• جمعه / ۵ شهریور ۱۳۹۵ / ۰۴:۰۷
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 95060102358
  • خبرنگار : 71442

تلاش برای ورود «دیرین دیرین» به مطبوعات

چرا کاریکاتورهای ما تسویه‌حساب‌ شخصی شده‌اند؟

چرا کاریکاتورهای ما تسویه‌حساب‌ شخصی شده‌اند؟

علی درخشی - کارگردان انیمیشن دیرین دیرین و کاریکاتوریست - درباره فضای کاریکارتورهای امروزی معتقد است: کاریکاتور تمسخر نیست که به وسیله آن بخواهیم یک چهره سیاسی را مسخره و تخریب کنیم. ما باید عملکردهای سیاسی را نقد کنیم. حال آن چهره‌های سیاسی مقبول ما باشند، یا نباشند.

درخشی که در مقام مشاور سردبیر با ماهنامه طنز و کارتون «خط‌خطی» همکاری دارد، در گفت‌وگو با ایسنا درباره‌ی اینکه کاریکاتور در رسانه‌های ما چه میزان برای تسویه حساب‌های سیاسی و رسانه‌ای استفاده می‌شود؟ اظهار کرد:‌ این اتفاق غلط است و نمی‌شود اسم آن را فرهنگ گذاشت. ما باید عملکرد و تاثیرگذاری‌ها را ببینیم و نقد کنیم و نگاهمان باید اینگونه باشد. حتی در «درین درین» هم گاهی نقدهای سیاسی داریم و تلاش می‌کنیم کاملا بی‌طرف باشیم چرا که استقلال را حس می‌کنیم؛ یعنی تلاش می‌کنیم  عملکرد یک سیاست‌مدار، جناح و یا یک حزب سیاسی را نقد کنیم تا اینکه چهره‌ای را تخریب کنیم.

این کاریکاتوریست سپس با اشاره به کاریکاتور یکی از مقامات روحانی کشورمان که اخیرا منتشر شد، یادآور شد: در حالی که فکر می‌کردیم انتشار این کاریکاتور جزو خطوط قرمز است، از انتشار آن متعجب شدم. یادم است یک بار در نشریه توانا کاریکاتور یکی از مقامات را بدون لباس روحانیت روی جلد بردیم که منجر به تعطیلی نشریه شد.

او سپس یادآور شد، امیدوارم این باب نشود که به واسطه کاریکاتور بخواهیم چهره‌ها را مسخره کنیم تا آنجا که یادم است روحانیت و مقامات نظامی جزو خطوط قرمز بودند و اگر هم نباشند خیلی از کاریکاتوریست‌ها آن را جزو خطوط قرمز خود می‌دانند؛ چرا که به عنوان مثال ما اگر به سراغ چهره‌های نظامی خود برویم کشور خودمان را تضعیف می‌کنیم. همین طور چهره‌های روحانی، منهای اینکه جزو خطوط قرمز باشند و یا نباشند، سراغ آنها رفتن غلط است.

درخشی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره‌ی عملکرد کاریکاتوریست‌هایی که در رسانه‌ها فعالیت می‌کنند، اظهار کرد: متاسفانه وضعیت کاریکاتوریست‌ها مورد پسند من نیست. چرا که متعقدم وضعیت کاریکاتوریست‌های ما در دوره جنگ که خیلی محدویت داشتیم بهتر از حالا بود. با وجود اینکه تعداد مطبوعات ما کمتر بود فعالیتشان بهتر از کاریکاتوریست‌های حال حاضر بود و کاریکاتوریست به معنای واقعی بودند؛ افرادی همچون آقایان علیزاده، عبدی، عربانی، نشریات فکاهیون، شیپور، گل‌آموز و ... که دیگر این نوع کاریکاتورها را کمتر می‌بینیم. این کاریکاتوریست‌ها آن زمان تاثیرگذارتر بودند زبان نویی داشتند و حرف دل مردم را می‌زدند تا اینکه بخواهند انتقام بگیرند و یا چهره‌ای را تخریب کنند.

بخشی سپس با اعتقاد به اینکه شخصیتی که کاریکاتوریش کشیده می‌شود در نظر کاریکاتوریست باید از احترام برخوردار باشد، یادآور شد: من اگر کاریکاتور شخصیتی را می‌کشم آن فرد مقبول من است و حتی به خاطر احترام این کار را می‌کنم؛ چرا که برایم مسئله ارزشمندی است و مسئله تخریب مطرح نیست؛ بنابراین اگر همه قشرها و تفکرات همدیگر را دوست داشته باشند دیگر بحث تخریب پیش نمی‌آید و کاریکاتور برای نقد شدن کشیده ‌می‌شود. متاسفانه کاریکاتورهای فعلی برای انتقام گرفتن، تخریب کردن و جنگ کردن کشیده می‌شوند.

کارگردان «دیرین دیرین» سپس با بیان اینکه تعداد کارتونیست‌هایی که به معنای واقعی ژورنالیست هستند، کم شده است، بیان کرد: بسیاری از کاریکاتوریست‌ها به کار نمایشگاهی تزیینی و سفارشی روی آورده‌اند. متاسفانه کاریکاتوریست‌ها دوره خوبی را تجریه نمی‌کنند. شرایط عجیبی است چرا که شبکه‌های اجتماعی در حال گسترش هستند و امکان صدا و حرکت را اضافه می‌کنند. حتی شاید بتوان گفت دوره کاریکاتور در دنیا به سر رسیده است و ما باید روش ارائه‌مان را  عوض کنیم و به فکر صدا و حرکت باشیم.

وی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود مطرح کرد: ای کاش فضا برای کار کارتونیست‌ها بیشتر باشد؛ چرا که یک کارتونیست باید مستقل باشد و نباید حزبی کار کند. به عنوان چشم مردم باشد، مسائل را ببیند و آنها را پررنگ کند تا راه‌حلی برای آنها پیدا شود. بسیاری از کارتونیست‌ها در حال حاضر درگیر گروه‌های حزبی نیستند اما برای اینکه کارشان دیده‌ شود و حرفشان را بزنند مجبور می‌شوند در نشریات مختلف کار کنند.

اما به تازگی کمیک استریپ‌های انیمیشن‌های «دیرین دیرین» در نشریه خط خطی ورود پیدا کرده‌ است.

کارگردان دیرین دیرین در پایان در پاسخ به این پرسش که چقدر تلاش می‌کنید انیمیشن «دیرین دیرین» به حوزه مطبوعات ورود کند؟ اظهار کرد: ما در این مجموعه و پروژه‌های دیگر تلاش می‌کنیم به مطبوعات بیشتر ورود کنیم. اگر بتوانیم کمیک کار کنیم، اسباب‌بازی‌های دیرین دیرین را بسازیم،‌ برایشان بازی‌ بسازیم همه این اتفاق‌ها کاملا حرفه‌ای است که هم برای پروژه درآمدزاست و هم برای مخاطب جذاب است تلاش می‌کنیم به این قضیه نزدیک شویم.

علی درخشی در پایان همچین از اضافه شدن نویسندگان جدید به مجموعه «دیرین دیرین» خبر داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۶-۰۵ ۰۴:۲۴

13 بسته 99.999.999 دلاری و مبلغ نهایی 10 میلیون دلار به وزارت خارجه آمریکا من حساب کردم بهتون 13 دلار کم دادن برین مابقیش رو هم بگیرید برای اطمینان دوباره حساب می‌کنم

avatar
۱۳۹۵-۰۶-۰۵ ۰۴:۲۶

13 بسته 99999999 میشه 1.3 میلیارد دلار فقط 13 دلار بهتون کم دادن اما نمیدونم دیگه اون مبلغ نهایی ده میلیون دلار چی هستش

avatar
۱۳۹۵-۰۶-۰۵ ۰۴:۲۷

کرودو از ارائه جزئیات بیشتر درباره سند منتشر شده در وزارت خزانه‌داری مبنی بر انتقال آن‌چه 13 بسته 99.999.999 دلاری و مبلغ نهایی 10 میلیون دلار به وزارت خارجه آمریکا خواند، خودداری کرد و گفت: می‌دانم که شما به سند وب‌سایت خزانه‌داری اشاره می‌کنید اما من نمی‌توانم درباره آن صحبت کنم.