• یکشنبه / ۲۳ آذر ۱۴۰۴ / ۰۸:۵۱
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 1404092314851
  • خبرنگار : 71610

تفاهماتی برای مهار تنش در شرق یمن در میان ادامه فشار عربستان بر شورشیان امارات

تفاهماتی برای مهار تنش در شرق یمن در میان ادامه فشار عربستان بر شورشیان امارات

همزمان با افزایش فشارهای عربستان بر شورشیان مورد حمایت امارات برای خروج نیروهایشان از استان‌های حضرموت و المهره، گفت‌وگوها میان آنها به تفاهم‌هایی برای جلوگیری از تشدید تنش انجامیده است؛ تفاهم‌هایی که در عین حال، اختلافات اساسی درباره حضور نظامی و آینده سیاسی جنوب یمن را حل‌وفصل نکرده است.

به گزارش ایسنا، روزنامه «العربی الجدید» گزارش داد که عربستان سعودی در روزهای اخیر فشارهای خود را بر شورای انتقالی جنوب یمن، که خواستار جدایی جنوب این کشور است، افزایش داده تا نیروهای وابسته به این شورا از استان‌های حضرموت و المهره در شرق یمن خارج شوند.

طبق این گزارش، این فشارها در حالی ادامه دارد که شورای انتقالی جنوب یمن مورد حمایت امارات بر حفظ حضور خود و تثبیت دستاوردهای میدانی‌اش تأکید می‌کند.

در همین راستا، «انور التمیمی» سخنگوی رسمی شورای انتقالی جنوب یمن در گفت‌وگو با العربی الجدید اعلام کرد که پس از دیدار با هیئت سعودی–اماراتی، تفاهم‌هایی برای عدم تشدید تنش در استان‌های حضرموت و المهره حاصل شده است.

وی گفت: مجموعه‌ای از ایده‌ها مورد بررسی قرار گرفت و هیئت ائتلاف عربی برای مشورت با رهبران خود بازگشت. فضای گفت‌وگوها مثبت و واقع‌بینانه بود.

التمیمی در ادامه گزارش‌های منتشرشده در برخی رسانه‌های سعودی درباره توافق برای خروج نیروهای شورای انتقالی از حضرموت و المهره را رد کرد و توضیح داد که گفت‌وگوها بر اصول کلی کاهش تنش و رسیدن به نقاط مشترک متمرکز بوده است.

به گفته او، موضوع باقی‌ماندن نیروها در حضرموت و المهره به ارزیابی‌های عملیاتی در میدان بستگی دارد و اصل واگذاری مسئولیت‌ها به مردم حضرموت، موضوعی حل‌شده است که هیچ نیرو و یا حزبی در جنوب یمن با آن مخالفتی ندارد.

التمیمی درباره عملیات موسوم به «الحسم» که شورای انتقالی همزمان با سفر هیئت سعودی–اماراتی در استان أبین آغاز کرد، نیز گفت که این اقدام در پی تحرک گروه‌های مسلح و هسته‌های وابسته به جریان‌های افراطی صورت گرفته است. این تحرکات با هدف برهم زدن ثبات حضرموت انجام شده است.

در همین حال، یک منبع نزدیک به شورای انتقالی جنوب یمن به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که این شورا در جریان گفت‌وگوها با هیئت سعودی–اماراتی با درخواست خروج از حضرموت و المهره مخالفت کرده است.

به گفته این منبع، هیئت ائتلاف به رهبری ریاض روز جمعه در عدن با «عیدروس الزبیدی» رئیس شورای انتقالی دیدار کرد و خواستار عقب‌نشینی نیروهای این شورا از مناطق تحت کنترل شد، اما این درخواست با مخالفت مواجه شد و گفت‌وگوها همچنان ادامه دارد.

شورای انتقالی جنوب یمن در بیانیه‌ای اعلام کرد که عیدروس الزبیدی در دیدار با هیئت سعودی–اماراتی، راه‌های هماهنگی برای مقابله با تهدیدهای امنیتی، حفظ امنیت منطقه و تأمین آزادی کشتیرانی بین‌المللی را بررسی کرده است.

در این بیانیه همچنین بر تقویت همکاری‌ها در زمینه مبارزه با تروریسم، قطع منابع مالی آن و جلوگیری از قاچاق سلاح تأکید شده است.

از سوی دیگر، در حالی که «رشاد العلیمی» رئیس شورای ریاستی یمن مورد حمایت عربستان، به دنبال برگزاری نشستی در ریاض برای بررسی تحولات حضرموت و المهره است، یک منبع نزدیک به وی به العربی الجدید گفت که هیئت سعودی–اماراتی از الزبیدی برای سفر به ریاض دعوت کرده است، اما هنوز مشخص نیست که وی این دعوت را بپذیرد.

تحلیلگران معتقدند شورای انتقالی جنوب نگران آن است که در صورت ادامه مخالفت با خواسته‌های ریاض، در برابر عربستان با رویارویی سیاسی یا حتی نظامی قرار گیرد. عربستان بارها اعلام کرده است با هرگونه تحمیل وضعیت جدید از طریق زور یا کشاندن حضرموت به درگیری‌های تازه مخالف است.

شورای انتقالی جنوب در سال ۲۰۱۷ به ریاست عیدروس الزبیدی تشکیل شد و خواهان جدایی جنوب یمن است. این شورا پیش‌تر در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ درگیر درگیری‌های نظامی با نیروهای وابسته به دولت مستعفی یمن شد که در نهایت با توافقی به میانجیگری عربستان برای تقسیم قدرت پایان یافت.

به گفته منابع مطلع، شورای انتقالی در روزهای اخیر در تلاش است راهی برای کاهش تنش با عربستان پیدا کند، بی‌آنکه از دستاوردهای میدانی خود عقب‌نشینی کند.

همزمان گزارش‌هایی از افزایش تنش در وادی حضرموت منتشر شده و نگرانی‌ها درباره ورود روابط ریاض و شورای انتقالی به مرحله‌ای جدید از سردی و حاشیه‌رانی افزایش یافته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha