• چهارشنبه / ۱۵ آذر ۱۴۰۲ / ۱۷:۰۰
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1402091511111
  • خبرنگار : 80001

افزایش درآمدهای مالیاتی

نفت برود به سلامت!

نفت برود به سلامت!

سوق یافتن اقتصاد ایران به سمت درآمدهای پایدار مثل مالیات، وابستگی کشور به درآمدهای نفتی را کاهش داده و این جراحی اقتصادی علاوه بر ثمرات خوبی که در کنترل تورم و اجرای طرح های توسعه‌ای دارد می‌تواند یک بار برای همیشه پس از ۱۱۵ سال سایه سیطره نفت را از کشور بردارد.

به گزارش ایسنا، از حدود ۱۱۵ سال گذشته اقتصاد ایران در سلطه نفت قرار گرفته و این وابستگی باعث شده تا منابع پایدار و ظرفیت‌های مغفول مانده مثل مالیات، علم و تکنولوژی و مزیت‌های نسبی در بخش های صنعت و کشاورزی مجال بروز پیدا نکند. بعضی کارشناسان، فروش نفت و محصولات معدنی را به فروش اعضای بدن تشبیه می‌کنند که حکم اندام حیاتی را دارد.

از طرف دیگر اقتصاد دولتی به افزایش هزینه‌های جاری انجامید و به نوعی کشور را درگیر دیابت پولی و تورم کرد. این در حالی است که کشورهای توسعه یافته در دهه‌های گذشته بخش عمده درآمدهای خود را بر پایه مالیات گذاشتند.

وجود ۶۲ هزار پروژه نیمه تمام در کشور

در ایران اما درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز، خرج اموراتی مثل حقوق کارمندان و بازنشستگان، یارانه کالاهای اساسی و پرداخت‌های نقدی می‌شد. این هزینه‌های کمرشکن، دولت‌ها را مجبور می‌کرد هزینه‌های توسعه‌ای و عمران کشور را کاهش دهند. وجود بیش از ۶۲ هزار پروژه نیمه تمام در کشور، شاهدی بر این مساله است. زیان‌ده بودن شرکت‌های دولتی و ناترازی بانک‌ها نیز بر چالش های اقتصاد ایران افزوده است.

دولت سیزدهم از ابتدای شروع به کار در سال ۱۴۰۰ با شعار جراحی اقتصادی تصمیم گرفت بخشی از نابسامانی‌ها و بیماری‌هایی که اقتصاد کشور بیش از ۱۰۰ سال درگیر آن بوده را درمان کند. اصلاح نظام یارانه‌ای، مولدسازی دارایی‌های مازاد، افزایش درآمدهای مالیاتی و شفاف‌سازی صورت های مالی شرکت های دولتی از جمله این اقدامات است.

نفت کم‌کم از بودجه رخت می‌بندد

سال ۱۴۰۲ برای اولین بار سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه عمومی کشور به ۵۱ درصد رسید و سهم نفت ۲۹ درصد تعیین شد. در حال حاضر با توجه به شناسایی مودیان جدید و جلوگیری از فرارهای مالیاتی، سهم مالیات از بودجه ۱۴۰۳ به ۶۱ درصد افزایش یافته و سهم نفت به ۲۲.۵ درصد کاهش پیدا کرده است. ۲۵.۳ درصد نیز برای دارایی‌های سرمایه‌ای شامل اموال منقول و غیرمنقول مازاد در نظر گرفته شده است.

درآمد نفت در لایحه بودجه ۱۴۰۳ حدود ۶۱۴ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده و درآمد مالیاتی ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومان از سوی دولت پیش‌بینی شده است که تقریبا دو برابر درآمد نفت است. دارایی‌های مازاد نیز در سال گذشته ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد که البته تحقق پیدا نکرد. با توجه به زمان‌بر بودن فرآیند شناسایی و تعیین قیمت دارایی های مازاد رقم ۱۲۰ هزار میلیارد تومان سال گذشته چندان منطقی نبود که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال از این رقم تنها ۲۰ هزار میلیارد تومان محقق شود. بنابراین در بودجه ۱۴۰۳ سهم دارایی‌های مازاد که عمدتا از طریق مولدسازی و فروش اموال دولتی به دست می‌آید ۶۱ هزار میلیارد تومان تعیین شد.

مودیان مالیاتی تقریبا دو برابر شده است

داود منظور ـ رئیس سازمان برنامه و بودجه - افزایش درآمدهای مالیاتی را از ناحیه رشد قیمت‌ها و شناسایی مودیان مالیاتی جدید می‌داند. او گفته است: به دلیل افزایش قیمت‌ها درآمدها بالا رفته و خود به خود مالیات هم رشد کرده است. عامل دوم شناسایی مودیان جدید است. تعداد مودیان در ابتدای دولت ۲.۹ میلیون نفر بوده که هم‌اکنون از ۵.۵ میلیون نفر عبور کرده است. در واقع فرارهای مالیاتی کاهش یافته که این مساله نیز باعث افزایش درآمدهای مالیاتی می‌شود.

در حال حاضر تمرکز نظام مالیاتی بر روی شناسایی فرارهای مالیاتی، به خصوص فرارهای مالیاتی بزرگ است. البته ایجاد پایگاه های اطلاعاتی کمک کرده تا نظام مالیاتی بتواند مالیات عادلانه و منصفانه دریافت کند. بر این اساس  در بودجه سال آینده میزان وابستگی به نفت کاهش می‌یابد؛ موضوعی که یک کارشناس اقتصادی، تحقق آن را آرزوی دیرینه دولت‌ها دانست.

عبدالمجید شیخی در این باره به ایسنا گفت: بودجه ۱۴۰۳ نشان دهنده آن است که آرزوهای همه دولت‌ها یعنی کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی محقق شده است.

وی افزود: وقتی وظیفه تنظیم بازار بر عهده دولت است، طبیعتا باید ابزار درآمدی بیشتر و متنوع‌تری وجود داشته باشد.  معتقدم حجم اقتصاد کشورمان ۷ برابر آن چیزی است که معمولا بیان می‌شود. بنابراین دولت می‌تواند مالیات بسیار بیشتری را اخذ کند و حجم فرار مالیاتی از اعداد اعلام شده بسیار بیشتر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۵ ۲۰:۰۳

دولت باید برای هزینه کرد پول مالیات شفاف سازی کند.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۶ ۰۰:۴۳

هربار که دست به جراحیه اقتصادی زدند گفتن برای رفاهو زندگیه بهتره مردمه اما هرسال زندگیمون سخت ترو افسرده تر شد درضمن اینجا نظام سرمایه داریه آمریکا نیست اینجا ایرانه تنها کشور با حاکمیت شیعه که قرار بود مردمش در آسایش باشن و برای همینم انقلاب کردن پس لطفا نه بنزینو گرون کنید نه مالیاتهارو بیشتر کنید بسمونه دیگه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۶ ۰۷:۴۶

بهترین کار.مالیات را چند برابر کنید وپول نفت خرج تحقیقات وسرمایه گذاری علمی شود.پول گازها همین طور.سبک زندگی در ایران باید تغییر کند.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۶ ۱۰:۱۱

کل اقتصاد کشور متاثر از نفت هست. همون مالیات رو هم در واقع از درآمدهای نفتی میگیرین

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۶ ۱۲:۴۷

200 دلار میانگینه حقوقه پرداختیتونه بعد میخواین مالیات زیاد کنین حالتون خوبه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۶ ۱۴:۱۶

مالیات به چه قیمت؟ قیمت فشار زیاد بهذکارگر و کارمند؟ چطور میخواهید از دلالان مالیات بگیرید؟ خودتان چقدر مالیات میدهید؟ من در سال فوقش 180 میلیون حقوق میگیرم حدود 20 میلیون مالیات حقوق میدم چرا؟ یه جنسی تا بدست منِ مصرف کننده برسه بین 35 تا 45 درصد مالیات ارزش افزوده میگیرید. 40 دزصد حقوق کارگر مالیات میشه ولی از کارخانه دار و دلال چی میگیرید؟ این است عدالت عدل علی؟ انشاله شمشیر علی گردنتون بزنه

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۶:۲۲

انشالله

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۶ ۲۰:۱۹

چقدر خوب شد . من دیگه شبها راحت می‌خوابم . این درآمد پایدار مالیات چقدر چیز خوبیه . احسنت به نبوغ مسؤلین محترم مملکت .

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۶ ۲۱:۰۹

اینجا مالیات صرف چه کارهایی می شود ؟مالیات دهنده گان مطالبات خود را از چه کسی بخواهند؟ اصولا چچه کسی جوابگو می باشد؟

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۷ ۱۳:۵۹

اونوقت پول نفت دقیقا کجا میره ؟! واقعا نفت و نمی فروشید دیگه ؟ قرار بود نفت بیاد سر سفره مردم ایران پس چی شد ؟ ما با نفت هم سفره خالی بودیم حالا داروغه هاتون بفرستید نان خشکها رو هم جمع کند ببرد.

avatar
۱۴۰۲-۰۹-۱۹ ۱۶:۰۵

در صورتی از نفت خلاص میشویم که تولید و فروش نفت در ایران دولتی شود از دست دلالان و رآنت خواران خارج بشه لطفا به آمار فروش نفت نگاهی بیاندازید.