• چهارشنبه / ۱۰ شهریور ۱۴۰۰ / ۱۸:۰۵
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1400061007800
  • خبرنگار : 30054

وال پست چیست؟

وال پست چیست؟

راهکارهای بسیار متفاوتی برای ایمن و مقاوم سازی سازه ها در برابر زلزله وجود دارد.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام وال پست، یکی از راهکارها طراحی و اجرای وال پست است. برخی از مهندسان گمان می کنند که در هنگام وقوع زلزله، فقط سالم و پا بر جا ماندن المان های سازه ای نظیر تیر، ستون، سقف، دیوار برشی و باد بند و ... مهم است و دیگر اعضای المان های غیر سازه ای اگر دچار آسیب و خرابی شود، اهمیتی ندارد.
 به همین دلیل سعی دارند به بهترین نحو ممکن به طراحی المان های سازه ای بپردازند.
بسیاری از مهندسان در سرتاسر دنیا، توصیه دارند که برای کاهش خرابی های ناشی از زلزله، باد و ... بهتر است که برای المان های غیر سازه ای نیز تمهیداتی ویژه در نظر گرفته شود.
 به دلیل آن که خرابی در المان های غیر سازه ای مانند دیوارها می تواند خطر آفرین باشد و به جان و مال مردم آسیب وارد کند. 
در همین راستا مهندسان تمهیداتی ویژه برای دیوارهای غیر سازه ای ماند دیوارهای نما، در نظر گرفتند که می تواند رفتار دیوار را در هنگام وقوع زلزله کنترل کرده و مانع از خرابی آن شود. این تمهید همان وال پست که در ادامه به صورت مفصل به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. 

وال پست چیست؟ 

وال پست یک کلاف با طول مشخص می باشد که  از دو جز تیر و ستون تشکیل شده و در ساختمان سازی از آن استفاده می شود. در واقع یکپارچگی اسکلت و دیوارها از اهمیت بسیاری برخوردار است و برای آن که بتوان دیوارها را به صورت یکپارچه اجرا کرد، از وال پست استفاده می شود.
نکته بسیار مهمی که باید بدانید، این است که جدا سازی دیوار از اسکلت سازه بسیار مهم است، به دلیل آن که سختی اسکلت سازه به دلیل طراحی خاص، بسیار بیشتر از دیوارهایی مانند دیوارهای نما هستند، بنابراین در هنگام زلزله حرکت جانبی آن ها کم تر از دیوار است و حرکت دیوار بسیار بیشتر از اسکلت سازه می باشد.
وال پست در لغت به معنای نگهدارنده می باشد و مهندسان سازه، برای آن که بتوانند دیوار را از اسکلت سازه جدا کنند، از وال پست دیوار استفاده خواهند کرد. جدا کردن دیوار از اسکلت سازه باعث می شود که حرکت دیوار در هنگام وقوع زلزله کنترل شود و دیوار با سختی خود به صورت یکپارچه به حرکت درآید. با جداسازی دیوار از اسکلت سازه ( ۵/۲ سانتی متر ) می توان وضعیت سازه را در برابر اتفاقات ناگوار مانند زمین لرزه، تغییر داد.  

انواع وال پست: 

می توان اذعان داشت که از نظر شکل ظاهری وال پست ها به دو صورت زیر وجود دارند: 

  • وال پست قائم یا عمودی  

وال‌پست قائم مانند یک تیر یا ستونی است که اجرای آن در دیوارهایی با طول بیش از ۵ متر لازم و ضروری می باشد. هم چنین زمانی که طول دیوار ۴۰ برابر ضخامت دیوار باشد وال پست قائم اجرا خواهد شد. 

  • وال پست افقی 

وال پست افقی، به صورت افقی و با اتصال بین دو وال ‌پست قائم و یا فریم اجرا می‌شود. اجرای وال‌پست افقی در دیوارهایی با ارتفاع بیش از ۳.۵ متر ضروری خواهد بود. در این رابطه برخی دستورالعمل ‌ها نیز محدودیت ۳۰ برابر ضخامت دیوار را لحاظ کرده و به آن بسنده می کنند. 
در بسیاری از اوقات بنا به نظر طراح و مجری سازه، می توان از ترکیب وال پست قائم و افقی استفاده کرد که در این صورت به آن وال پست ترکیبی اطلاق می شود. 
در واقع پیاده سازی یا اجرا وال پست به صورت افقی باعث درگیری دیوار با اسکلت سازه خواهد گردید در نتیجه باعث استحکام دیوار می‌ شود. هم چنین لازم به ذکر است که وال پست‌ های قائم در صورتی که دهانه بزرگ باشد، مورد استفاده قرار می‌ گیرند. 
جدا سازی دیوار از اسکلت به معنای درگیر نکردن دیوار با اسکلت نیست، بلکه باید دیوارهای نمای ساختمان به صورت پیشرفته تری با اسکلت درگیر شوند تا سازه بتواند به صورت پیوسته عمل کند. 
چیدن دیوارها و چسباندن آن ها به ستون به معنای درگیری دیوار با سازه نیست، بلکه در هنگام وقوع زلزله دیوار ها به دلیل سختی کم، فرو خواهند ریخت! حال با اجرای وال پست برای دیوارها، تا حدی سختی دیوار را فراهم کرده و می توانیم آن را با اسکلت سازه درگیر نماییم و پیوستگی سازه را حفظ کنیم.
 درگیری دیوار با المان های سازه ای بسیار مهم است، زمانی که شما دیوارها را از اسکلت سازه جدا می کنید و با استفاده از تمهیداتی آن ها را یکپارچه می سازید، در واقع کل به اصطلاح کل سازه تان را به یک دیگر دوخته اید که این کار سبب می شود مقاومت سازه شما در برابر بارهای جانبی بسیار بیشتر شود و احتمال خرابی سازه به حداقل مقدار خود برسد.

ویژگی های وال پست: 

وال پست می تواند به شکل فلزی یا بتن آرمه باشد و هر دو آن ها نیز در ساختمان سازی رایج هستند. از جمله نکات مهمی که باید بدانید، به شرح زیر است: 

  • نمونه فلزی وال پست معمولا به شکل پروفیل نبشی، ناودانی و قوطی است. 
  • وال پست در فواصل و طول های مشخص و در جهت یکپارچه عمل نمودن دیوار به کار خواهد رفت. 
  • وال پست به صورت یک تیر یا ستون عمل می کند و محل قرار گیری آن در انتهای فریم با دهانه بالا و محلی که با دیوار پوشش می شود، می باشد.  

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha