• پنجشنبه / ۹ بهمن ۱۳۹۹ / ۰۷:۰۰
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 99110806058
  • خبرنگار : 71646

درباره ذخیره‌گاه زیست‌کره ارژن و ‌پریشان چی می‌دانید؟

درباره ذخیره‌گاه زیست‌کره ارژن و ‌پریشان چی می‌دانید؟

منطقه ارژن و پریشان با گستره ۵۹۵ هزارهکتار در سال ۱۳۵۱ "پارک ملی" و با کاهش گستره در سال ۱۳۵۳ "منطقه حفاظت شده" شناخته شد. این منطقه در فهرست ذخیره‌گاه‌های زیست کره یونسکو با عنوان «ذخیره گاه زیست کره ارژن و پریشان» ثبت شد. تالاب‌های ارژن و پریشان در سال ۱۳۵۵ در فهرست تالاب‌های بین المللی پیمان رامسر نیز ثبت شده‌اند.

به گزارش ایسنا، تالاب ارژن و ‌پریشان واقع در جنوب غرب استان فارس از مهم‌ترین تالاب‌ها و زیستگاه‌های کشور هستند که دارای ارزش زیستی فراوانی‌ هستند. بیشتر آب تالاب ارژن از بارش و آب شدن برف‌های زمستانی تامین می‌شود. چشمه سلمان در شمال تالاب نیز یکی از منابع تامین آب تالاب ارژن است. آب دریاچه پریشان را نیز باران، روان‌آب‌ها و چشمه‌های همیشگی و فصلی اطراف تالاب تامین می‌کند. از ‌سایر منابع تامین آب تالاب‌های ارژن و پریشان نیز می توان به چشمه ارژن و زه‌آب‌های اطراف، روان‌آب های سطحی از حوضه آبخیز، آب‌های زیرزمینی با منشا کارستیک اشاره کرد.

مهمترین فعالیت‌های انسانی در این ذخیره گاه شامل کشاورزی، دامداری، صید ماهی، تفرج و اکوتوریسم است.

 در بلند ترین ارتفاعات ذخیره­‌گاه زیستکره­ ارژن و پریشان (قله چاه برفی با ۲۹۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا) گونه درختی سرو کوهی به‌صورت پراکنده روییده است. از کمی پایین‌تر از قله، جنگل بلوط شروع می شود و بخش عمده­ منطقه را پوشانده است. کم‌ارتفاع­‌ترین بخش منطقه دشت‌­های اطراف تالاب پریشان است که تنها ۸۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد که گونه­ غالب در آن در گذشته کُنار بوده است و امروزه جز در مناطقی محدود اثری از آن به چشم  نمی‌خورد­.

این منطقه در اغلب مناطق و زیستگاه‌­های خود از تنوع زیستی ویژه‌ای برخوردار است. به لحاظ وجود دو تالاب بین المللی ارژن و پریشان بالغ بر ۲۰۰ گونه­ پرنده از انواع مهاجر و بومی دراین منطقه دیده می‌شود. همچنین تنوع اقلیمی در بخش شمالی و جنوبی این منطقه باعث شده تا ۴۹ گونه­ پستاندار در منطقه مشاهده شود. پراکندگی پرندگان بیشتر درحاشیه­ دو تالاب و ارتفاعات مرکزی منطقه است و سایر­ گونه‌ها به غیر از گوزن زرد که در محدوده­ فنس کشی شده به سر می‌برند درتمامی نقاط منطقه به چشم  می‌خورند.

از مهم‌ترین ‌پستانداران این منطقه می‌توان به سمور سنگی، گرگ، شغال، گراز وحشی، گربه جنگلی، خرس قهوه‌ای، گورکن، تشی و ۱۴ نوع خفاش اشاره کرد.

همچنین  ۱۳ گونه­ ماهی شامل اوشین، شیربت، گامبوزیا، ماماهی خاردار و سه  گونه­ دوزیست شامل قورباغه مردابی معمولی، وزغ سبز معمولی و قورباغه درختی و ۳۷ گونه­ خزنده در ذخیره گاه زیستکره ارژن و پریشان زندگی می‌کنند.

بر اساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست از مهم‌ترین تهدیدات دو تالاب ارژن و ‌پریشان می‌توان به خشک شدن آب این دریاچه‌ها، برداشت بی‌رویه آب از آن‌ها و حفاری چاه‌های غیر مجاز در اطراف آن‌ها اشاره کرد.

انتهای ‌پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha