به گزارش ایسنا، نشست فعالان قرآنی با موضوع هماندیشی پیرامون طرح ملی «زندگی با آیهها»، با حضور حجج اسلام محمد قمی؛ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، سیدمصطفی حسینی؛ دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، علی تقیزاده؛ رئیس سازمان دارالقرآن الکریم و دبیر طرح ملی زندگی با آیهها و جمعی از مدیران امور قرآنی در سالن جلسات شهدای انقلاب اسلامی مجموعه فرهنگی سرچشمه برگزار شد.
در بخشی از این نشست، حجتالاسلام قمی -رئیس سازمان تبلیغات اسلامی- با ابزار خرسندی و تشکر از برگزاری موفق طرح ملی «زندگی با آیهها» گفت: بدون تعارف باید به اجرای موفق این طرح در ایام ماه مبارک رمضان اذعان کرد، چرا که رضایتمندی مقام معظم رهبری از برپایی برنامههایی حول محور این طرح و سایر برنامههای ویژه ماه رمضان را در پی داشت و معظمله نقل به این مضمون داشتند که در تمام این سالها رمضانی به این شکل پُربار و قرآنی نداشتیم.
وی گفت: این توفیق بیتردید ماحصل همت همه شما فعالان و مسئولان دستگاههای قرآنی است، هر چند که شاهد همافزایی سایر دستگاههای اجرایی در برگزاری این طرح بودیم، اما از همه آنها مهمتر مجموعههای قرآنی بودند که در راستای برگزاری این طرح پای در میدان گذاشتند. همچنین باید از تلاش آحاد مردم از معلمان مدارس تا مسئولان مساجد نیز تشکر کرد که بدون تکلف در این زمینه تلاش ساعی داشتند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: در این نشست که فرصت مغتنمی برای بررسی این اتفاق مبارک است، نقطه نظرات، بررسیها و انتقاداتی از سوی مسئولان و دلسوزان قرآنی را شاهد بودیم. اما باید در این زمان روی به سمت بررسی، نقادی و حلاجی بیرحمانه و بدون ملاحظه طرحی که اجرا شده است آورد و اینگونه نباشد که بنا به ملاحظاتی تنها به تحسین و تعریف از آن بپردازیم.
قمی گفت: بیان عیوب و ارائه راهکار برای برطرف ساختن آن، حرکت و گامی جدی در روند رو به رشد اجرای این طرح است و لذا اگر لحن تندی از سوی برخی از منتقدان را شاهدیم، نباید به آن خرده گرفت، بلکه باید آن را تعبیر به اهتمام و دلسوزی دوستان قرآنی دانست.
وی افزود: بررسی نقطه به نقطه روند اجرای این طرح از نظر محتوایی، دستهبندی گونهها، روشهای ارائه آن به مخاطب هدف، راهی روشن را تا رسیدن به اهداف عالی این طرح هموار میسازد تا از برآیند این نقطه نظرات به چشماندازی روشن برای تداوم این راه برسیم تا انشاءالله در رمضان آینده بیش از پیش بتوانیم در اجرای این طرح توفیق حاصل کنیم.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به اهمیت تداوم اجرای این طرح در ایامی غیر از ماه رمضان نیز اشاره کرد و گفت: نباید به اجرای آن تنها در ایام خاصی از سال مثل ماه مبارک رمضان بسنده کرد و به طور مثال از آنجا که تابستان و ایام فراغت از تحصیل محصلان را در پیش داریم که امسال نیز تابستان را با دهه ولایت و اعیاد قربان و غدیر آغاز میکنیم و در ادامه ایام محرم و صفر را نیز در پیش داریم، لذا باید تدابیر اندیشمندانه و قویتری را در اجرای این طرح بیاندیشیم.
قمی تأکید کرد: اینکه برخی از دوستان نیز به آن اشاره دارند که باید اتصال و ارتباطی قوی میان همه دستگاههای اجرایی مشارکتکننده در این طرح در آینده شاهد باشیم، حرف درستی است، اما این امر را نباید به شکل شخصی و نهادی دنبال کرد، چرا که طرح دبیرخانه دارد و یکی از وظایف دبیرخانه ایجاد اتحاد و اتصال میان اجزای این طرح است.
وی افزود: تحقق این امور و رفع برخی از نقاط ضعف طرح در فاز نخست، که در ماه رمضان شاهد آن بودیم، نیاز به برگزاری جلسات نقد و نظر فراوان دارد، چرا که هسته اصلی این طرح محتاج ارائه نقطه نظرات راهبردی دوستان دلسوز هستند و هر چند که این طرح نقاط قوت زیادی داشت و همگی شاهد بودیم که طراوت، شادابی و امید قرآنی را به جامعه تزریق کرده بود، اما نباید در همین سطح کمی و کیفی اجرایی در آینده باقی بماند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی اظهار کرد: از همه شما دوستان مسئول درخواست میکنم که بیرون از این جلسه یا هر جلسه رسمی که ممکن است، پس از این برگزار شود، به طرح مباحثی پیرامون اجرای هر چه بهتر این طرح با حضور مسئولان اجرایی پرداخته تا با اتکا به خردجمعی شاهد اجرای آن در مقاطع آتی به شکلی کمنقصتر باشیم.
وی به برخی تغییر رفتارهای حاصل از اجرای این طرح در محافل و مجالس مذهبی اشاره کرد و گفت: از جمله مصادیق چنین رویکرد میتوان به منابر مساجد و مجالس مذهبی اشاره کرد که از مطرحترین خطیب تا خطیبی که در محلهای ناشناس مشغول سخنرانی بود، کتاب قرآن به دست داشت و مستند به کلام وحی سخنرانی میکرد که این امر که از آن در اجرای این طرح به «ید بیضاء» تعبیر شده است، موجبات وثوق مستمعین را فراهم آورد تا جایی که شاهد اعتمادزایی در میان مردم نسبت به مقوله مسجد و محافل مذهبی را شاهد بودیم که این امر گامی رو به جلو است.
قمی در پایان گفت: به هر حال متاعی گرانبها را به سبب اجرای این طرح در اختیار داریم که باید با رأی، نظر و تفاسیر گوناگون سعی در اجرای بهتر و به سامانتر آن داشته باشیم تا به این واسطه با سرعت به اهداف مورد نظر با اتکا به فرصتهای ایجاد شده پیش رو برسیم.
در بخش دیگری از این نشست حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی -دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی- که مدیریت اجرای این نشست را به عهده داشت، گفت: به منظور بررسی و ارزیابی عملیات همافزا و مشترک در ماه رمضان که تحت عنوان «زندگی با آیهها» با مشارکت همه شما عزیزان برگزار شد در این مکان حاضر شدیم و امیدوارم که خروجی این نشست مفید فایده باشد.
وی ادامه داد: در اجرای این طرح دستگاههای اجرایی و دولتی در کنار تشکلها و مؤسسات مردمی پای کار بودند که گزارش مختصری از روند اجرایی آن را حجتالاسلام والمسلمین تقیزاده؛ مسئول دبیرخانه این طرح ارائه خواهد کرد و در ادامه با نقطه نظرات اساتید و صاحبنظران قرآنی همراه خواهیم شد تا در پایان به یک جمعبندی برسیم و آنچه که از اجرای این اتفاق در ماه رمضان شاهد آن بودیم دارای چه مختصاتی بوده است و حال که از خلال برگزاری این اتفاق، به یک سرمایه مفید دست پیدا کردیم چگونه میتوان ضمن حفظ و حراست از آن، کمک کنیم تا برای رمضان سال آینده شاهد اجرای هرچه بهتر آن باشیم.
حجتالاسلام حسینی تصریح کرد: به هر حال اجرای این طرح در گستره عظیمی با مشارکت نهادها و حوزههای گوناگونی متشکل از آستانهای مقدسه اعتاب، حوزههای علمیه، بسیج، مؤسسات قرآنی، مدارس و جلسات خانگی قرآن و … شکل گرفته است تا همه آن منجر به این شود که ماه رمضان متفاوتی را شاهد باشیم که خوشبختانه توانست رضایتمندی مقام معظم رهبری را جلب نماید؛ مرور اجمالی این مجموعه کارها خود میتواند یک شمای کلی از آنچه که صورت گرفته است در اختیار مدیران، مسئولان و صاحبنظران قرآنی قرار دهد.
حجتالاسلام علی تقیزاده -رئیس سازمان دارالقرآن الکریم و مسئول دبیرخانه طرح ملی «زندگی با آیهها»- در ادامه این نشست گفت: به حق باید نهضت «زندگی با آیهها» را یک اتفاق منحصر به فرد حاصل همافزایی و همکاری دستگاهها و مجموعههای گوناگون در عرصه قرآن به حساب آورد و شاید نتوان در این نشست با توجه به کمبود وقت و البته گستردگی کارهای انجام شده، به شکلی جامع و کامل گزارشی از کارهای صورت گرفته را ارائه داد. با این وجود درصدد هستیم که مستندسازی از همه کارهای انجام شده را صورت داده و ارائه نماییم که البته همچنان در حال دریافت گزارشهای آماری از برخی از دستگاه ها و نهادهایی هستیم که در جریان برگزاری این طرح دخیل بودند.
وی ادامه داد: اگر اهداف و رویکردهای اجرای این طرح را یک بار مرور کنیم، بیشک قرابت جامعه و عموم مردم و انس آنها با قرآن که تأثیر آن بر سبک زندگی و گفتمانسازی برای زندگی بهتر آنها مورد توجه است میتوان به عنوان مهمترین آنها به شمار آورد که البته از خلال اجرای این طرح شاهد تولیدات محتوایی بسیار مفیدی به شکل گسترده در مثلاً رسانه، پلتفرمها و حتی در دل جامعه و میدان بودیم و به برکت اجرای این طرح همچنین شاهد ساخته شدن زیرساختهای فنی جدیدی بودیم که میتواند در عرصه گسترش فعالیتهای قرآنی مورد استفاده قرار گیرد و در کنار همه این اقدامات تبلیغات گسترده میدانی و محیطی در زیستگاه و محیطهای شهری و روستایی به وجود آمد که موجب شد مواجهه هدفمند و مؤثر مردم با کلام الهی را شاهد باشیم.
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم نقطه آغازین این حرکت عظیم قرآنی را نامه استعلامی دانست که رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در باب انتقال شورای توسعه فرهنگ قرآنی خطاب به رهبری به نگارش درآورده بود و ادامه داد: معظمله کار قرآنی را در شمار مبارکترین کارهای اسلامی و جهادی دانسته و مرقوم فرموده بودند که مراقب باشید این امر در نیمه راه رها نشود؛ مضافاً بر اینکه رهبر انقلاب مؤثرترین رویدادها در باب فعالیتهای قرآنی را فهم معانی قرآن و اینکه این تدبر و درک معانی بتواند در زندگی افراد نقش بسزایی داشته باشد، تعبیر کرده بودند.
تقیزاده با اشاره به اینکه اجرای طرح «زندگی با آیهها» به عنوان نمونه از جمله اقداماتی بود که در راستای عمل به منویات قرآنی رهبر انقلاب طراحی و اجرا شد، تصریح کرد: نکته کلیدی این طرح حفظ موضوعی بود که به واسطه آن بتوان به تمامی مراحل از جمله تلاوت، روخوانی و درک معانی و در نهایت انس با قرآن که تأثیر خود را بر روی زندگی افراد خواهد گذاشت، رسید ضمن آن که بنا به تأکید رهبری که اگر ما بتوانیم پیام و دستورات قرآن را در ابعاد ملی و گسترده به مردم منتقل کنیم به طور قطع نظرات ایشان را تأمین کنیم.
وی در ادامه گفت: این تصویر از مطالبات رهبری پیش از ماه رمضان به جامعه قرآنی منتقل شد و با رویکرد تشکیل نهضتی به منظور گفتمانسازی زندگی مردم و اینکه میتوان با استناد به کلام وحی نیازهای ضروری جامعه را پاسخ گفت، طرح در راستای یک فرضیه قطعی یعنی جهاد تبیین که مورد تأکید مکرر معظمله بود، طراحی و به اجرا درآمد.
مسئول دبیرخانه طرح ملی «زندگی با آیهها» اجرای آن را در چهار سطح عملیاتی که مهمترین آنها گفتمانسازی زندگی با استفاده از محتوای قرآنی است، گفت: در اجرای این طرح همه سلایق و ذائقهها مدنظر قرار گرفته است و حتی ما بستههای خدمتی برای گروههایی که تاکنون تحت عنوان معاند، جاهل یا غافل با قرآن هیچ نسبت و قرابتی ندارند، تدارک دیده شد.
وی به یک رویکرد قیاسی در اجرای طرح «زندگی با آیهها» اشاره کرد و گفت: پیش از ماه رمضان ما در یک نظرسنجی میدانی از حدود ۲ هزار نفر نظرخواهی کردیم که بالغ بر ۷۵ درصد از آنها حسرت از این داشتند که چرا حافظ قرآن نیستند و البته با در نظر گرفتن ۳۰ آیهای که برای حفظ موضوعی در اجرای این طرح در نظر گرفته بودیم، آماری احصاء شد که چه تعداد از مردم چه مقدار از این آیات را از حفظ هستند تا بعد از انجام نظرخواهی که بعد از ماه رمضان مجدد صورت گرفت و نتیجه آن تا چند روز آینده اعلام میشود، به یک نتیجه و خروجی آماری برسیم که اجرای این طرح تا چه اندازه توانسته به تحقق اهداف خود نزدیک شود.
تقیزاده در پایان سخنان خود گفت: در این نظرسنجی همچنین مشخص شد که چه تعداد از جامعه آماری با استفاده از قرآنهای شخصی در خانه دقایقی به تلاوت قرآن میپردازند و البته سهم قابل توجهی از این افراد با استفاده از برنامههای کاربردی داخل گوشیهای همراه خود انس روزانه با قرآن داشتند و نکته قابل توجه دیگر اینکه اغلب این انس را وسیلهای برای آرامش خاطر و دوری از تشویش و نگرانی خود متأثر از زندگی روزمره دانستند که این مؤلفهها میتواند هم به لحاظ فرم و هم محتوا در هرچه بهتر برگزار شدن طرح در آینده کمک شایان توجهی داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات