• یکشنبه / ۲ مهر ۱۴۰۲ / ۱۵:۰۳
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 1402070201023
  • خبرنگار : 30189

نشست نوحه‌سرایان و نغمه‌پردازان محرم ۱۴۰۲

برخی یک ساعت شور می‌خوانند اما برای نوحه وقت ندارند!

برخی یک ساعت شور می‌خوانند اما برای نوحه وقت ندارند!

در نشست صمیمانه نوحه‌سرایان و نغمه‌پردازان محرم ۱۴۰۲، ضمن بررسی حذف نوحه از هیات‌ها، این انتقاد مطرح شد که «مداحان در بعضی هیأت‌ها،‌ چهار تا زمینه و یک ساعت شور می‌خوانند اما می‌گویند نوحه را وقت نمی‌شود».

به گزارش ایسنا، نشست صمیمانه نوحه‌سرایان و نغمه‌پردازان با موضوع بررسی نوحه‌های محرم ۱۴۰۲ کشور امروز یکشنبه (دوم مهرماه) در سالن جلسات برج میلاد تهران با حضور محمد رسولی مدیر دفتر نوحه سازمان هیأت و تشکل‌های دینی و حمید رمی دبیر این نشست برگزار شد.

محمد رسولی -مدیر دفتر نوحه سازمان هیأت و تشکل‌های دینی- در ابتدای این نشست اظهار کرد: هدف راه‌اندازی دفتر نوحه این بود که نوحه‌سرایان که در جایگاه حاکمیتی دیده نمی‌شدند و در فضای مداحان یا شاعران هم جایگاهی نداشتند، پایگاهی برای خود پیدا کنند.

پرداخت ویژه کنگره نوحه به پایان‌نامه‌ها و پژوهش‌ها

رسولی با بیان اینکه در برگزاری کنگره هدف اصلی ما جلب توجه به نوحه در حوزه رسانه و مسئولان است، گفت: زمانی که جلب توجه رخ دهد، بسیاری از مسائل ما مرتبط می‌شود. هدف بعدی ما تجلیل و تقدیر از نوحه‌سرایان بود.

وی ادامه داد: با بررسی پیوست‌های بعد از کنگره امید داریم تا سطح کنگره ارتقا یابد.

این نوحه‌سرا با اشاره به رشته پایان‌نامه‌ها و پژوهش‌های حوزه نوحه تصریح کرد: تلاش کردیم از فعالان این حوزه تقدیر کنیم که موجب رشد این حوزه شود. اگر در این زمینه بتوانیم تولیدات علمی داشته باشیم و در دانشگاه‌ها به آن پرداخته شود، بسیاری از مسائل و مشکلات مرتفع می‌شود.

انتظار رهبر انقلاب از نوحه‌سرایان

در بخش دیگری از این نشست رضا خورشیدی -نوحه‌سرا و پژوهشگر حوزه نوحه- ابراز کرد: رهبر معظم انقلاب از نوحه‌سرایان انتظار دارند که زبان و ادبیات فارسی را ارتقا دهند. با زبان فولکور نمی‌توان ادبیات را ارتقا داد و باید از زبان معیار استفاده کرد. همچنین در نوحه نمی‌توان از زبان معیار استفاده نکرد، برای همین برخی از شاعران سراغ نوحه سنتی نمی‌روند.

خورشیدی با اشاره به اینکه نغمه پردازان نوحه باید به دستگاه‌های موسیقی مسلط باشند، یادآور شد: کسی که این ویژگی نداشته باشد، نمی‌تواند در حوزه نوحه سنتی وارد شود.

این نوحه‌سرا با بیان اینکه مستمع در هیأت‌های امروزی حذف شدند و گاهی شاید ذکر بگویند، بیان کرد: در نوحه مستمع باید مشارکت داشته باشد و با حفظ بخشی از شعر او را همراهی کنند.

خواندن نوحه در هیأت‌ها، مغفول مانده است

خورشیدی در ادامه با بیان اینکه نوحه همیشه به موضوع روز می‌پردازد، گفت: اینکه سیاست از دین جداست، حرف غلطی است و این در نوحه‌های قدیمی مشهود است.

این نوحه‌سرا با بیان اینکه نوحه مهم است چون میراث عزاداری ما است، افزود: این میراث امروز در هیأت‌ها حذف شده و متولی هم نداشته که بتوانیم یقه او را بگیریم و گلایه کنیم. مداحان در هیأت حاضر هستند چهار تا زمینه و یک ساعت و نیم شور می‌خواند اما می‌گوید نوحه را وقت نمی‌شود در هیأت جا انداخت.

اعتراف معتقدین به ارتقای نوحه

حمید رمی -دبیر این‌ نشست- نیز در بخشی از این برنامه گفت: یکی از هدر رفت‌های نوحه استفاده نکردن از مستمع در جلسه است. در این سال‌ها با ایجاد سبک پیش زمینه می‌بینیم که به مستمع جفا کردیم. در زمینه و واحد و ... هم از گوشواره خوب استفاده نکردیم. از گوشواره می‌توان برای بیان هدف نوحه استفاده کرد.

وی در این بخش با اشاره به اینکه بسیاری از منتقدان که همیشه از نوحه‌ها انتقاد می‌کردند، این روزها معتقد هستند که نوحه رشد داشته است، تصریح کرد: این روزها در فضای احساسی نوحه‌ها هم شاهد ارتقای مضامین هستیم. «حسین تو قلبم داره ریشه/ حسین تکراری نمیشه» یا « دنیای منه/ امام حسین بزرگتر از دردهای منه» نوحه‌های احساسی که مضامین بالایی دارند.

همچنین در بخشی از این نشست بشری صاحبی -پژوهشگر حوزه نوحه و از برگزیدگان کنگره نوحه-، پژوهش تطبیقی درباره نوحه‌های فارسی و عربی معاصر خود را که در قالب پایان نامه از آن در دانشگاه دفاع کرده بود، ارائه داد.

چرا برگزاری کنگره نوحه اهمیت دارد؟

در بخش پایانی این نشست محمد صمیمی از نوحه‌سرایان و داور نخستین کنگره ملی نوحه اظهار کرد: جمع شدن نوحه‌سرایان بسیار مهم است. آن‌ها قشری هستند که برای حضرت زهرا(س) ارزشمند هستند.

صمیمی یادآورر شد: برگزاری این کنگره‌ها با اینکه دلت باید پاک باشد و حضرت زهرا(س) نگاه کند، منافاتی ندارد. این را وجه انسانی این کار بدانید.

این نوحه‌سرا تصریح کرد: برگزاری این کنگره نتیجه‌اش این است که برخی استعداد لازم را دارند و شناخته می‌شوند و می‌توانند برای ادامه راه، گام بردارند. ما باید بدانیم همه بنا نیست تا پایان راه نوحه‌سرایی را بروند.

گنجینه هیات راه‌اندازی می‌شود

حجت‌الاسلام باباخانی -رییس سازمان هیات و تشکل‌های دینی- در این مراسم با بیان اینکه نوحه رکن‌ اصلی محتوایی هیأت است، اظهار کرد: ‌موثرترین بخش هیأت نوحه است اما متاسفانه جایگاه نوحه سرایان تضعیف شده و اساساً آنگونه که شایسته بوده، به آن پرداخته نشده است.

وی افزود: در جریان هیأت، مردم، مداح دیگر ارکان و حتی آبدارچی هیأت را می‌شناسند اما نوحه‌سرا و نغمه‌پرداز را از مداحان تشخیص نمی‌دهند.

باباخانی گفت: در سازمان هیأت ما تلاش می‌کنیم که جریان نوحه را دنبال کنیم. در پاقع یک بخشی از کار ما، تسهیل‌گری و استفاده از ظرفیت سایر دستگاه‌ها در این‌ مسیر است. 

رئیس سازمان هیأت و تشکل‌های دینی ادامه داد: یکی‌از مشکلات ما در بحث بودجه است ولی با این وجود سعی کردیم، محموعه‌های فعال در حوزه نوحه را هم‌افزا کنیم. مهم‌ترین قسمت این است که نوحه‌سراها دغدغه و مطالبه‌گری داشته باشند زیرا پای کار بودن نوحه‌سرایان را می‌طلبد.

وی با بیان اینکه حق نوحه کشور بیش از این است اما در حد توان سعی کردیم به این موضوع بپردازیم، تصریح کرد: یکی از مشکلات ما در این حوزه، نداشتن بایگانی نوحه و تولیدات حوزه هیأت است و در این زمینه به دنبال تأسیس گنجینه هیأت هستیم تا اگر پژوهشگر از بیرون به موضوع هیأت بنا داشت، بپردازد بتواند به آن رجوع کرده و استفاده کند.

در بخشی این نشست دقایقی را به نوحه‌خوانی پرداخت شد که در ادامه می‌بینید:

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha