• چهارشنبه / ۱۷ آبان ۱۴۰۲ / ۱۲:۵۹
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1402081712596
  • خبرنگار : 71623

تراز تجاری ایران و اکو مثبت ۱.۶ میلیارد دلار/ ترکیه مهم‌ترین شریک تجاری ایران

تراز تجاری ایران و اکو مثبت ۱.۶ میلیارد دلار/ ترکیه مهم‌ترین شریک تجاری ایران

در هفت ماهه امسال تراز تجاری ایران با ۹ کشور عضو اکو با پیشی گرفتن صادرات به مثبت ۱.۶ میلیارد دلار رسیده و از بین اعضا، ترکیه نخستین شریک تجاری ایران بوده است.

به گزارش ایسنا، بر اساس اطلاعاتی که سید روح اله لطیفی - سخنگوی کمیسیون روابط بین الملل و توسعه تجارت خانه صنعت معدن و تجارت ایران- منتشر کرده در هفت ماهه امسال بیش از ۱۴ میلیون تن کالا به ارزش نزدیک ۱۰.۲ بین ایران و ۹ عضو سازمان اکو تبادل شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۸ درصد در وزن و ۴.۵ درصد در ارزش رشد داشته است.

بر این اساس صادرات غیرنفتی ایران به اعضای اکو در این مدت بیش از ۱۲ میلیون تن به ارزش بیش از ۵.۸ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۲۳ درصد در وزن و ۲.۵ درصد در ارزش افزایش داشته است. واردات ایران نیز بیش از ۲.۵ میلیون تن به ارزش ۴.۳ دلار  بوده که رشد ۱.۲ درصدی در وزن و ۷.۳ درصدی در ارزش داشته است. بر این اساس تراز تجاری ایران با ۹ کشور عضو اکو با پیشی گرفتن صادرات به مثبت ۱.۶ میلیارد دلار رسیده است.

در این میان ترکیه با خرید بیش از ۲.۷ میلیارد دلار و کاهش ۱۰ درصدی، پاکستان با بیش از ۱.۱ یک میلیارد دلار و رشد ۶۲ درصدی و افغانستان با ۹۷۵ میلیون دلار و رشد چهار درصدی سه مقصد نخست صادرات کالاهای ایرانی در این مدت در بین اعضای اکو بودند. همچنین آذربایجان با خرید ۳۰۳ میلیون دلار کالا از ایران (کاهش ۲۸ درصدی)، ترکمنستان با ۲۵۱ میلیون دلار (بدون تغییر)، ازبکستان با ۱۸۸ میلیون دلار (رشد ۲۶ درصدی)، تاجیکستان با ۱۳۳ میلیون دلار (رشد ۷۷ درصدی)، قزاقستان با ۱۰۴ میلیون دلار (رشد ۱۲ درصدی)   و قرقیزستان با ۴۰ میلیون دلار (رشد ۲۰ درصدی) در رتبه‌های بعدی صادرات کالاهای ایرانی در بین اعضای سازمان اکو قرار دارند.

همچنین از بین کشورهای عضو اکو، ترکیه بیشترین میزان فروش کالا را با ۳.۷ میلیارد دلار (رشد ۱۷ درصدی) به ایران داشته و پس از آن پاکستان با ۳۵۲ میلیون دلار (کاهش ۳۹ درصدی) و ازبکستان با ۵۱ میلیون دلار (رشد ۱۶ درصدی) سه مبدا نخست واردات کالا به ایران بودند. قزاقستان با فروش بیش از ۴۲ میلیون دلار (کاهش ۵۱ درصدی)، تاجیکستان با ۳۵ میلیون دلار (کاهش ۶ درصدی)، آذربایجان با ۳۰ میلیون هزار دلار (رشد ۳۵ درصدی)، ترکمنستان با ۲۱ میلیون (رشد ۲۴ درصدی)، افغانستان با نزدیک ۱۶ میلیون دلار (رشد ۳ درصدی) و قرقیزستان با نزدیک چهار میلیون دلار (رشد ۲۲ درصدی) در جایگاه‌های بعدی خریداران کالا از ایران از بین کشورهای عضو اکو برای ایران، در هفت ماهه امسال  قرار دارند.

فاصله همکاری اعضای اکو تا نقطه مطلوب

سازمان همکاری اقتصادی یا به اختصار اکو، در حال حاضر ۱۰ عضو و حدود ۴۸۰ میلیون تن جمعیت دارد. اما بارها این موضوع مطرح شده که تجارت اعضای این سازمان با یکدیگر تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی دارد. برای مثال سال گذشته شافعی، رئیس وقت اتاق بازرگانی ایران، در نشست مشترک با دبیرکل اکو گفته بود که میزان مبادلات اقتصادی این ۱۰ کشور در جهان نزدیک به ۹۳۰ میلیارد دلار است اما میزان تجارت درون‌گروهی آن‌ها به ۷۰ میلیارد دلار هم نمی‌رسد. همچنین میزان همکاری‌های اقتصادی درون‌گروهی در اکو با وجود برخورداری ۱۰ کشور عضو از بخش عظیمی از سرمایه جهانی، تنها ۸ درصد است.

با این حال در سند چشم‌انداز ۲۰۲۵ اکو کشورهای سازمان تعهد کرده‌اند تجارت درون منطقه‌ای را به دو برابر افزایش داده و از ۷ تا ۸ درصد کنونی به ۱۵ درصد برسانند.

از جمله موانع همکاری کشورهای عضو اکو می‌توان به عملیاتی نشدن موافقت‌نامه‌ها، دشواری دریافت ویزا برای تجار در برخی از کشورهای عضو، مشکلات مربوط به ترانزیت از برخی از کشورهای عضو و حجم پاین سرمایه‌گذاری درون‌گروهی اشاره کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۸-۱۷ ۱۵:۱۲

به گوش مسئولان برسانید . چرا سفره مردم کوچک شده و قدرت خرید مردم کاهش یافته است. به دلایل ذیل : تغییر قیمت‌ها از روز انتخابات ۱۴۰۰ تا امروز هر کیلو گوشت گوسفند از ۱۲۰ هزار تومان به ۵۰۰ هزار تومان هر کیلو مرغ گرم از ۱۳هزار تومن به ۸۰ هزار تومان خودرو ‎پراید از ۶۵ میلیون به ۳۰۰ میلیون تومان سکه تمام از ۵ میلیون به ۳۰ میلیون تومان هر شانه ‎تخم مرغ از ۲۳هزار به ۱۲۰ هزار تومان هر کیلو شکر از ۱۱ هزار به ۴۰ هزار تومان هر لیتر روغن ۹هزار به ۶۰ هزار تومان و ‎حقوق من به عنوان یک معلم بازنشسته از ۹ میلیون به ۱۳میلیون تومان افزایش یافته‌است. به عبارت دیگر قدرت خرید یک معلم بازنشسته از انتخابات ۱۴۰۰ تا کنون، بر اساس ارزش اقلام فوق، حدود ۷۵ درصد کاهش داشته است. یعنی، برای این‌که یک معلم بازنشسته بتواند مانند سال ۱۴۰۰زندگی کند، حقوقش باید حداقل چهار برابر شود