• شنبه / ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۳:۱۲
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1400031510954
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

به بهانه روز جهانی محیط زیست؛

حکایت سیاستگذاری‌های غلط و حیات وحشی که آب خوردن ندارند

حکایت سیاستگذاری‌های غلط و حیات وحشی که آب خوردن ندارند

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌ جنوبی اظهار کرد: در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی، عدم تعادل بوم شناسی و تثبیت خار در استان به وجود آمده است.

حسن اکبری در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: مسئله مهم دیگر ناشی از خشکسالی، آسیب به  حیات وحش و تنوع زیستی است و اکنون به شدت حیات وحش دچار کم غذایی شده است.

اکبری با بیان اینکه فصل بهار فصل است که حیات وحش معمولا علوفه تازه در دسترس دارد و فصل شیردهی و زاد آوری است، افزود: ای فصل، فصلی است که حیات وحش تغذیه مناسبی دارد، کمبودهای زمستان را جبران می‌کند و چربی ذخیره کرده و حیات و بقا خود را تضمین می‌کند ولی اکنون حیات وحش برای سیر کردن شکم خود نیز مشکل دارند؛ بنابراین این دغدغه ما است چراکه کم غذایی حیات وحش مشکلات برای تنوع زیستی ایجاد می‌کند.

وی بیان کرد: اکنون رویش گیاهی تقریبا صفر بوده و از طرفی زمانی که خشکسالی رخ می‌دهد به دلیل اینکه دامداران و عشایر در مضیقه قرار می‌گیرند عمدتابه سمت ارتفاعات و مکان‌های بکر کوچ می‌کنند و بنابراین سهم بیشتری از غذای حیات وحش را مصرف می‌کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌ جنوبی اظهار کرد: حیات وحش خود با کم غذایی مواجه است و همان سهم کمی هم که دارد به دلیل فشاری که بر عشایر و دامداران وارد شده، آن‌ها را با کمبود غذا مواجه می‌کند و این امر درصد موفقیت زایمان، درصد بقاء بره‌ها و زاد و وردها را کاهش می‌دهد.

اکبری ادامه داد: هرچقدر حیات وحش به هر دلیلی تلف شوند از سرمایه محیط زیست کم می‌شود؛ سال‌های قبل زادآوری داشتیم و عمده تلفات و شکارها از طریق زادآوری جبران می‌شد، اما امسال زادآوری نزدیک صفر است و هرچقدر شکار و تلفات داشته باشیم از اصل سرمایه کم خواهد شد.

وی با بیان اینکه پرندگانی مانند کبک که یک گونه خاص استان هستند، تقریباً امسال زادآوری نداشته و هنوز به صورت گله‌ای زندگی می‌کنند، افزود: مصیبت بزرگ تر در حوزه تنوع زیستی و مسئله بیماری آنان است که مابسیار نگران این موضوع هستیم.

اکبری اظهار کرد: زمانی که خشکسالی به این صورت رخ می‌دهد، گرایش عشایر و دامداران زیستگاه‌های بکر است و بسیار راحت می‌توانند بیماریهایی را به حیات وحش منتقل کنند؛ بیماری‌هایی مانند طاعون، تب برفکی و بیماری‌های بسیار خطرناک برای حیات وحش که می‌تواند تلفات دسته جمعی داشته باشد.

وی اظهار کرد: از طرفی غالب چشمه‌هایی که با ذخیره اندکی آب حیات وحش را تامین می‌کردند امسال خشک شدند و بخش زیادی از تامین آب حیات وحش در کوهستان‌ها از طریق سنگ آبها بود که اکنون  تقریباً این سنگ آبها فاقد آب هستند؛ بنابراین با کم آبی نیز مواجه هستیم و این مشکلات در مقابل پیشرفت‌های حیات وحش و محیط زیست استان قرار دارد و شرایط را برای بقای سرمایه‌های زیستی که در استان وجود دارد بسیار سخت کرده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان‌ جنوبی بیان کرد: نکته بسیار مهم در این بخش این است که ما وقتی حیات وحش با چنین مشکلاتی مواجه است باید کمترین آسیب را به لحاظ امنیت به آن‌ها وارد کنیم؛ بنابراین درخواست داریم دامدارانی که با طبیعت در ارتباط هستند و کشاورزانی که با حیات وحش سر و کار دارند در این شرایط خشکسالی اندکی مهربانانه تر رفتار کرده و شکارچیان غیرمجاز از شکارشان صرف نظر کنند.

اکبری اظهار کرد: یکی دیگر از نکات، تخلیه سفره آبهای زیرزمینی است و حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب کسری سالانه مخزن داریم چراکه بیش از حد مجاز برداشت می‌کنیم که بخشی از آن باید با بارندگی جبران شود در حالی که امسال این اتفاق رخ نداد و آن کسری تجمعی ما که حدود ۳ میلیارد متر مکعب است امسال بسیار بیشتر خواهد شد.

وی با بیان اینکه در شرایطی که ما با کم‌آبی مواجه هستیم این ضربه بزرگی است، تصریح کرد: مسئله‌ دیگری که بسیار مهم است تشدید فرسایش بادی است چراکه در طول ۱۰ روز اول سال به شدت روزهای گرد و غباری افزایش یافت یعنی ما در ۱۰ روز اول سال ۴ روز ناسالم داشتیم که این عدد در مقایسه با سال‌های دیگر بسیار زیاد است.

اکبری اظهار کرد: امری که در استان مانع گرد و غبار می‌شود رطوبت خاک، پوشش گیاهی و سنگفرش‌های سطح خاک است؛ حال سنگ فرش‌ها تغییر ناچیزی دارند ولی پوشش گیاهی و رطوبت و خاک به شدت ضعیف شدند و شرایط برای اینکه روزهای ناسالم دیگری داشته باشیم وجود دارد.

وی افزود: ماحصل این مشکلاتی که خشکسالی برای ما ایجاد کرده است این است که بالاخره ما یک استان بیابانی هستیم و خشکسالی بخشی از ماهیت طبیعت ما است که ممکن است امسال شرایط کمی حادتری داشته باشیم، ولی بنا نیست که این آخرین خشکسالی ما باشد و از آن عبور کنیم و دیگر خشکسالی نداشته باشیم.

اکبری با بیان اینکه راهکار اساسی که ما باید دنبال کنیم این است که ما باید یاد بگیریم خود را با این محیط سازگار کنیم یعنی سازگاری با شرایط خشکسالی، خاطرنشان کرد: به طور مثال سالی که بارندگی کمتری داریم خود را با آن سازگار کنیم و مصرف آب خود را کاهش دهیم که اگر این اتفاق رخ ندهد خسارت های جدید تری خواهیم داشت؛ باید یاد بگیریم که برداشت پوشش گیاهی کمتری داشته باشیم.

وی افزود: در سال‌های ترسالی فراموش نکنیم در کجا زندگی می کنیم؛ متاسفانه ما سال گذشته تقریباً ترسالی داشتیم و به همین دلیل به شدت مسئله خرید دام خرید شتر افزایش یافت که همان زمان این مسئله را تذکر دادیم، اما اکنون همان مردمی که اقدام به خرید دام کردند اکنون گرفتار شدند چراکه آذوقه گران بوده و ظرفیت طبیعت کم است.

اکبری بیان کرد: ما باید در ترسالی‌ها هم به مولفه‌های طبیعت توجه داشته باشیم تا اینکه زمانی که خشکسالی داشتیم در مضیقه قرار نگیریم و بتوانیم با آسیب‌های کمتری آن را مدیریت کنیم.

وی تصریح کرد: بخشی از این ماجرا مربوط به سیاستگذاری ما می‌شود؛ ما استانی هستیم که باید به سمتی برویم که بخشی از اشتغال دامداری و کشاورزی را به کاربری‌های دیگر انتقال دهیم؛ کاربری‌هایی مثل خدمات، گردشگری، صنعت و معدن و باید بخشی از اشتغال استان را باید به این سمت ببریم.

اکبری اظهار کرد: این امر باید در سیاست‌گذاری کلان ما دیده شود و نباید بیشتر از این به فکر توسعه دامداری در طبیعت، شترداری و توسعه کشاورزی باشیم بلکه باید با بهره وری سعی کنیم سطح تولیدمان را درکشاورزی حفظ کنیم، اما سطح زیر کشت را افزایش ندهیم که این بهره وری باید منتج به این شود که برداشت آب کمتر شود.

وی افزود: اینها راهکارهای علمی است که در سیاست گذاری کلان باید دیده شود که هنوز جای کار دارد؛ اکنون سند سازگاری با کم آبی در استان به تصویب رسیده که بخش زیادی از مشکلاتی که ما در حوزه آب داریم می‌تواند با اجرای این سند به تعویق بیفتد.

اکبری بیان کرد: بخشی که مربوط به حوزه تنوع زیستی می‌شود، معتقد به دخالت‌های زیاد نیستیم؛ یعنی اعتقاد داریم که آب را باید مدیریت کنیم چراکه دخالت‌های انسانی باعث شده که دسترسی حیات وحش به آب کم شود؛ بنابراین باید از طریق آب انبارها و مخازنی که در اختیار داریم آب حیات وحش را تامین کنیم، اما معتقد به اینکه ما بخواهیم حیات وحش را علوفه دهیم نیستیم چراکه این کار بسیار پر هزینه و سخت است؛ بنابراین تغذیه دستی علوفه و حیات وحش فقط در مواقع بحرانی و برای رهایی از بحران‌های بسیار کوتاه مانند برف قابل اجراست.

وی یادآور شد: پیش‌از هر امری باید برای احیای محیط زیست، خود و نگرش خود را احیا کنیم و فراموش نکنیم نابودی محیط زیست و تنوع زیستی به معنای نابودی خودمان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha