• یکشنبه / ۳۰ آبان ۱۴۰۰ / ۰۷:۱۵
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 1400082922818
  • خبرنگار : 71429

نعمت احمدی مطرح کرد

اصولا امکان شکایت از قوا نیست

اصولا امکان شکایت از قوا نیست

یک حقوقدان با اشاره به اظهارات رییس قوه قضاییه درباره ضرورت تببین اصل ۹۰ قانون اساسی درباره شکایت از قوا گفت: در ایران اصولا امکان شکایت نیست. ما همان نظارت را داشته باشیم کافی است.

نعمت احمدی در گفت وگو با ایسنا درباره سخنان رییس قوه قضاییه مبنی بر اینکه"مفهوم و نحوه شکایت از طرز کار قوا تبیین نشده است"، گفت: متاسفانه دولت همیشه حاشیه امنی داشته است و شیوه خاصی برای شکایت از دولت نداشتیم یا اصلا نمونه و رویه ای نداشته‌ایم. علاوه بر آن معنی دولت مشخص نیست که منظور از دولت کیست؟ آیا دولت، حاکمیت است یا قوه مجریه است.

وی افزود: طبق اصل ۱۷۱ قانون اساسی "هر گاه در اثر تقصیر یا اشتباه قاضی در موضوع یا در حکم یا در تطبیق حکم بر مورد خاص، ضرر مادی یا معنوی متوجه کسی گردد، در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر این صورت خسارت به وسیله دولت جبران می‌شود و در هر حال از متهم اعاده حیثیت می‌گردد." ما نتوانستیم تا به حال بفهمیم دولت کیست؟ آیا دولت،  نظام یا شخص یا قوه مجریه است؟

این حقوقدان ادامه داد: در ایران اصولا امکان شکایت نیست. ما همان نظارت را داشته باشیم کافی است. فرضا یکدفعه دولت تصمیمی را می گیرد، ما کجا باید شکایت کنیم؟

احمدی تصریح کرد: معضل ما در کشور مطلق العنان بودن هر یک از قواست.  افراد قوای سه گانه را نقد می کنند ولی اینکه این نقدی که من به شخصه انجام میدهم، به نتیجه برسد را نداریم. 

این وکیل دادگستری افزود: به عنوان مثال در مجلس وقتی تحقیق و تفحص می گذارند، نتیجه تحقیق و تفحص شکایت تلقی می شود و شاکی در اینجا مجلس است زیرا حق اجازه تحقیق و تفحص را داده است  یا مثلا دیوان محاسبات است که  باید تفریغ بودجه را داشته باشد اما در بقیه موارد  چنین چیزی نداریم. ما  می دانیم دیوان عدالت، سازمان بازرسی، محاکم و دادگاه ها وجود دارد و هست اما اینکه مستقیما بتوان از عملکرد سه قوه آنگونه که در قانون اساسی آمده  یک پرونده ای به نتیجه برسد را پیدا نکردم.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام‌ محسنی اژه‌ای رئیس قوه قضاییه در جلسه روز دوشنبه (۲۴ آبان ماه) شورای عالی قوه قضاییه با بیان اینکه در قانون اساسی تصریح شده هر کس از طرز کار قوا شکایت دارد می‌تواند در کمیسیون اصل ۹۰ مطرح کند، گفت: از سال ۵۹ تاکنون که این قانون و آیین نامه آن اجرایی شده هنوز ممکن است یک تعریف مشترک درباره مفهوم شکایت، طرز کار و یا نحوه شکایت حاصل نشده باشد که اگر این مسئله به خوبی تبیین نشود ممکن است باعث تداخل کارها شود.

اصل‏ ۹۰ قانون  اساسی مقرر داشته است: هر کس‏ شکایتی‏ از طرز کار مجلس‏ یا قوه‏ مجریه‏ یا قوه‏ قضائیه‏ داشته‏ باشد، می‏ تواند شکایت‏ خود را کتبآ به‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ عرضه‏ کند. مجلس‏ موظف‏ است‏ به‏ این‏ شکایات‏ رسیدگی‏ کند و پاسخ‏ کافی‏ دهد و در مواردی‏ که‏ شکایت‏ به‏ قوه‏ مجریه‏ و یا قوه‏ قضائیه‏ مربوط است‏ رسیدگی‏ و پاسخ‏ کافی‏ از آنها بخواهد و در مدت‏ متناسب‏ نتیجه‏ را اعلام‏ نماید و در موردی‏ که‏ مربوط به‏ عموم‏ باشد به‏ اطلاع‏ عامه‏ برساند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۵ ۰۷:۱۰

چرا در ایران هزینه دادرسی قضایی چندین برابر دنیا است .آیا گرانفروشی جرم نیست ؟