• سه‌شنبه / ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ / ۱۲:۲۴
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 94062415305
  • منبع : نمایندگی خوزستان

تولید ارزان کاغذ استاندارد از باگاس نیشکر با روش جایگزین محققان دانشگاهی

تولید ارزان کاغذ استاندارد از باگاس نیشکر با روش جایگزین محققان دانشگاهی

محققان دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان طی یک طرح پژوهشی با ارائه روش جایگزین استفاده از نانوسلولز به جای خمیر الیاف بلند وارداتی موفق به تولید کاغذ استاندارد از باگاس نیشکر شدند.

محققان دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان طی یک طرح پژوهشی با ارائه روش جایگزین استفاده از نانوسلولز به جای خمیر الیاف بلند وارداتی موفق به تولید کاغذ استاندارد از باگاس نیشکر شدند.

به گزارش خبرنگار پژوهشی ایسنا منطقه خوزستان، در این طرح که در قالب پایان‌نامه کارشناسی ارشد رضا غفران، دانشجوی رشته صنایع کاغذ و خمیر دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان و با راهنمایی دکتر محمدهادی مرادیان و دکتر محمدعلی سعادت‌نیا و مشاوره دکتر پژمان رضایتی از اعضای هیئت‌ علمی دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان ارائه شده، روش جایگزین استفاده از نانوسلولز به جای خمیر الیاف بلند وارداتی در تولید کاغذ از باگاس با موفقیت به اثبات رسیده و با ارائه این روش ضمن حفظ مقاومت استاندارد کاغذ نهایی، هزینه تولید نیز به میزان یک‌هفتم هزینه فعلی کاهش یافته است.

دکتر محمدهادی مرادیان، عضو هیئت‌ علمی دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان با بیان این‌که این پژوهش، استفاده از نانوالیاف سلولزی در ساخت کاغذ از خمیر باگاس را مورد بررسی قرار داده است، به خبرنگار پژوهشی ایسنا گفت: باگاس به‌ عنوان تفاله نیشکر در کشور بویژه در منطقه جنوبغرب که مزارع نیشکر به‌ وفور وجود دارد، در حجم بالایی، تولید و معمولأ عمده آن بدون استفاده انباشت و سپس برای جلوگیری از رشد باکتری‌ها و آلودگی‌های زیست محیطی سوزانده می‌شود.

وی تصریح کرد: البته کارخانجات محدودی از باگاس به‌ عنوان ماده اولیه تولید محصولات دیگر استفاده می‌کنند؛ اما ظرفیت این کارخانجات کافی نیست و از سوی دیگر استفاده از باگاس به‌ عنوان ماده اولیه تولید کاغذ نیازمند افزایش کیفیت کاغذ تولیدی و کاهش هزینه‌های تولید است؛ در حالی‌که کاغذ باگاس به طور معمول مقاومت پایینی دارد.

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان افزود: برای تقویت کاغذ تولیدشده از باگاس معمولأ خمیر کاغذ وارداتی به آن اضافه می‌شود که این میزان به طور مثال در کارخانجات کاغذ پارس 15 درصد است. با توجه به این‌که در یکی دو سال اخیر قیمت ارز افزایش یافت و تحریم‌ها مشکلاتی برای کشور ایجاد کرد، برای کمک به این صنایع به دنبال استفاده از فناوری‌های نوین جایگزین، تولید کاغذ مقاوم‌تر و ارزان‌تر بودیم.

مرادیان با بیان این‌که فناوری نانوسلولز یکی از فناوری‌های نو در جهان است، تصریح کرد: در حال حاضر دو شرکت این ماده را در ایران تولید می‌کنند که البته تولید این شرکت‌ها در مقیاس صنعتی نیست؛ اما در دنیا کارخانجات تولید نانوسلولز در مقیاس صنعتی فعال هستند که درصددند استفاده از این ماده را به صنایع وارد کنند. در این پژوهش نانوسلولز تولیدی هر دو شرکت مورد استفاده قرار گرفت و خواص کاغذ نهایی اندازه گیری شد.

وی با اشاره به موضوع نخستین پایان‌نامه صنایع کاغذ در دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان، افزود: در این پایان‌نامه موفق شدیم با افزودن سه درصد نانوسلولز و نیم درصد نشاسته کاتیونی به مقاومت‌هایی معادل 12.5 درصد خمیر کاغذ الیاف‌ بلند وارداتی برسیم؛ البته پیش از این تحقیقاتی در خصوص تقویت کاغذ با نانوسلولز انجام شده و به نتیجه رسیده بود؛ اما در این پژوهش به‌ طور دقیق درصد نانوسلولز و نشاسته افزوده برای رسیدن به مقاومت استاندارد مشخص شد.

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان با اشاره به اثر تثبیت‌کننده نشاسته بر نگهداری نانوسلولز بر خمیر کاغذ، توضیح داد: نشاسته کاتیونی به دلیل دارا بودن بارهای مثبت، با توجه به بارهای مخالف مواد سلولزی موجب تشکیل پیوندهای قوی‌تر و تولید کاغذ مقاوم‌تر می‌شود؛ البته این تحقیقات برای به دست آوردن سطوح بهینه‌تر و مقاومت بیشتر ادامه دارد.

مرادیان درباره پیشینه رشته علوم و صنایع کاغذ در کشور نیز گفت: دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران موسس این رشته در کشور بود و پس از آن هم دانشگاه‌های گرگان، تربیت مدرس، زابل، شهید بهشتی، ساری و صنعتی بهبهان اقدام به راه‌اندازی آن و پذیرش دانشجو در این رشته کردند؛ همچنین چند واحد دانشگاه آزاد در حال حاضر این رشته را ارائه می‌دهند؛ ولی در مجموع فکر نمی‌کنم تعداد کل دانشگاه‌های ارائه‌دهنده این رشته در کشور به 10 واحد برسد.

وی با بیان این‌که در خوزستان تنها دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان در رشته علوم و صنایع کاغذ دانشجو می‌پذیرد، ادامه داد: از سال 92 این رشته در مقاطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد راه‌اندازی و طی دو سال گذشته در مجموع حدود 30 دانشجو در مقطع کارشناسی و 10 دانشجو در مقطع کارشناسی‌ارشد جذب شد.

وی با اشاره به پتانسیل بالای باگاس و برگ نخل در خوزستان به‌ عنوان منابع بسیار مناسب برای تولید کاغذ، اظهار کرد: در حال حاضر بیشتر نیاز کشور به کاغذ از طریق واردات تأمین می‌شود؛ در حالی که مقادیر زیادی باگاس در استان تولید می‌شود و از سوی دیگر کارخانجات فعال در این زمینه کافی نیستند و به همین دلیل هر تعداد پژوهش در این حوزه انجام شود، مفید خواهد بود.

مرادیان با بیان این‌که باگاس تولیدشده در کشور از مزارع نیشکر می‌تواند نیاز به واردات کاغذ را بسیار محدود کند، اظهار کرد: در حال حاضر هفت سایت بزرگ نیشکر در خوزستان وجود دارد که مطابق برنامه‌ریزی‌ها قرار بود ضمن توسعه کشت نیشکر، تعداد کارخانجات و صنایع مرتبط نیز در این سایت‌ها افزایش یابد؛ اکنون سه سایت در استان فعال‌تر است؛ اما پتانسیل افزایش 10 برابری تعداد کارخانه‌های فعلی نیز وجود دارد و اگر این اتفاق محقق و تولید کاغذ از باگاس به شیوه جدید عملیاتی شود، هم کیفیت کاغذ بالاتر می‌رود و هم نیاز به واردات بسیار محدود خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به وجود پتانسیل تولید و رقابت در عرصه کاغذ در استان خوزستان، اگر سرمایه‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های مسئولان به این سمت سوق یابد، برای همگان سودمند خواهد بود؛ زیرا این بخش می‌تواند ارزش افزوده زیادی تولید کند؛ با توجه به این موضوع تقویت این رشته از نظر افزایش تعداد کارشناس و بودجه تحقیقاتی نیز باید مدنظر قرار گیرد؛ زیرا تجهیزات نانو بسیار گران‌قیمت است اما از سوی دیگر با استفاده از این فناوری می‌توانیم ضمن کاهش هزینه‌های تولید، کیفیت کاغذ را نیز بالا ببریم.

رضا غفران، نخستین دانش‌آموخته رشته علوم و صنایع کاغذ در دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان نیز با بیان این‌که هدف از انجام این پژوهش ارائه روش جایگزین استفاده از نانوالیاف به‌ جای خمیر الیاف بلند وارداتی سوزنی‌برگ در تولید کاغذ از باگاس است، درباره نتایج این تحقیق به خبرنگار ایسنا گفت: در کارخانجات داخلی تولید کاغذ برای بهبود خواص کاغذ تهیه‌شده از باگاس و افزایش مقاومت آن، معمولا 15 درصد خمیر الیاف بلند به آن اضافه می‌کنند؛ این ماده وارداتی بوده و ضمن ایجاد وابستگی برای کشور، هرساله مقادیر هنگفتی ارز را از کشور خارج می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: با روش‌هایی که ضمن این پژوهش ارائه شد، خواص کاغذ تولیدی را معادل با کاغذ 12.5 درصد (محتوی 12.5 درصد خمیر الیاف بلند) ارتقاء دادیم که نتایج مدنظر حاصل شد و مقاومت کاغذ نهایی به حد استاندارد رسید.

دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان با توضیح این‌که نانوالیاف استفاده‌شده در این پروژه از باگاس تهیه و پس از عبور از دستگاه عبوردهنده الیاف به اندازه نانو رسانده شد، اظهار کرد: این الیاف با قطر یک تا 100 نانومتر و طول تا صد میکرون ضمن افزایش سطح ویژه کاغذ و پیوندهای هیدروژنی، موجب بالا رفتن مقاومت کاغذ شد.

غفران، استفاده از این روش را موجب صرفه‌جویی در هزینه تولید به میزان یک هفتم رقم فعلی دانست و در خصوص اجرایی‌کردن آن گفت: تنها مشکل موجود رقم نسبتأ بالای سرمایه اولیه مورد نیاز برای اجرای این روش است که به سرمایه‌گذاری حدود 800 هزار تا یک میلیون دلار نیاز دارد؛ با این وجود بازگشت سرمایه بسیار سریع بوده و در زمانی حدود یک‌سال کل هزینه قابل بازگشت است.

بر اساس این گزارش، این طرح در قالب نخستین پایان‌نامه رشته صنایع کاغذ و خمیر در دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان با موفقیت دفاع شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha