• سه‌شنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۹ / ۱۲:۵۹
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8902-05452

/كشاورز مي‌كارد، دلال درو مي‌كند/ يك متخصص علوم دامي: دلالان قيمت گوشت را تا دو برابر كشورهاي غربي بالا برده‌اند

يك متخصص علوم دامي گفت: حمايت دولت از تعاوني‌ها به منظور ارتباط مستقيم با كشتارگاه‌ها و توليدكنندگان، بهترين راه براي كاهش نقش منفي واسطه‌ها در كشور است.

دكتر غلامرضا قرباني در گفت‌وگو با خبرنگار دامپروي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: به نظر مي‌رسد در بخش دامپروي به ويژه گاوهاي شيري و قسمت‌هاي صنعتي آن واسطه و دلال وجود ندارد و اين خود يكي از دلايل رشد اين صنعت بوده كه توليد كننده تا حدود زيادي به حق خود رسيده است.

وي همچنين گفت: گاودار شير را توليد مي‌كند و در 99 درصد موارد به ويژه در بخش صنعتي بدون واسطه خودش شير را به مراكز فرآوري دولتي يا خصوصي مي‌رساند. از اين جهت رقابت نسبتا سالمي در بخش صنعت گاوهاي شيري وجود دارد و قيمت رقابتي مناسبي را در اختيار گاوداران قرار مي‌دهد. اما در بخش گوسفند يا گاوهاي گوشتي واسطه‌ها وارد مي‌شوند و از اين جهت قيمت گوشت، قيمت منطقي در كشور نيست و حتي بالاتر از كشورهاي گران‌قيمت اروپايي و آمريكايي است كه دود آن صرفا به چشم مصرف‌كننده مي‌رسد و سود آنچناني نصيب توليد كننده نمي‌شود و اينجا واسطه‌ها و دلال‌ها هستند كه سود اصلي را مي‌برند تا توليد كننده.

قرباني يادآور شد: در كشورهاي پيشرفته فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي و سوپرهاي خاص فروش منابع پروتئيني ايجاد شده‌اند كه ارتباط مستقيمي با توليد كننده دارند و اينجا واسطه‌ آنچناني وجود ندارد. اما متاسفانه در كشور ما هزاران قصابي وجود دارد كه روزانه صرفا تعدادي گوشت گوسفند يا گوساله فروش دارد، لذا مجبور است از واسطه‌هاي ديگر گوشت خود را تامين كند.

وي تصريح كرد: افزايش خرده فروشي و دست به دست شدن بيش از حد در كشور سبب افزايش قيمت‌ها مي‌شود. اما در صنعت شير كمتر با اين مشكل مواجه هستيم و تقريبا بدون واسطه شير به دست مصرف كننده مي‌رسد و اگر همين سياست در بخش گوشت نيز پياده شود و فروشگاه‌هاي بزرگ مواد پروتئيني ايجاد شوند، قيمت‌ هماهنگ‌تر و معتدل‌تري در اختيار مصرف‌كنندگان قرار مي‌گيرد.

به گفته‌ وي با توجه به اينكه هزاران واسطه در كشور وجود دارد، معلوم نيست تا چه ميزان مي‌توان كاركرد اين سيستم را تصحيح كرد. اما شايد بهترين راه اين است كه دولت از تعاوني‌ها حمايت كند تا مستقيما با كشتارگاه‌ها و توليدكنندگان ارتباط داشته باشند و بتوانند قيمت گوشت را ارزان‌تر به دست مصرف كننده برسانند و اين جاي تاسف دارد كه در يك كشور در حال پيشرفته با هزينه‌هاي پايين كارگري قيمت گوشت دو برابر بيشتر از كشورهاي غربي و آمريكايي است.

اين متخصص علوم دامي تاكيد كرد: اگر قيمت تمام شده و سود معقولي در نظر گرفته شود و در اين زمينه نظارت شود، قطعا جلوي رشد غير منطقي واسطه‌ها و احجاف به مصرف كننده گرفته مي‌شود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha