• دوشنبه / ۱۱ دی ۱۴۰۲ / ۰۱:۵۰
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 1402101107026
  • خبرنگار : 71662

رئیس سازمان هواشناسی عنوان کرد:

چرا برخی کشورهای همسایه پربارش‌تر از ایران هستند؟/ پیش‌بینی بارش‌های نرمال و کم‌بارشی در زمستان

چرا برخی کشورهای همسایه پربارش‌تر از ایران هستند؟/ پیش‌بینی بارش‌های نرمال و کم‌بارشی در زمستان

رئیس سازمان هواشناسی با تاکید بر این‌که برخی اتفاقات همچون گرمایش جهانی تحقق پیش‌بینی‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند، اظهار کرد: طی روزهای زمستانی پیش رو، بارش‌های در حد نرمال و در برخی مناطق مایل به کم‌بارش پیش‌بینی می‌شود و حتی در صورت بارندگی‌های مناسب نیز، کم‌بارشی‌های گذشته جبران نمی‌شود.

به گزارش ایسنا، سحر تاجبخش در یک برنامه تلویزیونی درباره چرایی عدم تحقق پیش‌بینی‌ها طی ۶ ماه گذشته مبنی‌بر فعالیت جریان دورپیوند (ال‌نینو) اظهار کرد: پیش‌بینی‌های هواشناسی مبتنی‌بر روش‌های ریاضی است همان‌طور که از نام آن نیز مشخص است این پیش‌بینی‌ها بر اساس شواهدی که رصد می‌شوند در نظر گرفته و اطلاع رسانی می‌شوند. تقریباً از ابتدای اردیبهشت مدل‌های هواشناسی پاییز و زمستان مورد رصد قرار گرفته بود که غالب مدل‌هایی که اجرا و مدل‌هایی که از سایر کشورها دریافت کردیم، نشان می‌داد که در خاورمیانه و از جمله ایران و به‌ویژه مناطق غربی کشور، احتمال بارش وجود داشته است و تا شهریور هم این شواهد وجود داشت.

وی افزود: احتمال افزایش بارش‌ها در پاییز و زمستان بر اساس این پیش‌بینی‌ها بود و در منطقه ارزهای میانی که کشور ما قرار دارد نیز احتمال ۶۰ تا ۷۰ درصد بارش مناسب وجود دارد. بنابراین با همین ادبیات در شورای عالی آب نیز گزارش شد و راهکارهایی که در دنیا برای پیش‌بینی‌ها وجود دارد و از آن‌ها استفاده می‌شود به چشم ابزار به آنها نگاه می‌شود؛ یعنی وسیله‌ای برای ارتقاء فعالیت‌های مرتبط با این پیش‌بینی‌ها است.

رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: اساسا نمی‌توانیم اقدامات خود را بر اساس پیش‌بینی‌ها انجام دهیم و باید سناریوهای مختلفی در حوزه‌های مختلف همچون آب، کشاورزی و محیط زیست تعریف شود تا نسبت به شرایط با برنامه و سناریوی در نظر گرفته شده در هر زمینه‌ای اقدامات مناسب انجام دهیم و اگر این پیش‌بینی‌ها محقق نشد با سناریوی بدبینانه پیش برویم.

وی افزود: در آخرین جلسه‌ای که در شورای عالی آب با حضور رئیس جمهور برگزار شد، یک سناریوی بدبینانه مطرح کردیم به‌خصوص در حوزه‌های کشاورزی، مدیریت منابع آبی و محیط زیست که سه حوزه اصلی و با هواشناسی در ارتباط هستند سناریوهای بدبینانه در دستور کار قرار گیرد تا کمترین خسارت وارد شود.

تاجبخش تاکید کرد: قطعاً همه ما تمایل داریم که پیش‌بینی‌ها محقق شود اما در برخی مواقع اتفاقاتی در جو می‌افتد که پیش‌بینی‌پذیری را کاهش می‌دهد و یکی از این اتفاقات، افزایش دما است که سال ۲۰۲۳ به گرم‌ترین سال تاریخ کره زمین تبدیل شد. این مسئله موجب شد که الگوهای جو در منطقه خودمان که به‌دقت رصد کرده بودیم چندان با پیش‌بینی‌های اردیبهشت مطابقت نداشته باشد.

رئیس سازمان هواشناسی گفت: در ماه مهر حدود ۱۲ میلی‌متر از میانگین بارش بلندمدت، بارش بیشتری داشتیم. این میزان در آبان‌ماه به حد نرمال رسید، اما در آذر شرایط بسیار بدی داشتیم. آنچه که در آذر رخ داد موجب شد رکورد جدیدی در منطقه ما ثبت شود. همچنین نکته قابل توجه این است که ما تابستان گرمی را تجربه کردیم و گرمترین پاییز را نیز در رکورد خود ثبت کردیم و شاید در آمار دمای زمستانی نیز همین نتایج را داشته باشیم. در کل ستون جوی، یک گرمای بی‌سابقه را داشتیم که در هیچ‌کدام از مدل‌های پیش‌بینی تا این اندازه دیده نشده بود که به نظر می‌رسد یکی از تاثیرات تغییر اقلیم در کشور باشد.

وی در خصوص شرایط ایران در بهره‌گیری از تکنولوژی‌های پیش‌بینی هوا، گفت: بسیاری از ادوات به‌روز دنیا را در کشور برای هواشناسی داریم، اما مسئله مهم تراکم این شبکه دیدبانی است. طی بررسی‌ای که در ۱۵ کشور توسعه‌یافته انجام شده، متوسط ایستگاه‌های هواشناسی در کشورها حدود ۲۰ کیلومتر است، اما در کشور ما نزدیک به ۱۰۰ کیلومتر است. بنابراین اختلاف زیادی برای دریافت داده‌های پُرتراکم داریم.

تاجبخش افزود: سازمان هواشناسی در زمان تنظیم برنامه هفتم توسعه تلاش زیادی داشت تا بتواند در قالب دو بند با توجه به موضوع پیامدهای تغییر اقلیم که ضرورت دارد شبکه دیدبانی قوی‌تری داشته باشیم، در برنامه گنجانده شود اما در نهایت هیچکدام از بندهای موردنظر ما در برنامه ذکر نشد. امیدوارم در برنامه بودجه سال آینده که در دستور کار است، موضوعات مرتبط با هواشناسی گنجانده شود.

وی ادامه داد: مرکز پژوهش‌های مجلس اختلاف قابل‌توجه اعتبارات سازمان هواشناسی کشور با سازمان‌های هواشناسی دیگر کشورها را مورد مقایسه قرار داده و در مواردی اعتبارات، بیش‌از ۱۰ برابر اعتبارات سازمان هواشناسی در ایران است. اگر سالانه ۱ هزار میلیارد تومان اعتبارات عمرانی سازمان هواشناسی تامین شود می‌توانیم طی مدت ۵ به داده‌های قابل‌توجهی در مسئله ایجاد شبکه دیدبانی و پیش‌بینی هواشناسی برسیم.

رئیس سازمان هواشناسی در واکنش به اخبار منتشرشده در خصوص پربارشی در برخی کشورهای همسایه نسبت به ایران، اظهار کرد: وقوع بارش و تشکیل ابر، فرایندهایی هستند که در جو یک تعریف مشخص دارند. یکی از اصلی‌ترین عوامل در شکل‌گیری شرایط ناپایدار جوی، وضعیت توپوگرافی، پستی و بلندی‌های سطح زمین و میزان رطوبت است که می‌تواند منجر به بارندگی شود اما اگر رطوبت وجود نداشته باشد وزش باد و خیزش گرد و غبار رخ می‌دهد.

وی ادامه داد: کشور ترکیه در عرض‌های بالاتر از کشور ما قرار دارد، وسعت کمتری نسبت به ایران دارد و دو منبع رطوبتی قابل توجه دارد و الگوی جوی آن با کشور ما متفاوت است. هم‌مرز بودن کشورها به‌معنای سیستم‌های جوی مشابه نیست. میانگین بارش ترکیه سالانه بیش‌از ۵۰۰ میلی‌متر است و این رقم در کشور ما ۲۳۰ میلی‌متر است و دو کشور با دو اقلیم متفاوت هستیم. اما نکته قابل‌توجه این است که گرمایش جهانی در سال‌جاری شرایط اقلیمی متفاوتی را در تمام نقاط جهان رقم زده است.

تاجبخش درباره دریاچه ارومیه اظهار کرد: روند خشکی دریاچه ارومیه تقریباً از اواسط دهه ۸۰ آغاز شد و مربوط به سال‌های اخیر نیست. البته که قطعاً کم‌بارشی نیز در خشکی آن تاثیر داشته است چراکه در سال ۹۸ که بارش‌های مناسبی داشتیم و سیلاب‌هایی نیز رخ داد، تراز آب دریاچه ارومیه را نیز افزایش داد. اما مسئله اصلی که بسیار مطرح شده، مدیریت منابع آبی است. همچنین سدسازی‌های بسیاری که انجام شده و افزایش سطح زیر کشت، همچنین پایین آمدن سطح تراز آب دریا و رعایت نکردن حقابه‌های زیست‌محیطی و موارد دیگر، عوامل بسیار مهم‌تری نسبت به کم‌بارشی و پیامدهای تغییر اقلیم بوده‌اند.

وی در خصوص شایعات منتشرشده مبنی‌بر جنگ اقلیمی، گفت: اگر کشوری در جهان وجود داشته باشد که با بهره‌گیری از قدرتی زیاد، انرژی‌های سیستم‌های جوی را تحت کنترل خود قرار دهد، قطعاً یک مسئله پنهانی نیست. آن‌قدر می‌تواند این قدرت را اشاعه دهد که بر همه جا حکومت کند اما انرژی‌های سیستم‌های جوی بسیار زیاد است و این‌که ما با فرایندهای کوچک‌مقیاس بخواهیم آنها را تحت تاثیر قرار دهیم، امکان‌پذیر نیست.

رئیس سازمان هواشناسی تاکید کرد: اما اگر مقصود از جنگ اقلیمی پیامدهای تغییر اقلیم و پیامدهای ناشی از افزایش دمای کره زمین باشد، کشورها می‌توانند به این مرحله از اختلاف نظر برسند چرا که پیامدهای آن موجب کاهش منابع آبی می‌شود همان‌طور که کشور ما یکی از اصلی‌ترین مناطق در زمین است که مشکل تنش آب دارد و بخشی از این تنش می‌تواند محتمل از پیامدهای تغییر اقلیم باشد.

وی در پاسخ به این‌که آیا اعتباراتی از سازمان مدیریت بحران به سازمان هواشناسی تخصیص داده می‌شود؟ گفت: در سال‌های گذشته در موضوع نجات دریاچه ارومیه، بخش کوچکی از اعتبارات مدیریت بحران به سازمان هواشناسی رسیده، اما اصلی‌ترین موضوع سازمان هواشناسی، وظایفی است که در قانون‌های مدیریت بحران و هوای پاک به عهده ما گذاشته شده است. متاسفانه در این حوزه هنوز اعتباراتی را دریافت نکرده‌ایم و آنچه در حوزه پیشگیری انجام شده، بر اساس اعتبارات خود سازمان هواشناسی بوده است.

رئیس سازمان هواشناسی درباره چگونگی پیش‌بینی آلودگی هوا و قدرت سازمان هواشناسی در این زمینه، اظهار کرد: بر اساس بندی از قانون هوای پاک، ما مکلف هستیم که شرایط پایداری جو را ۹۶ ساعت قبل از وقوع به وزارت بهداشت اعلام کنیم که این قانون نیز برای آلودگی‌های ناشی از سوخت فسیلی است. در این خصوص پیش‌بینی و اعلام هوای پایدار چندان دشوار نیست. اطلاعات موردنیاز وزارت بهداشت به آنها انتقال داده می‌شود و پس از آن وزارت بهداشت باید با برگزاری کمیته اضطرار برای آلودگی هوایی که پیش رو است، تصمیماتی اتخاذ کند. اما تا بخشی که مربوط به سازمان هواشناسی است، وظایف به خوبی انجام می‌شود.

تاجبخش در پایان درباره وضعیت بارندگی در ماه‌های باقی‌مانده زمستان، اظهار کرد: بر اساس داده‌ها و اطلاعات هواشناسی، سیگنال خاصی برای زمستان پیش‌بینی نمی‌شود و بارش‌های نرمال و در برخی نقاط مایل به کم‌بارشی مورد انتظار است. اما نکته مهم این است که حتی اگر بارش‌های فرا نرمال نیز داشته باشیم، کم‌بارشی‌های آذرماه و سال‌های گذشته جبران نمی‌شود و همچنان مسئله مدیریت منابع آبی از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین مسئله نداشتن ذخیره برفی نیز بسیار نگران‌کننده است و در مجموع با توجه به ۴ سال خشکسالی پیاپی، وضعیت مناسبی پیش رو نیست.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۰۵:۳۹

کوههای سهند و سبلان در شمال غرب و زاگرس در غرب جلوی عبور ابرهای ورودی را گرفته و حالا که ضعیف شده اند مهم شده اند باید آنها را کوتاه کرد با انفجار یا بمب.

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۰۶:۲۷

ما شهرمان توده شدن،باد میاد؟؟؟؟؟نه،،چون کرج به تهران ،تهران به قم،تهران دماوند همه وهمه ،توده بالای شهر تهران رو ببینید برج ها و نبود محدوده شهر همونجا موندن دود سیاه،،

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۰۶:۳۴

باید برای جنگ آب آمادگی لازم را داشته باشیم

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۰۸:۳۱

تو و این کشور همه چی الکیه پیش بینی میشه من در آورده بعد سه ماه به توجیه پیش بینی غلط که ناشی از عدم وجود امکانات بروز هوا شناسی و عدم وجود کارشناسان مجرب و علمی هست می پردازیم اگر هرمتخصصی در حوزه کاری خودش بکار گمارده بشه مثلاً کارشناس معارف مدیر عامل پتروشیمی و کارشناس حوزه نفت به دامداری نپردازه پیش بینی‌ها درست خواهد بود

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۰۸:۳۲

من که از سخنان ایشان و تحلیل های ایشان چیزی را باور نکردم حس میکنم پشت پرده سخنان ایشان چیزی فراتر از اقلیم و تغیرات اقلیمی باشد جوانان عاشق ایران باید واقعیت را بی طرفانه کشف کنند و به ملت اطلاع دهند که چرا باید دریاچه ارومیه خشک بماند چه کسانی ذینفع هستند که در چرخه طبیعت دست می برند بدو عواقب آن برای نسل‌های آینده

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۰۸:۵۹

تور خدا ابرهایی که الان هستند ومیان رو بارور کنید غیر این راهی نیست بهانه نیارید ۲ ماه دیگه اصلا ابری نیست وقت رو از دست ندید

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۰۹:۳۴

عربستان داره با استفاده از علم و صرف هزینه کشور خودش را سرسبز میکنه و میخواهد اقلیم آب و هوایی آنجا را تغییر دهد ولی ما فقط نشستیم که خداوند باران رحمتش را نازل کند ، خداوند می فرماید از شما حرکت از من برکت، این را بدانید آب مثل بنزین یا غیره نیست که آنرا وارد کنید پس قبل از اینکه دیر شود اقدام کنید...

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۱۰:۵۹

به این دلیل که ایران باقی مانده سرزیمینی است که قسمتهای پر آبش را جدا کرده اند برده اند و قسمتهای کم آب تر مانده شده ایران زمانی ارمنستان گرجستان آذربایجان از این طرف وجله از شمال جیهون و غیره در حوزه ایران بوده

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۱۲:۲۹

بنام خدا با عرض سلام و ادب و احترام...اطلاع دارید که کشاورزان ایران بخصوص در مناطق جنوبی ای کشور عزیز بر اساس پیش بینی های شما در صدا و سیما چه هزینه های گزافی در زمین های کشاورزی انجام دادند و اکنون همه عزا دار هستند اگر واقعا توان پیش بینی آب و هوایی بطور صحیح ندارید میتوانید در پایان بخش های خبری از کارشناسان محلی مناطق کمک بگیرید....ممنون

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۱۴:۱۷

سلام چون تا حالا هواشناسی گفته بارندگی زیاد‌ه‌برعکس‌‌گفته بنظرم چند ماه آینده بارندگی خوبی داشته باشیم

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۱ ۱۶:۳۴

برای اینکه خدا هست. اگر بخواهیم درست می شود!

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۲ ۰۱:۱۷

ای اهل زمین به یکدیگر رحم کنید تا اهل آسمان به شما رحم کنند

avatar
۱۴۰۲-۱۰-۱۲ ۰۷:۱۲

زمین خدا را پاک نگهدارید تا باران رحمت فرستم ، یکی از آیات قرآن کریم ، وقتی بهم دیگه دروغ میگیم بهم رحم نمیکنیم حق همو میخوریم بهم کلک میزنیم ، به هم . . . . وقتی طبیعت رو نابود میکنیم به حیوانات آزار میرسونیم ، چطور میتونیم از خدا چیزی بخوام ، بخاطر خودمون انسان باشیم بخدا جهان شکل دیگه ای میشه