• سه‌شنبه / ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ / ۰۰:۲۸
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 1401032416492
  • خبرنگار : 71647

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟

وقتی از ستاره‌های تلویزیونی صحبت می‌شود، هنرمندان برنامه‌ها و سریال‌های دهه های ۶۰، ۷۰ و بعضا ۸۰، اولین اسامی هستند که به ذهن مخاطب می‌آیند. همان‌هایی که زمانی آثار ماندگاری همچون «کلاه قرمزی»، «آژانس دوستی»، «همسران»، «نود» و ... را ساختند. حالا بازگشت آنها به تلویزیون به عنوان یکی از مطالبه های جدی بینندگان از رییس صداوسیما مطرح می شود؛ درخواستی که تاکنون پاسخ مثبتِ قاطعی را به خود ندیده است.

به گزارش ایسنا، در سال‌های اخیر مخاطبان تلویزیون از تماشای کارهای چندین بازیگر، مجری و کارگردان محبوب خود، محروم بوده‌اند. اما غایب بودن این هنرمندان در تلویزیون، به معنای کناره گیری کامل آن ها از فعالیت هنری نبوده است. در حقیقت این چهره‌ها ناپدید نشدند بلکه فقط از مدیومی به مدیوم‌های دیگر همچون شبکه نمایش خانگی، شبکه های اینترنتی، سینما و تئاتر ، کوچ کرده اند.

زمانی تلویزیون گمان می‌کرد به خاطر قدرت فراگیری و رایگان بودن، هیچ رسانه‌ای توان رقابت با آن را ندارد؛ اما این روزها می‌بینیم که بسیاری از مخاطبان حاضرند با صرف هزینه‌ای که چندان هم کم نیست، سریال و برنامه مورد علاقه خود را در شبکه نمایش خانگی و در بستر پلتفرم‌ها تماشا کنند.

حالا چند سالی می‌شود که هجوم مخاطب به ویژه مخاطب جوان به تولیدات نمایش خانگی و بازتاب گسترده این تولیدات در فضای مجازی، صداوسیما را با نگرانی مهجور ماندن مواجه کرده است.

هر چند که تولیدات شبکه نمایش خانگی هم پس از اختلافاتی که میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صداوسیما درباره نظارت بر این تولیدات وجود داشت، در نهایت تحت نظارت ساترا (سازمان تنظیم مقررات  صوت و تصویر فراگیر) قرار گرفت و ساترا هم نهادی وابسته به صداوسیما است، اما هنوز هم تفاوت‌های چشمگیری میان تولیدات شبکه های تلویزیونی با تولیدات نمایش خانگی وجود دارد و همین تفاوت‌ها هم موجب تمایل بیشتر مخاطب جوان به رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر شده است.

هنرمندان  بسیاری نیز در سال‌های اخیر از تلویزیون یا سینما به شبکه نمایش خانگی کوچ کرده و یا میان تلویزیون و شبکه نمایش خانگی در رفت و ‌آمد هستند.

اغلب هنرمندانی که در شبکه نمایش خانگی مشغول به کار شده‌اند، بر این باورند که مسائل مالی و صد البته کمتر بودن ممیزی‌ها در شبکه نمایش خانگی، مهترین عواملی است که آنان را به سمت رسانه های صوت و تصویر فراگیر سوق داده و این در حالی است که برخی دیگر به این نکته اشاره می کنند که هنوز هم تلویزیون فراگیرترین رسانه تصویری کشور است و به ویژه در شهرستان‌ها و برای مردم کم بضاعت تر، هنوز هم انتخاب اول تلویزیون است.

رییس صداوسیما تطابق هنرمندان با سیاست های تلویزیون را تنها راه بازگشت به این رسانه می داند و البته با چنین نگاهی، به نظر می رسد، برخی همچنان تصمیم دارند تا تغییر این سیاست ها، فعلا در شبکه نمایش خانگی و فضای مجازی بمانند.

حسن فتحی از جمله هنرمندانی است که به رغم موفقیتش در تلویزیون و ساخت مجموعه‌های پرمخاطبی همچون «شب دهم»، «پهلوانان نمی میرند»، «مدار صفر درجه»، «میوه ممنوعه» و «زمانه» برای صداوسیما، مدتی است که از رسانه ملی جدا شده و در شبکه نمایش خانگی سریال‌هایی همچون «شهرزاد» و سریال در حال پخش «جیران» را ساخته است.

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟

ایرج طهماسب هم پس از مدتی دست و پنجه نرم کردن با تلویزیون برای ساخت ادامه «کلاه قرمزی»، در نهایت به این نتیجه رسید که مجموعه جدیدش به نام «مهمونی» را به شبکه نمایش خانگی ببرد و با توجه به استقبالی که از این مجموعه در فضای مجازی شده، شاید به این زودی ها شاهد حضور ایرج طهماسب هم در تلویزیون نباشیم.

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟

مرضیه برومند، هم بازیگر و کارگردان توانمندی است که در دهه‌های گذشته آثار ماندگاری از جمله «قصه‌های تا به تا» یا همان «زی زی گولو» را در حوزه کودک برای تلویزیون ساخت. اما حالا تقریبا یک دهه شده که برومند برای تلویزیون اثری تولید نکرده است. آخرین همکاری برومند با تلویزیون مجموعه‌ی «آب پریا» با بازی خودش و امیرحسین صدیق بود. در حال حاضر این هنرمند، مجموعه عروسکی «شهرک کلیله و دمنه» را برای شبکه نمایش خانگی ساخته که در حال پخش است اما خاطره خوش مجموعه هایی چون «آرایشگاه زیبا»، «خونهٔ مادربزرگه»، «هتل» و «کارآگاه شمسی و دستیارش مادام» هنوز در ذهن بیننده های تلویزیون باقی است.

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟
مرضیه برومند

اما بیژن بیرنگ، کارگردان و تهیه کننده باسابقه تلویزیون که ساخت آثار خاطره‌انگیزی همچون «خانه سبز»، «همسران» و «چاق و لاغر» را در کارنامه دارد، یکی دیگر از برنامه سازانی است که چند سالی می‌شود سراغ تلویزیون نرفته و نقدهای تند و صریحی را هم درباره این رسانه بیان کرده است. بیرنگ در آخرین اظهار نظرش درباره علت غیبتش در تلویزیون به ایسنا گفته است: «آن زمان که من با تلویزیون کار می‌کردم، مدیرها و آدم‌ها این شکلی نبودند. الان می‌خواهید معجزه اتفاق بیفتد؟»

رضا عطاران نیز از سریال سازان موفق تلویزیونی است که چند سالی می‌شود سریالی را برای این رسانه تولید نکرده‌ است. او کارگردان سریال های پربیننده ای همچون خانه به‌دوش، متهم گریخت، ترش و شیرین و بزنگاه بوده است که هنوز هم تلویزیون از پخش آنها سیر نمی شود اما عطاران هم نتوانست با تلویزیون کنار بیاید و به سینما کوچ کرد تا ایده‌هایش را به این مدیوم انتقال دهد.

در حوزه برنامه‌های ورزشی، عادل فردوسی پور، مجری و سازنده برنامه محبوب «نود» که تقریبا دو دهه به روی آنتن می‌رفت و یکی از پربیننده ترین برنامه‌های تلویزیون بود نیز از چهره‌های مطرحی است که از حدود چهار سال پیش، به عنوان مجری در تلویزیون دیده نشده و در این مدت فقط تهیه کننده برنامه ای در شبکه ورزش سیما بوده است. بازگشت عادل فردوسی پور به تلویزیون یکی از پرتکرار ترین مطالبه های مردم از صدا و سیما در چند سال اخیر بوده است. فردوسی پور اکنون برنامه «۳۶۰ درجه» را در فضای مجازی تولید می‌کند. او در این برنامه با چهره‌های فوتبالی گفت‌وگو می‌کند.

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟
رضا عطاران و عادل فردوسی پور

هر چند که رییس سازمان صداوسیما در صحبت‌هایی که با تهیه کنندگان داشته و نیز در چند سخنرانی دیگر، بر حضور حداکثری هنرمندان در تلویزیون تاکید کرده و گفته است که حضور هیچکدام از هنرمندان در تلویزیون را تمام شده نمی داند و درهای صدا و سیما به روی هنرمندان باز است اما طبیعتا برای هنرمندی که اکنون فضاهای جدیدی برای ارائه اثرش در اختیار دارد که هم سود مالی بیشتری را عایدش می‌کند و هم دست و بالش را کمی بازتر گذاشته، این تعارف‌ها و دعوت‌های سرپایی، انگیزه آنچنانی برای بازگشت به تلویزیون ایجاد نخواهد کرد.

هنرمندانی که در رفت آمدند

البته حضور برخی از هنرمندان و برنامه سازها در شبکه نمایش خانگی، به این معنا نیست که تلویزیون آن‌ها را برای همیشه از دست داده، این هنرمندان در مقاطعی در هر دو رسانه آمد و شد داشته اند. برخی از آنها، دلیل اصلی انتخاب‌هایشان را کیفیت آثار عنوان کرده‌اند. آن‌ها معتقدند که نوع رسانه برایشان مهم نیست بلکه آنچه در درجه اول اهمیت دارد، کیفیت اثری است که به مخاطب ارائه می‌شود؛ بنابراین فرقی نمی کند پخش کننده تلویزیون باشد یا شبکه نمایش خانگی.

مثلا سعید ابوطالب ـ سازنده رئالیتی شوهای پر مخاطب سال‌های اخیر از جمله «شب‌های مافیا» ـ که هم در تلویزیون فعالیت داشته و هم در شبکه نمایش خانگی، درباره تفاوت ساخت رئالیتی شو در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی گفته است: «رئالیتی شویی که با حضور بازیگران و سلبریتی ها در شبکه نمایش خانگی می‌ سازیم، گران و هزینه بر است و طبیعتا مخاطبانش هم بیشتر است. در تلویزیون نمی‌توانیم آنقدر هزینه کنیم و بیش از اینکه از سلبریتی ها استفاده کنیم، از آدم‌های معمولی جامعه استفاده می کنیم. این برنامه‌ها هم جذاب است اما ممکن است چندان با استقبال مخاطب روبه رو نشود.»

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟
سعید ابوطالب و محمدرضا علیمردانی در «شب‌های مافیا»

ابوطالب درباره تلویزیون افزوده است: «فکر نمی کنم هیچ هنرمندی با تلویزیون قهر کند. تلویزیون بزرگ ترین و گسترده ترین رسانه کشور و بلکه منطقه حوزه زبان فارسی است. من همین الان هم یکی دو پروژه با تلویزیون دارم. معتقدم که هیچ رسانه ای در ایران، حرفه ای تر و پرمخاطب تر از تلویزیون نیست؛ اگرچه قبول دارم سرعت شکل گیری یک ایده تا ساخت و رسیدن به پخش، گاهی در تلویزیون خیلی طولانی است که سبب می شود برنامه سازها را دلگیر کند اما به هرحال تلویزیون با هیچ رسانه‌ی مشابهی قابل مقایسه نیست.»

پروانه معصومی ـ بازیگر سینما و تلویزیون ـ هم درباره رقابت تلویزیون با شبکه نمایش خانگی و اینکه چقدر فکر می کند دلیل استقبال هنرمندان از حضور در شبکه نمایش خانگی، به بحث دستمزدها مربوط می شود؟ گفته است: «به دلیل اینکه تا به حال آثار شبکه نمایش خانگی را دنبال نکرده ام هیچ اطلاعی ندارم؛ ولی اینکه دلیل استقبال هنرمندان از این شبکه به جنبه مالی برمی گردد، به نظرم درست است؛ چراکه وقتی ما می خواهیم کاری را در تلویزیون شروع کنیم از همان ابتدای کار می گویند بودجه نداریم یا کم داریم اما من شنیده ام در شبکه نمایش خانگی در بحث دستمزد دستشان بازتر است و پول خوبی به هنرمندان می دهند، بنابراین طبیعی است که بازیگران هم سراغ این شبکه بروند.»

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟
پروانه معصومی

محمود پاک نیت، دیگر بازیگر سینما و تلویزیون، که بازی در سریال موفق نمایش‌خانگی «شهرزاد» را هم در کارنامه دارد و در سریال های تلویزیونی ماندگاری همچون روزی روزگاری، پس از باران، شب دهم و پدرسالار نیز  ایفای نقش داشته، معتقد است که تلویزیون و شبکه نمایش خانگی برایش فرقی ندارد، او عنوان کرده: «سینما، صداوسیما و شبکه خانگی هیچ فرقی نمی‌کند، در هر سه مدیوم کار کرده‌ام. مهم کیفیت کار است. بعضی‌ از کارهای شبکه نمایش خانگی هم با همان عجله سریال‌های تلویزیونی ساخته می‌شود. تهیه‌کننده آنقدر فشار می‌آورد که کار زودتر تمام شود. به هرحال آدم‌هایی که دارند کار می‌کنند بر حسب روزهایی که کار می‌کنند پول می‌گیرند و هرچه این روزها کمتر باشد به نفع تهیه‌کننده است. اما خب چون شبکه نمایش خانگی است و قصه بهتری انتخاب شده و پول بیشتری به نویسنده داده‌اند، شاید فرصت نویسنده بیشتر بوده است و قبلا متن را نوشته و بعد ساخته شده که این‌ها باعث می‌شود کار بهتر شود.»

تلویزیون چه ستاره هایی را از دست داد؟
پس از باران

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۴ ۱۱:۵۸

بهترینش رضاعطاران بود که ببخشید حالش خراب بو دمثل اباینه این چه حرفی این مرد اون یکی همه ته یه کرباسند ستاره متاره شاخ و دمی که خودشون بخودشون بستن تمام

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۴ ۱۲:۳۸

آیدین مقیمی رو چرا فراری دادید؟بنده خدا تنهاخواسته اش،یک برنامه بسکتبال در شبکه های سه یاورزش بود.

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۱۰:۳۸

شما نظر ندین بهتره،به بچه هاتونم این فیلمارو نشون نده

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۱۹:۵۲

اونی که عیب نداره خداست دوست عزیز جوری از همه ایراد میگیری انگار خودت هیچ مشکلی نداری

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۴ ۱۵:۲۳

افرادی مثل عطاران خیلی چیپ و مستهجن رفتار میکنند برای بچه های من مضر هست حصورشون بهتر که رفتند و فردی مثل فردوسی پور که فکر میکنند خدا هستند مغرور و چه خبره مکه دانشمند هسته ای که نیستند فردوسی گزارش نکرد یکی دیگه نباید گنده سون کنیم واکرنه هوا برشون می‌داره و دردسر ساز میشن

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۷ ۱۷:۲۴

از اسم خبر گزاری معلومه که چه نظراتی رو پخش میکنه از وقتی عطاران،فردوسی‌پور، طهماسب رفتند تلویزیون رو روش یه پارچه سیاه کشیدم خاک برسرتون ۲۰ تا شبکه دارید روی هم ۲۰ دقیقه برنامه نمی‌تونید برای مردم بسازید

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۶ ۱۶:۰۶

سلام خداقوت کی گفته اینا ستاره اند ! ؟ اینها کاسبند گول نخورید ، ! خوداشون دارند پته همو میریزند رو آب از تجاوز و بحسای ناموسی گرفته و تا پولهای کلان و موادمخدرو و زندگیهای آنچنانی و مصرف بی حد و حصر و... کجاشون مثل مردمه ؟ ؟ یکی میدونه بگه ؟

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۰۱:۰۴

❤️❤️❤️❤️❤️

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۷ ۱۲:۴۳

اینا تو خود تلویزیون ستاره شدن! بعدم تلویزیون خودش ستاره سازه و ده‌ها نفر رو جایگزین اینها میکنه! منطق تلویزیون تو همه جای دنیا همینه. اونایی هم که از تلویزیون میرن بعد یه مدت فراموش میشن و فقط تو ذهن کسایی می‌مونن که قبلا برنامه‌هاشون رو نگاه می‌کردن. نسل‌های بعدی اصلا اینها رو نمیشناسن.

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۷ ۱۸:۲۹

چرا فک میکنین صدا سیما اونهارو ازدست داد.باکمک مردم پروبال گرفتن وقتی معروف شدن مغرور شدن وازصداوسیما به بهانه های کوچک قهرکردن؟!!!!مگردویاسه نفر که در حقشون کم لطفی شده.

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۰۳:۰۷

هم عادل فردوسی ستاره بود هم سوادش خیلی از شماها بیشتره که میگی عادل گزارش نکرد یکی دیگه و رظا عطاران ماه ماه شغلش خندوندن مردم هست شاد کردنشون که شماهایی که فقط بلدین از اینا ایراد بگیرن برین از خودتون ایراد بگیرین که سرمایه های کشور ما همین هنرمندایی مثل اونان از نظر شما اگه بد آموزی داره نزار بچه ات نگاه کنه اگه بده پس چرا نگاه میکنی

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۱۲:۲۶

اینارو خود تلویزیون ستاره کرد

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۱۴:۲۲

یکبار تلویزیون کتاب گربه سفید کوچولو رو زیرنویس تبلیغ می کرد .تعجب کردم .گفتم نکنه شبکه دیگه ایه!اصلا باورم نشد از بس تمام برنامه ها و زیرنویس ها درباره تفکرات خودشونه .خدایی سریال هم میسازین که به درد بخوره برای چند دقیقه بدبختی مون رو فراموش کنیم. عطاران و فردوسی پور عشقند

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۱۴:۵۲

صداوسیماجزرانت خاری وپولهای آن چنانی خونه های آن چنانی وماشین های لوکس شاسی بلندهمه ازمفت خورهای هنرمند آن وفوتبالییست هاست

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۹ ۱۵:۴۵

چرا از طرف مردم حرف می زنی اینها که گفتی چقدر از جیب مردم حقوق گرفتن و چقدر به فرهنگ و هویت مردم کج دهنی کرده اند کار کرده تپل پول گرفته الان نمی خواهیم باشند

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۳۰ ۲۳:۰۳

اینهایی که شما نوشتید فقط، برای زدن صداسیماست.!!! والا این که اینها باشن یا نباشن. چه فرقی به حال مردم میکنه. تلویزیون هزاران کارمند. هنرمند. و....... داره، مگه قرار همیشه یکی دونفر.. کار انجام. بدن. پس بقیه چی؟؟؟ چرا هر روز درباره این اخباری که هیچ دردی ازجامعه را درمان نخواهدکرد، تیتر میزنید؟؟!؛ عطاران و... ده بیست سال بودن، خوردن، معروف شدن و..... دیگه هوس خارج وگرینکارت وتابعیت و.... کردند وبهانه اوردن ورفتن جای دیگه که درامد بیشتری داشته باشند.!! چه ربطی به صداسیما داره؟؟ اگر بد بود چرا ده بیست سال خودشون میکشتند که در تلویزیون باشند؟؟؟ یه دفعه بد شد؟ یا نه اقایون اشتهاشون رفت بالا!؟؟؟