• سه‌شنبه / ۱۴ فروردین ۱۳۹۷ / ۱۱:۳۴
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 97011402943
  • خبرنگار : 71467

شکاف قیمتی دلار رکورد شکست/ حرفی از یکسان‌سازی نیست

شکاف قیمتی دلار رکورد شکست/ حرفی از یکسان‌سازی نیست

با وجود رشد قیمت دلار در دو بازار رسمی و غیررسمی طی ماههای اخیر، سرعت بالای رشد در دلار بازار آزاد موجب شده تا اختلاف بین دو نرخ بیش از گذشته افزایش یابد. در حال حاضر شکاف قیمتی نرخ ارز به بیش از ۱۳۰۰ تومان رسیده که طی حداقل پنج سال گذشته بی‌سابقه است، این اختلاف یکسان‌سازی نرخ ارز را زیر سوال برده است.

به گزارش ایسنا، نوسان بازار ارز در حدود هفت ماه گذشته و رشد قیمت دلار در بازار آزاد که از حدود ۳۸۰۰ تا ۵۱۰۰ تومان پیش رفته، در کنار مسایلی که با خود به همراه داشت، فاصله بین دو نرخ موجود یعنی بازار رسمی و غیررسمی را نیز افزایش داده است. در سوی دیگر در مرکز مبادلات ارزی یعنی جایی که بانک مرکزی به طور مستقیم قیمت‌گذاری را انجام داده و به گروه‌های خاص تعلق می‌گیرد، نیز افزایش قیمت وجود داشت و حتی با سرعت کم‌سابقه‌ای در نیمه دوم سال گذشته رشد کرد ولی باز هم نتوانست در رقابت با جهش‌های دلاری در بازار آزاد حرکت کرده و اختلاف نرخ را کم کند.

نرخ‌های ثبت شده در دو بازار از این حکایت دارد که دلار در بازار آزاد از شهریورماه تاکنون حدود ۱۳۰۰ تومان افزایش قیمت داشته در حالی که در مرکز مبادلات ارزی در این فاصله کمتر از ۵۰۰ تومان رشد قیمت دارد. در حال حاضر فاصله بین دو نرخ آزاد که حدود ۵۱۰۰ تومان و دلار مبادله‌ای که تا ۳۷۷۷ تومان قیمت خورده حدود ۱۳۲۰ تومان است، این شکاف در چند سال گذشته رکوردی جدید و قابل توجه به شمار می‌رود، چرا که از سال ۱۳۹۲ با کنترلی که بر بازار ارز انجام شد و قیمت‌ها تا حدی به ثبات نسبی رسید، اختلاف دو نرخ به مرور کمتر شد و حتی به زیر ۲۰۰ تومان هم در مقاطعی رسید، ولی از یکی دو سال گذشته با نوسانی که در قیمت بازار آزاد اتفاق افتاد و به ویژه در نیمه دوم سال گذشته این دستاورد زیر سوال رفت و شکاف قیمتی تا چند برابر بیشتر شده است.

کاهش فاصله بین دو نرخ بازار آزاد و بازار رسمی یکی از عوامل موثر در سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز است و مسئولان بانک مرکزی بارها بر این تاکید کرده‌اند که کاهش شکاف قیمتی را به طور جدی دنبال می‌کنند و برای یکسان‌سازی نرخ ارز مدنظر دارند، ولی اکنون به نظر می‌رسد با این اختلاف ایجاد شده حداقل یکی از زمینه‌های ضروری تک‌نرخی شدن دلار محو شده است.

برنامه تک‌نرخی شدن ارز که از خواسته‌های فعالان اقتصادی و در مجموع مسئولان و مدیران اقتصاد ایران است، با وجود اینکه بارها از سوی بانک مرکزی بر آن تاکید شده و از برنامه‌های اصلی به شمار می‌رود، اما تقریبا در چند ماه گذشته دیگر سخنی از آن در میان نیست. آنهم در شرایطی که بانک مرکزی در دولت یازدهم معتقد بود با اجرایی شدن برجام و رفع تحریم‌ها با توجه به تسهیلی که در روابط بانکی و کارگزاری ایجاد می‌شود، در این شرایط با مبادلات آسان‌تر ارز امکان یکسان‌سازی نیز فراهم خواهد شد. ولی الله سیف- رئیس کل بانک مرکزی-  اعلام کرده بود که حداکثر شش ماه پس از اجرایی شدن برجام بانک مرکزی سیاست‌های تک‌نرخی شدن را اجرایی خواهد کرد. این وعده در حالی بود که در پایان سال ۱۳۹۴ برجام به مرحله اجرا رسید، اما اکنون با گذشت دو سال از اجرایی شدن برجام ظاهرا فاصله برای دستیابی به سیاست تک‌نرخی شدن ارز بیشتر می‌شود. این در حالی است که در اواخر سال گذشته حتی بازار در مقاطعی با توجه به سیاست‌هایی که بانک مرکزی برای کنترل آن به اجرا درآورد به سه تا چهار نرخ هم رسید.

گر چه به تازگی اظهارنظری در مورد یکسان سازی نرخ ارز از سوی مدیران بانک مرکزی اعلام نشده، اما گفته‌های پیشین آنها بر ورود به این برنامه در صورت اطمینان به یکسان‌سازی پایدار مشروط خواهد بود. با این وجود فعلا زمان مشخصی برای تک نرخی شدن ارز وجود ندارد چرا که از سویی روابط بین الملل بانکی هنوز طبق انتظارات نیست و در سویی دیگر وضعیت بازار ارز و نرخ‌ها ثباتی به دنبال ندارد.

نرخ رسمی ارز در روز سه‌شنبه

نوع ارز نرخ امروز (ریال)
دلار ۳۷۷۷۶
پوند ۵۳۱۰۳
یورو ۴۶۴۹۲
فرانک سوئیس ۳۹۵۴۰
کرون سوئد ۴۵۰۶
درهم امارات ۱۰۲۸۷
روپیه هند ۵۸۱
یکصد ین ژاپن ۳۵۶۵۴
لیر ترکیه ۹۴۸۸
روبل روسیه ۶۵۸
ریال قطر ۱۰۳۷۹

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۰۱-۱۴ ۱۳:۰۸

به کجا چنین شتابان دمی درنگ کن وبنشین: بزرگترین اختلاس  بانک مرکزی  یک کشور درتاریخ بشر سلام خواهشها  انعکاس بدید این حرف ها دولت در مورد افزایش نرخ دلار تکرار مکررات بوده اینه که بگید دولت از افزایش نرخ دلار ضرر میکند درست نیست چون در عمل هیچ کار موثری برای کاهش نرخ دلار نکرده یعنی زمانیکه که باید دلار وارد بازار کند نکرد و الان خود دولت در حال فروش دلار به نرخ ۴۶۲۰ میباشد اگر این افزایش قیمت را قبول نداره پس چرا خودش را این قیمت میفروش پس حقیقت یه چیز دیگه است  این افزایش قیمت ها در اثر بالا رفتن دلاره  و اینکار دولته  به خاطر اینکه نقدینگی کشور بالا رفته بود در ازای این حجم نقدینگی که در بانک ها خوابیده بود نه کالای موثر برای فروش در ازای این پول ها داشت  نه میزان ذخیره سکه و طلا و دلار به اندازه کافی داشت واگر این حجم پول روانه بازار میشد ریال کامل سقوط میکرد پس قبل از اینکه  اتفاق  بیفته خود دولت با پیشدستی مدیریت کرد در واقع فنر افزایش قیمت ها رو دور اول ریاست جمهوری  بصورت تصنعی فشرده کردن ودوردوم ریاست جمهوری گذاشت قیمت ها رها  بشن و ارزش دلاری نقدینگی بازار یه شبه نصف بشه و  نگرانیشون رفع بشه و همین طور کسری ۴۰ هزار میلیارد تومان هم تا حدودی رفع شد ...نکته دیگه از همه کسانیکه که این مطلب رو میخونند سوال دارم تمام این اختلاس  ودزدی هاچقدر بوده ؟ حال میدونستی حجم کل  نقدینگی کشور قبل از افزایش دلار چقدر بود؟ این افزایش دلار چقدر حجم نقدینگی کشور  روبه صورت اثر آنی ومستقیم بدون هیچ خریدی کاهش داده؟ و  در باب اثرات غیر مستقیم این نکته هم رو در نظر بگیریم که با افزایش دلار چقدر از این حجم نقدینگی وارد خر ید دلار و طلا شده؟ این همه صحبت شد در مورد اختلاس ها و موسسات مالی که هنوز  هم به نتیجه نرسیده وچقدر در مورد این بزرگترین اختلاس (افزایش دلار و کاهش نقدینگی ) صحبت شده چه کسی رو باید محکوم بازخواست کرد چرا کسی سوال نمی کنه این کاهش قدرت خرید مردم چه فرقی با دزدی از جیب مردم داره