• جمعه / ۲۸ آذر ۱۳۹۹ / ۰۴:۱۴
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 99092620535
  • خبرنگار : 71646

یک کارشناس حیات وحش تاکید کرد

خسارت‌های جبران ناپذیر به حیات وحش با غذارسانی به سگ‌های بلاصاحب

خسارت‌های جبران ناپذیر به حیات وحش با غذارسانی به سگ‌های بلاصاحب

در حالی‌ که غذارسانی به حیوانات که در خیابان پرسه می‌زنند و گاهی پوست بر استخوان دارند اقدامی دلسوزانه و از سر محبت است اما کارشناسان معتقدند که این اقدام باعث افزایش بی‌رویه جمعیت این حیوانات و ایجاد مشکلات متعددی می‌شود. یک متخصص اکولوژی و مدیریت حیات وحش می‌گوید: غذارسانی به سگ‌های بلاصاحب باعث افزایش مدیریت نشده جمعیت آن‌ها و ایجاد معضلات متعددی برای حیات وحش و جامعه می‌شود.

عبدالله سالاری در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه سگ موجودی است که توسط بشر اصلاح نژاد و اهلی شده است، گفت: سگ جزو چرخه طبیعی اکوسیستم نیست و جایی در طبیعت ندارد و باید در کنار انسان زندگی کنند. از این رو نمی‌توانیم جایگاهی برای این موجود در طبیعت متصور شویم.

وی با اشاره به اینکه سگ‌های بلاصاحب در دو محیط طبیعی و انسانی مخاطراتی ایجاد می‌کنند، اظهار کرد: سگ‌های بلاصاحب در محیط‌های طبیعی دشمن زنده‌ای برای گونه‌های جانوری بومی یک منطقه هستند. از یک سو با گوشتخواران منطقه مانند گرگ، روباه، شغال و.... تعارض دارند و از سویی دیگر علاوه‌بر اینکه دشمن زنده‌ای برای سایر حیوانات مانند پرندگان و علف‌خواران به‌حساب می‌آیند و از آن‌ها تغذیه می‌کنند، با سایر گوشتخواران بر سر این منابع غذایی رقابت می‌کنند.

سالاری ادامه داد: وجود سگ‌های بلاصاحب در مناطق حفاظت شده یکی از بزرگ‌ترین معضلات است که باعث کاهش غیرطبیعی جمعیت حیات وحش می‌شود. به‌عنوان مثال در منطقه حفاظت شده ورجین در استان تهران سگ‌های بلاصاحب در فصل زادآوری به بره‌های تازه متولد شده علفخواران بزرگ‌جثه از جمله قوچ و میش و کل و بز حمله و از آن‌ها تغذیه می‌کنند و روزبه‌روز به جمعیت‌ سگ‌ها اضافه می‌شود به‌طوری‌که اکنون در برخی نقاط این منطقه که سگ‌های بلاصاحب زیادی وجود دارند دیگر به‌ندرت گونه‌های حیات وحش مشاهده می‌شوند.

این کارشناس حیات وحش درباره مخاطراتی که سگ‌های بلاصاحب می‌توانند در محیط‌های انسانی به وجود آورند، گفت: یک از موضوعات مهم و خطرناک در رابطه با حضور سگ‌های بلاصاحب در محیط‌های انسانی، انتقال بیماری از طریق این حیوان به دام، انسان و سایر گونه‌های جانوری است علاوه‌بر این به‌علت تراکم جمعیتی بالایی که سگ‌های بلاصاحب در محیط‌های شهری پیدا کرده‌اند می‌توانند در صورت ابتلا به بیماری هاری خطر زیادی برای انسان‌ها به‌ویژه کودکان و گروه‌های ضعیف‌تر داشته باشند و در نتیجه مشکلات عدیده‌ای را برای جامعه به وجود آورند همچنین می‌توانند تهدیدی برای برخی گونه‌های حیات وحش موجود در شهرها مانند انواع پرندگان و روباه به حساب آیند.

غذارسانی باعث افزایش مدیریت نشده جمعیت سگ‌های بلاصاحب می‌شود

این کارشناس حیات وحش ضمن انتقاد از غذارسانی به سگ‌های بلاصاحب و هرگونه حیوان دیگری در شهر و محیط‌های طبیعی گفت: غذارسانی سازمان‌یافته به سگ‌های بلاصاحب یکی از دلایل اصلی افزایش مدیریت نشده جمعیت آن‌ها است چون زمانی‌که منبع غذایی آن‌ها تامین شود تولید مثل نیز به همان نسبت در آن‌ها بدون هیچ کنترل جمعیتی افزایش پیدا می‌کند.

وی تاکید کرد: وضعیت حیات وحش در برخی مناطق کشور بسیار شکننده است و نباید تنش مضاعفی با غذارسانی و در نتیجه افزایش سگ‌های بلاصاحب برای حیات وحش ایجاد کنیم. از این رو لازم است هرچه زودتر برای کنترل و مدیریت جمعیت سگ‌های بلاصاحب چاره‌اندیشی شود.

سالاری همچنین ادعا کرد که برخی افراد و گروه‌هایی که به‌صورت سازمان‌یافته از طریق دریافت کمک‌های مالی از سوی مردم اقدام به غذارسانی به سگ‌های‌بلاصاحب و حیوانات شهری می‌کنند افرادی سودجو هستند که از این موضوع منتفع می‌شوند. این افراد کمک‌های مالی جمع‌ و ادعا می‌کنند که از این پول برای غذارسانی، عقیم‌سازی و درمان حیوانات شهری از جمله سگ‌های بلاصاحب استفاده می‌کنند اما مردم باید نسبت به این موضوع آگاه باشند که برخی از این افراد و گروه‌ها منفعت‌طلب هستند و از این طریق امرار معاش می‌کنند و پول‌های کلانی به‌دست می‌آورند. مردم کشور ما فهیم هستند و حتما می‌دانند که نباید به این دسته از افراد اعتماد کنند.

این متخصص اکولوژی و مدیریت حیات وحش درباره راهکارهای مدیریت جمعیت و پراکنش سگ‌های بلاصاحب گفت: راهکارها و دستورالعمل‌هایی وجود دارد که در سطح بین‌المللی پذیرفته و در بسیاری از کشورهای دنیا اجرا شده است و نتیجه داده‌اند. ما نیز می‌توانیم از این شیوه‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها در زمینه مدیریت سگ‌های بلاصاحب استفاده کنیم.

وی ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) یکی از بهترین دستورالعمل‌ها را در زمینه مدیریت سگ‌های بلاصاحب در محیط‌های شهری دارد و در این دستورالعمل به روش‌های جمع‌آوری، عقیم‌سازی و نگهداری این سگ‌ها اشاره شده و لازم است در ایران نیز این دستورالعمل‌ها اجرایی شوند.

سالاری در پایان با اشاره به اینکه باید در مواجهه با جمعیت روبه افزایش سگ‌های بلاصاحب منطقی و علمی برخورد کنیم، اظهار کرد:‌ تصور اینکه با غذارسانی به سگ‌ها کمکی به آن‌ها یا حیات وحش کرده‌ایم نه تنها نادرست است بلکه با این کار خسارت‌های جبران‌ناپذیری به حیات وحش و محیط زیست جانوری کشور وارد می‌کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۰:۳۳

اگه راست میگین خوب جمعشون کنین . مردم غذا ندن یا این بدبختا ژاز گرسنگی میمیرن یا میایفتن دنبال مردم

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۱:۱۹

من خودم این مشکل را چندین بار به چشم دیدم که سگهای ولگرد چطور حیات وحش را نابود می کنند و هیچ حیوان درنده و چرنده و پرنده از این سگهای ولگرد در امان نیستند و باید اقدام جدی در این خصوص اقدام جدی صورت گیرد

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۲:۰۰

آخه این چه حرفیه می زنید چطور دلتون می آد خبر بزنید و بگید به این بندگان خدا غذارسانی نکنید. با نظارت درست میشه سگ های هر منطقه ای را عقیم کرد که دیگه زادو ولد نکنن نه اینکه غذا ندین بمیرن.متاسفم

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۲:۰۱

راهش چیه آقای محترم، منظورتون اینه که شروع کنیم به کشتن سگها

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۳:۱۱

بروید ببینید دنیا با این پدیده چه کرده شما هم انجام دهید. راه دور هم نروید بیخ گوش خودمان ترکیه مدیریت درستی بر سگ و گربه های ولگرد و بلاصاحب انجام داده.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۳:۱۲

کاملا درسته. متاسفانه خیلی از مردم از سر دل سوزی ولی بدون آگاهی با تغذیه غیر ضروری سگهای ولگرد باعث ازدیاد تصاعدی آنها شدن. کافیه سری به اطراف تهران بزنید.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۳:۱۶

آقای سالاری عزیز یک ببر رو تو باغ وحش ارم نتونستن مدبریت وازش به درستی مراقبت کنن شما از مدیریت سگهای بلا صاحب صحبت میکنی

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۳:۲۲

سلام به جای اینکه بگین به سگهای بی صاحب غذا ندین مثل خیلی از کشورهای همسایه (ترکیه) سگها را عقیم وعلامت گذاری کنید

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۳:۲۹

عجب کارشناسی! چطور موجودی در این عرصه هست ولی در اکوسیستم نیست؟ میگه سگ جزو چرخه طبیعی اکوسیستم نیست و جایی در طبیعت ندارد ؟!

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۳:۴۷

همه موجودات حق حیات دارند

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۳:۵۲

این امر خیلی شایسته و اخلاقی است (عقیم کردن چون واقعن جمعیت سگهای ولگرد عجیب رو به افزایس۶ است

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۴:۱۵

باید خیلی آگاه رسانی بشود و مسولان هم باید جایی برای این سگهای ولگرد پیدا کنند

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۴:۴۹

وظیفه دولت است و وزارت بهداشت و دامپزشکی که این سگها را عقیم کنند تا زادو ولد نکنند ! نه اینکه گرسنه رهاشون کرد !

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۵:۲۴

دولت سگها راجمع کنه واکسینه وسالم سازی کنه به کشورهایی که مردمش از گوشت سگ استفاده میکنن صادر کنه هم حیات وحش کشور تهدید نمیشه هم درآمدی کسب میشه

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۵:۲۵

به نظرم باید جمع اوری شوند ودر کمپ نگه داره اگه غذا نخورندد گناه دارند چی کار کنند از گشنگی می میرند

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۵:۲۷

خوب باید عقیم کردن این حیوانات رو شهرداری شروع کنه که متاسفانه بعضی از سگهای که عقیم شدن و پلاک دارن من خودم به شخص بارداریشون دیدم باید کنترل بیشتری رو این مورد شهرداری داشته باشه

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۵:۵۵

با سلام و احترام به نظر شما عزیزان و ایشون اما اگه دلسوزی میخواین بکنین یه کمپ برای نگهداریشون با مشارکت مردمی بزنین و نسبت به عقیم سازیشون اقدام کنید البته اگر واقعا دلسوز و به فکر هستین

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۵:۵۸

گناه دارن خوب آدم دلش نمیاد گشنه بمونن

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۶:۰۰

نظر ایشون باعث خنده من شد ، چون هیچ مخلوقی بی هدف خلق نشده حتی سوسک های فاضلاب هم برای اکوسیستم مفید هستن ...

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۸:۳۵

چه کسی باید بطور اصولی این معضل رو حل کنه با حذف فیزیکی این زبان بسته ها که نبایذ مشکل رو حل کرد. ترکیه الگوی خوبی میتونه باشه

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۹:۴۱

بهتر نبود بجای راهکار کشتن این حیوون بیزبون پیشنهاد میدادن بوجه ای واسه عقیم سازی این حیوانات اختصاص دادبشه که از زادو ولد بی‌رویه شون جلو گیری بشه همون کاری که گروهای حمایت با کمک های مردمی دارن در سطح محدود انجام میدن

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۱۹:۵۸

این بیچاره ها بی پناه هستند نه ولگرد

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۲۰:۱۵

سلام من نظرم اینه که ما انسان هستیم و وظیفه یک انسان همینه؛کمک به هر موجودی که نیاز به کمک داره وبنظرم باید مسئولین پناهگاه های متعدد برای این حیوانات در نظر بگیره و ازشون مراقبت کنه تا مشکل ساز هم نشوند.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۲۱:۳۱

دروذ بر شما آقای دکتر ایکاش مردم بجای احساسی برخورد کردن نگاه منطقی به این موضوع میکردند و بجای توهین و سماجت بر کار اشتباه خود نیم نگاهی هم به عوارض بد اینکار میکردند .

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۸ ۲۱:۴۳

عقیم سازی سگ ها بهترین راه برای کاهش تعداد این نوع سگ هاست.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۹ ۰۲:۰۹

مطلب جالب بود. من نمی دانستم و همیشه با دلسوزی به این موضوع نگاه می کردم و فکر نمی کردم با غذا دادن به سگ ها و گربه ها، داریم در واقع به حیات وحش آسیب میزنیم. متشکرم.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۹ ۰۵:۴۰

عجبا،،،،،،،،،،،جای تامل داره.من که هروقت بببینم سگی وگربه ی،محالاته لطفی نکنم بهش،ذات درونم نمیتونم تغییردهم بخاطرنظر به نظرکارشناسی شده شما

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۹ ۰۸:۲۸

خواهشا این سگها رو جمع آوری کنید اهالی منطقه ۲۲ مخصوصا خانمهای شاغل موقع ورود و خروج از مجتمع میترسند تا آنجا که این ترس تبدیل به حملات قلبی میشود .

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۲۹ ۱۰:۲۶

کاملا درست و منطقیست،باید در تمام سطح کشور فورا عملی شود،و اطلاع رسانی شود.