• شنبه / ۶ شهریور ۱۴۰۰ / ۰۱:۱۲
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1400060603610
  • خبرنگار : 71626

یک تحقیر عمومی برای ایران

یک تحقیر عمومی برای ایران

اکبر اکسیر تیراژ پایین کتاب‌ها را یک تحقیر عمومی برای ایران به‌شمار می‌آورد و با هشدار نسبت به این‌که اگر وضعیت این‌طور ادامه پیدا کند، باید بگوییم اصلا در وزارت ارشاد را تخته کنند، از این‌که هنرمندان تشنه نوازش هستند، می‌گوید.

این شاعر و طنزپرداز در گفت‌وگو با ایسنا درباره وضعیت فرهنگ و ادبیات و به طور خاص وضعیت نشریات و رسانه‌های فرهنگی و ادبی در دولت دوازدهم اظهار کرد: وضع بسیار خوبی نداشتند؛ به علت گرانی و قحطی کاغذ، کتاب‌هایی که باید در دو سه‌هزار نسخه منتشر می‌شدند، در ۲۰۰، ۳۰۰ نسخه به چاپ رسیدند و این - در سطح ملی - یک فاجعه است، چون تیراژ کتاب‌ها در ایران که مرکز ادبیات و شعر است، این‌قدر پایین است. این یک تحقیر عمومی برای ایران است؛ اگر از ما بپرسند تیراژ فلان کتاب‌تان چقدر است و ما بگوییم ۲۰۰ نسخه!

او در عین حال گفت: برای همین من امیدوارم که دولت بعد از این توجه خاصی به کاغذ، کتاب و نشریات داشته باشد.

اکسیر با بیان این‌که ما از نشریات بسیار پررونقی برخوردار بودیم، افزود: ویترین ما در حال حاضر به دو سه مجله که در زمینه شعر و ادبیات منتشر می‌شوند، بسنده می‌کند که آن هم با هزار مصیبت است چون اکثرا شخصی هستند و با بودجه شخصی اداره می‌شوند، این خیلی وحشتناک است و با هزار ترفند و آگهی می‌توانند حتی به پولی که صرف کرده‌اند برسند. برای همین اگر من برگردم و به چهار سال گذشته نگاه کنم، با این‌که شاعران، نویسندگان، اهل قلم و روزنامه‌نگاران ادبی و هنری ما شبانه‌روز کار کردند اما چون تیراژها بسیار پایین بود، نشریات به دست اکثریت مردم نرسیده است. و اگر وضعیت این‌طور ادامه پیدا کند، باید بگوییم اصلا در وزارت ارشاد را تخته کنند چون ادبیات و روزنامه‌نگاری از بین خواهد رفت.

این شاعر سپس با بیان این‌که دولت جدید با وزیر جدید فرهنگ باید به داد ادبیات، روزنامه‌ها و هنرمندان برسد، بیان کرد: اما به جای این‌که خبرهای خوبی پخش شود، خبرهایی بسیار ناامیدکننده پخش می‌شود. اما من امیدوارم که این‌ها بگویند کاغذ در اسرع وقت - حتی با سرعتی بیشتر از سرعت ورود واکسن‌های خارجی - به دست ناشران و روزنامه‌ها خواهد رسید. و روزنامه‌نگاران شبانه‌روز زحمت‌شان را بکشند، و به شاعران و نویسندگان گفته شود که امیدوار باشید، کتاب‌تان در تیراژهای بالا پخش خواهد شد. و از این باب، وقتی تیراژ بالا برود، قیمت هم کاهش پیدا می‌کند و همه این‌ها خبرهای نویدبخشی است که وزارت ارشاد می‌تواند در آستانه شروع کار دولت جدید داشته باشد.

سراینده مجموعه‌های «مارمولک‌های هاچ‌بک» و «رادیاتور» در ادامه خطاب به وزارت فرهنگ گفت: تو را به خدا با ویترین کاری نکنید که چه غریبه و چه آشنا همه دلخور بشوند. ما اهل قلم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار داریم که گذشته را چراغ راه خود قرار دهند و از تمامی اهل قلم به صورت عام دعوت کنند والا اگر این‌طور بگذرد، همه دل‌شکسته و غمگین می‌شوند و آن‌چه ضرر می‌بیند، هنر، شعر، ادبیات و فرهنگ است که از بین خواهد رفت و گروه کثیری از نویسندگان و هنرمندان ما به گوشه انزوا خواهند رفت. برای همین، خواهش می‌کنم در مصاحبه‌های خود کاری کنند تا همه به چاپ کتاب‌ها، ارزانی کاغذ، و رشد و شکوفایی روزنامه‌نگاری و مجلات و نشریات ادبی که مهم‌ترین ویترین ادبی هر کشوری است، امیدوار شوند.

اکبر اکسیر همچنین با اشاره به رونق نشریات ادبی در دهه‌های گذشته اظهار کرد: دهه ۷۰ و ۸۰، دهه فوران مجلات ادبی بود، اما الحمدللّه حالا فقط دوسه تا از این مجلات می‌بینیم که با چه خون دلی چاپ و منتشر می‌شوند. حمایت مهمی که وزارت ارشاد می‌تواند از مطبوعات انجام دهد، این است که مجلات ادبی را خریداری کند. قبلا این رسم بود که از هر شماره هزار تا می‌خرید و بالاخره هزینه این مجلات درمی‌آمد و آن‌ها با امید به آینده به کارشان ادامه می‌دادند اما این خرید مجلات قطع شد. و دانش‌آموزان، شاعران و نویسندگان جوانی که در اقصی نقاط کشورمان در یک کتابخانه کوچک به این مجلات دسترسی پیدا می‌کردند، از نعمت این مجلات محروم شدند و ۸۰ درصد این مجلات به دلیل کمبود بودجه در زمانی که خرید مجلات به طور کلی راکد شد، دیگر خودشان محترمانه مجلات‌شان را تعطیل کردند. اما اگر باز هم واحد مطبوعات وزارت ارشاد به طور عام از این‌ها دعوت کند که هر کس در دهه ۷۰ و ۸۰ مجله ادبی داشته، برای سهمیه کاغذ بیاید یا ما حمایت‌های جانبی می‌کنیم، باز همه در یک اقدام عمومی لبیک خواهند گفت و به فعالیت ادبی‌شان ادامه خواهند داد.

این طنزپرداز در ادامه با نگاهی کلی‌تر به وضعیت فرهنگ در دولت دوازدهم گفت: من از شهرستان خودم مثال می‌زنم، ما قبلا در آستارا در هر مناسبت یک شب شعر داشتیم، در هر مناسبت یک رونمایی کتاب داشتیم اما با آمدن کرونا که این برنامه‌ها به کل قطع شد، قبل از آن هم که اصلا بودجه‌ای در کار نبود. ولی اهل قلم با سرمایه خودشان هم راضی هستند که شب شعر برگزار کنند و کتاب چاپ و از آن رونمایی کنند یا اهالی تئاتر به کارشان مشغول باشند. فقط به یک مشوق نیاز است تا دوباره مراکز هنری را احیا کنند و به این‌ها روح تازه‌ای دهند. همه چیز بر سر پول و مادیات نیست، اگر به این بچه‌ها میدان بدهند، حتی با هزینه خودشان می‌توانند هنر را رونق بخشند و شکوفا کنند.

او هنرمندان را تشنه نوازش و احترام دانست و بیان کرد: وقتی عزت هنرمندان حفظ شود و آن‌ها در جامعه سربلند باشند، می‌توانند منشاء هنرهای بسیار تاثیرگذاری باشند و این نسلی که در راه است، از مزایای آن برخوردار خواهد شد. من خواهش می‌کنم، تمامی عزیزانی که مسئولیتی در وزارت ارشاد و در هر نهاد فرهنگی بر عهده می‌گیرند بدانند که این‌ها با ابزار سروکار ندارند و با یک گروه روح حساس سروکار دارند که به نوازش، احترام و شخصیت‌بخشی نیاز دارند؛ با این‌ها طور دیگری رفتار نکنند و با دید محبت و با جاذبه خاص رفتار کنند تا بتوانند به رمان، شعر، تئاتر و سینما بپردازند. اما الان هنوز وزیر ارشاد نیامده، بچه‌های سینما پریشان‌اند که چه خواهد شد. آقای وزیر خودش جوان است و حتما از هنر و فرهنگ اطلاع کافی دارد، این‌ها به شبکه‌های خارجی این فرصت را ندهند که کلمات را واژگون کنند و هنوز وزیر جدید نیامده، با یک تیتر انحرافی ذهن‌ها را خراب کنند.

