• شنبه / ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ / ۰۲:۰۲
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1403020805207
  • خبرنگار : 71983

بازخوانی واکنش آذری جهرمی و همتی به مصوبه مجلس

چه کسانی با مالیات بر عایدی سرمایه مخالف هستند؟

چه کسانی با مالیات بر عایدی سرمایه مخالف هستند؟

افزایش تقاضاهای سرمایه‌ای در یک اقتصاد منجر به تشدید شکاف بین عرضه و تقاضا می‌شود به شکلی که اگر شما هر چه قدر هم عرضه یک کالا را زیاد کنید (به طور نمونه خانه های زیادی بسازید) اما به واسطه حضور تقاضاهای سرمایه باز هم شاهد گران‌تر شدن آن کالا خواهیم بود، از همین جهت است که دنیا یک قانون بدیهی و مرسوم به نام مالیات بر عایدی سرمایه دارد تا جلوی دلالی و سفته بازی را بگیرد اما برخی بی توجه به این بدیهیات و صرفا به خاطر مسائل سیاسی با آن مخالفت می‌کنند.

به گزارش ایسنا، تحولات اقتصادی امروز ایران ریشه در اتفاقات دهه  نود و حتی قبل تر از آن دارد که بسیاری بدون توجه به آن شرایط فعلی را قضاوت میکنند و به ظن خود راه حل اقتصادی میدهند.

اگر بخواهیم صورت مسئله تورم در اقتصاد ایران را به زبان ساده تشریح کنید، باید به بهم خوردن عرضه و تقاضا پرداخت؛ در واقع هرگاه عرضه کمتر از تقاضا باشد یا تقاضا بیشتر از عرضه، شاهد تورم یک کالا هستیم.

چه کسی از تورم سود می‌برد؟

تداوم این چرخه نامعیوب در اقتصاد ایران منجر به بروز پدیده ای به نام تورم مزمن شده است که با خود یک فرهنگ  و رفتار اقتصادی خاص را هم به وجود آورده است. برخلاف تصور همه افراد جامعه از تورم ناراضی نیستند، چرا که تورم منجر به افزایش سرمایه و درآمدهای آنها می‌شود اما چگونه؟ فرض کنید فردی دارای چندین ملک مسکونی و تجاری است که با اجاره دادن آن‌ها، کسب درآمد می‌کند.

چنین شخصی از تورم ذی نفع است چرا که هم ارزش ملک مسکونی یا تجاری‌اش افزایش پیدا می‌کند و هم به مرور زمان اجاره بیشتری دریافت می‌کند، برای همین بسیاری از افراد با هدف حفظ و افزایش ارزش سرمایه خود اقدام به خرید یک کالای بادوام می‌کنند به این امید که در آینده گران‌تر بفروشند.

به زبان ساده تر فردی که خانه ندارد، هدفش از خرید خانه تهیه یک سقف برای سکونت و زندگی کردن است اما کسی که یک خانه دارد و با هدف کسب سود بیشتر اقدام به خرید خانه های بیشتر می‌کند، ‌در واقع یک تقاضای سوداگرانه و سرمایه ای دارد نه مصرفی. چنین شخصی از عرضه خانه خود استنکاف می‌کند مگر آن که به اندازه کافی گران شده باشد.

بدون حذف تقاضاهای سرمایه‌ای، عرضه زیاد اثرگذار نیست

افزایش تقاضاهای سرمایه‌ای در یک اقتصاد منجر به تشدید شکاف بین عرضه و تقاضا می‌شود به شکلی که اگر شما هر چه قدر هم عرضه یک کالا را زیاد کنید (به طور نمونه خانه های زیادی بسازید) اما به واسطه حضور تقاضاهای سرمایه باز هم شاهد گران‌تر شدن آن کالا خواهیم بود.

از همین جهت هست که حتی در کشورهای پیشرفته به هیچ وجه اجازه حضور تقاضاهای سرمایه‌ای در یک بازار مصرفی را نمی‌دهند، در واقع اگر کسی تمایل به افزایش سرمایه و کسب سود دارد بایستی در بازارهای سرمایه و ...  به شیوه صحیح سرمایه‌گذاری کند یا در تولید یک محصول خلاقیت و ابتکار داشته باشد که سودی ناشی از تولید حاصل بشود.

مخالفت با بدیهیات اقتصاد در ایران

یکی از ابزارهای بدیهی و ساده در تمام دنیا برای کنترل تقاضاهای سرمایه ای، ‌اجرای انواع قوانین مالیاتی است که قانون مالیات بر عایدی سرمایه در راس آن مورد توجه کشورهاست به نحوی که مالیات بر عایدی سرمایه در ۱۲۱ کشور جهان اجرا می‌شود.

اما این قانون بدیهی و مرسوم در جهان همواره مخالفانی در ایران دارد که بیشتر ریشه در خواستگاه سیاسی شان دارد.

چه کسانی با مالیات بر عایدی سرمایه  مخالف هستند؟

هفته گذشته با اصلاح برخی از مواد طرح مالیات بر عایدی سرمایه یکی از مهم ترین قوانین ضدتورمی کشور در مجلس تصویب شد تا با تایید شورای نگهبان  به مرحله اجرا درآید اما همزمان با این اتفاق شاهد برخی اظهارنظرهای سیاست مداران بودیم که به شیوه ژورنالیستی به این طرح مالیاتی حمله کردند.

آذری جهرمی وزیر سابق ارتباطات جز اولین نفراتی بود که به اسم مردم، سیگنال اغتشاش و ناامنی را داد؛ او وضع قانون برای مالیات ستانی بر عایدی سرمایه را مالیات بر تورم دانست و اعلام کرد چنین طرح هایی مثل کبریت بر انبار باروت است!

آذری جهرمی در حوزه ارتباطات باید پاسخگوی عملکرد خود باشد اما بارها پا در کفش اقتصاددانان کرده و این ورود  بی تخصص منجر به گاف های بزرگی هم شده بود. مثلا چند وقت پیش او در یک اشتباه آماری در حوزه غیرتخصصی رشد بخش نفت سال ۱۴۰۲ را مرتبط به افزایش قیمت نفت دانست،  درحالی که اصلا افزایش قیمت در حسابداری تولید ملی محاسبه نمیشود. ضمن اینکه قیمت نفت در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۱۷درصد کاهش داشته است.

آیا مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات از تورم است؟

وزیر ارتباطات دولت یازدهم و دوازدهم در حالی مصوبه اخیر مجلس مبنی بر اخذ مالیات از فعالیت‌های سوداگرانه در بازارهای ملک، خودرو، ارز، طلا و جواهرات را مالیات بر تورم خوانده است که اگر کمی انصاف به خرج میداد و نگاهی مختصر به طرح بیندازید با عبارت « تعدیل تورم» در متن مواجه می‌شوید. این عبارت که در خصوص معاملات حوزه املاک و خودرو آورده شده است نشان می‌دهد که قانون گذار در این طرح، برای محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه معاملات با دوره تملک بیشتر از ۱ سال تا ۵ سال، بصورت پلکانی افزایش قیمت حاصل از تورم را از عایدی معامله کسر می‌کند.

جالب اینجاست که برای معامله ملک و خودرو با دوره تملک بیش از ۵ سال نرخ تعدیل تورمی ۱۰۰ درصدی  در نظر گرفته شده است که نشان دهنده کسر تمام اثرات تورمی از عایدی معامله برای فروشنده و اخذ مالیات از مانده آن می‌باشد.

البته شاید جناب آقای وزیر سابق جوان معاملات در بازه کمتر از ۱ سال در حوزه ملک و خودرو  یا کلیه معاملات طلا و ارز را مد نظر قرار داده‌اند که در اینصورت حق با ایشان است، مجلس و دولت قصد گرفتن مالیات بر تورم از این معاملات را دارد؛ اما سوال اینجاست که چه کسانی قرار است با این شدت جریمه شوند؟

یک نگاه ساده به بخش معافیت‌های این طرح نشان می‌دهد که مردم عادی در سطوح مختلف در بازارهای ملک، خودرو، ارز، طلا و جواهرات از پرداخت این مالیات معاف شده‌اند. در نتیجه با این حجم از معافیت‌ها فقط دلالانی که بلای جان مردم در شوک‌های تورمی هستند شامل این مالیات می شوند. حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا جناب آذری جهرمی با اخذ مالیات از دلالان مشکل دارد؟!

بر آذری جهرمی که نادانسته وارد فضای کار غیر تخصصی شده حرجی نیست اما بایستی از برخی اقتصاددان ها همانند عبدالناصر همتی، رئیس کل سابق بانک مرکزی در دولت روحانی پرسید که چرا به یک  طرح بدیهی و مرسوم در جهان حمله میکند؟ طرحی که در صورت اجرای صحیح برای عامه مردم منافع زیادی دارد و فقط دلالان و سوداگران را نشانه رفته است.

بی‌اطلاعی آقای رئیس کل از علم اقتصاد

عبدالناصر همتی رییس پیشین بانک مرکزی در واکنش به تصویب این قانون  نوشت: «رئیس مجلس گفته اند: مالیات بر سوداگری شامل نیم درصد جامعه میشود و نگرانی ندارد! حتی اگر درصد اعلامی درست هم  باشد، این نوع اظهار نظر بی توجهی به کار کرد علم اقتصاد و انتقال اثرات غیر مستقیم این نوع از مالیات ها به سایر طبقات جامعه و فراهم شدن اسباب خروج سرمایه از کشور است».

همتی در حالی مدعی خروج سرمایه از کشور است که به خوبی میداند که چه جریان های بزرگ اقتصادی هستند که با داشتن سرمایه های هنگفت چوب حراج به دارایی‌های ملی می‌زنند و درآمد آن را به خارج از کشور می‌بردند.

به نظر همتی حتی  از کارکردهای وضع مالیات بر عایدی سرمایه در جهان بی اطلاع است و نمیداند در علم اقتصاد کاهش انگیزه سوداگری، کاهش فرار مالیاتی (به واسطه ایجاد شفافیت اقتصادی)، کاهش بازدهی بخش غیرمولد و حمایت از فعالیت‌های تولیدی، افزایش درآمدهای مالیاتی، ارتقای عدالت مالیاتی (میان درآمد حاصل از نیروی کار و درآمد حاصل از سرمایه)، افزایش تقاضای مصرفی و کاهش تقاضای سرمایه‌ای و کمک به ثبات بازار ارز کاملا تعریف شده اند.

مخالفت های سیاسی با یک طرح اقتصادی مرسوم و بدیهی که در هر حکمرانی عاقلانه ای لازم الاجراست، جلوی حل مسئله تورم را می‌گیرد؛‌ مخالفتی که به اسم مردم است اما به کام دلالان و سوداگران عمل می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۰۲:۱۰

فقط شما خوبید!

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۰۷:۱۸

چقدر این مقاله علمی و بی طرفانه بود، مثلا من یه خونه با شرایط قسط و وام و قرض بگیرم و کمتر از یکسال مجبور به فروش بشم باید مالیات عاید بر سرمایه بدم و این جزو بدیهیات در اقتصاد دنیاست، مثلا که اقتصاد ما مثل تموم دنیاست دیگه اینم روش، همه دنیا نفت دارن، همه کشورها مثل ما معادن زیادی دارن، همه مثل ما تا خرتناق مالیات پیدا پنهان میدن، همه دنیا.....

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۰۷:۱۹

شاید مطالب بالا جاذبه داشته باشد برای کسی که خانه ندارد. اما مگر همان کس برای خرید خودرو ، برای خرید خدمات و یا حتی خوراکی تورم را حس نمی کند؟!!! البته که حس می کند. بله دلیل اصلی تورم در ایران مولد نبودن خیلی از گروههای پر دعای جامعه است که اتفاقا برای مصرف گلوی گشادی دارند! شاید مشتمل بر سوداگران مسکن هم باشند. تولید کنار رفته و دلالی و رانت جای آن را گرفته . و نه فقط کسانی که سرپناه ندارند حتی کسانی که دو سه واحد مسکونی هم دراند به شدت ضرر می کنند از این تورم. مساله دیگر این است که گرفتن مالیات منجر به سازندگی نمی شود بلکه در همان سیاهچاله گلو گشادها محو و ناپدید می شود.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۰۷:۴۷

هر وقت سیاست، دولت و اقتصاد مثل همه دنیا شد، مثل همه دنیا مالیات بگیرید. تمام مجاری تنفس اقتصادی با تحریم و کشمکش سیاسی بسته است بعد مرتب دنیا دنیا می‌کنیم. فقط مانده مالیات بر تنفس و حیات مغلطه می‌کنید

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۰۹:۵۲

چرا توی این مسئله به این مهمی از کل مردم نظرخواهی و رفراندوم نمیگذارید؟ نکنه که شما اشتباه میکنید و آقای همتی درست میگه؟؟

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۰:۰۳

باتورم وکاهش همیشگی ارزش پول ملی ۴۵ساله ، قطعا خروج سرمایه از کشور رو خواهیم داشت،این آخرین میخ بر تابوت اقتصاد متورم ایرانه

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۰:۰۸

مشکل اینجاست که تمامی قوانینی که وضع در نهایت به ضرر پابرهنه هاست .پولدارها بلدن چطور قوانین رو زیر پا بگذارند .

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۰:۳۳

تصویب این طرح انقلابی در اقتصاد کشور است به شرطی که با نرخ موثر و به طور صحیح اجرا شود البته اگر سد مجمع تشخیص مصلحت و شورای نظارت عبور کند .

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۳:۵۰

حاکمیت فقط به فکر اختراع مالیات و عوارض و تعرفه هست.زمین و طلا و خانه در واقع گران نمیشود.ارزش پولمون کم میشه باید سال بعد به نسبت کاهش ارزش بیشتر برای اجاره یا خرید بپردازیم.دولت چرا برق و گاز و آب و مخابرات و غیره وذالک را گران میکند؟تورم را صفرکن این دفعه به فکر مالیات باش.بجای دغدغه فقر و بیچارگی مردم و هزینه های کمرشکن درمانی و دارویی فقط به فکر اختراع مالیات و تعرفه هستید؟؟؟

avatar

خیلی خوب است که کالا های سرمایه ای مثل خانه وخودرو .اگر بیشتر شد مالیات گرفته شود هر خانوار یک کالا دومی با مالیات .بورس وتولید معاف تا مردم علاقه به سرمایه گداری در بورس باشند

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۴:۳۱

خود دولت دنبال ایجاد تورمه، آگه راست میگی مثل کشور های دیگه ورود خورو با تعرفه حداقلی را آزاد کنید تا حداقل یکی از اقلامی که گفتید ارزان شود، مردم گول دیگر گول نمیخواد، فقط بدنبال منبع درآمدی جدید برای دولت هستید و مردم بهانه هستند

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۴:۴۳

در نظر بگیریم که تمام این مقاله درسته! آیا با تصویب یا اجرای یا حتی زمزمه طرح یا تصویب این طرح، اثری در کاهش تورم کالا در جامعه دیدیم؟!

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۵:۰۱

همه بیسوادن به جز نگارنده با سواد و نخبه اقتصاد تشریف دارن.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۷:۲۱

این آقایان نامحترم با همین نظر و رویه ۸ سال مملکت را به نابودی کشاندن و تازه مدعی هم هستند

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۷:۴۶

خب خودرو را از انحصار درآورید واردات را آزاد کنید ببینید سوداگری خودرو از بین میرود?

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱۹:۲۲

پولمون رو بزاریم توی بورس به جای سود یهو اصل سرمایه نصف بشه.

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۲۰:۱۳

اگر براتون فرار سرمایه گذارها و سرمایه ها اهمیتی ندارد با همین فرمان بروید اما سرمایه گذاری که احساس ناامنی کند سرمایه از مملکت خارج میکند،،به نظر بنده در دراز مدت قطعا به ضرر اقتصاد هست

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۲۲:۰۶

باز هم یک کلک برای خالی کردن جیب ما بیچاره ها

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۲۲:۲۰

فعلا برنامه اقتصاد ما دست یه سری افرادی هست که مردم شدن موش آزمایشگاهی ، یعنی آزمون وخطا ، این مالیات باعث رکود در بازار مسکن خواهد شد تنها بازاری که بیش از صد شغل همراهی می‌کنه ، دیگه هیچ سرمایه گزاری برای خرید اقدام نمیکنه و مردم عادی هم توانایی ندارن، سازنده هم مشتری نداره ودیگه نمیسازه، گردش مالی دراین حوزه میشه حداقل

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۲۲:۲۲

سرمایه دار ککش نمیگزه ، اون مالیات رو هم میندازه گردن خریدار بدبخت ، این مالیات فقط بنفع دولت است و بس...‌‌

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۲۲:۲۷

گرفتن مالیات باعث رکود در ساخت و ساز و بازار مسکن خواهد شد وحدود صد شغل از رونق خواهد افتاد و دیگه مشتری و سرمایه گزار جهت خرید پیدا نمیشه ،وسازنده هم ملکش بفروش نمیره و مردم عادی هم توانایی خرید ندارن

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۲۲:۲۷

نویسنده محترم خیلی بیسوادی. مردم چاره ای ندارند. دلار در 15 سال اخیر 6000 درصد گرون شده. عامل اصلی تحریمها بوده. مردم چیکار کنند که هر روز فقیر نشن. مالیات بر عایدی مال کشورهایی است که تورم نزدیک صفر دارند

avatar
۱۴۰۳-۰۲-۰۹ ۱۴:۰۶

با الفاظ شبه علمی مقاله کذب دادین ... تورم ناشی از افزایش نقدینگیه. تورم در حالت رکود بدترین حالت تورمه. افزایش قیمت اجناس در این حالت نه به دلیل عایدی که به دلیل کاهش ارزش پول ملی است. برای مبارزه با دلالی قبلا قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب شده بود. براتون متاسفم چون یا یک مقاله سفارشی ارایه کردید یا فوق العاده بیسوادید.