• چهارشنبه / ۲۹ دی ۱۳۹۵ / ۱۸:۰۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 95102919095
  • خبرنگار : 71365

تمجید از غلامحسین صدری افشار در بزرگداشتش

تمجید از غلامحسین صدری افشار در بزرگداشتش

مراسم بزرگداشت غلامحسین صدری افشار با تمجید از فعالیت‌های این فرهنگ‌نویس پیشکسوت همراه بود.

به گزارش ایسنا، در ابتدای مراسم بزرگداشت غلامحسین صدری افشار استاد زبان فارسی و فرهنگ‌نویس که عصر چهارشنبه ۲۹ دی  به همت موسسه خانه کتاب برگزار شد، مجید غلامی جلیسه مدیرعامل این موسسه گفت: بسیاری از ما دانش، آگاهی و دانسته‌های خود را مدیون بزرگانی چون صدری افشار هستیم. نمی‌توان تصور کرد کتابخانه‌ای وجود داشته باشد که در آن کتابی از صدری افشار نباشد.

او با اشاره به تاخیر در بزرگداشت شخصیت‌هایی مثل غلامحسین صدری افشار، گفت: شاید سال‌ها پیش و زمانی که استاد صدری افشار برنده جایزه کتاب سال شدند باید برای ایشان بزرگداشت برگزار می‌شد.

در ادامه مراسم محمد باقری پژوهشگر حوزه ریاضیات و از همکاران این فرهنگ‌نویس در سخنانی بیان کرد: یکی از نعمت‌های بزرگ زندگی من آشنا شدن با صدری افشار بوده است. غیر از اینکه توسط ایشان با روش تحقیق آشنا شدم از نظم و انضباط کاری هم از او یاد گرفتم.

او سپس به آشنایی خود با صدری افشار در مجله هدهد و در سال ۱۳۵۷ اشاره کرد و گفت: به خاطر تنگ‌نظری و حسادت، آقای صدری افشار از وزارت علوم اخراج شد اما همه این ناملایمات را با کار جبران کرد و هیچ وقت از وضعیتش گله نمی‌کرد. کسانی که در آغاز کار پژوهش هستند باید بدانند زندگی درست همیشه با موانع و مشکلات همراه است.

باقری انگیزه عمیق داشتن، انسان‌دوستی و مراعات بی‌نظیر نظم را از ویژگی‌های صدری افشار دانست و گفت: آقای صدری افشار همواره مشوق دیگران بوده و برای انتشار کتاب‌هایشان به آنها کمک کرده است.

در ادامه حسن انوری فرهنگ‌نویس و از دوستان صدری افشار نیز در سخنانی گفت: اینکه آقای صدری افشار ذهن منضبطی دارند ناشی از کارشان در حوزه تاریخ علم است. آشنایی من هم با ایشان به خواندن همین کتاب تاریخ علم برمی‌گردد.

او سپس به سابقه فرهنگ‌نویسی در ایران اشاره کرد و گفت: فرهنگ‌نویسی در ایران سابقه طولانی دارد. از دوران ساسانی دو فرهنگ به جا مانده که نام‌شان در کتاب‌های دیگر آمده است. بعد از اسلام نخستین فرهنگ‌ها در دوره سامانی به وجود آمدند.

او افزود: ‌اولین فرهنگی که از دوران گذشته در ایران باقی مانده در آذربایجان و به وسیله قطران تبریزی نوشته شده است.

انوری همچنین به چند فرهنگ دیگر که در آذربایجان نوشته شده است اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین این فرهنگ‌ها «برهان قاطع» است که بیشترین تاثیر را بر فرهنگ‌نویسی داشته و فرهنگ‌نویسان قرن حاضر مثل دهخدا و معین هم از آن بهره گرفته‌اند.

او صدری افشار را جزو آخرین نسل فرهنگ‌نویسان آذربایجان برشمرد و گفت: «فرهنگ معاصر فارسی» غلامحسین صدری افشار یکی از بهترین فرهنگ‌هایی است که در زبان فارسی نوشته شده است، اما متاسفانه خود آقای صدری افشار و دیگر همکاران‌شان درباره ریشه پیکره این کتاب در مقدمه کتاب حرفی نزده‌اند. در گفت‌وگوهایی که با او داشته‌ام و مصاحبه‌هایشان معلوم می‌شود که برای نوشتن این کتاب، مطبوعات و متون ۳۰ سال اخیر به علاوه کتاب‌های درسی و دانشگاهی را مبنا قرار داده‌اند.

انوری مهمترین ویژگی «فرهنگ معاصر فارسی» نوشته غلامحسین صدری افشار را تعریف واژه‌ها دانست و گفت: این تعریف واژه‌ها و مدخل‌ها برای نخستین بار در فرهنگ‌ها دیده شده است.

او در پایان سخنانش اظهار کرد: حدودا ۲۵۰ فرهنگ فارسی توسط ایرانیان، هندیان و فارسی‌زبانان حوزه حکومت عثمانی نوشته شده که از این تعداد ۲۰ درصد به وسیله ایرانیان نوشته شده است و بقیه به وسیله هندیان و فارسی‌زبانان حوزه حکومت عثمانی.

سپس داوود موسایی مدیر انتشارات فرهنگ معاصر و از ناشران کتاب‌های صدری افشار در سخنانی به آشنایی خود با این فرهنگ‌نویس در بعد از انقلاب اشاره کرد و گفت: این آشنایی مسبب خیری برای فرهنگ‌نویسی شده است.

او آثار صدری افشار را بخش مهمی از آثار مرجع در زبان فارسی امروز دانست و گفت: صدری افشار یکی از شریف‌ترین انسان‌هایی است که در تمام دوران حرفه‌ای‌ام با او کار کرده‌ام. آرزوی قلبی‌مان این است که صدری افشار واقعا ۱۲۰ سال عمر کنند برای اینکه وجود ایشان برای همه ما برکت است.

در پایان این مراسم با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمود دعایی از کتاب «زندگینامه دانشمندان اسلامی» که به کوشش غلامحسین صدری افشار و تعداد دیگری از پژوهشگران گردآوری و تدوین شده است، رونمایی شد.

صدری افشار نیز در پایان این رونمایی در سخنان کوتاهی گفت: همه کسانی که امروز به این مراسم آمده‌اند به دنیایی می‌ارزند. آن‌ها وقت گذاشته‌اند که لطف‌شان را به من نشان دهند و برای من جای بسیار سربلندی دارد که چنین بختی داشته‌ام‌.

در پایان مراسم از طرف موسسه خانه کتاب و ناشران آثار غلامحسین صدری افشار هدایایی به این فرهنگ‌نویس اهدا شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha