• جمعه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۰۰:۰۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1400023121972
  • خبرنگار : 71021

آماری از تخریب، حفاری و سرقت آثار تاریخی

آماری از تخریب، حفاری و سرقت آثار تاریخی

سرقت، تجاوز به حریم، تخریب و حفاری غیرمجاز آثار تاریخی، براساس آمار وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در سال ۹۸ با افزایش قابل توجهی روبه‌رو شده است.

به گزارش ایسنا، درحالی که مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی وزارت میراث فرهنگی گفته تخریب عمدی آثار تاریخی در یک سال اخیر کاهش داشته، اما آمارهای همین وزارتخانه نشان می‌دهد در سال ۹۸، که هنوز ویروس کرونا پدیدار نشده و فعالیت‌های میراث فرهنگی رو به تعطیلی نرفته بود، میزان تخریب، تجاوز به حریم‌ها و سرقت آثار تاریخی افزایش داشته است.

هرچند سیدهادی احمدی روئینی در نشست خبری هفته میراث فرهنگی، معترف شد: حفاری‌های غیرمجاز در همین یک سال افزایش داشته و حتی مرگ حفاران غیرمجاز هم بیشتر شده است. البته او آماری نمی‌دهد، اما وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سالنامه آماری که وضعیت میراث فرهنگی در سال ۹۸ را تشریح کرده، تایید می‌کند که تا سال قبل از کرونا، حفاری‌های غیرمجاز به ۶۰۶ مورد رسیده، درحالی که یک سال قبل‌تر از آن، ۴۸۹ حفاری غیرمجاز اتفاق افتاده است.

میزان تجاوز به حریم آثار غیرمنقول یا بناها و محوطه‌های تاریخی هم در سال ۹۸ بیشتر شده و به عدد ۳۲۹ رسیده، درحالی که ۱۹۹ مورد تجاوز به حریم در سال ۹۷ ثبت شده است.

آمارهای وزارت میراث فرهنگی نشان می‌دهد تعداد تخریب بناها و محوطه‌های تاریخی نیز در سال ۹۸ با افزایش روبه‌رو بوده است. در آن سال، ۲۴۵ مورد تخریب شناسایی شده است.

بیشترین تجاوز به حریم به ترتیب در استان‌های آذربایجان غربی، کرمانشاه، اصفهان، زنجان و فارس اتفاق افتاده است. همچنین استان‌های آذربایجان غربی و خوزستان شاهد بیشترین تخریب آثار تاریخی بوده‌اند.

بیشترین حفاری‌های غیرمجاز هم در اردبیل، فارس، قزوین و مازنداران رخ داده است.

به طور کلی، استان آذربایجان غربی بالاترین رکوردها را در تخلفات آثار تاریخی غیرمنقول در سال ۹۸ داشته است. آثار تاریخی غیرمنقول شامل بناهای تاریخی واجد ارزش، مکان ـ رویدادها، عرصه‌ها و محوطه‌های تاریخی و فرهنگی است.  

اما در ارتباط با جرایم علیه آثار منقول ـ هـر شـیء تـاریخـی، فرهـنگـی و هـنری کـه قـابلـیـت نقـل و انـتقـال دارد ـ، سرقت و قاچاق اموال تاریخی در سال ۹۸ افزایش قابل تأملی داشته است. طبق اطلاعات همین سالنامه آماری (۹۸)، ۳۲ مورد سرقت آثار تاریخی شناسایی شده، درحالی که سال ۹۷ تعداد سرقت‌های ثبت‌شده چهار مورد بوده است.

همچنین ۲۹ مورد قاچاق اموال تاریخی در سال ۹۸ ضبط شده است. اطلاعات آماری از میزان قاچاق آثار تاریخی در سال‌های گذشته ثبت نشده است.

علاوه‌بر این، استفاده غیرمجاز از فلزیاب رشد فزاینده‌ای داشته است. طبق این آمارها، ۲۲۰ مورد استفاده غیرمجاز از فلزیاب در سال ۹۸ ثبت شده، درحالی که در سال قبل از آن، میزان استفاده از فلزیاب ۱۷۱ مورد بوده است. مازندران، گلستان و خوزستان نیز به ترتیب بیشترین آمار استفاده غیرمجاز از فلزیاب را داشته‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۲-۳۱ ۰۸:۰۰

روی اینستاگرام مملو از پیج های خرید و فروش آثار تاریخی هست و پلیس فنا هم هیچ نظارتی بر این جریان سرقت و فروش نداره

avatar
۱۴۰۰-۰۲-۳۱ ۱۴:۰۸

سلام بنده نامه نوشتم تماس گرفتم اطلاع دادم افرادی عر روز محل حریم میراث را تخريب و حفاری می‌کنند ضمن اینکه توحه نکردند ناراخت هم شدند اینها همه تو رساته نوشته میشه عملی ندلرد خواهشا دروغ نباشه ممنون

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۱ ۰۱:۵۳

دولت حمایت کنه اثاری ک درمیارن به خود دولت بفروشن ن اینک دولت جلوشو بگیره و مردم ناچار ب کشور دیگ بفروشن ، این کار ی چیزیه ک نمیشه جلوشو گرفت ، من مهندسم عین کاری ک طراحا در مقابل زلزله انجام میدن نمیشه جلوشو گرفت فقط باید باهاش هماهنگ شد تا بنا اسیب نبینه

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۱ ۰۷:۵۷

خوب سلام مردم اکثرن ازنداری ابن کارمیکنن خوب وضع خوب داشته باشداصلن اینکارو نمیکنن دولت محترم دست ندارهارابگیرداین اتفاق نمی افتدفکرکنم

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۱ ۱۹:۳۱

عالی

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۲ ۰۱:۰۰

موضوع حفاری غیرمجاز و تخریب میراث فرهنگی به شدت در خود وزارتخانه متبوعه سانسور می شود تا گند مدیریت شان بیرون نزند بفرمایید چکار برای پیشگیری کرده اید؟! حتی حاضر نیستند سرسوزنی از اعتبارات معاونت میراث به تجهیز یگان حفاظت وزارتخانه بدهند این خبرهم چطور رسانه ای شده و مدیریت را زیر سئوال برده است الله اعلم!

avatar
۱۴۰۰-۰۳-۰۷ ۰۱:۵۷

جای دائش خالی حداقل مردانه تخریب میکردند ولی الان به نام ترمیم از بین می‌برند، خدا مارو از شر دشمنان خارجی و داخلی حفظ بفرمایند، انشالله