌توانند از مستمری بهره‌مند شوند.

قوانین سن و نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی نیازمند اصلاحات پارامتریک

در این راستا اما، ناهید حیدری، کارشناس امور بیمه‌ای و بیمه‌شدگان سازمان تامین‌اجتماعی، ضمن تایید ضرورت اصلاح سن بازنشستگی در کشور به ایسنا می‌گوید: در حال حاضر قوانین مربوط به سن بازنشستگی و نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی نیازمند اصلاحات پارامتریک است، اما این تغییر باید آرام و منطقی انجام شود تا در یک بازه زمانی هدفگذاری شود و قابلیت اجرایی داشته باشد، به گونه‌ای که در پایان برنامه هفتم به شرایط موردنظر دست پیدا کنیم تا هم بیمه شده خود را آماده کند و هم بازه زمانی از نظر محاسباتی وجود داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه بازنشستگی در سازمان تامین اجتماعی دارای طیف مختلفی است، بیان می‌کند: برای اصلاحات پارامتریک باید شاخص‌های مختلفی در کنار یکدیگر دیده شوند که یکی از آنها، شاخص سن بازنشستگی و اصلاح آن است؛ این اصلاحات به صورت تدریجی و منطقی صورت گیرد تا بیمه‌شدگان فعلی خود را با آن تغییرات هماهنگ کنند. ضمن اینکه حقوق بیمه شدگانی که در آستانه بازنشستگی هستند نیز محفوظ بماند و دغدغه فکری آنها را بر هم نزند.

این کارشناس امور بیمه‌ای و بیمه‌شدگان سازمان تامین‌اجتماعی ادامه می‌دهد: مرور گذشته نیز نشان می‌دهد که در سال ۸۰ شاهد تغییراتی در مدت سابقه بازنشستگی بوده‌ایم. در ماده ۷۶ قانون در ابتدا مدت سابقه بازنشستگی ۱۰ سال بود اما با تصویب قانون جدید در سال ۸۰ قرار بر این شد که مدت سابقه از ۱۰ سال به ۲۰ سال برسد به گونه‌ای که در اجرا بازنشستگی به صورت تدریجی و سالانه شد و یک سال به سنوات بازنشستگی اضافه و هر شخصی که در آن سال احراز شرایط کرد، با همان سال بازنشسته شود؛ به ‌گونه‌ای که درنهایت، بعد از گذشت ۱۰ سال، سابقه سن بازنشستگی با ۶۰ سال سن برای آقایان به ۲۰ و برای خانم‌ها با ۵۵ سال سن به ۲۰ سال رسید. هرچند که شرایط دیگری هم وجود دارد که طبق تبصره یک ماده ۷۶ قانون، آقایان با ۳۰ سال سابقه و ۵۰ سال سن و خانم‌ها با ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه می‌توانند بازنشسته شوند. از همین رو، برای حفظ آرامش بیمه‌شدگان فعلی نیاز است این تغییرات به صورت تدریجی اصلاح شود تا بیمه‌شدگان بتوانند چشم‌انداز آینده‌شان را با آرامش ترسیم کنند.

وی با تاکید بر اینکه تغییر در نحوه محاسبه و میزان سن بازنشستگی به صورت ناگهانی منطقی نیست، یادآور می‌شود: سازمان تامین اجتماعی دارای مشترکین فعلی است که براساس قوانین فعلی مشترک سازمان تامین اجتماعی شده‌اند. لذا نحوه اصلاح سن بازنشستگی باید با آهنگ رشد آرام صورت گیرد و در این راستا باید ساز و کاری در تغییر اصلاحات دیده شود تا بیمه‌شدگان بالقوه‌ای که تمایل دارند مشترک صندوق باشند بتوانند با شرایط روز و با علم به این موضوع وارد صندوق شوند.

حیدری در ادامه با اشاره به لزوم افزایش سن بازنشستگی و مقایسه این نرخ در ایران نسبت به سایر کشورها، می‌افزاید: شاخص‌های مختلفی برای تعیین سن بازنشستگی وجود دارد. گرچه به طور کلی سن بازنشستگی در ایران نسبت به سایر کشورها بسیار پایین است و در کشورهای دیگر سن بازنشستگی مختلف و حدود ۶۶ سال، ۷۶ سال، ۷۵ سال و... است اما در دنیا شرایط سنی متفاوتی وجود دارد که این شرایط تابعی از امید به زندگی، شرایط اقلیمی و شرایط کار است.

وی با بیان اینکه معدل سن بازنشستگی در ایران بسیار پایین است، یادآور می‌شود: اصلاحات پارامتریک در سازمان تامین اجتماعی باید به صورت پکیج دیده شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۰۸:۱۷

پس جوانان دیگه اصلا نباید امیدی به استخدام داشته باشند.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۹ ۱۲:۳۱

سن امید به زندگی در ایران از سال ۱۳۳۰ تا به امروز از ۴۶ سال به ۷۶ سال افزایش یافته است.!!! البته اگر بلایای طبیعی و تصادفات با اتومبیل های جهنمی و صف نان و شیرخشک و آلودگی هوا و آب و ... شمار را زنده بگذارند تا به سن ۷۶ سال برسید. اینجا ایران است.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۰۸:۲۷

تامین اجتماعی بجای توجیه کردن برای تامین کسری بودجه بدنبال راهکارهایی برای بکارگیری سرمایه بیمه شدگان در جهت افزایش درآمدها برای پرداخت حق بیمه ها باشد.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۰:۲۴

بی عدالتی است

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۰:۳۶

صندق های بازنشستگی اگه ضرر ده است بخاطر بیمه پرداز نیست بخاطر دخالت دولت هاست. دست شان تو جیب بازنشسته است. دخالت در انتصابات فامیلی و حزبی. استخدام بیش از حد و سفارشی . و غیره

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۲:۱۰

سن رو ببرید بالا که تا دم مرگ براتون کار کنند.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۲:۴۳

خیلی هم خوب الان به نظر شما به یک جوان بگی اگه میخوای استخدام بشی باید 45 سال واسه ما کار کنی کدوم جوانی حاضر به پذیرش این شرایط هست؟

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۲:۵۶

شرم آور است در کجای جهان و قانون ما ، قانون جدید عطف به ما سبق میشود؟؟؟؟؟ میشود خدمت سرباز یبروی مثلا 21 ماه وسط خدمت اضافه خدمت بی جهت بخوری؟ شورای نگهبان باید رد کند این مصوبه مخالف با بدیهی ترین اصول حقوقی و شرعی را....کارمندی که در ده ، بیست ، بیست و پنج سال پیش آمده با یک شرایط استخدامی وفق قانون استخدام کشوری یا خدمات کشوری جذب شده و شرایط به او گفته شده و او پذیرفته، شما به عنوان دولت یا مجلس یا حاکمیت یا ....نمیتوانی یکطرفه تعهدات را به سمت و نفع خودت با هر توجیهی که باشد بچرخانی و کفه را همیشه تنها به سود خودت سنگین کنی؟! تحمیل تعهد اضافه خلاف هر نوع قرارداد و اصول بنیادین حقوقی است...

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۲:۵۷

باید با کفن بیایم سر کار دیگه امیدی به بازنشستگی نیست

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۳:۰۵

آره ما دهه شصتی ها همیشه مظلوم هستیم باید هم پول بدهیم هم تا دم مرگ برای شما کار کنیم بازنشستگی دیگر به درد نمی‌خورد

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۶:۱۴

و در کنار حذف معافیت مالیاتی کارفرمایان برای سابقه بالای سی سال منتظر موجی از بیکاران مسن و اخراجی هستیم که باید به کنار خیابان ها و گرمخانه ها پناه ببرند. در واقع بیش از 50 درصد مردم اگر قراردادی داشته باشند باید تا 70 سالگی کار کنند و حق بیمه بدهند و یکی دو سال بعد بمیرند تا منابع برای دولتی ها حفظ شود.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۱۶:۱۶

سلام ووقت به خیر افزایش سن بازنشستگی برای برخی مشاغل مثل آموزشی و...شاید قابل توجیه باشد ولی با الکترونیکی شدن امور جاری همین حالا هم سن بازنشستگی برای بسیاری از مشاغل زیاده ،چرا که کار با موس وکیبورد درتوان یک فرد ۶۰ساله مبتلا به دیسک کمر وگردن و..نیست .دوران دستور خودکاری بر روی کاغذ به سر آمده.نیک میدانیم که اکثر مدیران مسن فقط روی کاغذ مدیر هستند وکاربران جوانتر دفاترشون مدیر واقعی وصادرکننده دستورات هستندواین یعنی فاجعه برای یک جامعه.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۲۰:۵۲

قورباغه ات رو قورت بده ماشدیم قورباغه انداختن تو آب باشعله کم داریم می‌پزیم

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۲۱:۵۸

افزایش باید برای پشت میز نشین ها و زیر کولری ها ومفت خورهای دولت باشد نه برای کارگر فرسوده جسمی وروحی که با بدن دردمندوبا خون جگر کار میکند وبا هزار مشکل دست و پنجه گرم میکند

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۲۲:۳۵

نشسته اید هی تز میدهید این طرح برای کسانی که بیمه اختیاری مرگه .این بندگان خدا چه گناهی دارند که خود دارند بیمه میپردازند .اما بیمه شدگان کارفرمایی خود بیمه نمیدهند و کارفرما میپردازد درست عمل کنید که رضای خدا درآن باشد

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۲۲:۳۷

بهتر است دیگر کسی بیمه نشود چون تا بخاهد بازنشست شود مرده

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۲۲:۳۹

این که میگویید در کشورهای دیگه دیرتر بازنشستگی دارند خیلی خنده داره ما به سن ۵۰ که میرسیم زوارمون در میره تازه همان ۶۰ هم زیاده چه برسه به بالاتر

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۸ ۲۲:۵۰

کشوری با این همه منابع انسانی و طبیعی نباید سن بازنشستگی افزایش یابد آن هم بخاطر سو مدیریت در صندوق های بازنشستگی

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۹ ۰۷:۳۹

افزایش سن بازنشستگی برای کشورهای قابل توجیه که این حجم جوان بیکار نداشته باشه دوما چون صندوق چپاول شده حالا تو پرداخت حق بازنشسته به مشکل برخورد کرده

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۹ ۱۴:۱۴

دوست عزیز آقا کریم. من نفهمیدم مشکل شما چیه. دولت‌های قبل و جدید همه دست تو جیب صندوق بازنشستگی کردند و سرمایه آنها را به تاراج بردند و گرنه هیچ ربطی با بازمانده و خانواده فرد فوت شده نداشته و ندارد.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۹ ۰۸:۳۴

وقتی بیمه پس از فوت فرد بازنشسته به زن وبچه ونوه نتیجه اون فرد هم حقوق میده معلومه صندوق های بازنشستگی ورشکست میشن وباید مردم تاوان این عده را بدن

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۹ ۰۹:۱۲

برید یک فکراساسی برداریدنه که الان صندوق تامین اجتماعی کمبود بودجه داردمیرید افزایش سن بازنشسگی رو بالا میبرید20سال یک کارگر کار سخت انجام بده بعد شما این کارها رو سرس میارید....

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۹ ۱۴:۰۹

خانم حیدری مطابق مطالب بالا ، سن امید به زندگی در ایران از سال ۱۳۳۰ تا به امروز از ۴۶ سال به ۷۶ سال افزایش یافته بهتر نبود سن امید به زندگی را از دوران غارنشینی انسانها در نظر می گرفتید. خانم حیدری شما معنی کارگری را نمی دانید ساعتهای طولانی ایستادن و شب کاری کردن و کارهای طاقت فرسای کارگری را نه شما و نه نمایندگان مجلس هم نمی دانند. سن امید به زندگی با کدام یک از کارهای شما افزایش یافته.

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۲۹ ۱۵:۰۷

من یه خانم 48ساله هستم 17سال سابقه بیمه دارم همین الان با هزار درد و مشقت و بیماری میرم سرکار چجوری اون همه سال دیگه کار کنم کشورهای پیشرفته مگه سبک زندگیشون مث ماست .که برای بازنشستگی مارو با اون ها میسنجنن .من یه لقمه غذای بخور و نمیر داریم سر میکنیم چحوری 10سال دیگه خداقل کار کنم

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۳۰ ۱۱:۰۸

چرا باید تاوان ندانم کاری های اقایان را ملت بپردازند اینان در روز قیامت جواب امام خمینی را که فرمودند اگر این ملت نبودن شما الان یعنی در دهه پنجاه و شصت شمسی در زندان ها مرده بودید پس قدر این ملت را بدانید این است جواب امام خمینی و اینک اقایان به پاس ادا دین به معمار کبیر انقلاب پازل خدمات خود به ملت را تکمیل کردن تکبیر

avatar
۱۴۰۲-۰۸-۳۰ ۱۲:۱۵

اگه بدن انسان از آهن هم باشد ۵۰ سال بیشتر دوام ندارد کسی که زیر آفتاب وخاک وسیمان وگرمای آسفالت وبا بیل وکلنگ سرو کار دارد کجا به این سن می‌رسد با این وضعیت پول بازنشستگی حتی خرج کفن ودفنش نمیرسه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۱ ۱۵:۳۹

خانم نظر الکی نده خوب اول میگفتید تا روزی که جان دارید باید کارکنید تا هیچکی استخدام نمیشد بعدش هم کشورهای خارجی که میگید کارمنداشون از تجارشان بیشتر درامد دارن نه ازران که توان تخم مرغ خوردنم دیگه نداریم

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۱ ۱۷:۰۷

من متوجه نمیشم الان الگو ما اسپانیا،آلمان،کره جنوبی،فرانسه و یونانه،یعنی مسئولین میخوان در موارد مختلف طبق الگو این کشورها رفتار بکنن

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۱ ۲۱:۳۴

آخه آدم سن 50تا60سالگی کدوم شرکت کار میده خانوادها رو نابود کردید با این قوانین

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۲ ۱۹:۱۶

سلام یکی هست که به فکر کارگر قراردادی باش تو دنیا

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۲ ۱۹:۵۵

امیدوارم مجلس و نمایندگان ملت به فکر معیشت باشن نه اینکه مشکل مردم رو بیشتر کنن ما کارکنان و کارگران از تصمیم جدید مجلس ناراحت هستیم

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۲ ۲۰:۵۰

مشکل دهه شصتی هاست بعداً حل میشه به قول معاون اول دولت روحانی

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۴ ۰۹:۵۲

خاصیت بیمه چیه نه برای درمان تاثیر گداره نه برای امید کارگری پس همن بهتر که شرکتها علاوه برییمه تکمیلی بیمه بازنشتستگی باشرکتهای خصوصی ببندن که هم امنیتش بهتر هم زود تر بازنشست میشن دولتی که خزانه بیمه رو خالی میکن برای جبرانش اافزایش سن بازنشتگی مایه میزاره چند ساله دیگه ام یک قانونی دیگه میزاره تا لبه گورم کارگر ازحق بیمه بازشنستگی محروم باشه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۰۶ ۱۸:۴۲

بعید نیست بگن بازنشستگی برای اون دنیاست.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۵ ۰۹:۲۹

بهزاد حقیقی برنده شده ایران