اکسیر در پایان نیز گفت: ما امیدواریم دولت جدید کمبودهایی را که در دولت گذشته به‌خاطر تحریم‌ها،  نبود بودجه و ... بوده جبران کند و بودجه فرهنگی مملکت را زیاد کنند و در میان هنرمندان باشند و دردشان را احساس کنند. انصاف نیست این‌ قشر را در حال بیماری و نداری تنها بگذاریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۲:۲۷

بی خیال آقا اکبر ما مشکلاتی مهمتر داریم مگه شما خبر نداری

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۸:۰۰

هیچ مشکلی مهم تر از این نیست مشکلات اقتصادی که همش ریشه در نادانی مسولین و خام فروشی و تنبلی داره هم با کتاب خوانی حل می شد اقتصاد یه عمله که جامعه و مسولین ما بویی ازش نبردن متاسفانه.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۹:۵۴

آقامسعود شمارگان 200 نسخه ای کتاب ادبی برای یک کشور، از کرونا هم فاجعه بارتره.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۲:۴۲

تمام مشکلات با همین کتاب خواندن و سپردن مدیریت مملکت به کتابخوانان حل می شود و راه آسان تری ندارد

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۲:۵۹

آخه این چه اخلاق مسخره‌ایه که وقتی یکی می‌آد درباره‌ی یه مشکلی صحبت می‌کنه، شما می‌آین می‌گین "ما مشکل‌های دیگه‌ای داریم و فلان...". اولاً، حرف‌های ایشون چی از شما کم می‌کنه که با این پیام‌ها، ناامیدشون می‌کنین. دوماً، مگه ایشون مسئول اون مشکلاتن که بهشون می‌گی ما به‌غیر از این‌ها، مشکلات مهم‌تری داریم؟

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۳:۱۰

مگر تمام ملل مشکلی اساسی تر از فرهنگ و ادب و اخلاق دارند؛که اگر این مسئله حل گردد؛تمامی مسائل دیگر(فقر فرهنگی و مالی؛گرانی؛تورم؛ظلم افراد نسبت به یکدیگر؛فحشا و ....)حل میگشت.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۰۴:۱۲

کی گفته مسئولان با کتاب خاندن باسواد مبشن تو این تیمارستان باید چاپلوسی تملق بلد باشی و ابزار کار داشته باشی مثل تسبیح انگشتر دستمال و گمبلی در پیشانی هر چی گمبلی بزرگتر بهتر یقه بسته فراموش نشه

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۳:۱۷

بنظر من بهتر اینه با وضع فشل علم و اینک بگفته شاعر ادبیات زبان کشور از فارسی به انگلیسی تبدیل شود تا اولا دیگر مشکل ترجمه و ... نباشد در ثانی محتوی مناسب کافی مجود باشد و اگر حرفی هم برای گفتن بود شنونده جهانی داشته باشد _ خزعبلاتی مثل هر زبان دیگر هم نه ما بلدیم حتی الفبایشان را و نه آنها در جهان امروز در برابر انگلیسی عددی هستند .

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۶:۵۶

اول اينكه همه جاي دنيا مطبوعات و مجلات و كتابها بسمت الكترونيكي شدن پيش ميره و واقعا كاغذ و قطع درخت خيلي اهميت داره براشون،تلاش كنيد تبليغات الكترونيكي و فضاي مجازي جذاب داشته باشيد دوم اينكه دهه هفتادو هشتاد كه بقول شما اوج مجلات و مطبوعات بود،چه تاثيري در اعتلاي فرهنگي ايران داشت؟ بنظر شما الان دهه هفتادي هاو هشتادي ها كه وارد دانشگاه و كار شدن خيلي رفتارهاي مناسب و درست و بافرهنگي دارند؟! كار بايد از اموزش پرورش شروع بشه وگرنه حافظ و سعدي و انواع شاعران و نويسندگان به تتهايي اعتلاي فرهنگ نمي دهند

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۷:۰۷

کتابی که خوانده نمیشه اصلا چرا چاپ بشه !!؟؟؟ خیلی وقته که کتابخوانی جایگاه ش را دربین ایران وایرانیان ازدست داده !! اززمانی که اداره کشوز بدست حکومت اجباری حاکم افتاد انقدر دغدغه فکری درست کردن که ادمها راه درست زندگی را هم گم کردن چه برسه به خواندن کتاب ...فقط آرزوی نجات ورهایی ازاین ظلم وستم حاکم ارامش زندگی را برایمان به ارمغان میاورد ان شاءالله

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۸:۱۷

اتفاقا کتابخوانی و مطالعه در ایران و سراسر جهان چندین برابر شده منتها بجای کاغذ از صفحه مونیتور و یا کتاب صوتی و غیره استفاده میشود. اصرار بعضی ها برای کاغذی دانستن کتاب عجیب است. تا پنجاه سال دیگر مغز انسان به صورت مستقیم اطلاعات را دریافت خواهد کرد و حتی نیازی به چشم هم نخواهد بود.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۸:۴۳

کاغذ از واکسن مهمتره🙄 اکبر آقا چی میگی شما انگار جون مردم واستون مهم نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۹:۲۱

مردم خواهان آشنایی با افکارانسان های مختاروآزادهستنددخالت ها وسانسورها این اختیاروآزادی راتاحدودزیادی ازنویسندگان می گیرد درنتیجه تمایل مردم به خریدکتاب هایی که دراین فضا چاپ می شودوجودندارد

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۰۹:۳۶

ملتی که از صبح تا شب باید بدود تا شب شکم گرسنه روی بالشت نزاره انتظار کتابخوانی دارید؟!

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۲۲:۳۹

شکم رو که روی بالش نمی‌گذارن !

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۰:۰۱

روزنامه نگاری که وظیفش اشاعه دروغ و خرافاته همون بهتر که نیست بشه

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۲۳:۰۲

احسن خوب گفتی

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۲:۱۶

مطمئنا اگر کتابخوانان جایگاه بالاتری نسبت به بقیه در شرایط برابر داشتند، کتابخوان زیاد میشد، اما متاسفانه کتابخوانان اغلب شرایط بدتری دارند، چون اهل فکر هستند و انتقاد می کنند و ....

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۲:۱۸

تو کشوری که معلمش حقوقی معادل کارگر میگیره، چه انتظاری داری که مردم کتاب خوان بشن.مردم داخل سیر کردن شکمشون موندن.چقدر بنالیم؟؟ بیخیال درش را تخته کنید

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۲:۲۸

نمیدونم ایرانیها چرا خودشون .خودشون رو تحقیر میکنند چهار تا آدم بی مصرف اجنبی هم سو استفاده میکنند .

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۲:۲۸

عجیبه که توی ممالک خارجه که خودشون شبکه های اجتماعی رو پدید اوردند باز روزنامه و کتاب پر طرفدارترین هست ولی این جا چنان شبکه های اجتماعی همه چیز رو احاطه کردند که جای نفس کشیدن برای هیچ چیز دیگه ای نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۳:۱۵

هنرپيشه ها در کشور ما تا مشهور میشوند میشوند ظرف اشغال غربی ها

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۳:۳۳

مطالعه اعصاب راحت می خواد الان مردم درگیر هزینه روزانه خودشون هستن دیگه هزینه ای برای کتاب و مطالعه نمی مونه

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۴:۳۹

تیتر ازین قشنگتر نبود . این معضل است نه تحقیر ...

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۴:۳۹

مردم تو خوردنی و آشامیدنی کم میارن کتاب از کجا بخرن.عرضه دارین قیمتها رو با درآمد مردم تنظیم کنید بعد اگه کتاب نخریدن دستور بفرمائید.مسئولان بی کفایت

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۶:۰۵

اکبر آقای عزیز ،از قدیم گفتن هر چه درکت بیشتر ،دردت بیشتر ،،،، پس من به شخصه ترجیح میدم درکم کمتر باشه تا کمتر درد بکشم ،چون اگر غیر ازین باشم جز درد کشیدن کاری از دستم بر نمیاد،،،،

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۷:۴۱

ین م دیگه خیلی در برابر غربیها خود باخته است خدارو شکر امثال تو در قدرت کمند وگرنه فاجعه بود ازخود بیگانگی تا چه حد

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۷:۴۴

من اصلا از توی گوشی و مانیتور نمیتونم مطالعه کنم و کتاب خواندن و برگ زدن کتاب را دوست دارم. اما نمیتوانم خرج یومیه خودمان را تامین کنم چه برسه به خرید کتاب

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۱۸:۳۴

سلام فاجعه زمانی رخ داد که علم ارزش خودشو از دست داد وقتی همه چی سهمیه ای شده بالطبع افراد بیسواد کم کم بالا میان وباسوادا که اهل کتاب ومطالعه هستن مجبور به مهاجرت میشن فرهنگ کتاب خوانی جز ارزشهایی هست که باید تو ذات افراد باشه که خب متاسفانه هر چی جلوتر میریم بیشتر ازش فاصله میگیرم 😔

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۲۰:۳۱

من اصلا متن نخودم وقتی پول نیست حال نیست کتاب خواندن برای چه......

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۲۳:۰۶

دوست عزیز درآینده ایی نه چندان دور چاپ کتاب بصورت فعلی منسوخ خواهد شد،غربیها و چینیها میخوان برن مریخ زندگی کنن،پس چه ساکنان زمین چه ساکنان مریخ کتابو بصورت دیجتال مطالعه میکنن

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۶ ۲۳:۰۹

حالا ما کاری نداریم این همه کتاب چرت و پرت که هیچ فایده ای نداری اگه چاپ نشه چی میشه خدایی فکر کنید این همه کتاب شعر و ادبیات و... که خوندیم کجا به کارمون اومده یا چه استفاده ای داشته؟

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۰۱:۰۷

چی بخوانیم که داستان عاشقانه زنانه یا تحقیق دانشمندی که نمیداند خروس کلمه فارسیه وفکرمیکنن هرچی اوس داره یونانیه یا سلیح عربیه... وشعراتون هم مث شعرای بهاره....

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۰۳:۲۲

استاد سخن مردم اینقد دغدغه و چالشو مشکل توی زندگیشون هست که نای زندگی کردن هم ندارن شما حرف از تیراژ و چاپ کتاب میزنید

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۰۸:۴۶

فکر کنم ارزش شاعران بالاتر از آن است که مثل سلبریتی ها هی خودشان را به بهانه های مختلف مطرح کنند آن هم وقتی که کرونا و ....در کشور بیداد می کند.فیلم های ویدیویی اخیر را نددیده اید شاعر محترم؟

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۰۹:۱۶

کار ما از تحقیر و این مسایل گذشته نگران معیشت و بیماری هستیم و به کتابخوانی بعنوان سرگرمی روزهای خوش می نگریم. بقول شاعر قاچ زین را بچشسب که اوضاع خیلی خیط است.

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۱۲:۵۵

در کشورهایی مثل روسیه المان و...یکدوره ازادی بیان در حد زیاد گذاشتند و ان دوره رشد ادبیات خوب در حد جهانی دیده شد.در کشور ما سلطان محمود که ترک تبار بود ازادی بیان خوبی داده بود که فردوسی توانست ان شاهکار ادبیات فارسی را خلق کند که در متن از بشدت ضد نژاد سلطان بود.بهتر تحملمان را زیاد کنیم تا درخشش خوبی در حوزه ادبیات داشته باشیم.مخالف را با اغوش باز قبول کنیم

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۲۳:۴۲

حرفت حق

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۱۸:۲۴

عزیز جان مطالعه قدیمی شد .دلت خوشه

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۷ ۲۳:۴۱

سلام خسته نباشید واکسن الان از همه مهمتره که مسعولین به فکر نیستن و به فکر کتاب و کتاب خواندن باشند جای مسخرهاست که کشور های دیگه دارن پیشرفت میکنند ولی ما...... فقط اینده ما نمیدونم چی میشه ولی ماهم داریم مثل افغانستان میشیم و روزی میرسه که ادم های خوب میرند خارج و ادم های بد و بیسواد میمونند ایران و تا چند سال دیگر ایران بی اب میشه و بدبخت تر از الان

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۸ ۱۵:۳۵

حق با آقای اکسیر هست. اما اینجا دیگر ایده ایشان را مهم نمی پندارند . اگر فرهنگ وادب اشاعه میداشت که وضع مردم این چنین نبود از آب خوردن سیاسی شده تا ازدواج و نسل در نسل و بقیه چیزها گرانی . تورم. بی راهه و خرافات احتیاج مبرم به فرهنگ و روشن گری و روشن بینی دارد وبس

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۰۹ ۰۸:۰۹

ارشاد که حسابی می نوازد

avatar
۱۴۰۰-۰۶-۱۴ ۰۱:۵۸

فکر کنم نفست از جای گند بلند میشه که اینهمه معضل و بدبختی رو ندیدی و فقط یه چیز الکی چشمتو گرفت..دریغا..