• شنبه / ۱۲ مهر ۱۳۹۹ / ۲۰:۰۶
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 99071209118
  • خبرنگار : 71191

سفالینه‌هایی در فاصله دو قرن در سرپل ذهاب

سفالینه‌هایی در فاصله دو قرن در سرپل ذهاب

سرپرست هیات باستان‌شناسی زیج منیژه خبر داد: یافته‌های سفالین بدون لعاب با نقوش افزوده متعلق به قرن‌های چهارم تا ششم هجری در کاوشِ زیج منیژه انزل در شهرستان سرپل ذهاب رو آمدند.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، فرزاد مافی با بیان این که این پژوهش با هدف مطالعه، فن‌شناسی و خواناسازی پلان و ارائه گاه‌نگاری و کاربری این بنای شاخص معماری آغاز شده بود و به انجام رسید، گفت: این بنا با وجود شباهت ریخت‌شناختی و فنی سازه‌های عصر ساسانی به احتمال قریب به یقین بنایی مربوط به قرون اولیه اسلامی است.

وی با اشاره به این که گاه‌نگاری ارائه‌شده علاوه بر ویژگی‌های معماری عمدتاً بر پایه یافته‌های باستان‌شناختی مانند مواد فرهنگی چون قطعات سفال انجام پذیرفته و پلان بنا، خانه‌سازی شده است، افزود: با توجه به پلان این بنا و برخی شواهد دیگر در ابتدا احتمال کاروانسرا بودن این بنا مد نظر بوده، اما با توجه به کشف دروازه ورودی و برخی شواهد دیگر احتمال کاربری دیگری نیز از جمله یک آمادگاه یا پادگان نظامی برای این بنا نیز مطرح است.

این باستان‌شناس همچنین به وجود شواهدی اشاره کرد که نشان می‌دهد در قرون بعدی احتمالاً تغییراتی در بخش‌هایی از بنا صورت گرفته و مدت زمان محدودی کاربری متفاوتی از کارکرد اصلی بنا داشته است و تاکید کرد: با توجه به سلامت بخش مهمی از بنا به نظر می‌رسد این بنا قابلیت مرمت و باز زنده سازی را دارد، اما با توجه به اهمیت نهشته‌های تاریخی، آثار باستانی و مواد فرهنگی ضروری است تا کار خواناسازی و آواربرداری در فصل های بعدی نیز در قالب کاوش پیگردی و گسترده باستان شناسی انجام شود.

او تعیین کاربری دقیق بنا و برخی سوالات پژوهشی دیگر را بیانگر ضرورت تداوم مطالعات باستان شناسی در فصل های آینده دانست و ادامه داد: علاوه بر خواناسازی پلان بنا و فن شناسی دقیق معمارانه یافته های سفالین از دیگر دستاوردهای این فصل است که عمدتاً بدون لعاب با نقوش افزوده ومربوط به قرون چهار تا شش هجری هستند.

مافی با اشاره به این که در این بررسی، قطعه هایی از سفالینه های لعابدار باکنده نیز کشف شد که با تکنیک لعاب پاشیده (اسگرافیاتو) تزیین شده اند، «خوانا سازی پلان این بنا» را از مهم ترین دستاوردهای این فصل کاوش اعلام کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha